Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gont czy balchodachówka czy

co na dach  

22 użytkowników zagłosowało

1. 1. co na dach

Recommended Posts

Było już bardzo dużo takich wątków na forum. Kolor może mieć znaczenie przy cenie pokrycia. Najlepsze - dachówka, potem blachodachówka, potem gont, potem papa. Nie liczę mało standardowych pokryć typu łupek, trzcina itp - ale w przypadku takich pokryć to cena jest bardzo wysoka.

Pozdr,

Było już bardzo dużo takich wątków na forum. Kolor może mieć znaczenie przy cenie pokrycia. Najlepsze - dachówka, potem blachodachówka, potem gont, potem papa. Nie liczę mało standardowych pokryć typu łupek, trzcina itp - ale w przypadku takich pokryć to cena jest bardzo wysoka.

Pozdr,

wiesz używając opcji szukaj wyskakuje kilkadziesiąt stron a trudno jest przeczytać wszystkie wątki

jeśli chodzi zaś o rozeznanie finansowe, to idź z projektem dachu do hurtowni i poproś o wycenę na blachodachówkę i dachówkę. (pamiętaj o dodatkach typu gąsiory, taśmy i takie tam )

co do tego czy dachówka czy blacho.... to jak dyskusja o wyższości świąt Wielkiejnocy nad Bożego Narodzenia 8) a "ładność" poszczególnych opcji... powędruj po okolicach z domkami i sama popatrz

ja mam dach z dachówki cementowej :D

Znaczna część USA i nie tylko jest pokryta gontem. Jest to bardzo popularne pokrycie. U nas ciągle panuje obiegowa opinia w myśl której blacha "to jest to"- mocna, trwała, ładna.

Jak twierdzili rzymianie, o gustach nie dyskutujmy. Trwałość blach z tym jest bardzo różnie. Te tańsze to 10 lat (w oficjalnych cennikach), oczywiście są dobre i trwałe blachy, lecz te kosztują.

Gonty najtańsze to trwałość 10 lat. Dostępne są na naszym rynku gonty amerykańskie i kanadyjskie o trwałości 30 lat. Cena tych ostatnich oscyluje w okolicy 30 złotych. Na allegro widziałem jakiegoś prężnego sprzedawcę w okolicy Łodzi.

Gont jest dość przyjazny w obróbce, prawie bezodpadowy, powierzchnia krycia odpowiada powierzchni zakupionego gontu.

Pozdrawiam,

Papa, nawet jak się nazywa dachówka bitumiczna, odpada.

Mam blachę, jestem zadowolona, zrobię następnym razem też blachę - zysk: dach jest lekki i można dać lekką więźbę.

Dachówka - ceramiczna tak, ale droga (diablo!), betonowa - nie, bo ciężka, wymaga solidnej więźby no i mnie osobiście się nie podoba.

Papa, nawet jak się nazywa dachówka bitumiczna, odpada.

Mam blachę, jestem zadowolona, zrobię następnym razem też blachę - zysk: dach jest lekki i można dać lekką więźbę.

Dachówka - ceramiczna tak, ale droga (diablo!), betonowa - nie, bo ciężka, wymaga solidnej więźby no i mnie osobiście się nie podoba.

a to ceramiczne jest lżejsza?