Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie sufitu w garażu nieogrzewanym

Recommended Posts

U mnie garaż ogrzewany, ale jakoś narazie nie włączam za bardzo, tak bardzo lekko. Temp w garażu ok. 8-10 stopni. Nad garażem mam pokój. Strop nie ocieplony od garażu na stropie 5 cm styro. Podłoga w pokoju jest zdecydowanie, zdecydowanie zimniejsza. Będę ocieplał sufit garażu jeszcze nie wiem ile ale będe.

Zgoda, na pozór masz rację ale nikt tak nie robi. Wystarczy spojrzeć w projekt. Nie ma takich rozwiązań, bynajmniej ja się nie spotkałem. Nie mówię że tak jak chcesz zrobić będzie źle ale nie jest to racjonalne bo pod wylewkę na stropie i tak daje się zazwyczaj ocieplenie. To nic innego jak dwa grzybki w barszcz 8)

pzdr

błąd, jest to powszechne rozwiązanie i wiele osób/projektantów/inwestorów tak robi, w projekt powiadasz? ano w projekce mam jak wół 5cm styro na suficie garażu :) i jest to całkiem racjonalne rozwiązanie

U mnie garaż ogrzewany, ale jakoś narazie nie włączam za bardzo, tak bardzo lekko. Temp w garażu ok. 8-10 stopni. Nad garażem mam pokój. Strop nie ocieplony od garażu na stropie 5 cm styro. Podłoga w pokoju jest zdecydowanie, zdecydowanie zimniejsza. Będę ocieplał sufit garażu jeszcze nie wiem ile ale będe.

Mam podobne warunki i spostrzeżenia jak Ty. Jednak jak sie dobrze zastanowić, to ta podłoga zawsze będzie zimniejsza, niż w innych pomieszczeniach na piętrze, które sa nad parterowymi pomieszczeniami mieszkalnymi. W koncu tam na stropie od dołu jest jakieś co najmniej 20st. Ile by trzeba dać styropianu, żeby nie poczuć różnicy? Pewnie grube ocieplenie od dołu plus podłogówka w pomieszczeniu nad garażem - taki układ wydaje sie optymalny.

Mam podobne warunki i spostrzeżenia jak Ty. Jednak jak sie dobrze zastanowić, to ta podłoga zawsze będzie zimniejsza, niż w innych pomieszczeniach na piętrze, które sa nad parterowymi pomieszczeniami mieszkalnymi. W koncu tam na stropie od dołu jest jakieś co najmniej 20st. Ile by trzeba dać styropianu, żeby nie poczuć różnicy? Pewnie grube ocieplenie od dołu plus podłogówka w pomieszczeniu nad garażem - taki układ wydaje sie optymalny.

W sumie w sypialni nieco niższa temperatura tak bardzo nie powinna przeszkadzać - podobno nawet wskazana bo lepszy sen przy niższej temperaturze :)

tu nie chodzi o komfort - od tego są termostaty na grzejnikach, ale o straty ciepła. jest chłodniej, bo są większe straty ciepła...

Każdy robi tak jak chce i jak może wedle własnego i słusznego przekonania.

my ociepliliśmy tym samym co elewacja i jestem zdania (subiektywnie) że to idealne rozwiązanie.

• 6 years później...
Odgrzewam troche temat mam pytanie ,u mnie 100% podlogowka ,garaz w bryle delikatnie bedzie ogrzewany. Ocieplac bede sciane sasiadujaca z domem, nad garazem mam garderobe i kawalek pokoju, pod wylewka bedzie 5cm styropianu. Jak ocieple strop w garazu nie bedzie problemu z odprowadzeniem wilgoci ze stropu ? Moze zrobic sufit z plyt k-g a na nie welna ? Sorry za brak pl znakow pisze z telefonu