nania 17.02.2009 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Jak w temacie? Co możecie polecić? Właśnie zrezygnowałam z pieca Viessmann VITOGAS 200 poleconego przez mojego instalatora po wpuszczeniu mnie w małe "maliny" Może przybliże powieżchnie domu i docelowe instalacje Pow. domu 165 m2 parter + poddasz+ stryszek Podłogówka 65 m2 5 grzejników+ łazienkowy (drabinka)kominek z płaszczem wodnym (ZUZIA 19KW z kratki.pl) Komin Leiera z kwasówką! Myślałam o tych Vaillant VU 202 + VIH R 120 TURBO http://www.ceneo.pl/1771295 Vaillant VU plus 122-5 + VIH CQ 120 VU turboTEC Plus http://www.ceneo.pl/2175862 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 17.02.2009 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 tutaj masz kondensaty w mniejszych cenach niż Vaillant, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nania 17.02.2009 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 tutaj masz kondensaty w mniejszych cenach niż Vaillant, No dobra polecano mi już MCR/II i nawet mój szwagier o tych piecach wspominał (budujemy powiedzmy blixniaka) ale co wybrać nie znam się na na tym , znalazłam MCR/II 24/T z zasobnikiem BS 150 za 5240 zł! i co jeszcze trzeba dokupić zeby to hulało z kominkiem? czy to wszystko pociągnie moje marzenia a mianowicie: Gdy ozpalamy w kominku-odłącza się kocioł. W kominku nam gaśnie więc po wyziębieniu pomieszczenia załącza się kocioł. Parter czyli salon + kuchnia i gabinet inna temperatura, poddasze (dzieci sypialnie) - tu w sypialniach tylko grzejniki na korytarzu podłogówka! - temperatura wyższa. Dodatkowo kominek grzeje wode gdy jest w nim palone, , gdy gaśnie dogrzewa kocioł.??? Moim problemem jest komin!! Mamy systemowy Leiera z wpuszczonym kominem z kwasówki! i nijak to do kondensata!!! Kotłownia to całe 3 m2 i to razem z wc! Doprowadzony jest nawiew powietrza z zewnątrz!!! I jak teraz to pogodzić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 17.02.2009 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 tutaj masz kondensaty w mniejszych cenach niż Vaillant, No dobra polecano mi już MCR/II i nawet mój szwagier o tych piecach wspominał (budujemy powiedzmy blixniaka) ale co wybrać nie znam się na na tym , znalazłam MCR/II 24/T z zasobnikiem BS 150 za 5240 zł! i co jeszcze trzeba dokupić zeby to hulało z kominkiem? przede wszystkim sterowanie, może być Celsia lub VS 5500 plus gdy masz drugi obieg grzewczy (podłogówkę) która sterowana jest z kotła, czy to wszystko pociągnie moje marzenia a mianowicie: Gdy ozpalamy w kominku-odłącza się kocioł. W kominku nam gaśnie więc po wyziębieniu pomieszczenia załącza się kocioł. Parter czyli salon + kuchnia i gabinet inna temperatura, poddasze (dzieci sypialnie) - tu w sypialniach tylko grzejniki na korytarzu podłogówka! - temperatura wyższa. Dodatkowo kominek grzeje wode gdy jest w nim palone, , gdy gaśnie dogrzewa kocioł.??? to masz podobne marzenia do wielu innych budujących, ale to nie problem, Moim problemem jest komin!! Mamy systemowy Leiera z wpuszczonym kominem z kwasówki! i nijak to do kondensata!!! a jaka średnica tego systemowego komina? jaką masz wysokość komina? Kotłownia to całe 3 m2 i to razem z wc! Doprowadzony jest nawiew powietrza z zewnątrz!!! I jak teraz to pogodzić??? normalnie, spaliny odprowadzasz kominem a powietrze do spalania doprowadzasz do kotła z zewnątrz oddzielną rurą, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nania 17.02.2009 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 tutaj masz kondensaty w mniejszych cenach niż Vaillant, No dobra polecano mi już MCR/II i nawet mój szwagier o tych piecach wspominał (budujemy powiedzmy blixniaka) ale co wybrać nie znam się na na tym , znalazłam MCR/II 24/T z zasobnikiem BS 150 za 5240 zł! i co jeszcze trzeba dokupić zeby to hulało z kominkiem? przede wszystkim sterowanie, może być Celsia lub VS 5500 plus gdy masz drugi obieg grzewczy (podłogówkę) która sterowana jest z kotła, czy to wszystko pociągnie moje marzenia a mianowicie: Gdy ozpalamy w kominku-odłącza się kocioł. W kominku nam gaśnie więc po wyziębieniu pomieszczenia załącza się kocioł. Parter czyli salon + kuchnia i gabinet inna temperatura, poddasze (dzieci sypialnie) - tu w sypialniach tylko grzejniki na korytarzu podłogówka! - temperatura wyższa. Dodatkowo kominek grzeje wode gdy jest w nim palone, , gdy gaśnie dogrzewa kocioł.??? to masz podobne marzenia do wielu innych budujących, ale to nie problem, Moim problemem jest komin!! Mamy systemowy Leiera z wpuszczonym kominem z kwasówki! i nijak to do kondensata!!! a jaka średnica tego systemowego komina? jaką masz wysokość komina? Kotłownia to całe 3 m2 i to razem z wc! Doprowadzony jest nawiew powietrza z zewnątrz!!! I jak teraz to pogodzić??? normalnie, spaliny odprowadzasz kominem a powietrze do spalania doprowadzasz do kotła z zewnątrz oddzielną rurą, Sam komin ma fi 140 w to jest wpuszczona kwasówka fi 130 Komin ma 10 m wysokości! Mam rozumieć że powietrze do pieca pójdzie z tej rury doprowadzającej powietrze umieszczonej w podłodze i scianie a spaliny odprowadzone kominem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 17.02.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Masz kilka opcji, jak kupisz kocioł do 21 kw to możesz spaliny odprowadzać taką specjalną rurą koncentryczną bezpośrednio za ścianę budynku (ale to mało estetyczne). Jak masz wkład w kominie 130 to można w środek włożyć rurę fi 80 (bo chyba większość kotłów gazowych kondensacyjnych ma przyłącza 80/125), którą będą odprowadzane spaliny a pozostałym przekrojem (130 <-> 80) kocioł będzie pobierał powietrze do spalania. Ale to dość karkołomne rozwiązanie, trzeba chodzić po dachu, wsuwać wkład, kombinować z trójnikiem.... Kolejna opcja, wylot spalin z kotła podpiąć do komina, a powietrze do kotła dostarczać jakimś "otworem" w budynku. Ja mam tak u siebie, niezbędne rury zostały dopasowane w Michałowicach w firmie Panek. Wieczorem wrzuce fotkę jak to jest u mnie rozwiązane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hala_k 17.02.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Sam komin ma fi 140 w to jest wpuszczona kwasówka fi 130 Komin ma 10 m wysokości! A tę kwasówke to murarze podczas budowy komina doradzili? Miałem to samo, panie dawaj rurę do komina bo później będzie kłopot. A ja na etapie budowy komina jeszcze nie wiedziałem jakie ogrzewanie bedę miał. I kazałem bez wkładki dalej budować. Dwa wyjscia widzę po przeglądnięciu rzutów domu. 1. Pozbycie się (sprzedanie) obecnej kwasówki, za uzyskane pieniądze kupienie i wstawienie w szacht nowej o mniejszej średnicy. Spaliny przez te rurę, a dopływ powietrza szachtem. 2. Zostawienie obecnej kwasówki jako komin spalinowy i szukanie mozliwości doprowadzenia powietrza innym szachtem. W ten inny szacht wprowadzic odpowiednia rurę doprowadzającą powietrze do spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nania 17.02.2009 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Sam komin ma fi 140 w to jest wpuszczona kwasówka fi 130 Komin ma 10 m wysokości! A tę kwasówke to murarze podczas budowy komina doradzili? Miałem to samo, panie dawaj rurę do komina bo później będzie kłopot. A ja na etapie budowy komina jeszcze nie wiedziałem jakie ogrzewanie bedę miał. I kazałem bez wkładki dalej budować. No włąsnie nie! Ten mój instalator wstawił je już po postawianiu kominów w całosci! ale w sumie ja też chciałam! Tylko było założenie innego pieca! Przez ół ł roku kondensaty poleciały w dół! Dwa wyjscia widzę po przeglądnięciu rzutów domu. 1. Pozbycie się (sprzedanie) obecnej kwasówki, za uzyskane pieniądze kupienie i wstawienie w szacht nowej o mniejszej średnicy. Spaliny przez te rurę, a dopływ powietrza szachtem. To raczej nie wchodzi w rachubę 2. Zostawienie obecnej kwasówki jako komin spalinowy i szukanie mozliwości doprowadzenia powietrza innym szachtem. W ten inny szacht wprowadzic odpowiednia rurę doprowadzającą powietrze do spalania. Może ta rura w rurze?? A czy przy piecach niekondensacyjnych też z tym kominem bedę musiała kombinować?Bo zaczynam się martwić tym że jak zacznie ten mój magik kombinować to coś spiepszy totalnie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 17.02.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 To mnie teraz załamaliscie drodzy Państwo ja stoje teraz przed wyborem kominów i bede miał dwa jeden - komin do pieca na gaz> Komin izolowany z przewodem wentylacyjnym.> Wysokość komina 7,5m, średnica wew. ? 14cm - komora zamknięta>> Leier Turbo 1 podłączenie, fi14 7,5m z wentylacją: drugi:do pieca na paliwa stałe> Komin izolowany z wentylacją> Wysokość komina 7,5m, średnica wew. ? 20cm>> Leier izolowany fi20 7,5m z wentylacją I co ja tez z kondensata nie skorzystam podłączając go do pierwszego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hala_k 17.02.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 I co ja tez z kondensata nie skorzystam podłączając go do pierwszego?? Dlaczego? Dla komina spalinowego fi80 minimum szachtu to fi 140 mm. Najlepiej zapytajcie sie kominiarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 17.02.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Nie widze tu kwasówki - mam to wsadzac jak beda budowac komin??Prosze doradzcie nie znam sie na tym totalnie;( http://www.leier.pl/tarnow/katalog/3220_turbo.php - taki kupiłem komin do gazowego tyle ze ma jeszcze obok wentylacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hala_k 17.02.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Może ta rura w rurze?? A czy przy piecach niekondensacyjnych też z tym kominem bedę musiała kombinować?Bo zaczynam się martwić tym że jak zacznie ten mój magik kombinować to coś spiepszy totalnie ! Jak najszybciej zmień tego swojego magica! Po co wkład z kwasówki dla kotła atmosferycznego, jeśli się ma komin systemowy z ceramiki? Takie było jego założenie. Niech zabiera te kwasówkę, odda kasę i spier.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hala_k 17.02.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Nie widze tu kwasówki - mam to wsadzac jak beda budowac komin?? Prosze doradzcie nie znam sie na tym totalnie;( http://www.leier.pl/tarnow/katalog/3220_turbo.php - taki kupiłem komin do gazowego tyle ze ma jeszcze obok wentylacje To zależy jaki kocioł będziesz użytkował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 17.02.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 I co ja tez z kondensata nie skorzystam podłączając go do pierwszego?? Dlaczego? Dla komina spalinowego fi80 minimum szachtu to fi 140 mm. Najlepiej zapytajcie sie kominiarza. rura powietrzno spalinowa to 125/80 140 może być, ale nie musi, nania napisał: Może ta rura w rurze?? A czy przy piecach niekondensacyjnych też z tym kominem bedę musiała kombinować?Bo zaczynam się martwić tym że jak zacznie ten mój magik kombinować to coś spiepszy totalnie ! Jak najszybciej zmień tego swojego magica! Po co wkład z kwasówki dla kotła atmosferycznego, jeśli się ma komin systemowy z ceramiki? Takie było jego założenie. Niech zabiera te kwasówkę, odda kasę i spier.. kocioł który nie jest kondensatem, to także turbo, a tutaj kwasówka jest wymagana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hala_k 17.02.2009 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 kocioł który nie jest kondensatem, to także turbo, a tutaj kwasówka jest wymagana EDIT: Niekoniecznie: http://www.leier.pl/tarnow/katalog/3220_turbo.php Instalator z premedytacją sugeruje kocioł atmosferyczny i do takiego dąży. Patrz watek tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 17.02.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Nie widze tu kwasówki - mam to wsadzac jak beda budowac komin?? Prosze doradzcie nie znam sie na tym totalnie;( http://www.leier.pl/tarnow/katalog/3220_turbo.php - taki kupiłem komin do gazowego tyle ze ma jeszcze obok wentylacje To zależy jaki kocioł będziesz użytkował. nad czyms takim myslalem http://allegro.pl/item547772251_vaillant_ecotec_vc_plus_246_3_5_vih_r_120_nowy.html Vaillant ecoTEC VC plus 246/3-5 + VIH R 120 Jezeli mam ten komin Leiera turbo to trzeba ta kwasowke czy nie bo sie juz zamieszałem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hala_k 17.02.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Jezeli mam ten komin Leiera turbo to trzeba ta kwasowke czy nie bo sie juz zamieszałem:) EDIT: NIE POTRZEBA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 17.02.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Zamowienie na kominy składam jutro - tzn zamowienie zrobilem mam proforme jutro robie przelew...Slyszalem o wyrzucie bocznym ale boje sie ze to nie zda egzaminu - boje sie okopconej elewacji etc. Sorry albo jest pozno i ja juz ni kontaktuje albo to jest ze soba sprzeczne "Trzeba, tylko do kotłów z otwartą komorą nie trzeba mając komin systemowy"Wg tego wychodzi ze nie trzeba kwasówki majac systemowy z zamknietą "Mówił, ze turbo i wkładu nie potrzeba?" a z tego wychodzi ze do turbo wkład trzeba:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nania 17.02.2009 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 kocioł który nie jest kondensatem, to także turbo, a tutaj kwasówka jest wymagana Tak, ale instalator z premedytacją sugeruje kocioł atmosferyczny i do takiego dąży. Patrz watek tutaj. Do kotła z zamknietą komorą oczywiście kwasówka. Ja w systemowym nie mam wkładu ceramicznego! Kwasówka była po bo miał być piec z zamkniętą komorą spalania, sama nie wiem dlaczego wyskoczył z atmosferycznym, wiedział że ma być zamknieta komara spalania chociaż by ze względy na małe gabaryty kotłowni! ale generalnie po mojej opozycji co do proponowanego kotła powiedział że nie ma problemu! No więc panowie co dalej! Mam ten komin z kwasówką i tak musi zostać! (ja mam w sumie dwa bo buduje tego nieszczęsnego bliźniaka) i co jak zdecyduje się na któryś z piecy z zamkniętą komorą spalania to rozumiem że problemu kominowego nie mam, jedynie kieszeń i sumienie zaboli że to nie kondensat bo teraz w podobnych cenach! A jesli jednak uparła bym się na ten kondensat to co......? kurcze doradzcie biednej kobiecie ..... .............jezu znów musze odejść od kompa, dziś mi się dzieci zbuntowały i spać nie chcą.... od 3 godzin wojuję....wrrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.02.2009 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 to będziesz miała lepszy kocioł, w lepszej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts