emqwadrat 17.02.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 1. Garaż w bryle budynku nieogrzewany. 2. Jedna z dłuższych ścian sąsiaduje z pomieszczeniami przejściowymi w których temp. z założenia ma/może być niższa....np. spiżarka- ocieplona styropianem 5cm lambda=0,37 3. Druga z dłuzszych ścian jest zewnętrzna, ocieplona 4. Pierwsza krótka ściana to brama 5. Druga krótka sąsiaduje z salonem i będzie ocieplona 12cm styro 6. Zostaje sufit.....i właśnie.... Na górze nad całą powierzchnią garażu są dwie łazienki. Podłoga w łazienkach jest obniżona w porównaniu do reszty piętra o 15cm co plus dodatkowe 3cm styro pod podłogówke na całe piętro da nam 18 cm styro w podłodze w łazienkach. Przez cały czas chciałem sufit ocieplić od spodu tak z 10cm żeby "ochronić" strop przed niskimi temperaturami ale.... naszły mnie wątpliwości ........ CZY MA TO JAKIKOLWIEK SENS ???!!!!! Dodam, że znajomy ma garaż również nieogrzewany a dodatkowo nieocieplony i temperatura nigdy nie spada poniżej zera więc zakładam, ż u mnie też nie spadnie - wg mnie dlatego, że nie ma izolacji od podłogi która przy ujemnych temperaturach działa jak "podłogówka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 17.02.2009 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 mam nieco podobnie jak Ty, i wg mnie nie ma obaw, że będziesz miał ujemne temperatury w garażu. Ja najniższą zanotowałem +5 jak na dworze było poniżej -10. Strop warto generalnie ocieplić, żeby mieć cieplej w pomieszczeniach na górze, ale jak masz w podłodze na górze już duzo styro to od dołu ew możesz dać po to, żeby mieć jeszcze cieplej. Ale bez obaw o przemarzanie stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.02.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Z tym ciepłem od gruntu to nie przesadzajmy. jeśli ktoś ma w budynku gospodarczym lub garażu powyżej 0, gdy na zewnątez srogi mróz to świadczy to o ucieczce ciepła z domu do tego pomieszczenia. Mam sporą powierzchnie podłogi w budynju gospodarczym z zaizolowaną bramą i stropem i nie izolowaną posadzką i jakoś zawsze zimą woda zostawiona wewnątrz zamarza pomimo ogrzewania od czsu do czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 17.02.2009 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 tylko że temat i problem dotyczą sensu ocieplania styropianem sufitu garażu a nie temperatury w nim i pobieranego ciepła z gruntu moim zdaniem warto dać kilka cm (4-5) na sufit, 10cm to chyba już za dużo przy takiej jaką zamierzasz warstwie ocieplenia powyżej stropu, te kilka cm dociepli ci nieco płytę stropu (jeśli masz zimny monolit) moze zlikwiduje lub ograniczy mostek termiczny na styku stropu ze ścianami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.02.2009 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 ... jeśli ktoś ma w budynku gospodarczym lub garażu powyżej 0, gdy na zewnątez srogi mróz to świadczy to o ucieczce ciepła z domu do tego pomieszczenia... I to jest całe sedno sprawy. Warto izolować nieogrzewane pomieszczenia bo to jednorazowy wydatek. Nie żadne 4 czy 5 cm tylko minimum 10 cm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 18.02.2009 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 I to jest całe sedno sprawy. Warto izolować nieogrzewane pomieszczenia bo to jednorazowy wydatek. Nie żadne 4 czy 5 cm tylko minimum 10 cm. Pozdrawiam. 18 cm styro nad stropem i 10cm pod to chyba przesada, garaż przeważnie zawsze ma wyższą temperaturę niż na zewnątrz (a ściany zewnętrzne ocieplamy "tylko" 12-20cm styro), stąd śmiem twierdzić ze opcja 18 + 4 czy 5cm czyli 22-23cm w zupełności na taką przegrodę wystarczy, czyż nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 18.02.2009 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 u nas jest 15 cm tego samego styro co na elewacji - na suficie i ścianie przylegającej do części ogrzewanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 18.02.2009 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Ja będę miał garaż ogrzewany, choć oczywiście temp. tam panująca będzie niższa niż w pozostałych pomieszczeniach. Nad garażem mam pokój, gdzie jest przewidziane 3cm styropianu nad stropem (teriva). Jak myslicie dawać jeszcze styro pod strop??jeśli tak to jakiej grubości?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 18.02.2009 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Dawanie styro pod strop wg mnie nie ma najmniejszego sensu.Zbędny wydatek i kłopot w wykonaniu, tym bardziej że i tak jest ocieplenie nad stropem. Ocieplenie ściany przyległej do garażu jak najbardziej tak, ale 5 cm w zupełności wystarczy. Po co ograniczać sobie szerokość garażu skoro wewnątrz nie panują siarczyste mrozy. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emqwadrat 18.02.2009 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 tylko że temat i problem dotyczą sensu ocieplania styropianem sufitu garażu a nie temperatury w nim i pobieranego ciepła z gruntu moim zdaniem warto dać kilka cm (4-5) na sufit, 10cm to chyba już za dużo przy takiej jaką zamierzasz warstwie ocieplenia powyżej stropu, te kilka cm dociepli ci nieco płytę stropu (jeśli masz zimny monolit) moze zlikwiduje lub ograniczy mostek termiczny na styku stropu ze ścianami Właśnie ten mostek "nie daje mi spać"..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grizzli 18.02.2009 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 u mnie garaż przylega jedną ścianą do domu. Jest dobrze izolowany z zewnątrz (podłoga i strop też), ale ta wspólna ściana jest tylko z porothermu 24 i bez docieplenia. W sąsiadującym pokoju temperatura jest zawsze niższa niż w reszcie mieszkania. Zastanawialiśmy sie przez moment czy nie ogrzewać garażu olejakiem, ale koniec końców wyregulowaliśmy ogrzewanie w domu tak, że się mocniej grzeje w tym jednym pokoju i jest teraz ok. Co nie zmienia faktu strat ciepla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emqwadrat 18.02.2009 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 u mnie garaż przylega jedną ścianą do domu. Jest dobrze izolowany z zewnątrz (podłoga i strop też), ale ta wspólna ściana jest tylko z porothermu 24 i bez docieplenia. W sąsiadującym pokoju temperatura jest zawsze niższa niż w reszcie mieszkania. Zastanawialiśmy sie przez moment czy nie ogrzewać garażu olejakiem, ale koniec końców wyregulowaliśmy ogrzewanie w domu tak, że się mocniej grzeje w tym jednym pokoju i jest teraz ok. Co nie zmienia faktu strat ciepla Jednym słowem u Ciebie ta ściana to taka podłogówka/"ścianówka"..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grizzli 18.02.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 na to wyszło Latem taki chłodek można polubić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz75 18.02.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 U nas garaż też w bryle domu, jedną ścianą graniczy z łazienką, holem i pomieszczeniem gospodarczym. Nad garażem jest sypialnia, łazienka i garderoba. Strop teriva. W projekcie przewidziano 4 cm styropianu i 6cm wylewki. Wydaje nam się, że to trochę mało, mimo, że w garażu będzie grzejnik. Padł pomysł, żeby dać styropian pod sufit w garażu, ale mamy zbyt niskie nadproże - 20cm - i wówczas nie zmieściłaby się brama garażowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 18.02.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 brama hormanna wchodzi bez problemu w 11cm nadproże, 4cm to zdecydowanie za mało na całą przegrodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sąsiad 18.02.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 sąsiadowi też się nie mieściło i w desperacji (bo mu aż wiało zimnem od podłogi) po prostu nakleił taki cienki styropian pokryty folią aluminiową. Twierdzi, że ma kolosalną różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz75 18.02.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Edde, Sąsiad dzięki za wskazówki:) to może rozwiazać nasz problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 18.02.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Dawanie styro pod strop wg mnie nie ma najmniejszego sensu. A to dlaczego? Wg mnie to zależy od relacji temperatur pomiędzy garażem a pomieszczeniem nad garażem. Jeśli ktoś, tak jak ja, ma pokój nad garażem to strop powinno sie ocieplić właśnie od spodu. Jak ktoś robi odwrotnie to troche tak, jakby sobie ściany zewnętrzne ocieplał od środka. A przecież i mury i strop też cos wnosza do izolacji. Ocieplenie zwykle sie daje po zimniejszej stronie ściany/stropu. Więc jak ktoś miałby nad garażem jakąś nieużytkową i nieogrzewana przestrzeń, powinien ocieplać od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 18.02.2009 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Dawanie styro pod strop wg mnie nie ma najmniejszego sensu. A to dlaczego? Wg mnie to zależy od relacji temperatur pomiędzy garażem a pomieszczeniem nad garażem. Jeśli ktoś, tak jak ja, ma pokój nad garażem to strop powinno sie ocieplić właśnie od spodu. Jak ktoś robi odwrotnie to troche tak, jakby sobie ściany zewnętrzne ocieplał od środka. A przecież i mury i strop też cos wnosza do izolacji. Ocieplenie zwykle sie daje po zimniejszej stronie ściany/stropu. Więc jak ktoś miałby nad garażem jakąś nieużytkową i nieogrzewana przestrzeń, powinien ocieplać od góry. Zgoda, na pozór masz rację ale nikt tak nie robi. Wystarczy spojrzeć w projekt. Nie ma takich rozwiązań, bynajmniej ja się nie spotkałem. Nie mówię że tak jak chcesz zrobić będzie źle ale nie jest to racjonalne bo pod wylewkę na stropie i tak daje się zazwyczaj ocieplenie. To nic innego jak dwa grzybki w barszcz pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 18.02.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Jak to nikt? A ja? Gdy budowałem to o styro pod wylewki na piętrze mówiło sie głównie w kontekście wygłuszenia stropu, a nie ocieplenia. A to juz co innego i tu styro powinno być od góry. Nad garażem więc nie musze wygłuszać stropu. Ja nie mam nigdzie styro na górze stropu (z wyjątkiem pewnych miejsc wymagających ocieplenia ze wzgledu na konstrukcje budynku) - nie starczyło mi wysokości wylewki na wygłuszenie. Tak wyszło, ale specjalnie nie odczuwam skutków (zwłaszcza przy solidnych grubych parkietach na piętrze). Natomiast w garażu mam 5cm na suficie. Na wiecej nie starczyło wysokości (bramy, nadproża itd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts