Bigbeat 14.11.2008 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Ciekawa jestem dlaczego cywilizacja spowodowała plagę nowotworów? Domy z żużlu,konserwanty i inne produkty których kiedyś nie używano. To nie jest tłumaczenie,że ktoś mieszka 20lat w takim domu i nic,nie wiadomo tylko jak jeszcze długo pomieszka 30-40lat temu nowotwory atakowały ludzi ,ale nie w takim stopniu jak teraz Ale nie jest też żadnym argumentem pisanie (gdzieś wcześniej), że cała rodzina choruje. Skąd wiadomo, że od tego? Do tego, żeby ocenić, czy jest to szkodliwe, czy nie, trzeba by zrobić prawdziwe i skrupulatne badania - zarówno fizykochemiczne, jak i medyczne, a potem prawidłowo obrobić ich wyniki, aby wykluczyć wpływ innych czynników. Żona znajomego np. twierdzi, że źle się czuje, jak w domu u niego działa sieć bezprzewodowa (oczywiście komputerowa). Znajomy zrobił test: włączył urządzenia, ale nie powiedział żonie. Czuła się dobrze. Ludzie lubią wierzyć we własne przekonania - nawet, jeśli są nieprawdziwe lub wręcz bzdurne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 16.11.2008 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Witam. Mam problem. Chcę kupić domek, który ma około 10 lat i jest wykonany z pustaków żużlowych (tak dostrzegłem). Czy po tym okresie są bezpieczne (promieniowanie itp), czy "odpuścić" sobi zakup? Pozdrawiam, Heniek Osobisice mieszkam w budynku wybudowanym na przełomie lat 70/80 czesciowoz pustaków typowo żuzlowych - takie z dziurami na powietrze,a an stropie mam tez zuzel. Nie wiem jak tam ze zdrowiem - ale fakt jest taki że kwiaty w doniczkach się w naszym budynku dobrze nie mają W czesci domu gdzie sciany szczytowe są z cegły pełnej wyczuwa sie inny mikroklimat niz np w pokojuz którego teraz piszę - oczywiscie mogą to być subiketywne odczucia. Zupelnie inna kwestia to ocieplenie tych scian - dopóki były gołe - było zimno, po termomoernizacji jest ok..stropu juz niedocieplalem z uwagi na plany nowej budowy.. pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marxxx 17.11.2008 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 A jak sie ma porównanie ceny 1 m2 ściany z pustaka żużlobetonowego do ściany z np MAXa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi1977 17.11.2008 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Chciałbym tylko nieśmiało wtrącić, że żużlobeton to wcale nie taki przeżytek - co najmniej połowa rynku stropów terriva to pustaki żużlobetonowe (sam mam takowy). Dobre pustaki Teriva sa z keramzytem a nie zuzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.11.2008 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Zaś brednie.... Samo życie jest dla nas wystarczająco niebezpieczne! Same zagrożenia! Stresy, recesja gospodarcza, katastrofa roku 2012, euro w tym samym roku, wejście do strefy euro.... Co tam taki niewinny pustaczek... Jest jaki jest. Miał być na tyle twardy, żeby się buda nie zawaliła - i jest! Starali się go odchudzić i "ucieplić" - dlatego klocek to pustak a nie lite badziewie. Dobrze ostyropianowany ciepła nie traci, kształt trzyma.... A z tym Mendelejewem? Zbadajcie se coś jeszcze. Choćby "eko" masło z marketu.... A macie czym, czy to tylko bajanie wszystkowiedzących? Bo mierniki i sposoby pomiaru są! Jest nawet nauka o mierzeniu różnych wielkości - metrologia! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 18.11.2008 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Jakby ktoś znał ,albo wiedział gdzie szukać porametrów do w/w pustaków to bardzo proszę o informacje . Chodzi mi o współczynnik przenikania ciepła. lambda około 0.63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 18.11.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Ciekawa jestem dlaczego cywilizacja spowodowała plagę nowotworów? Domy z żużlu,konserwanty i inne produkty których kiedyś nie używano. To nie jest tłumaczenie,że ktoś mieszka 20lat w takim domu i nic,nie wiadomo tylko jak jeszcze długo pomieszka 30-40lat temu nowotwory atakowały ludzi ,ale nie w takim stopniu jak teraz A gdy tych wynalazków jeszcze nie było (np. 500 lat temu) to ludzie żyli po 150 lat i żaden lekarz nigdy nie wykazał nowotworów w organiźmie człowieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 18.11.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Pustaki z żużlobetonu stosuje sie zwykle do budowy budynków gospodarczych głównie ze względu na wysoki współczynnik przenikania ciepła. Dom mieszkalny wybudowany z tych pustaków trzeba solidnie ocieplić. Jeśli chodzi o szkodliwośc to z tego co wiem, żużel przed przeznaczeniem go do produkcji pustaków powinien przeleżeć ok. 3 lat. Potem jest nieszkodliwy.Jeśli chodzi o współczynnki dla pustaków to jest Polska Norma która podaje współczynniki dla większości popularnych materiałówbudowlanych. Jak ją znajdę dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 18.11.2008 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 PN-EN ISO 6946 "Opór cieplny i współczynnik przenikania ciepła". Pustaki z żużlobetonu były w starej normie - w tej juz ich nie ma ale jest żużlobeton i tak zależnie od gęstości wsp. 0,5 - 0,85 W/(mK). Porównywalny do cegły dziórawki która ma wsp. 0,62. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trurl 18.11.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 TWOJE SCIANY MOGĄ BYĆ ZDROWSZE NIŻ NOWE PANELE HDF ALBO PŁYTY GIPSOWE ( PONOĆ NIEKTÓRE ROBIONE Z POPIOŁÓW Z ELEKTROWNI). CHYBA NAPRAWDE JESTES DOZORCĄ. jesli chodzi o wykorzystanie czegoś z elektrownii do produkcji plyt gipsowych to napewno nie są to popioły, tylko powstały w IOŚ - instalacji odsiarczania spalin czyściutki gipsik A Ty się specjalnie zarejestrowałeś w celu odkopania posta sprzed PIĘCIU lat? I obrażania kogoś? HĘ?! Poza tym pisze się z elektrowni, a na pewno osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 18.11.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Mam ściany zewnętrzne z SZAREGO betonu komórkowego ( tego z popiołami ) i ściany wewnętrzne z pustaków żużlowych ..... teraz to chyba nic innego mi nie zostanie tylko kawał sznura i .... A tak serio - kolejny bzdurny odgrzebany wątek o promieniowaniu .... se zmierzcie , ale promieniowanie w swoich telefonach komórkowych , komputerach, laptopach , telewizorach , w jedzeniu które spożywacie na codzień . To jest powód do zmartwień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trurl 18.11.2008 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Mam ściany zewnętrzne z SZAREGO betonu komórkowego ( tego z popiołami ) i ściany wewnętrzne z pustaków żużlowych ..... ... no i - spojrzyj w lustro: http://images14.fotosik.pl/80/0c162a30ac8daa02m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 18.11.2008 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Mam ściany zewnętrzne z SZAREGO betonu komórkowego ( tego z popiołami ) i ściany wewnętrzne z pustaków żużlowych ..... ... no i - spojrzyj w lustro: http://images14.fotosik.pl/80/0c162a30ac8daa02m.jpg mam tak od urodzenia- nie liczy się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.11.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 ... To nie jest tłumaczenie,że ktoś mieszka 20lat w takim domu i nic,nie wiadomo tylko jak jeszcze długo pomieszka ... zapewne pomieszka do czasu az umrze chyba ze mu wcześniej palma obije i kopnie kopytami w kalendarz ... z nadwrażliwości na zuzel ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 18.11.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Ciekawa jestem dlaczego cywilizacja spowodowała plagę nowotworów? Domy z żużlu,konserwanty i inne produkty których kiedyś nie używano. To nie jest tłumaczenie,że ktoś mieszka 20lat w takim domu i nic,nie wiadomo tylko jak jeszcze długo pomieszka 30-40lat temu nowotwory atakowały ludzi ,ale nie w takim stopniu jak teraz Dawno chyba nie zaglądałaś do lodówki http://wyborcza.pl/1,76842,5134828.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sad Ripper 18.11.2008 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Ja mam garaż z takich pustaków. Od kiedy parkuję w nim samochód to trochę więcej pali i słabiej przyspiesza. Muszę go wietrzyć, to wtedy jedzie normalnie. Słyszałem, że magnetyzery niwelują szkodliwe oddziaływanie pustaków - więc pewnie będziesz musiał nosić na szyi jakiś magnetyzer. a, i coś mi puka w przednim zawieszeniu, ale że jestem racjonalistą, to nie wierzę, żeby to pustaki zrobiły. Obstawiałbym za to żyły wodne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 11.06.2010 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Odkopię po raz kolejny staruśki temat... będę budował budynek gospodarczy na zgłoszenie, 4.5x5.5m. A więc projekt sobie sam robię Wpierw myślałem o gazobetonie 18cm, ale ponieważ to tylko buda, to ze względu na cenę myślę o pustaku żużlobetonowym. Jak jest z jego wytrzymałością, czy taki o grubości 17cm będzie wystarczający? Budynek będzie miał dach dwuspadowy z blachodachówką, więc obciążenie nie będzie zbyt wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 11.06.2010 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Odkopię po raz kolejny staruśki temat... będę budował budynek gospodarczy na zgłoszenie, 4.5x5.5m. A więc projekt sobie sam robię Wpierw myślałem o gazobetonie 18cm, ale ponieważ to tylko buda, to ze względu na cenę myślę o pustaku żużlobetonowym. Jak jest z jego wytrzymałością, czy taki o grubości 17cm będzie wystarczający? Budynek będzie miał dach dwuspadowy z blachodachówką, więc obciążenie nie będzie zbyt wielkie. Na mój gust żużlobeton będzie miał większą wytrzymałość na ściskanie od gazobetonu ale przy takiej budowli to bez znaczenia - /wszystko wytrzyma/. Co do grubości ściany to trzeba uważać aby nie była "wiotka" bo przy 5.5 m.dł. i nie znanej wysokości, gdy nie będzie wzmocnień bocznych /np. ścianka działowa/ to ścianka 17 cm. jest wrażliwa na siły boczne. Tutaj przydał by się przekrój ścian. Nie wiem czy ta grubość jest dla Ciebie istotna ze względu na brak miejsca czy innych. Najlepiej na miejscu te kwestie rozwiąże nawet mało kumaty budowlaniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 11.06.2010 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Dzięki za odpowiedź Planuję wysokość 220cm, a 17cm dlatego że jest tańszy od 24 Brak miejsca nie jest problemem, a w środku nie będzie żadnych ścianek działowych. Konstrukcja dachu - krokwiowa (będzie to jednocześnie czymś w rodzaju stropu) Dodatkowo będą naświetlenia z luskfer (po 3 na lewą i prawą, każde ok 50x100cm), a z przodu otwór na bramę 2500x2100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 11.06.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Jest też ważne o czym nie pisałem, aby przy tak wąskich ściankach układać bloczki na pełnej zaprawie szczeliny poziomej jak i pionowej - uzyskujemy wtedy większą "sztywność" ścianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts