Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt AMBASADOR 2 pracownia DOMOWE KLIMATY

Recommended Posts

• 3 weeks później...

witam,

ukrycie garażu bez powiększenia powierzchni ?? oj chyba będzie ciężko. Ambasador ma garaż wpisany w bryłę tylko ze 1 stanowisko no i metraż mniejszy :)).

Zmiany u Nas:

1. na dole nie będzie spiżarni wydzielimy tylko na to półki ale nie będziemy robić oddzielnego pomieszczenia

2. z racji wymiarów działki musieliśmy zlikwidować wykusz i troszkę zwęzić garaż

3. nad garażem robimy taras połączony z balkonem z przodu

4. Na pietrze w miejscu garderoby będzie 2 łazienka, garderobę natomiast robimy jedną dużą z jednego pokoju

5. na miejscu łazienki i pralni będzie pralnia/suszarnia ok 10m2

6. Obok schodów będzie 2 wyjście na taras, pierwsze będzie z sypialni

7. myślimy jeszcze o ścianie z luksfer miedzy sypialnią a łazienka w różnych kolorach, ale to są już mniejsze szczegóły do ustalenia z architektem

Domek spodobał nam się ze względu na naprawdę dobrze rozmieszczone pomieszczenia no i nie są to klitki po 11-12m2 tzw sypialnie :))))

pozdrawiam

Ambasador spodobał nam się od razu, ale garaż za mały.

Ambasador2 ma garaż większy, to z kolei mi nie pasuje, że za bardzo "wyłazi" przed dom... I jak tu babie dogodzić? (cytat) ;-)

Ze zmian planowanych (bo chyba jednak będzie bez większych przeróbek)

1. zamiast pralni/łazienki jedna duża łazienka

2. łazienka przy sypialni pomniejszona (bez wanny), garderoba powiększona.

Też uważam, że rozkład pomieszczeń jest bardzo dobry, no i większość ma kształt zbliżony do kwadratu, a nie jakieś wąskie długie kiszki.

co fakt to fakt pomieszczenia ładne prawie po kwadracie i to jest duży +, ten dom jest sam w sobie bardzo funkcjonalnie zaplanowy dlatego zmiany w nim sa bardzo kosmetyczne widze ze podobnie za duzo nie zmienialiscie :))

my jesteśmy na etapie decyzji który wykonawca no i mam nadzieje ze góra za miesiac ruszymy juz z wykopami :))

A garaż jak "wyłazi" przed dom to tylko to wykorzysatać i zrobić sobie nad nim taras :))

pzdr

• 1 month później...

Witam,

Bardzo się cieszę, ze znalazłam kogoś kto buduje Ambasadora. Długo szukaliśmy projektu, który zadowolił by naszą piątkę i się udało. Jesteśmy na etapie dokonywania zmian w projekcie. Największy niepokój związany jest ze schodami. Nie lubię schodów zabiegowych - a gdy patrzę na plan - wydają mi się całkiem strome. Nie mieliście takich myśli? My w dodatku chcemy podwyższyc parter o ok. 20 cm i obawiam się, że będzie to źle rzutowac na schody. :(

Witam

my zmieniamy schody na schody proste dwa ciągi z podestem tez nie lubimy zabiegowych mam nadzieje ze się zmieszczą :), dołu nie podnosiliśmy zostało 2,75m będzie ok, domek w sam raz na 5kę, u Nas mam nadzieje ze docelowo tez tyle będzie narazie 3 osóbka w drodze :)))

u Nas zalali już ławy fundamentowe porobili zbrojenia i szykują się do wylewania fundamentów - nareszcie ruszyło :D

pozdrawiam

Ważne, że już ruszyliście. Nas powstrzymują jeszcze sprawy papierowe :( . Mam nadzieję, że najpóźniej w sierpniu ruszymy.

Trzymam kciuki za Wasze schody :) .

Ja chcę poszerzyc klatkę schodową, ostatnio byłam w domku, gdzie także podwyższano parter i schody wyszły bardzo strome, nie chciałabym popełnic tego samego błędu - chcę je "złagodzic maksymalnie jak się da.

A z czego budujecie? Zostajecie przy propozycji projektanta czy dokonaliście zmian?

hmmm teraz to sie zaczynam zastanawiac jak te schody w realu wyjda :p ??

budujemy z cegły Porotherm raczej zostalismy przy proponowanych rozwiazaniach, do tego wełna na ocieplenie no i ceramika na dachu, wstepnie ustalilismy brązowy kolor na dach okna i brame ale teraz zaczynamy sie nad tym zastanawiac czy by nie wrocic to pierwotnej koncepcji kolorystycznej z projektu, jeszcze chwilka czasu na ostateczne podjecie decyzji jest

...tak oczekiwanie na pociech to piekny czas...

A co sądzicie o grafitowym kolorze? Widziałam w realu Gemini - nie wiem czy kojarzycie ten projekt - i wyglądał bardzo przyjemnie. Chociaż przyznam, że im dłużej patrzę się na proponowaną zieleń zaczyna mi się podobac, ale pewnie wygra grafit do tego elewacje w lekkim beżu i białe sztukaterie.

Co do schodów - jak chcecie je wydłużyc by zrobic tzw spocznik? Może będę mogła ściągnąc od Was pomysł :)

Witam,

Wczoraj mieliśmy okazję zobaczyc Ambasadora w SSO :).

Przyznam się szczerze, nie myślałam, że jest taki duży zwłaszcza z zewnątrz, w środku to już zupełnie inna bajka...

jedyna rzecz do której mogę się przyczepic to salon a raczej salonik - trzydzieści pare metrów to jednak trochę za mało :(

Ogólnie dobre wrażenie a i schody o które tak się bałam, też nie są złe :)

Byliśmy już i u pani architekt i wyrysowała nam schody od nowa tak by były wygodne :) co prawda poszerzyliśmy klatkę o 30 cm i ją wydłużyliśmy - ale czego nie robi się dla wygody :)

Trochę mi żal, że mamy małą działkę 1100m. to za mało jak na taki dom :(

Ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :wink:

Czy ktoś mógłby podac orientacyjny koszt robocizny za SSO? Jesteśmy na etapie wyboru ekipy i ceny nas trochę posmuciły

:(

• 2 weeks później...

Nie ma co się smucic, 30 parę metrów połączone z otwartą jadalnią i kuchnią będzie wyglądało przyzwoicie :), u Nas zaczynają już scianki w górę ciągnąć, co do kosztów SSO chyba nie zabardzo będe mógł pomóc, mamy podpisaną umowę na kompleksowe wykonanie całości także nie będę mógł się ustosunkować, ale z wcześniejszych wycen i ofert to było chyba ok 300 tys ale tak dokładnie to nie pamiętam,

a gdzie będziecie budować??? mam jedną dobrą ekipę do polecenia u Nas niestety się terminy nie zgrały i nie współpracujemy ale koleś jest sensowny byłem na jego budowie widziałem wrażenia pozytywne.

• 4 weeks później...

Witamy ,

wkrótce rozpoczynamy budowę ambasadora2, czy ktoś byłby uprzejmy umozliwić nam obejrzenie tego domu? My w swoim projekcie wprowadziliśmy kilka zmian:

1. kuchnię zamieniliśmy lokalizacyjniez gabinetem (widok na ogród i bawiące się dzieci),

2.ze spiżarni zrobiliśmy szatnię,

3.wydłużylismy garaż o 1m, za garażem dobudowalismy pomieszczenie gosp. o pow. 13m2.

4. klatke schodową przebudowalismy likwidując schody zabiegowe na korzyść prostych z tzw. spoczynkiem i przenieśliśmy ja na przeciwległą stronę budynku.

5.niewielką spiżarnię zorganizowaliśmy pod schodami

6.za pomieszczeniem gospodarczym zrobilismy dodatkowy taras z wyjściem z salonu

7. łazienkę przy sypialni rodziców podzielilismy na połowę organizując dodatkowo garderobę.

8.pod dachem stworzyliśmy dodakowy poziom na pomieszczenia rekreacyjne (saune, silownię,garderobę, małą łazienkę i pokój dla gości).

Zmian w projekcie sporo, mamy nadzieję ,że spełnią nasze oczekiwania.

Pozdrawiamy.

• 5 months później...
My jeszcze przyglądamy się projektowi, zamierzamy zacząc dopiero w przyszłym roku, jesienia. Chcemy wyrzucic garaz zupełnie na zewnatrz i zrobic z tego pomieszczenia pokój z łazienką (sypialnia) roku jesienią. Jesteśmy z Pomorza, wiec trochę daleko żeby zobaczyć Wasz domek:). A może podeślecie zdjecia?