Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomóżcie jak sterować piecem Vaillant eco-tec z calorm.630 !

CONTEL - REAKTYWACJA -

Recommended Posts

ale problemy są jednak nadal , od dwóch godzin obserwuje zachowanie sterownika i :

- zadaną temperaturę na obiegu grzejników mam 26 stopni ( teraz jest w obnizeniu) a temp zasilania to 42 stopnie

- w podłogowym obiegu mam zadaną 37 a jest 30 stopni

:evil: :evil: :evil:

Boomerang wrócił jednak :o Nawet nie spodziewałem się, że tak szybko.

A w wątku jeden z forumowiczów bardzo trafnie powiedział:

Myślę, że po prostu trzeba dobrze zrozumieć swoją instalację by dobrze ją ustawić.

To jak z bohaterem Kornela Makuszyńskiego. :wink:

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Contelek, przy ustawieniu instalacji potrzeba jeszcze trochę cierpliwości. To nie jest układ o stałych czasowych rzędu nano sekund :) Zobacz pierwsze zmiany w sterowaniu dopiero niedawno wykonałeś i musisz poczekać aż się to wszystko ustabilizuje. Dojście do prawidłowych nastaw czasami zajmuje tygodnie :) Czujniki temperatur już ustaliłeś są wszystkie teraz tylko sprawdź czy aby czujnik podłogówki i grzejników nie są zamienione na sterowniku :) Co do instrukcji to fakt, instrukcje vaillanta nie należą do najbardziej przyjaznych ale juz po n-tym czytaniu wiele się wyjaśnia :wink:

hala_k powstrzymaj się może chwilę od pisania łatwiej będzie się sensownych rad doszukać.

Contelek, przy ustawieniu instalacji potrzeba jeszcze trochę cierpliwości. To nie jest układ o stałych czasowych rzędu nano sekund :) Zobacz pierwsze zmiany w sterowaniu dopiero niedawno wykonałeś i musisz poczekać aż się to wszystko ustabilizuje. Dojście do prawidłowych nastaw czasami zajmuje tygodnie :) Czujniki temperatur już ustaliłeś są wszystkie teraz tylko sprawdź czy aby czujnik podłogówki i grzejników nie są zamienione na sterowniku :) Co do instrukcji to fakt, instrukcje vaillanta nie należą do najbardziej przyjaznych ale juz po n-tym czytaniu wiele się wyjaśnia :wink:

hala_k powstrzymaj się może chwilę od pisania łatwiej będzie się sensownych rad doszukać.

ok dyz , troche cierpliwości się przyda :D

a do hala_k

napisałem wyraźnie że :

"jeszcze tylko sprzegło zamienić plus zawór bezpieczeństwa i chyba już wszystko będzie ok , a Vpsowi dziękowałem za rady dot.gwarancji i złącza e-bus ( poważne podziekowania bo i sprawa z tą gwarancją pogmatwana) ,więc nie ma co się podniecać że już wszystko było dobrze ,bo tak nie napisałem

a do hala_k

napisałem wyraźnie że :

"jeszcze tylko sprzegło zamienić plus zawór bezpieczeństwa i chyba już wszystko będzie ok , a Vpsowi dziękowałem za rady dot.gwarancji i złącza e-bus ( poważne podziekowania bo i sprawa z tą gwarancją pogmatwana) ,więc nie ma co się podniecać że już wszystko było dobrze ,bo tak nie napisałem

Na serwis nigdy nie żałuj. Zapłać za przegląd i przedłuż gwarancję.

Przegladnij jeszcze raz porady forumowiczów profus'a i RobertOC'e. Wyraźnie widać, że układ nie słucha się sterownika! A sercem sterowania co jest? Czujnik temperatury wewnętrznej, sprzęgło, brak zaworu bezpieczenstwa, itd. NIE!!! Sercem jest zawór 3d i w instalacji jedynie ten zawór mógł zostać błędnie podłączony przez twojego instalatora. Żeby coś innego w instalacji spieprzyć musiałby być geniuszem. Może czegoś nie wiemy? Moduł 630 źle pracuje? Mało prawdopodobne! A jeśli jednak, to reklamacja.

oserwuję teraz jak się zachowują parametry ( nie wiem czy dobrze podpiąłem kable w v630 pod tę żółtą wtyczkę , bo tam są 3 wejścia a kable dwa - wskazuje dobrze to chyba jest ok)

Pogodówka pod "0" i "AF" jest to pokazane w instrukcji regulatora str 33

ale problemy są jednak nadal , od dwóch godzin obserwuje zachowanie sterownika i :

- zadaną temperaturę na obiegu grzejników mam 26 stopni ( teraz jest w obnizeniu) a temp zasilania to 42 stopnie

- w podłogowym obiegu mam zadaną 37 a jest 30 stopni

Teraz czytać uważnie instrukcje regulatora.

Są takie ustawienia jak: TP załącz brak/wpływ/termostat

Pisał o tym wyżej Zygul

Zwróć uwagę na tryby pracy Auto, Eco, Grzanie, Obniżenie, Wył

Odpowiednie ustawienie krzywej grzewczej.

Ustawienie max i min temperatur.

Osobno ustawia się poszczegulne parametry dla danego obiegu grzewczego.

Prawidłowe ustawienie zaworu 3D oraz siłownika

To proszę udow[odnij to, ze sprzęgło jest źle zamontowane i wpływa na sterowanie. Czy tylko schemat vaillanta masz za podstawę? Są inne firmy z branży, dla których właśnie takie podłączenie sprzęgła jakie ma contelek jest dobre! Choćby JUNKERS, czy OVENTROP. Poza tym nie jest to w temacie wątku i nie wpływa na regulację. Odpuśćmy sobie

Nic nie muszę udowadniać. Jest DTR montażu.

Zasadę działania, przepływ i rozkład temperatur w sprzęgle hydraulicznym już opisywałem na forum. Nie widzę potrzeby tego robić ponownie.

Być może dowiem się czegoś nowego od Ciebie :)

Masz do kotła zamontowane dwa zawory kulowe zasilanie i powrót.

Poważny błąd nie ma ZAWORU BEZPIECZEŃSTWA na C.O. przy kotle przed zaworem

No, tu jesteś genialny, że z tych zdjęc to wywnioskowałeś. Ale to też nie jest w temacie. Temat wątku jest: "Pomóżcie jak sterować piecem Vaillant eco-tec z calorm.630 !" Czy brak tego zaworu uniemozliwia sterowaniem?

Oczywiście że brak zaworu bezpieczeństwa nie ma wpływu na sterowanie.

Ma za to wpływ i to dużo ważniejszy BEZPIECZEŃSTWO.

http://foto.icp.pl/albums/userpics/10194/normal_IMG_002300.jpg

http://img371.imageshack.us/img371/2487/p170209120601nt4.jpg

To proszę udow[odnij to, ze sprzęgło jest źle zamontowane i wpływa na sterowanie. Czy tylko schemat vaillanta masz za podstawę? Są inne firmy z branży, dla których właśnie takie podłączenie sprzęgła jakie ma contelek jest dobre! Choćby JUNKERS, czy OVENTROP. Poza tym nie jest to w temacie wątku i nie wpływa na regulację. Odpuśćmy sobie

Nic nie muszę udowadniać. Jest DTR montażu.

Zasadę działania, przepływ i rozkład temperatur w sprzęgle hydraulicznym już opisywałem na forum. Nie widzę potrzeby tego robić ponownie.

Być może dowiem się czegoś nowego od Ciebie :)

Zobacz jak zaleca podłączyć zwrotnicę np. Oventrop. Ale to nie ten wątek, żeby o sprzęgle dyskutować.

http://www.on-line.pl/dom/oventrop.jpg

Masz do kotła zamontowane dwa zawory kulowe zasilanie i powrót.

Poważny błąd nie ma ZAWORU BEZPIECZEŃSTWA na C.O. przy kotle przed zaworem

No, tu jesteś genialny, że z tych zdjęc to wywnioskowałeś. Ale to też nie jest w temacie. Temat wątku jest: "Pomóżcie jak sterować piecem Vaillant eco-tec z calorm.630 !" Czy brak tego zaworu uniemozliwia sterowaniem?

Oczywiście że brak zaworu bezpieczeństwa nie ma wpływu na sterowanie.

Ma za to wpływ i to dużo ważniejszy BEZPIECZEŃSTWO.

Chcesz mi wmówić, że obecnie występujące na rynku kotły nie mają w sobie zaworu bezpieczeństwa?! Że trzeba je dublować zewnętrznym zaworem? Jak coś tak niebezpiecznego można dopuścić do sprzedaży? Mamy ufać instalatorom? :roll: I serwis podczas uruchomienia tego nie zauważył :lol:

Zwróć uwagę na układ króćców przyłączeniowych. To jest ważne.

Wnętrze sprzęgła również jest różne.

Nie mówimy o kotłach lecz o kontretnym modelu kotła.

Przecież kocioł np. węglowy nie ma wbudowanego naczynia wzbiorczego również niektóre kotły stojące gazowe nie mają wbudowanego zaworu bezpieczeństwa czy to znaczy że nie trzeba tych zaworów montować ?

Odnośnie zaworu bezpieczeństwa. W cenniku na str. 54 jest wyrażnie napisane Wyposażenie wymagane

1. Grupa bezpieczeństwa zasobnika.

2. Zawór bezpieczeństwa 1/2" do C.O.

Zawór w tym typie kotła (compact) musi być zamontowany poza kotłem.

Przed montażem instalator również może przeczytać DTR kotła.

Ustaw na sterowniku żądaną temp pomieszczenia w podłogówce na większą np 30st.

Zawór z siłownikiem powinien otworzyć się na max. tzn pionowy przepływ otwarty. Pompa pompuje do podłogówki obserwuj czy podłączenie boczne (powrót) nie robi się ciepłe.

Jak temp wody grzewczej osiągnie żądaną temp to zawór 3d będzie stopniowo zamykał zasilanie i otwierał podmieszanie (boczne) odejście zaworu 3d.

Przestudiuj to

Zawór masz prawdopodobnie Honeywell V5433A Corona i siłownik M6063.

jakie czynności powinien wykonać podczas serwisu , by ten był wykonany prawidłowo?

Ja wiem że łatwiej oczekiwać odpowiedzi na forum.

Przecież jest to napisane w instrukcji str.37

Trzeba tylko zadać sobie troszkę czasu i przeczytać nie oglądać :D

Co do sprawdzania czy system działa to trochę to trwa (tym bardziej jak ktoś nie wie na początku o co chodzi, pełno rurek, co gdzie płynie, pompy, mieszacze, czujniki itp - tak jak ja gdy zaczynałem przygodę z własnym CO).

Popatrz na rurki i postaraj się zrozumieć jaka dokąd leci, gdzie idzie woda zasilająca a gdzie powrotna. Potem narysuj sobie schemat wraz z mieszaczem i innymi akcesoriami. Tutaj musisz zrozumieć jak działa mieszacz. Teraz zastanów się gdzie powinien być czujnik temp w zależności od tego jak masz podłączone obiegi tymi rurkami. Na pewno jeden powinien być gdzieś za mieszaczem.

Teraz sprawdzenie czy sterowanie działa tak jak powinno:

Ja robiłem tak zmieniałem parametr dość znacznie i patrzyłem czy w rzeczywistości dzieje sie to co powinno. Np. podwyższam temp dzienną dla obiegu 1 na 29 stopni. Teraz piec powinien bardzo podwyższyć zadaną temp zasilania obiegu 1 np. na 60 stopni (w zależności jak jest ustawiona krzywa grzewcza). Teraz sprawdzam jak szybko rzeczywiście temperatura zasilanie się podnosi - dotykasz ręką odpowiedniej rurki ( inne także - może się okazać, że jednak jest coś nie tak) i patrzysz czy temp rośnie i także sprawdzasz czy czujnik także odczytuje tą rzeczywistą temp.

To samo dla drugiego obiegu np. tego z mieszaczem i do tego obserwujesz jeszcze siłownik czy coś reguluje w zależności od odczyty z czujnika tego za mieszaczem.

Uf... to na razie tyle .... może krzesełko przed kotłem i do roboty....

Powodzenia w zrozumieniu instalacji i sprawdzeniu instalatora.

• 3 months później...

Zawór masz prawdopodobnie Honeywell V5433A Corona i siłownik M6063.

Witam.

Proszę o radę czy mam dobrze założony zawór mieszający do podłogówki bo coś mi się wydaje że hydraulik źle go zamontował.

Zawór Honeywell V5433A Corona i siłownik M6063.

I jeszcze jedno wg Honeywella do podłogówki ten zawór nie jest zalecany.

Zalecany jest V5433G.

http://pliki.elzap.pl/zdjecia/HONEYWELL.jpg

• 2 years później...
Na ostaniej fotce , tej która pokazuje ten panel który jest zawsze widoczny jak podejsziesz do sterownika ten "1" masz dziwnie to poustawiane, tam powinno wszedzie być AUTO , a ty masz GRZANIE - wtedy ten obieg grzeje , nie wiem czy bierze pod uwage czujniki, a drugi masz WYŁACZ czemu tak?

Temp obniżona pokazujesz ze masz 5 st.

Ten sterownik na opcji AUTO grzeje do zadanej temp na 1 panelu w zadanych porach -PROGRAMaCH CZaSOWYCH- poza nimi utrzymuje temp tą z obniżenia.

Ten sterownik (sam środek ten z ekranem) możesz też na kabelku 2 żyłowym przeniesc do innego pomieszczenia i po właczeniu opcji termostat bedzie pracowął jako "pokojowy" bedzie sprawdzał temp w danym pomieszczeniu. Bierze wtedy do danych temp zewnętrza i wewnętrzą, przy czym nada główna jest zewnętrzna. Aby to przenisc trzeba dokupic takie pudełeczko za ~40zł.

Jestem na etapie finalizacji kotłowni składającej się z 3 obiegów grzewczych które będą sterowane tez za pomocą Calromatic630. Będę miał 3 obwody grzejnikowe, obieg bezpośredni na parter bez mieszacza z grzejnikami + trzy pętle podłogówki na RTL-ach na powrocie, 2 obieg z mieszaczem to grzejniki na poddaszu i jeden pętla podołogówki na RTL-u oraz 3 obieg z mieszaczem grzejnikowy w piwnicy. Pisałeś że można przenieść panel z CM630 do pomieszczenia reprezentatywnego montując na tym pudełeczku VR55 aby pracował jako termostat. Zastanawiam się tylko jak CM630 będzie wiedział do którego obiegu ten termostat będzie korygował temp. czy będzie to dotyczyło obiegu bezpośredniego HK1, czyli w moim przypadku parter? Na tych sterownikach VR90 jest z tyłu taki pokrętło z cyferkami gdzie wybiera się cyferkę np Nr 2 i znaczy to że będzie sterowany obieg HK2, lub Nr 3 to odpowiednio HK3, na panelu CM630 takiego pokrętła nie ma. Kupiłem już dwa sterowniki VR90, jeden dałem do piwnicy jako HK3, drugi na poddasze jako HK2, na parterze dałem CM630. Czy taka konfiguracja jest prawidłowa? Czy będzie to dobrze działać czy raczej trzeba ten CM630 przenieść do głównego sterownika do kotłowni a na parter dokupić trzeci sterownik VR90 i ustawić pokrętło na 1. Jeśli ktoś ma podobną instalację i wie o co chodzi to proszę o podciągniecie tematu i o odpowiedź.

• 2 weeks później...