malag201 16.02.2009 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Witam. Mam maly problem. Oczywiscie z funduszami nie jest za ciekawie i dlatego ten temat. Musze polozyc panele i:1.Panele 7mm kosztuja okolo 27-30zl /m22.Panele 6mm kosztuja okolo 17-18zl /m2 I teraz nie wiem czy jest duza roznica na jakosci tych paneli, bo mam do polozenia okolo 40m2, wiec to byloby zaoszczedzone jakies 400-500zl na calym mieszkaniu, co nie jest mala suma w mojej sytuacji(i pewnie kryzysu:P). Prosze o opinie ludzi, ktorzy sie spotkali z tymi dwoma rodzajami paneli-tzn czy warto kupic jednak 6mm. Dzieki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 16.02.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Dla mnie bez różnicy mam i te i te. Różnicy nie widac a po jakimś czasie i tak je zmienisz na parkiet. Takie moje zdanie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 17.02.2009 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Ja kupiłam 45 metrów paneli 8 mm po 95 zł (już po zniżce od sprzedawcy). Wiem, że to dużo, ale liczyła się dla mnie jakość paneli - długość gwarancji producenta (25 lat), sposób wykończenia (4-stronna V-fuga, ręczne heblowanie, struktura drewna, wąskie deski itd.), nie bez znaczenia jest też klasa ścieralności - u mnie AC4. Takie najtańsze panele można faktycznie kupić bardzo tanio, ale wyglądają jak plastikowe linoleum - wystarczy postukać w nie w sklepie, żeby usłyszeć różnicę. W codziennym użytkowaniu też się chyba nie bardzo sprawdzają - łatwo się na nich pościzgnąć, bardzo stukają gdy się po nich chodzi, u znajomych pies wpada w pościzg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malag201 17.02.2009 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Hmm, z zalozenia panele nie sa podloga na dlugie lata i dlatego mysle o tych tanszych. A czy sa sliskie, czy nie to juz inna kwestia. W kuchni ulozylem sliskie plytki, ale przeciez nie mam zamiaru na nich hamowac, chodzi o latwosc utrzymania. Na panelach bedzie zawsze jakis dywan itd. Gdzies tam przeczytalem, ze te 6mm panele maja slabsze "zamki" laczace i dlatego mam dylemat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 17.02.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Panele to Panele. Jeśli szukasz oszczędności to kup 6mm. Za parę tygodni nie będziesz pamiętał o grubości, a 500 zł na koncie jednak zostanie. Nie dajmy sie zwariować. Co innego jakbyś miał dylemat między drogimi panelami a najtańszą deską barlinecka. Kupiłem trzy lata temu klejone panele na całą podłogę poddasza ale po ułożeniu podłogi tylko w jednym pokoju jakoś mi przeszło. Przeczekałem i teraz na dniach będę montował deskę barlinecką. Kupiłem Dąb w tamym tygodniu po 74 zł m2 grubość 15 mm Klasa 1!!!!!. (promocja Leroy Merlin w aktualnej gazetce). Resztę paneli albo sprzedam albo wyłoże nimi piwnice chociaz przy tej drugiej opcji obawiam się o ich gnicie na posadze.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 17.02.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Kupiłem Dąb w tamym tygodniu po 74 zł m2 grubość 15 mm Klasa 1!!!!!. (promocja Leroy Merlin w aktualnej gazetce). Resztę paneli albo sprzedam albo wyłoże nimi piwnice chociaz przy tej drugiej opcji obawiam się o ich gnicie na posadze. Pozdrawiam. Cóż, gdyby nie to, że: 1. jest mnóstwo bardzo krytycznych uwag w necie od użytkowników deski barlineckiej 2. nie podobają mi się deski 3-lamelowe 3. nie chciałam jasnej podłogi to pewnie zrobiłabym jak Ty A tak, będę mieć dąb tasmański z Balterio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwona 17.02.2009 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Nie wiem dlaczego wszyscy zakładają, że panele kupujemy na chwilę i docelowo wszyscy zmienią je na drewno. Kupuję panele ze względu na kasę i podłogówkę i wiem, że gdy zacznę spłacać kredyt na dom, to raczej nie będzie mnie stać na wymianę podłóg. Dlatego zainwestuję w panele lepszej jakości. Teraz mam w mieszkaniu panele kupione 8 czy 9 lat temu i naprawdę nie widać na nich śladów zużycia a są ostro eksploatowane. No, może nie są najpiękniejsze, bo wtedy nie było takiego wyboru jak teraz. O ile dobrze pamiętam to nie miały one też obecnych oznaczeń typu A3, A4 tylko klasa ścieralności była podana w jakichś obrotach. Dziś to by było chyba A5. Koleżanka położyła A3 w swoim pokoju i po 2 latach panel miejscami przypominał płytę wiórową. Radzę kupić A4 7 lub 8 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tazor 17.02.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 W 1999r kupiłem do mieszkania panele Pergo (60 m, w tym kuchnia). Teraz, wykańczając nowe mieszkanie (2 poziomy 94 m po podłodze) ponownie zainwestowałem w panele Pergo. Udało mi się kupić 3-lamelową deskę 9mm (1 mm filcowej podbitki) buk klasyczny jasny matowy AC5 za 50-kilka złotych w promocji. Było tak tanio, bo teraz wszyscy kupują kolory drewna egzotycznego / wenge i jasne podłogi po prostu nie idą. A ja jestem zachwycony swoimi nowymi panelami. Miałem jedynie problem z kupieniem listew podłogowych (na dylatacje), bo teraz Pergo praktycznie mało kto sprzedaje i trzeba by specjalnie ściągać je ze Szwecji. Gdybym chciał kupić odpowiednio twardą i dobrą jakościowo deskę Barlinecką, musiałbym wydać ok. 200 zł za metr. Jak dla mnie rachunek jest prosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malag201 18.02.2009 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Piwona jesli chodzi o finanse, to kazda sytuacja jest inna. W tym momencie jestesmy na jednej pensji(kobieta na urlopie wychowawczym), wiec po prostu jest cienko. Jak juz beda dwie pensje, to damy rade zmienic podlogi. A kredyt juz splacam I wlasnie dlatego tylko zastanawiam sie nad panelami za 17zl i chyba wlasnie dlatego od 3 miesiecy bawie sie w remont wlasciwie sam i pewnie bede sie bawil kolejne 3 miesiace:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts