Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

IKEA Ektorp -kanapy, sofy, narozniki - opinie

neck

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
A ja mam pytanie z innej beczki ;)

Czy te pokrowce z Ektorpa mieszczą się na raz w pralce? Bo jak patrzę na stronie to waga takiego pokrowca to np.ponad 6kg (w 3osobowej) a pralkę mam z wsadem 5,5kg...

Ja też mam trzyosobową i wchodzi. Pralka ma maksymalny wkład 6 kg. Ale pokrowce po praniu wyglądają mocno tak sobie. I bardzo ciężko je założyć. :(

Może lepiej zapytać w jakiejś pralni? I żeby wyprasowali od razu.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Tak jak obiecałam po kilkunastu dniach użytkowania zdaję relację:

Kanapy są wygodne.

Wizualnie ładne.

Nie jestem zadowolona z pokrowców, ponieważ moim zdaniem nie są dokładnie uszyte, materiał zasłaniający nóżki- dół sof jest przy krótki przez co cały czas go naciągam, bo denerwuje mnie widok wystających nóżek.

Bawełna z której są uszyte pokrowce jest dosyć gruba, ale kolor który ja wybrałam TRAGEDIA!!!! widać na nim każdą plamkę, okruszek, ten delikatny meszek układa się tak,że materiał nie jest jednolity-wydaje się jakby był jaśniejszy-ciemniejszy i ogólnie jakbym użytkowała go z 10 lat...

Podsumowując- nie zamówiłabym tego kompletu w tym kolorze (grafit) po raz drugi, ponieważ przy małych dzieciach mam pranie okryć raz w tygodniu- murowane :(

Witajcie, mam sofę Ektorp 2 osobową rozkładaną już ... hmmm...od lutego 2003 :) baaardzo wygodna, wygląda najwyżej na 2 lata - jak to ostatnio stwierdziła koleżanka ,wg mnie jest troszkę "wysiedziana" ale ale... parę kilo mam tu i ówdzie i eksploatujemy ją z mężem codziennie na maxa :). Bardzo wygodna do spania, wszyscy goście chwalą materac. Obicie było prane kilka razy w pralce . Kolor nie wyblakł (beżowy).

Do nowego domku pewnie kupię taką samą tylko trójkę :)

Poza tym to mam osobiście ektorpa - narożnik - ten największy. Co prawda od 2 miesiący, więc trochę trudno mi się wypowiedzieć... Na razie nie prałam pokrowców. Pewnie nie będę robić tego w domu abo sofa jest b.duża i co za tym idzie dużo tych pokrowców i pranie trwałoby pewnie ze 3 dni. Będę oddawała do pralni. Ktoś ma doświadczenia w temacie prania tych pokrowców w pralni?

Co do uwag ogólnych jakbyśmy się decydowali raz jeszcze to nadal bym wzieła ektorpa (no chyba że jakiś zastrzyk gotówki by był to byśmy się za czymś innym rozejrzeli - ektorp był kupiony ponieważ coś musielismy mieć), pewnie tylko zamiast narożnika to 2 sofy, byłoby bardziej ustawnie. Siedzi się bosko, wygodnie mieciutko - to właśnei z tego powodu się na nią zdecydowaliśmy. Poza tym podobał mi się jej fason, taki nowoczesny ale i tradycyjny, nadający miękkości wnętrzu.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/04e5973ba25fcbd7.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ed19e4ac18b63230.html

Witam po długiej przerwie na początku przeproszę że nie dodałem żadnej opinii o tych kanapach ale po pierwsze czas przeprowadzki a po drugie brak dostępu do internetu .Wyżej są linki do zdjęć jednej z kanap . A zatem moim zdaniem kanapy jak za tą cenę są bardzo wygodne, przed zakupem tych kanap przymierzaliśmy się do ektorpa z ikea więc mam porównanie i mogę stwierdzić że niczym się nie różnią choć z ikea są trzy razy droższe . Ta kanapa na zdjęciu nie jest rozkładana .Martaibartek napisała że jest kiepsko uszyta ,że zbyt mało materiału od podłogi z tym że mało materiału mogę się z godzić mogło by być trochę dłużej ,ale co do uszycia nie mam jakiś zastrzeżeń .Więc podsumowując jak za te pieniądze kanapy są naprawdę fajne .

Dziekuje bardzo za zdjecia, tak na 70% kupimy 3 osobowa, rozkladana no i chyba jednak czerwona :oops: - a jak mi sie znudzi to zmienie pokrowiec!

Wznawiam wątek, bo właśnie zastanawiam się poważnie nad zakupem 3-osobowego rozkładanego ektropa. Sofa ma stać w pokoju dziennym i służyć głównie do siedzenia, tudzież przenocowania gości. Proszę o opinie i ewentualne sugestie - warto/ nie warto i jeśli nie, to co w zamian.

My zrezygnowalismy z zakupu kompletu z Ikei i Meblexu (m.in. po przeczytaniuWaszych opinii). Ostatnio byliśmy w Ikei i rzeczywiscie wygodne sa i świetnie wygladają, ale coś mnie pokusiło i wlazłam na allegro - ludzie sprzedaja używane. Jak zobaczyłam 1, 5 rocznego ektropa, to padłam. Nie wiem, co tam latało po nim przez ten czas, ale wygladał, jak "psu z gardła". Nie będziemy eksperymentowac za dosyć dużą kasę. No chyba, ze ktoś straszenie dba o meble.