Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sposób na zminimalizowanie strat cieplnych

Recommended Posts

A gdyby tak wykorzystać ciepłe powietrze usuwane z domu do ogrzewania napływającego zimnego. Ja to widze w ten sposób że byłaby jakaś przegroda (może system rur ożebrowanych dwuwarstwowych). W środku płynęloby ciepłe powietrze a na zewnątrz zimne.

Policzyłem na szybko że trzeba by mieć z 10 klientów aby inwestycja się zwróciła. Chyba to się jednak nie sprawdzi.

A wam kiedyś chodziło coś takiego po głowie?

Czasem aż się sam boję co znów wymyślę.

remx a może byś wymyślił rekuperator ale odzyskujący ciepło ze spalin które już wyszły z komina i nazwał go dymkupator :wink: . Wtedy bym był twoim pierwszym klientem :)

Chciałbyś wykorzystać ciepło ze spalin.

To proste pod warunkiem że zrobimy to zanim spaliny wyjdą z komina.

Można zrobić oczywiście odzysk ze spalin które już wyszły z komina. Ale to nieopłacalne. Liczyłem m.in programem OZC.

To proste pod warunkiem że zrobimy to zanim spaliny wyjdą z komina

Coś takiego u mnie powstało w sposób wcale przeze mnie pierwotnie niezamierzony :D . Komin dymowy od kominka jest z wkładka ceramiczną i postawiony z cegły. Obok przewodu kominowego idzie wentylacyjny, który wykorzystałem do wyprowadzenia ciepłego powietrza na strych do turbiny DGP. Nie było miejsca i mozliwości, żeby tam wprowadzić izolowany przewód (nie przemyślane przy budowie). Więc na tym odcinku, wzdłuż przewodu dymowego jest obok nieizolowany wentylacyjny z powietrzem do DGP. No i jak to sie wszystko rozgrzeje to powietrze nagrzewa sie i od wkładu i od komina. Właściwie gdybym to powietrze skierował w druga stronę (z góry na dół), miałbym wymiennik ciepła :D

To proste pod warunkiem że zrobimy to zanim spaliny wyjdą z komina

Coś takiego u mnie powstało w sposób wcale przeze mnie pierwotnie niezamierzony :D . Komin dymowy od kominka jest z wkładka ceramiczną i postawiony z cegły. Obok przewodu kominowego idzie wentylacyjny, który wykorzystałem do wyprowadzenia ciepłego powietrza na strych do turbiny DGP. Nie było miejsca i mozliwości, żeby tam wprowadzić izolowany przewód (nie przemyślane przy budowie). Więc na tym odcinku, wzdłuż przewodu dymowego jest obok nieizolowany wentylacyjny z powietrzem do DGP. No i jak to sie wszystko rozgrzeje to powietrze nagrzewa sie i od wkładu i od komina. Właściwie gdybym to powietrze skierował w druga stronę (z góry na dół), miałbym wymiennik ciepła :D

I to właśnie budzi moje zdumienie. Ludzie sobie jakoś sami radzą. Jak nie tak to inaczej.

Twój post podsunął mi pewną ideę. A gdyby tak zaciągać ciepłe powietrze bezpośrednio znad kominka. Można by je rozprowadzić po domu. Muszę w domu na spokojnie to przeliczyć.