remx 16.02.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 A gdyby tak wykorzystać ciepłe powietrze usuwane z domu do ogrzewania napływającego zimnego. Ja to widze w ten sposób że byłaby jakaś przegroda (może system rur ożebrowanych dwuwarstwowych). W środku płynęloby ciepłe powietrze a na zewnątrz zimne. Policzyłem na szybko że trzeba by mieć z 10 klientów aby inwestycja się zwróciła. Chyba to się jednak nie sprawdzi. A wam kiedyś chodziło coś takiego po głowie? Czasem aż się sam boję co znów wymyślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 16.02.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 brawo wymyśliłeś rekuperator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 16.02.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Jaja se remx robi i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 16.02.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 16.02.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 bo Ci on remx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 16.02.2009 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Wiem pomysł był głupi. Sam nie wiem dlaczego publikuję go na forum.Właściwie to chciałem go nazwać cos w rodzaju nawiewno-wywiewny ogrzewacz powietrza, ale to takie mało chwytliwe handlowo.Ale ten rekuperator - to brzmi dobrze. Dzięki za pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 17.02.2009 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 nazwa tematu to, jak walka z mostkami termicznymi ktora rozpoczyna sie na etapie analizy projektu budowlanego. co, gdzie, jak poprawic zmienic pod katem unikniecia strat stosowanie czegos co ma pozorne wlasciwosci przy masie mostkow termicznych jest ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 17.02.2009 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 remx a może byś wymyślił rekuperator ale odzyskujący ciepło ze spalin które już wyszły z komina i nazwał go dymkupator . Wtedy bym był twoim pierwszym klientem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 17.02.2009 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 remx a może byś wymyślił rekuperator ale odzyskujący ciepło ze spalin które już wyszły z komina i nazwał go dymkupator . Wtedy bym był twoim pierwszym klientem Chciałbyś wykorzystać ciepło ze spalin. To proste pod warunkiem że zrobimy to zanim spaliny wyjdą z komina. Można zrobić oczywiście odzysk ze spalin które już wyszły z komina. Ale to nieopłacalne. Liczyłem m.in programem OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 17.02.2009 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 OZC albo jakoś tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 17.02.2009 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Chciałbyś wykorzystać ciepło ze spalin. To proste pod warunkiem że zrobimy to zanim spaliny wyjdą z komina Coś takiego u mnie powstało w sposób wcale przeze mnie pierwotnie niezamierzony . Komin dymowy od kominka jest z wkładka ceramiczną i postawiony z cegły. Obok przewodu kominowego idzie wentylacyjny, który wykorzystałem do wyprowadzenia ciepłego powietrza na strych do turbiny DGP. Nie było miejsca i mozliwości, żeby tam wprowadzić izolowany przewód (nie przemyślane przy budowie). Więc na tym odcinku, wzdłuż przewodu dymowego jest obok nieizolowany wentylacyjny z powietrzem do DGP. No i jak to sie wszystko rozgrzeje to powietrze nagrzewa sie i od wkładu i od komina. Właściwie gdybym to powietrze skierował w druga stronę (z góry na dół), miałbym wymiennik ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 17.02.2009 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 remx, zawsze wierzyłem w Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 17.02.2009 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 remx, zawsze wierzyłem w Ciebie Ta nazwa może chwycić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 17.02.2009 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Chciałbyś wykorzystać ciepło ze spalin. To proste pod warunkiem że zrobimy to zanim spaliny wyjdą z komina Coś takiego u mnie powstało w sposób wcale przeze mnie pierwotnie niezamierzony . Komin dymowy od kominka jest z wkładka ceramiczną i postawiony z cegły. Obok przewodu kominowego idzie wentylacyjny, który wykorzystałem do wyprowadzenia ciepłego powietrza na strych do turbiny DGP. Nie było miejsca i mozliwości, żeby tam wprowadzić izolowany przewód (nie przemyślane przy budowie). Więc na tym odcinku, wzdłuż przewodu dymowego jest obok nieizolowany wentylacyjny z powietrzem do DGP. No i jak to sie wszystko rozgrzeje to powietrze nagrzewa sie i od wkładu i od komina. Właściwie gdybym to powietrze skierował w druga stronę (z góry na dół), miałbym wymiennik ciepła I to właśnie budzi moje zdumienie. Ludzie sobie jakoś sami radzą. Jak nie tak to inaczej. Twój post podsunął mi pewną ideę. A gdyby tak zaciągać ciepłe powietrze bezpośrednio znad kominka. Można by je rozprowadzić po domu. Muszę w domu na spokojnie to przeliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 17.02.2009 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 a ja zauważyłam, że moja lodówka jest z tyłu ciepła.chociaż w środku zimna.jeszcze nie wyciągnęłam wniosków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 17.02.2009 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 A chcesz mieć ciepło czy zimno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 17.02.2009 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Cholera, chyba przyciągam kobiety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 17.02.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 A chcesz mieć ciepło czy zimno? ale gdzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 17.02.2009 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 W lodówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 17.02.2009 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Zazwyczaj ludzie w lodówce chcą mieć zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts