duduś 16.02.2009 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Witam mam propozycję załóżmy wątek od tej wiosny gdzie będziemy (- cie ) wpisywać co w danym miesiącu czy tygodniu robicie w sprawach ogrodowych . Ktoś już gdzieś napisał ( ale w zupełnie innym wątku ) że szykuje do doniczek wiosenne kwiaty ( ale piszmy jak i co ) Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 16.02.2009 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 zasiałam w doniczkach kobeę mam w zamiarze w doniczkach także posiać poziomki (sposób postępowania: włożyłam ziemię ogrodniczą do doniczek wsadziłam nasionka i podlałam - mam nadzieję, że nie zapomnę podlewać systematycznie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 16.02.2009 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 o fajnie właśnie o to mi chodziło a co potem z tą doniczką do ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 16.02.2009 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 o fajnie właśnie o to mi chodziło a co potem z tą doniczką do ziemi? ależ Duduś, jak mi już coś wyrośnie zapodam fotkę z pytaniem, jak przesadza się z doniczki do ziemi i czy jak jest koniec maja to już czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZABRA 16.02.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Proszę się nie śmiać z Dudusia, bo ja też krąże i krąże dookoła wiosennego tematu i marzy mi się już słoneczko, miękka ziemia i brudne od niej ręce 1.parę dni temu wyciągnęłam "po zimie" i oglądałm sobie ponownie mój projekt ogródka 2. spojrzałam przez okno (śnieg) 3. schwałam - niesłusznie - projekt do segregatora 4. czekam na .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braszyns 18.02.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 najgorsze jest to że gdy wyjżę przez okno to tylko śnieg- gdzie luty 2008 kiedy na dworze było 10-15 stopni i cały czas jeżdziłem na działkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzipBudowniczy 19.02.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 kupilam nasionka: dziwaczka, lobelia zwykla i zwisla: kolory bialy, blekit i fiolet, kupilam ziemie i bede siala pod koniec lutego do duzych pojemnikow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 19.02.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Posadziłem bulwy kann do doniczek, które stoją w garażu.Jak się ociepli nieco i będzie słonecznie trzeba wybrać się koniecznie do ogrodu z opryskiwaczem (promanal) na iglaki, sosny, thuje itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzipBudowniczy 19.02.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 a wlasnie kanny, leza w garazu w skrzynkach..i poleza, wsadze bezposrednio do gruntu w maju...w zeszlym roku dostalam w prezencie 2 wiadra bulw ale dopiero w lipcu, wsadzilam do ziemi w lipcu, szybko urosly piekne i duze, zakwitly rowniez! tempo wzrostu maja imponujące.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 19.02.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 No to gratuluję odmiany, bo moje muszą mieć więcej czasu aby urosły i jeszcze zakwitły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzipBudowniczy 19.02.2009 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 nie mam pojecia jaka odmiana, wielkie gladkie jasnozielone liscie (podobne do lisci bananowca) i czerwone kwiaty, dostalam od sasiadki mam jeszcze wlasnoróbne nasiona dyni oraz aksamitek, kiedy wysiewac je do pojemnikow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 19.02.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Ja wysiewam jednoroczne kolo połowy marca, jak już dzień sie zrobi znaczoąco dłuższy, siewki są wtedy lepszej jakości, nie wyciągają sie tak. A kanny - powsadzałam do skrzynek, podsypałam ziemi, zobczymy, jak z nimi będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badija 19.02.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Chyba pora robić sadzonki pelargonii i fuksjii, tylko, że rośliny mateczne jakieś małe te odnóżki mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 19.02.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Jak lato ciepłe to kanny zdążą zakwitnąć. Ale jak będzie (odpukać) zimno to już ciężko będzie. Dlatego najlepiej jest kanny już teraz posadzić w donicach a w maju ładnie wyrośnięte do gruntu.Dalie traktuję podobnie tylko dużo później bo kiełkują błyskawicznie. Za to już pod koniec maja zaczynają kwitnąć.W ten sposób można sobie przyspieszyć wiosnę.Teraz można również przynieść sobie do domku kilka cebulek tulipanów. Powinny szybko zakwitnąć. Z wiosennych prac - powoli szykuję się do przesadzania roślinek w domu.Zaczynam spryskiwać kaktusy i insze inszości zimujące w garażu.No i można posiać "zapełniacze" czyli jednoroczne roślinki, które zapełnią nam potem puste miejsca w nowotworzonych ogródkach - chociaż do tego polecam dalie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panterka-23 23.02.2009 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Czy może mi ktos tak jak chłopu na roli napisac bo ja 1 raz będe sie bawiła w ogrodnika. Ogród pustyTeraz wysiewamy do doniczki nasionka....Teraz do doniczki cebulki...uBardzo proszę o roslinki łatwe w uprawie do doniczek i do ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panterka-23 23.02.2009 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Teraz można również przynieść sobie do domku kilka cebulek tulipanów. Powinny szybko zakwitnąć. . Wsadzam do doniczki i zostawiam w domu az do zakwitniecia???? Jako taka dekoracja w domu tak??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 23.02.2009 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Teraz to tulipany ukorzenione wybijają w pęd kwiatowy i ich sie nie nosi , chyba że jesienią w doniczkę wetknięte... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkasz1 23.02.2009 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Dzisiaj popikowałam pomidory przeznaczone do sadzenia w szklarni, posiałam sałatę wczesną. Tydzień temu posiałam lobelię. Pazury czarne! Co za rozkosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 23.02.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 A ja oglądałam w sobotę "Rok w ogrodzie " i tam pan Czuksanow mówił, żeby teraz wysiać dzwonki i pozwolić im przemarznąć, to wtedy lepiej kiełkują. Kłopot w tym, że nie pamietam, czy mówił o brzoskwiniolistnych czy o tych dwuletnich ogrodowych też czy generalnie temat dotyczy wszystkich dzwonków... Dorka, masz moze jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkasz1 23.02.2009 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Ja nie oglądałam.Ale zasada jest taka, że przemrożenia wymagają te, które w swoich naturalnych warunkach w taki sposób kiełkują. Z tego co wiem, wymagają tego rośliny pochodzące z górskich terenów. Dzwonek brzoskwiniolistny naturalnie rośnie u podnóża gór, więc stawiałabym na niego. Dwuletni dzwonek wysiewa się w maju-czerwcu.Przemrożenia na pewno wymagają też pierwiosnki, kosaćce,pełniki, lewizje, parzydło, cyklameny, ponoć dobrze to robi też lawendzie. Chociaż ja ją wysiewam i nie przemrażam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts