Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co na wiosnę w ogrodzie piszczy

Recommended Posts

Witam mam propozycję załóżmy wątek od tej wiosny gdzie będziemy (- cie :wink: ) wpisywać co w danym miesiącu czy tygodniu robicie w sprawach ogrodowych . Ktoś już gdzieś napisał ( ale w zupełnie innym wątku ) że szykuje do doniczek wiosenne kwiaty ( ale piszmy jak i co ) Co o tym myślicie?

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Proszę się nie śmiać z Dudusia, bo ja też krąże i krąże dookoła wiosennego tematu i marzy mi się już słoneczko, miękka ziemia i brudne od niej ręce :lol:

1.parę dni temu wyciągnęłam "po zimie" i oglądałm sobie ponownie mój projekt ogródka

2. spojrzałam przez okno (śnieg)

3. schwałam - niesłusznie - projekt do segregatora

4. czekam na ....

Jak lato ciepłe to kanny zdążą zakwitnąć. Ale jak będzie (odpukać) zimno to już ciężko będzie. Dlatego najlepiej jest kanny już teraz posadzić w donicach a w maju ładnie wyrośnięte do gruntu.

Dalie traktuję podobnie tylko dużo później bo kiełkują błyskawicznie. Za to już pod koniec maja zaczynają kwitnąć.

W ten sposób można sobie przyspieszyć wiosnę.

Teraz można również przynieść sobie do domku kilka cebulek tulipanów. Powinny szybko zakwitnąć.

Z wiosennych prac - powoli szykuję się do przesadzania roślinek w domu.

Zaczynam spryskiwać kaktusy i insze inszości zimujące w garażu.

No i można posiać "zapełniacze" czyli jednoroczne roślinki, które zapełnią nam potem puste miejsca w nowotworzonych ogródkach - chociaż do tego polecam dalie.

A ja oglądałam w sobotę "Rok w ogrodzie " i tam pan Czuksanow mówił, żeby teraz wysiać dzwonki i pozwolić im przemarznąć, to wtedy lepiej kiełkują.

Kłopot w tym, że nie pamietam, czy mówił o brzoskwiniolistnych czy o tych dwuletnich ogrodowych też :-? czy generalnie temat dotyczy wszystkich dzwonków...

Dorka, masz moze jakieś sugestie? ;-)

Ja nie oglądałam.

Ale zasada jest taka, że przemrożenia wymagają te, które w swoich naturalnych warunkach w taki sposób kiełkują. Z tego co wiem, wymagają tego rośliny pochodzące z górskich terenów. Dzwonek brzoskwiniolistny naturalnie rośnie u podnóża gór, więc stawiałabym na niego. Dwuletni dzwonek wysiewa się w maju-czerwcu.

Przemrożenia na pewno wymagają też pierwiosnki, kosaćce,pełniki, lewizje, parzydło, cyklameny, ponoć dobrze to robi też lawendzie. Chociaż ja ją wysiewam i nie przemrażam.