jarek1978 16.02.2009 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Witam Wszystkich bardzo serdecznie! Jestem posiadaczem kotła miałowego żębiec 16 kw i mam problem z jego odpaleniem. Zasypuje go miałem po dźwiczki wkładam papier i drobne drzewo oraz trochę grubego, podpalam i zamykam dźwiczki. Niestety za każdym razem piec nie osiąga temperatury zadanej i gaśnie z komunikatem AL 4. Węgiel i drzewo palą się super ale miał mnie załamuje . Jeżeli ktoś miał taki sam problem albo wie co żle robie to proszę o pomoc. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AskaK1719503823 16.02.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Hej,jestem laikiem-praktykiem i nie wiem czy pomogę, ale powiem jak u nas to wygląda: przy rozpalaniu włączamy dmuchawę, za to wyłączamy pompę aby piec szybciej osiągnął rządaną temperaturę. Aby miał się dobrze rozpalił, na początku lepiej ustawić wyższą temperaturę aby dmuchawa nie wyłączyła się za wcześnie. Ustawiam np.45 st., przy tej temperaturze zwykle już miał jest dobrze rozrzarzony. Może ustawiłeś za niską temperaturę i piec ją osiąga zaraz po rozpaleniu drewna, ale zanim miał się rozrzarzy.A może coś jest nie tak z ciągiem powietrza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts