toranaga 01.09.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 Tympanon nad gankiem jest nieproporcjonalny, gzymsy zbyt ciężkie, brak okapu, więc dach wygląda jak za krótka kołdra... i tak dalej... i dalej... Brrrrrrrrrrrrr.... sisi a ten to juz calkiem porazka dworki sa generalnie beeee fronton do bani, a tympanon nie ma proporcji do czego nie ma proporcji ???? http://www.winiarski.nazwa.pl/zdjecia/Dworek_Chopina.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betakom 02.09.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Hej Toranaga, Ty w końcu budujesz ten dworek w wersji bez garażu, czy tylko kupiłeś ten projekt żeby się pośmiać z dworków bo jakoś nie mogę zrozumieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toranaga 02.09.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 nie smieje sie z dworkow, tylko z podejscia majchersa. dworek na lata, to praktycznie jedyny projekt, ktory spodobal nam sie w ofercie muratora.no coz, nie wszyscy maja ten sam "smak" wracajac do tematu.garaz chcemy postawic oddzielnie, kiedys w przyszlosci.tak jak zaadaptowac poddasze. zastanawiamy sie, jak doswietlic poddasze, bo o tym trzeba juz pomyslec teraz.albo okna polaciowe, albo "wole oko" ktorego troche sie boje, i nie bardzo widze na tym dachu.pewnie zostaniemy przy polaciowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betakom 02.09.2007 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 No to super bo już myślałam, że nie znajdę bratniej duszy. Przeglądałam forum, znalazłam sporo budujacych podobne domy, jak np. Tercja, Babie lato czy Dwa Światy i liczyłam trochę na to, że ktoś z takim doświadczeniem się odezwie i oceni Dworek na lata. A wracając do tematu to kiedy zaczynasz budowę i czy widziałeś dworek gdzieś wybudowany?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toranaga 03.09.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 doswiadczenia nie mamy dworku nie widzialem jesli damy rade z "formalnosciami" to moze postawimy plyte pod dom. teren mamy strasznie podmokly, czeka nas wymiana prawie calego gruntu. ale cena dobra byla i lokalizacja fajna. (30km od wawy a 15 minut drogi) ja mam koncepcje, "jak najprosciej" i nie chce traktowac tego domu, jak domu marzen. dlatego kiedy juz spotkamy sie z architektem ktory ma zrobic zmiany w projekcie, bedziemy kierowac sie max uproszczeniem funkcjonalnosci domu. ten dworek ma byc adaptowany dla trzech osob i psa i wszyscy maja czuc sie w nim dobrze. musimy znalezc rozwiazanie komunikacji dom-ogrod dla psa i adaptowac strych na kaciki "hobby" plastyka, fotografia, myslalem o czyms szybszym zamiast schodow. ale wydaje sie to byc finansowo nierealne. ale kto wie, moze bedzie szybka winda wszystko to wydaje sie byc tak odlegle czasowo, ze narazie nie ma pospiechu. a potem nie bedzie czasu co zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betakom 03.09.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 No my też nie widzieliśmy tego domku w realu, ale już niedługo u nas zacznie rosnąć. Fundamenty już schną a w czwartek murarze rozpoczynają swoje dzieło. Trochę potrwa nim wyjdą z ziemi bo doprojektowaliśmy częściowe podpiwniczenie ale to już zawsze coś. Przeglądałam Waszą wersję i rzeczywiście trudno tam znaleźć miejsce na schody. No ale nikt nie mówił, że będzie łatwo:( Poczekamy, może odezwie się ktoś kto budował dworek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toranaga 04.09.2007 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Przeglądałam Waszą wersję i rzeczywiście trudno tam znaleźć miejsce na schody. No ale nikt nie mówił, że będzie łatwo:( na szczescie w projekcie zostalo to przewidziane. otworek w stropie jest zaprojektowany jest pomiedzy kominem kuchennym, a scianka dzialowa salonu. http://www.hattori.pl/budowa/schody.jpg pozwala to na koncepcje "osobnego wejscia" i podzielenia dworku dla dwoch rodzin, bo "kto wie co to bedzie" wstepnie planujemy na poddaszu stol bilardowy pijalnie piwa i palarnie tytoniu dlatego projekt bez garazu wydaje sie byc fajny, bo jest juz gdzie mieszkac, a poddasze jest "extra", "na zas" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiab 05.09.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Witam serdecznie.Ja też jestem zwolenniczką takich prostych w formie domów. Nam zależało na tym żeby domek był parterowy, ale żeby było w nim miejsce na gabinet bo mąż dużo w domu pracuje i wybraliśmy taki domek http://www.extradom.pl/ext/page?projekt/projekt.xmf&z=opis&id=2907 jedyne co chcemy w nim zmienić to powiększyc garaż do dwóch stanowisk o pustkę między domem i garażem, zmniejszyć troszkę gabinet żeby zrobić wejście bezpośrednie z garażu do domu i w dużej łazience wstawić okno. Co myslicie o tym projekcie i naszych zmianach?Pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betakom 05.09.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Witaj Basiu!Domek, który wybraliście też był w centrum naszych zainteresowań. Jednak zabrakło w nim schowków (typu garderoba czy spiżarka). Dłuuuugo szukaliśmy parterowego spełniającego nasze potrzeby ale stanęło w końcu na dworku na lata z muratora. Też zależało nam na gabinecie bo jest mi niezbędny do pracy i ustaliłam, że życie będzie się toczyć na dole a gabinet i spokój bedę miała na poddaszu. Jeśli chodzi o wasz projekt to niepokoi mnie mało ustawny salon. Zależy jeszcze co bedziecie w nim stawiać ale tam jest praktycznie tylko jedna ściana i to z kominkiem. Okno w łazience jak najbardziej wskazane i bedzie pasowało, gdyż zajmie miejsce na środku elewacji bocznej co nie zaburzy harmonii. Mam wątpliwości co do łączenia domu z garażem. My akurat takiego przejścia choć jest w projekcie nie robimy. Doświadczenia znajomych mówią, że w domu czuć spaliny bądź trawę z kosiarki, gdy się kosiarkę po pracy wstawi do garażu.Pozdrawiam i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiab 05.09.2007 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Witam serdecznie Betakom Dziękuję że odpowiedziałas na mojego posta i oczywiście za twoje uwagi. Przyznam, że wcześniej nie zwróciłam uwagi na rozkład salonu, ale to pewnie dla tego, że nie planujemy tam mebli typu mebliścianka itp. Na pewno bedzie jakiś komplet wypoczynkowy, przy nim stolik, stolik na sprzęt rtv moze jeszcze jakaś jedna komódka więc ta niewelka ścianka oddzielająca salon od hallu wystarczy w zupełności. Z bezpośrednim wejściem z garażu do domu też nie bardzo się zgadzałam, ale mąż się uparł i chociaż tutaj musiałam odpuścić Spiżarka napewno by się przydała, ale pomyślałam, że po pierwsze kuchnia jest dosyć duża więc będę miała więcej szafek, a po drugie na podwórku na przeciwko domku mamy takie pomieszczenie gospodarcze coś jak większa komóreczka i tam zrobię sobie takie moje królestwo na wszystkie zaprawy zapasy itp A i dzisiaj Pani architekt z Extradomu.pl dała mi namiary na ten domek, który już stoi. Rozmawiała z właścicielem i pozwolił nam przyjechać żeby obejżeć, więc zobaczymy czy to jest to co chcemy czy nie. Mam jednak nadzieję że tak bo bardzo mi się ten domek podoba, wogóle lubię takie dworkowe. Czy możesz zdradzić na jaką technologię się zdecydowaliście? Wałkuję forum od niedawna i przyznam że po tych wszystkich postach mam jeszcze większy mentlik niż na początku. Pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betakom 05.09.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Witam ponownie. Zdecydowaliśmy się (a właściwie małżonek zarządził) na Porotherm 38 + ocieplenie (jeszcze nie wiem jakiej grubości). Dodam że w projekcie mamy beton komórkowy 24 ale to chyba za mało, tym bardziej że na dach kładziemy dachówkę ceramiczną (karpiówkę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toranaga 05.09.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 a jakie schody planujecie?zabiegowe czy ze spocznikiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiab 06.09.2007 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Witam z ranka. Dzieciaki nie dają spać więc popiszę sobie. Ja planuję ścianę dwuwarstwową wlaśnie 24 ale z większym ociepleniem napewno więcej niż 15 ale jeszcze nie wiem ile. No i też albo bloczki keramzytowe (bardzo bym chciała ale dobre są na drugim końcu Polski więc nie wiem jak to będzie z transportem) albo BK. My mamy domek parterowy więc dylematów ze schodkami nie mamy, ale jak jeszcze rozważaliśmy projekt z poddaszem to myśleliśmy o takich ze spoczynkiem. Betakom a gdzie się budujecie jeśli mogę zapytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betakom 06.09.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Witam!My budujemy się 4 km od granic Lublina. Niestety smutek mnie ogarnął bo dziś murarze mieli rozpocząć swoje dzieło a tu leje od wczoraj non stop i nie przestaje:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiab 07.09.2007 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Witaj Betakom Strasznie mi przykro z powodu opóźnienia. Rzeczywiście pogoda jest fatalna, u nas też cały czas leje. Trzymam kciuki, żeby szybko można było jednak rozpocząć pracę. A my dzisiaj jedziemy do banku w sprawie kredytu ciekawa jestem jak nam pójdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiab 13.09.2007 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Ale tu pusto, chyba prace idą ostro. Betakom mam do ciebie jedno małe, ale bardzo istotne pytanko. Czy robiłaś kosztorys swojego domku? Ostatnio znalazłam jakiś przykładowy kosztorys naszego i stan surowy zamknięty wyceniony był na 280000 Myślałam, że skoro domek jest prosty, parterowy to będzie trochę tańszy od tych wszystkich z poddaszami i udziwnieniami. Jeśli możesz powiedz jaki Ty założyłas koszt stanu zamkniętego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betakom 14.09.2007 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Witam!Budowa ruszyła ale dopiero wczoraj. Wcześniej cały czas deszcz uniemożliwiał pracę. Nie robiłam kosztorysu domku gdyż wyszłam z założenia, że i tak się nie sprawdzi. Większość osób, które robiły kosztorysy mówi, że zawsze trzeba było duuuuużo dołożyć. Więc by uniknąć rozczarowania i niepotrzebnych nerwów kosztorysu nie ma. Co prawda wydatki zapisujemy więc po skończonej budowie podliczymy koszty ale do tego jeszcze daleko.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jokkko 17.02.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 witaminteresują mnie opinie na temat projektu DWOREK NA LATA - M15b - może ktoś widział taki dom lub budował. LUBLIN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jokkko 04.03.2009 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Witam, Jak w temacie. Jeżeli ktoś ma jakiekolwiek doświadczenia z ww projektem, proszę o kontakt. Prawie zdecydowaliśmy się na zakup tego projektu, mamy parę pomysłów na zmiany, ale wszelkie porady i opinie, w szczególności wynikające z własnego doświadczenia budowy takiego domu będą mile widziane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota62 26.04.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Witam czy moglibyście mi pomóc, mianowicie szukam osób które zdycydowały się na wybudowanie domu według projektu M15b Dworek na lata wariant II Chciałabym zapytac o opinię i wymienić doświadczenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts