Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kara za rozbiórkę ?

sebastoss

Recommended Posts

Witam,

Wiem że temat już był podobny (ale z 2005r) ale nie do końca taki sam.

Mam do wyburzenia budynek a raczej 1/3 bo reszty już nie ma (ruina).

Jest to tzw. chlewik wys 3,5x4x5 od granicy oddalony itp.

Wiem że wystarczy Zgłoszenie w architekturze (karencja 30dni) i do dzieła...

...ale...

Tu zaczyna się problem.

Jeden z współwłaścicieli (jest nas 4rodziny) przeniósł się na TAMTEN świat...

a potrzebna jest zgoda wszystkich i pani w architekturze powiedziała że nic nie załatwie ! A sprawy spadkowe (jak nie ma komu) ciągnąć się będą latami...

Natomiast Nadzór Budowlany powiedział że to nie ich sprawa(używałem argumentów że są dzieci jest potencjalne zagrożenie)... oni są od karania...

Wiec moje pytanko :

Jaka kara może być za rozebranie takowej ruiny...????

Wiem że za stan techniczny jest zobowiązany odpowiadać właściciel... ale co ja mogę za to jak kupiłem to w takim stanie...

Czy jest jakiś taryfikator?

Bo w samym dz.ust. Prawo bud. nie znalazłem

Z góry dziękuję za rady ... jak rozwiązać ten problem..

:cry:

Witam,

Mam do wyburzenia budynek a raczej 1/3 bo reszty już nie ma (ruina).

Jest to tzw. chlewik wys 3,5x4x5 od granicy oddalony itp.

Wiem że wystarczy Zgłoszenie w architekturze (karencja 30dni) i do dzieła...

...ale...

Tu zaczyna się problem.

Jeden z współwłaścicieli (jest nas 4rodziny) ... :cry:

Po pierwsze skoro piszesz, że masz do wyburzenia, nie zapominaj, że jest Was 4 rodziny (czterech współwłaścicieli), to podstawowe pytanie: czy jesteście zgodni w tej sprawie. Wszyscy trzej, bo nieobecni racji nie mają :lol: (chociaż może są spadkobiercy?) Bo może Ty chcesz, a tamci nie? Jak tamci nie chcą rozbiórki, to widze problemy. Jak chcą i będziecie rozbierać wspólnie, a ruina w miejscu nie rzucającym sie w oczy, to nie bedzie żadnej kary :lol: . Pytam-ostrzegam, żeby nie było tak jak u mnie, tylko u mnie to akurat w drugą stronę...

Zainteresuj sie podpowiedzią sSiwego!. Z opisu wnioskuję, że obiekt raczej murowany (czytaj: niepalny :lol: )

Miałam podobna sytuację, ale tylko podobną, bo chodziło o budynek mieszkalny.

Robiliśmy "mały remoncik" i okazało się,że dach jest w fatalnym stanie, na tyle fatalnym, że w każdej chwili mógł pizgnąć o bruk.

Przyszedł inspektor nadzoru , rzucił okiem i wystawił nakaz rozbiórki (nam to akurat na rękę nie było).

Dach rozebralismy, dopiero kilka tygodni później otrzymalismy PnB.

Więc niby tez samowola, ale ja nie mialam ochoty czekać ,aż ktoś zostanie kaleką, bo papiery sie uprawomocnić muszą.

Za niezgloszenie, maksymalna kara to 500 zł mandatu.

Chyba,że współwłaściciele będą oponować - wtedy daj luz z rozbiórką, chyba,że faktycznie ruina się sypie.

To zrób zdjęcia, dużo zdjęć - tak na wszelki wypadek. Oczywiście przed - nie po :wink:

Och... wielkie dzięki za odp (wszystkim)

Jeżeli chodzi o zgodność współwłaścicieli to wszyscy są zgodni.

Wygląda to tak :

http://img502.imageshack.us/img502/4160/86370553ea7.th.jpg

http://img100.imageshack.us/img100/9523/31334812ld9.th.jpg

Hmmm mało palne :wink:

Ale dowiedziałem się że na podstawie opinii osoby posiadającej uprawnienia budowlane (opinia o wystąpieniu zagrożenia) mając porobione fotki potwierdzające owo oświadczenie, można wyburzyć obiekt. A potem dokonać zgłoszenia do architektury. Art. 31. 1.5

Ale mało tego.... Tam chcę postawić garaż-blaszak .

I jak się pojawiła nadzieja sprawnego przeprowadzenia rozbiórki ... to cię biedny Polaku Pałą w Łeb !!!

Przepraszam ale muszę sobie przeklnąć.. Kur@%^ a mać, Poje...any kraj !!

:evil: :evil: :evil: :x :x :x

Te Urzędasy ...powiedzieli że na budowę blaszaka potrzebuję zgodę, projekt, mapę zasadniczą....

i w to w sumie kosztować będzie ok 1500 zł

Więc jestem w du...ie

Garaż kupiłem za 300zł (używka) to jeszcze TYLKO 1500 potrzebuje.

Ale drażniąc dalej urzędasa ...spytałem... Czy jak postawie ten budynek (czyt. blaszak) i tam będę trzymał jedną kurę łopatkę do piasku i rower Wigry3 to czy wystarczy zgłoszenie????

odp.; T A K (bo to budynek gospodarczy) Art. 29. 1.2

ale zaraz Pani mi dodała że jak zacznę tam parkować moją A3 to mam pozamiatane (czyt. nadzór bud. 5tys kary i rozbiórka)

Oj...przydała by mi się dobra wróżka co by powiedziała jak najlepiej to wszystko załatwić...co by może troszku obejść (legalnie) przepisy...

pozdrawiam

..tych co walczą z wiatrakami chorego systemu PB.

Chłopie, jak to jest w takim stanie, to każdy normalny insektor KAŻE Ci to rozebrać i to migusiem, co by nikomu krzywda się nie stała.

A co do blaszaka ... ja muszę mieć pozwolenie na rozbiórę :-?

• 2 weeks później...
mam ten sam problem najpierw oficjalnie brak zgody odwołanie brak zgody jest okazja na odebranie gruzu wywiozłem chcę zapłacić karę i mieć spokoj 8)

jaką karę - przeciez samo sie zawaliło :wink:

A czy może orientuje się ktoś ile może kosztować taka opinia o złym stanie budynku ??

... czy 100zł, 200...?

pytanie do 'malka' :

- czy to pewna informacja że mandat za niezgłoszoną rozbiórkę to max 500zł ???

Bo nie wiem czy wogóle to zgłaszać.... i samemu posprzątać ten majdan.

Ps.

takie dodatkowe pytanko:

Czy stawiając budynek gospodarczy (zgłoszenie), można go przemianować w użytkowaniu na garaż?

tzn.:

Chodzi mi że zgodnie z przepisami postawie budynek gosp. pow 25m2, a za 3 miesiące zmienię zdanie i stwierdze że przerabiam to na garaż... bo garaż bardziej potrzebuję :wink: :wink:

pytanie do 'malka' :

- czy to pewna informacja że mandat za niezgłoszoną rozbiórkę to max 500zł ???

Bo nie wiem czy wogóle to zgłaszać.... i samemu posprzątać ten majdan.

mogę powiedzieć o swojej sytuacji - mieliśmy pismo od inspektora o konieczności rozbiórki , nie zgłosiliśmy tego, zdjęliśmy dach, w między czasie dostaliśmy pozwolenie na budowę, które obejmowało zdjecie dachu i jego przebudowę.

Teraz przy obecnych perturbacjach, zapytalismy w WINB co może nam "grozić" za tą rozbiórę, otrzymaliśmy info, że max 500 zł mandat i tylko wtedy gdy urzędnik będzie biurokratą.

Oszczędż sobie kłopotów idż do nadzoru, złóż pismo o zagrozeniu dla zdrowia i zycia , i poproś o kontrolę.