Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom z pustaków żużlowych

Heniek

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 6 months później...
jestem już prawie zdecydowana na zakup domu z pustaków żużlowych, chciałabym zapytać, jak w związku z tym zabezpieczyć się przed ewentualnym promieniowaniem? Dom ma około 30 lat. Nikt do tej pory w nim nie mieszkał, od wewnątrz nie jest otynkowany, po prostu gołe pustaki. Co radzicie na to położyć od wewnątrz? dobrze by było jakieś ocieplenie też, ale styropian podobno nie za dobry, wełna podobno nie za zdrowa:), więc co? jestem zielona, a zanim z kimś pogadam, chciałabym dowiedzieć się od Was. Słyszałam o matach ze słomy, dobry pomysł? (przynajmniej naturalne). Jeśli tak, to jakiej grubości te maty i co jeszcze pod nie/na nie? Czy najpierw tynk na pustaki (jeśli nie tynk, to co?), potem maty, czy może jakoś inaczej? I na sam wierzch chyba regipsy? Napiszcie, bo chciałabym być trochę zorientowana w temacie...Dzięki

Myślisz o promieniowaniu alfa, beta czy gamma?

Promieniowanie alfa ma zasięg centymetrów. Tak ze 2,5cm.

Promieniowanie beta - około 15cm

( w powietrzu pod normalnym ciśnieniem)

Gamma to to przenikliwe...

Wtedy grube tynki barytowe.

(baryt to taki minerał)

Tyle, że zegarek z fosforyzującym cyferblatem promieniuje ze 3 razy więcej od tych pustaków...

Wiesz?

Coś bym o problemie poczytał...

I raczej z podręczników a nie, ze jedna baba drugiej powiedziała, że....

Adam M.

Rozumiem, że nie powinnam się tym za bardzo przejmować. A gdzie można znaleźć coś konkretnego, "podręcznikowego" na ten temat?

Czyli gamma przenikają mimo nałożenia warstw ochronnych w stylu regipsy itp?

W jaki sposób sprawdzić jakiego rodzaju są to "szkodliwości"? Czy można taką próbkę pustaka zanieść gdzieś? (gdzie?)

dzięki jeszcze raz i proszę o więcej rad

pozdrowionka

(baryt to taki minerał)

Tyle, że zegarek z fosforyzującym cyferblatem promieniuje ze 3 razy więcej od tych pustaków...

Wiesz?

Adam M.

aha, nie wiem czy chodzi o alfa, beta, czy gamma, nie znam się na tym, chodzi mi po prostu o te nieszczęsne pustaki:)

(baryt to taki minerał)

Wiesz?

Adam M.

• 10 months później...

Przestańcie pisać takie bzdury wyssane z palca na temat pustaków żużlowych, o ich niby promieniotwórczości i związanych z nimi chorobami. To duze firmy robia nam wode z mózgów. A na dowód mam tabele dotyczącą promieniotwórczości materiałów budowlanych.

1. Wskaźnik aktywności f1 (wielkość bezwymiarowa) który określa zawartość naturalnych izotopów promieniotwórczych, obliczany ze wzoru:

gdzie: SK, SRa, STh oznaczają wartości stężeń potasu 40K, 226Ra, 228Th wyrażone w Bq/kg.

2. Wskaźnik aktywności f2 który określa zawartość radu 226Ra

gdzie SRa - stężenie radu 226Ra wyrażone w Bq/kg.

Wartości wskaźników aktywności f1 i f2 nie mogą przekraczać o więcej niż o 20% wartości: f1 = 1 i f2 = 200 Bq/kg w odniesieniu do surowców i materiałów budowlanych stosowanych w budynkach przeznaczonych na pobyt ludzi i inwentarza żywego,

Ciekawy jestem czy regipsy tak dzisiaj powszechnie stosowane mają wartości nie przekraczające norm, ale przeciez nikt o tym nie mowi, wejdzie za kilka lat nowa technologia to powiedza ze regipsy byly promieniotwórcze i rakotwórcze.BIZNES

promieniotworczosc materialow.jpg

Przestańcie pisać takie bzdury wyssane z palca na temat pustaków żużlowych, o ich niby promieniotwórczości i związanych z nimi chorobami. To duze firmy robia nam wode z mózgów. A na dowód mam tabele dotyczącą promieniotwórczości materiałów budowlanych.

1. Wskaźnik aktywności f1 (wielkość bezwymiarowa) który określa zawartość naturalnych izotopów promieniotwórczych, obliczany ze wzoru:

gdzie: SK, SRa, STh oznaczają wartości stężeń potasu 40K, 226Ra, 228Th wyrażone w Bq/kg.

2. Wskaźnik aktywności f2 który określa zawartość radu 226Ra

gdzie SRa - stężenie radu 226Ra wyrażone w Bq/kg.

Wartości wskaźników aktywności f1 i f2 nie mogą przekraczać o więcej niż o 20% wartości: f1 = 1 i f2 = 200 Bq/kg w odniesieniu do surowców i materiałów budowlanych stosowanych w budynkach przeznaczonych na pobyt ludzi i inwentarza żywego,

Ciekawy jestem czy regipsy tak dzisiaj powszechnie stosowane mają wartości nie przekraczające norm, ale przeciez nikt o tym nie mowi, wejdzie za kilka lat nowa technologia to powiedza ze regipsy byly promieniotwórcze i rakotwórcze.BIZNES

O!

dzięki za konkrety