Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie sufitowe

Gość zofia c

Recommended Posts

Gość zofia c

Wlasnie dowiedzialam sie ze u mojej znajomej zalozyli ogrzewanie sufitowe z pieciokrotna wymiana cieplna i wymiennikiem pradu, ktory przepuszcza wode odparowana z kominka z plaszczem a dodatkowo sterowanie systemem wspomaga rura o przekroju fi 277 na ktorej koncu zamocowano zbrojenie z preta to wszystko pokryto warstwa papy na blasze dachowkopodobnej.

Moj kierownik mowi ze w sumie jest okej ale do calosci systemu powinnam dodac zbiornik na wode deszczowa do ktorego mozna by bylo zbierac styropian ekstrudowany ale tylko na rapowce i to z podwojnej rynny.

Juz sama nie wiem co o tym myslec ?

jakies sugestie?

Gość Andrzej K

Gosciu. Co ty piszesz? Jaka potrojna? Podwojna wystarcza w zupelnosci.

Zosiu C. Mam ten sam system co u Ciebie tylko wersje z wejsciem nad drzwiami garazowymi. A wszyscy wiemy jakie to ma znaczenie.

Swoja droga, to czy przypadkiem nie robil tego u Ciebie Pan Henryk W.?

Gdzie budujesz moze gdzies blisko?

Wyslij mi swoje zdjecie na priva: [email protected], to moze sie spotkamy? Mam dwa psy i kota.

A w czym ?! W smokingu i bamboszach będziesz paradował ? To może jeszcze gumofilce ?!

P.S. Ten steropian extradurowany na rapówce to będziesz siporexem zbierać do fi 277 ? Bo myślałem o takim rozwiązaniu, ale u mnie wody gruntowe odeszły przedwcześnie i nawet kaliber 420 nie wystarcza na bociany. Poza tym , to przy takim fi nad garażem, to może się zalęgnąć węgiel w kanale...

Gość zofia c

Drogi Andrzeju K.

Jakie to mile, ze sa jeszcze ludzie ktorzy tak jak Ty i Ja dbaja o swoich milusinskich. Ja dla odmiany mam wiecej kotow. Ale psa tez mam. Barry.

Jakze sie ciesze, ze poszlam po rozum do glowy i zamontowalam sobie ten wspanialy system sufitowy z wymiennikami pradu. Teraz moje zwierzaki (12 kociat i pies) nie poparza sobie lapek o goraca podloge i uciekajac nie zabija sie o najnowoczesniejszy system alarmowy (prondoraziciel 2007/3 v 12 na kolektory swiatla ksiezycowego).

Moim wykonawca byl Wieslaw Z. kuzyn pana Henia o ktorym wspominasz w poprzedniej wypowiedzi.

Pan Henio jest wlasnie specjalista od systemow sufitowo-nadwyjsciowych, ze wzgledu na koniecznosc przejscia przez wieniec. Pan Wiesio, jest niezwykle delikatnym czlowiekiem i powiedzial, ze u mnie mozemy (a nawet bylo wskazane) zamontowac system poddachowy.

Jakze jednak wspaniale zesmy sie p. Andrzeju odnalezli na tym forum.

Przesylam pozdrowienia

Zosia

Nic się nie poduszą, w koncu to BK 200 najnowszy produkt, oddycha w każdych warunkach, ma wprawdzie jedna wadę że podczas oddychania zmienia gabaryty domu i do końca nie wiadomo co podac do odbioru końcowego, ale to jest problem raczej geodety, którego najlepiej wezwać wieczorem i tuz po zachodzie słońca, wtedy mniej to widać. Wszystkiego dobrego w nowym domku i do szybkiego następnego budowania. PUNB!!!

Niestety ogrzewanie sufitowe , podobnie zresztą jak podłogowe nie pozozstaje bez wpływu na zdrowie mieszkańców domu. Ogrzewanie sufitowe ma swoje dobre strony a ujawnia się to zwłaszcza wtedy gdy z takich czy innych powodów chodzimy na głowie, wtedy docenimy zalety tego rozwiązania. Miłego pomieszkiwania.

P.S. Gruba rura to dobre rozwiazanie ale koniecznie musi być dobrze ocieplona i połączona z szambem przez rekuperator.

Zakladanie ogrzewania sufitowego przy kotach jest niezgodne z Konwencją Genewską. W/g ostatnich badań koty dostają rozmiękczenia mózgu i mózg może wypłynąć uszami, powodując stany zapalne uszu. A uszy u kotów szczególnie trudno się leczy. Koszt leków może nawet przekroczyć wartość domu.

Gość jonasz kangor

U mnie na osiedlu byl podobny problem. Sasiadce zachorowal legwan syberyjski przez take wlasnie ogrzewanie i nie pozostalo nic innego jak powolac specjalna komisje do zbadania sprawy.

Narazie na swiadka powolali zamroczynca polowatego ktory sie kolegowal z legwanem i przebywal u niego czasami.

Jak sprawa sie rozwinie dam znac.............narazie :)