Heniek 02.11.2003 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 Witam.Mam problem. Chcę kupić domek, który ma około 10 lat i jest wykonany z pustaków żużlowych (tak dostrzegłem). Czy po tym okresie są bezpieczne (promieniowanie itp), czy "odpuścić" sobi zakup?Pozdrawiam, Heniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DOZORCA 02.11.2003 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 "EKOLODZY" STRASZĄ BIAŁACZKĄ ALE OSOBIŚCIE NIE WIERZĘ . TAKIE DOMY BUDUJE SIĘ OD LAT A LUDZIE MASOWO NIE CHORUJĄ. JAK W DOBRYM STANIE TO BIERZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek 02.11.2003 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 Tylko o mieszkanie pewnie do końca życia (mam nadzieję, że nie skróconego ) Heniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DOZORCA 02.11.2003 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 TWOJE SCIANY MOGĄ BYĆ ZDROWSZE NIŻ NOWE PANELE HDF ALBO PŁYTY GIPSOWE ( PONOĆ NIEKTÓRE ROBIONE Z POPIOŁÓW Z ELEKTROWNI). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 03.11.2003 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 P. żuzlowy jest niezdrowy, ludzie w takich domach chorują. Znam z autopsji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
super gacek 03.11.2003 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Jakby ktoś znał ,albo wiedział gdzie szukać porametrów do w/w pustaków to bardzo proszę o informacje . Chodzi mi o współczynnik przenikania ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.11.2003 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 P. żuzlowy jest niezdrowy, ludzie w takich domach chorują. Znam z autopsji. Oj chyba przesadzasz trochę. Moja rodzina od 23 lat mieszka w takim domu i nie chorują bardziej niż w domach budowanych w innej technologii. W latach 70 tych i 80tych była to najpopularniejsza technologia i gro domów zostało tak zbudowanych i nie obserwuje się niepokojącej smiertelności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 03.11.2003 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Chłopie jedno jest pewne-będziesz miał w ścianach całą tablicę Mendelejewa.Azbest przy tym to pikuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek 04.11.2003 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 Witam.Dzięki za opinie, proszę o więcej.Pomyliłem się - dom ma ok. 30lat, troszkę chyba wywietrzał.Co do azbestu, to sam z siebie nie jest szkodliwy. Szkodliwe są jego włókna (kruszenie, ścieranie).Pozdrawiam, Heniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 04.11.2003 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 Witam. Ciekawi mnie co jest tak bardzo szkodliwego w pustakach żużlowych. Ciekawe czy ktoś z was wie co to ten żużel i dlaczego pustaki produkowane np. w Czerwionce czy Czechowicach - Dziedzicach posiadają atest "B" skoro są tak bardzo szkodliwe i czy przypadkiem nie są tak samo szkodliwe jak glina zawierająca naturalny pierwiastek promieniotwórczy, że nie wspomnę o pyłach z elektrociepowni wykorzystywanych przy produkcji bektonu komórkowego, gdyby producent pusatków żużlowych miał tyle kasy co zachodnie koncerny to zamówił by taka reklamę że wszyscy uzają że pustak żużlowy jest najzdowszym i najlepszym produktem na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.11.2003 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 Witam. Ciekawi mnie co jest tak bardzo szkodliwego w pustakach żużlowych. Ciekawe czy ktoś z was wie co to ten żużel i dlaczego pustaki produkowane np. w Czerwionce czy Czechowicach - Dziedzicach posiadają atest "B" skoro są tak bardzo szkodliwe i czy przypadkiem nie są tak samo szkodliwe jak glina zawierająca naturalny pierwiastek promieniotwórczy, że nie wspomnę o pyłach z elektrociepowni wykorzystywanych przy produkcji bektonu komórkowego, gdyby producent pusatków żużlowych miał tyle kasy co zachodnie koncerny to zamówił by taka reklamę że wszyscy uzają że pustak żużlowy jest najzdowszym i najlepszym produktem na rynku. tys prowda dajcie mi kase a zrobie tak ze g.o.w.n.o bedzie sprzedawało się jak swieże bułeczki. prowda jest taka ze dzisioj trza byc trendi, bo co we wsi powiedzą, sołtys jest trendi to my tys musim być a zrestom sami wiecie jak sie czujecie jak se kupicie cos trendi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.11.2003 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 czesc zobaczcie sobie watek dom z wielkiej plyty chodzi wlasciwie o dom odlewany z zelbetonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 04.11.2003 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 Heniek, Jak pewnie wiesz, w przypadku zawartości pierwiastków promieniotwórczych 10 lat czy trzydzieści niekoniecznie robi dużą różnicę (te które są żużlu maję raczej bardzo długi okres rozpadu). Jeśli masz obawy, że materiał trochę "świeci", to chyba zbadanie tego dobrym miernikiem nie powinno być drogie. A jeżeli dom jest dobrze zbudowany (wentylacja, kominy itp.) to raczej bym nie przesadzał z innymi zagrożeniami. W końcu ścian się nie je, są pokryte tynkiem (mam nadzieję ), więc ta tablica Mendelejewa co to ewentualnie siedzi w bloczkach konstrukcyjnych nie bardzo ma jak do Ciebie dotrzeć w ilości mającej realny wpływ. Możesz oczywiście zrobić wywiad w okolicy co do stanu zdrowotnego mieszkańców (pewnie wiele domów w sąsiedztwie jest z tego samego), ale wyniki pewnie będą zależały od tego kto w co wierzy -tak jak z żyłami wodnymi - niektórzy będą święcie przekonani, że to właśnie żużel uśmiercił połowę rodziny, a inni że wszystko jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 04.11.2003 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 Chciałbym tylko nieśmiało wtrącić, że żużlobeton to wcale nie taki przeżytek - co najmniej połowa rynku stropów terriva to pustaki żużlobetonowe (sam mam takowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mallarek 04.11.2003 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 Nie wiem czy wiecie, że jedna z fabryk produkujących pustaka MAX dodaje do swoich pustaków aż 60 % pyłów piecowych. Moim zdaniem jest wiele produktów które zawierają bardzo dużo produktów odpadowych przemysłu energetycznego i hutniczego. Można choćby wspomnieć o cemencie hutniczym który zawiera ok 60 % żużla wielkopiecowego i najczęściej zawierają mniejszą ilość pierwiastków promieniotwórczych niż znaczna część naturalnych złóż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.11.2003 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2003 Nie martw się żużlem. Ciekawe, że pustak ścienny z żużla wzbudza tyle obaw a nikt nie martwi się stropami, które w znakomitej większości są żużlowe. Popioły są wszechobecne: - ponad połowa objętości cegły to popiołypustak żużlowy od cegły różni się tym, że spoiwem w pustaku żużlowym jest cement a w cegle glina. - pokaźna część cementu to popioły - siwy gazobeton to sam popioł itp,Tysiące ludzi, każdego dnia, ma do czynienia z najgorszą formą popiołu - rozproszony pył , wdychając go podczas obsługi pieca węglowego co.A co by się działo z pracownikami elektrociepłowni? Domów z pustaków żuzlowych są tysiące i dotychczas nie stwierdzono wyższego poziomu zachorowań wsród mieszkańców tych domów.Dlaczego kultywuje się plotkę o szkodliwości pustaków żużlowych, czyli o szkodliwości popiołu pozostałego po spaleniu węgla kamiennego nie muszę chyba tlumaczyć. Dlaczego MURATOR ani razu nie opisał jasno tego problemu? Do znawcy tablicy Mendelejewa.Zapoznaj się ze składem chemicznym cementu i żużla a stwierdzisz, że jakościowo to praktycznie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p_wyr 09.11.2003 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2003 sam mieszkam juz 37 lat w takim domu i wielu moich sąsiadów też. To czym oddychamy w mieście jest chyba bardziej szkodliwe od ścian tego domu. Na pewno gdy się mieszka w takim domu - by wkręcić kołek rozporowy 10 trzeba wiercić wiertłem 8 a i tak czesto konieczne jest dodatkowe zacementowanie kołka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.11.2003 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 To jak mocuje się kołki w ścianie z pustaków żużlowych zależy juz tylko od tego jak zostały wykonane pustaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ślivka 13.11.2003 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 Ciekawa jestem dlaczego cywilizacja spowodowała plagę nowotworów?Domy z żużlu,konserwanty i inne produkty których kiedyś nie używano.To nie jest tłumaczenie,że ktoś mieszka 20lat w takim domu i nic,nie wiadomo tylko jak jeszcze długo pomieszka30-40lat temu nowotwory atakowały ludzi ,ale nie w takim stopniu jak teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WSERWIK80 14.11.2008 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 TWOJE SCIANY MOGĄ BYĆ ZDROWSZE NIŻ NOWE PANELE HDF ALBO PŁYTY GIPSOWE ( PONOĆ NIEKTÓRE ROBIONE Z POPIOŁÓW Z ELEKTROWNI). CHYBA NAPRAWDE JESTES DOZORCĄ. jesli chodzi o wykorzystanie czegoś z elektrownii do produkcji plyt gipsowych to napewno nie są to popioły, tylko powstały w IOŚ - instalacji odsiarczania spalin czyściutki gipsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts