pelsona 18.02.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Ja mam w projekcie wełnę mineralną twardą nad stropem pod wylewki. Chodzi głównie o wygłuszenie oprócz także funkcji izolacji termicznej. Jeśli styropian to specjalny akustyczny np."cicha noc". pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 18.02.2009 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Mała uwaga: mój kierbud twierdzi, że w garażu na suficie styropianu się nie daje, tylko wełnę mineralną. Ze względów bezpieczeństwa p/poż - w razie pożaru styropian z sufitu skapuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 18.02.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 U mnie garaż ogrzewany, ale jakoś narazie nie włączam za bardzo, tak bardzo lekko. Temp w garażu ok. 8-10 stopni. Nad garażem mam pokój. Strop nie ocieplony od garażu na stropie 5 cm styro. Podłoga w pokoju jest zdecydowanie, zdecydowanie zimniejsza. Będę ocieplał sufit garażu jeszcze nie wiem ile ale będe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 18.02.2009 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Zgoda, na pozór masz rację ale nikt tak nie robi. Wystarczy spojrzeć w projekt. Nie ma takich rozwiązań, bynajmniej ja się nie spotkałem. Nie mówię że tak jak chcesz zrobić będzie źle ale nie jest to racjonalne bo pod wylewkę na stropie i tak daje się zazwyczaj ocieplenie. To nic innego jak dwa grzybki w barszcz pzdr błąd, jest to powszechne rozwiązanie i wiele osób/projektantów/inwestorów tak robi, w projekt powiadasz? ano w projekce mam jak wół 5cm styro na suficie garażu i jest to całkiem racjonalne rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 19.02.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 U mnie garaż ogrzewany, ale jakoś narazie nie włączam za bardzo, tak bardzo lekko. Temp w garażu ok. 8-10 stopni. Nad garażem mam pokój. Strop nie ocieplony od garażu na stropie 5 cm styro. Podłoga w pokoju jest zdecydowanie, zdecydowanie zimniejsza. Będę ocieplał sufit garażu jeszcze nie wiem ile ale będe. Mam podobne warunki i spostrzeżenia jak Ty. Jednak jak sie dobrze zastanowić, to ta podłoga zawsze będzie zimniejsza, niż w innych pomieszczeniach na piętrze, które sa nad parterowymi pomieszczeniami mieszkalnymi. W koncu tam na stropie od dołu jest jakieś co najmniej 20st. Ile by trzeba dać styropianu, żeby nie poczuć różnicy? Pewnie grube ocieplenie od dołu plus podłogówka w pomieszczeniu nad garażem - taki układ wydaje sie optymalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz75 19.02.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 U mnie garaż ogrzewany, ale jakoś narazie nie włączam za bardzo, tak bardzo lekko. Temp w garażu ok. 8-10 stopni. Nad garażem mam pokój. Strop nie ocieplony od garażu na stropie 5 cm styro. Podłoga w pokoju jest zdecydowanie, zdecydowanie zimniejsza. Będę ocieplał sufit garażu jeszcze nie wiem ile ale będe. Mam podobne warunki i spostrzeżenia jak Ty. Jednak jak sie dobrze zastanowić, to ta podłoga zawsze będzie zimniejsza, niż w innych pomieszczeniach na piętrze, które sa nad parterowymi pomieszczeniami mieszkalnymi. W koncu tam na stropie od dołu jest jakieś co najmniej 20st. Ile by trzeba dać styropianu, żeby nie poczuć różnicy? Pewnie grube ocieplenie od dołu plus podłogówka w pomieszczeniu nad garażem - taki układ wydaje sie optymalny. W sumie w sypialni nieco niższa temperatura tak bardzo nie powinna przeszkadzać - podobno nawet wskazana bo lepszy sen przy niższej temperaturze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 19.02.2009 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 tu nie chodzi o komfort - od tego są termostaty na grzejnikach, ale o straty ciepła. jest chłodniej, bo są większe straty ciepła...Każdy robi tak jak chce i jak może wedle własnego i słusznego przekonania. my ociepliliśmy tym samym co elewacja i jestem zdania (subiektywnie) że to idealne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 07.04.2015 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Odgrzewam troche temat mam pytanie ,u mnie 100% podlogowka ,garaz w bryle delikatnie bedzie ogrzewany. Ocieplac bede sciane sasiadujaca z domem, nad garazem mam garderobe i kawalek pokoju, pod wylewka bedzie 5cm styropianu. Jak ocieple strop w garazu nie bedzie problemu z odprowadzeniem wilgoci ze stropu ? Moze zrobic sufit z plyt k-g a na nie welna ? Sorry za brak pl znakow pisze z telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts