Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody zelbetowe - wymiary stopni sa rozne (!)

joannmarii

Recommended Posts

Witam Szanownych Forumowiczow,

Deweloper zbudowal w naszym domku m.in. schody (zelbetowe, dom kupilismy w stanie surowym zamknietym):

a) z piwnicy (uzytkowej) na parter (wymiary stopni w projekcie (dewelopera): glebokosc: 24.1cm, wys. 19.6cm) oraz

b) z parteru na pietro (wymiary stopni w projekcie (dewelopera): gleb. 23.8cm, wys. 18.5cm).

Natomiast rzeczywiste wymiary stopni w wykonanych schodach to:

a) z piwnicy na parter: glebokosc 21cm (10stopni) a jeden ma gleb 22cm, wys. 20cm

b) z parteru na pietro; glebokosci stopni sa rozne (!) i z reguly wahaja sie pomiedzy 23cm a 24cm ALE jeden stopien (bynajmniej nie skrajny) ma glebokosc 21cm(!) podczas gdy poprzedni (ponizej) i nastepny (powyzej) - 24cm (!), oraz inny ma gleb. 22cm gdy poprzeni ma 23,5cm a nastepny 24cm (!) Ponadto kilka pierwszych stopni ma wys. 19cm a nastepne - 18cm (!)

Schody te planujemy oblozyc drewnem, a wiec stolarz bedzie musial ciac prawie kazda deske inaczej i sztukowac ja do tych roznych stopni, ponadto bedzie to wymagalo znacznego wkladu pracy (a wiec i kosztow!) zeby zniwelowac chocby czesc tej fuszerki.

Jakich argumentow moge uzyc w rozmowie z deweloperem?

Deweloper twierdzi, ze schody sa w normie, tj, ze "2 x wys + glebokosc" stopnia zawiera sie pomiedzy 60-65 cm.

Natomiast ja uwazam ze:

a) schody z piwnicy (uzytkowej) na parter zostaly wykonane niezgodnie z projektem (t.j. ich wymiary znacznie odbiegaja od projektu, gleb. stopni miejsza o ponad 3cm niz w projekcie),

b) sa zbyt duze roznice miedzy wymiarami poszczegolnych stopni w schodach z parteru na pietro;

czy ktos wie czy jest jakas norma lub przepis okreslajaca maksymalne rozbieznosci (rozrzut) miedzy wymiarami poszczegolnych stopni w schodach?

Z gory dziekuje ze wszelkie porady/informacje.

taka fuszerka jest chyba standardem

budowałem sam

podczas szalowania schodow nie miałem mozliwosci zmierzenia szalunkow

schody zostały wylane podobnie jak u ciebie

1 schody ma 18 cm wysokosci a drugi 21 cm

schody bede okładane drewnem - dla wykonwaacy okazałe sie, ze nie jest to problemem

pare schodow sie "podwyzszy" pod trapami - w temn sposob sie wyrowna

podobno skuwanie betonu czy dolewanie schodow nie ma sensu

ale moze ja mam miekkie serce i nie chciałem juz walczyz z wykonawca