Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec CO z zamkniętą komorą spalania ale nie kondensat ?

Recommended Posts

Nooo dobra kochani

Czy takie rozwiązanie sprawdziło by się przy piecu kondensacyjnym??

To jest rozwiązanie Vallanta przy piecach z zamknietą komorą spalania!??

No i drugie pytanie!Ten przewód odprowadzający w kominie ma fi 80 a ja mamruręfi 130 , czy mogę dać jakąś redukcje z fi 80 na fi 130 i też będzie dobrze! czy luka między kominem a kwasówką 1 cm będzie wystarczająca do doprowadzenia powietrza Bo inaczej to o tez uziemiona jestem przy zamkniętej komorze spalania!

http://images50.fotosik.pl/66/32a8040182b39c78.jpg

Nooo dobra kochani

Czy takie rozwiązanie sprawdziło by się przy piecu kondensacyjnym??

To jest rozwiązanie Vallanta przy piecach z zamknietą komorą spalania!??

A kotły kondensacyjne to również kotły z zamkniętą komorą spalania. Na rysunku pisze, żeby umozliwić odpływ kondensatu, rurę spalinową należy prowadzic ze spadkiem. Tak, dla kondensatów to rozwiązanie też jest poprawne. Rura spalinowa w szacht, powietrze do spalania szachtem.

No i drugie pytanie!Ten przewód odprowadzający w kominie ma fi 80 a ja mamruręfi 130 , czy mogę dać jakąś redukcje z fi 80 na fi 130 i też będzie dobrze! czy luka między kominem a kwasówką 1 cm będzie wystarczająca do doprowadzenia powietrza Bo inaczej to o tez uziemiona jestem przy zamkniętej komorze spalania!

To co proponujesz jest niedopuszczalne, a najlepiej spytaj się kominiarza - to on będzie odbierał komin, nie ja, czy ktoś inny z forum!

Znalazłem coś takiego:

http://www.on-line.pl/dom/komin_wymiary.jpg

Hala ty juz mnie nie dobijaj :wink:

1950 też o tej opcji pomyślałam ale muszę wtedy to puscić przez kuchnię i korytarz! tak ja zaznaczyłam na rzucie czerwoną linią ...czy tak moze być?? ewenturalnie mam na klatce dodatkową wentylację której nie było w projekcie(dołozyliśmy) na rzucie zaznaczone niebieską linią.

http://images49.fotosik.pl/68/7cc2f1b28e0d8c5c.jpg

to opcja z tą wentylacją na klatce!

http://images46.fotosik.pl/68/2afaa37c9f90b64b.jpg

tyle tylko że korytarz wygląda już tak

http://images43.fotosik.pl/68/3590061ca34e25afmed.jpg

A co wówczas z tą rurą odprowadzania spalin ? czy może zostać te fi 130??

Przepraszam że was tak męczę ale widzę teraz że ktoś mnie chciał zrobić w balona ... :-?

Pozdrawiam

Kinga

Pisałem wcześniej:

Dwa wyjscia widzę po przeglądnięciu rzutów domu.

1. Pozbycie się (sprzedanie) obecnej kwasówki, za uzyskane pieniądze kupienie i wstawienie w szacht nowej o mniejszej średnicy. Spaliny przez te rurę, a dopływ powietrza szachtem.

2. Zostawienie obecnej kwasówki jako komin spalinowy i szukanie mozliwości doprowadzenia powietrza innym szachtem. W ten inny szacht wprowadzic odpowiednia rurę doprowadzającą powietrze do spalania.

No dobra a możenie wytłumaczyć dlaczego spaliny muszą być wyrzucane rurami o średnicy fi 60 lub fi 80, dlaczego nie może być większa??

A i gdzieś się doczytałam że w systemie WSPS -rura w rurze długość nie może przekraczać 4 mb więc jak u mnie jest ponad 7 m??

A czy może spaliny mogły by być odprowadzane tą rurą boczną przez kuchnie??

Najprostsze i zgodne z przepisami rozwiazanie to usunięcie tej rury 130 i wykonanie komina zgodnie z zaleceniami! Jeśli chodzi o koszty, to tylko do szachtu potrzeba rury w rurze np. 80/125 (użyj trójnika firmowego z rewizją), a w szachcie wystarczy już pojedyńcza rura fi 80. Zakończenie może być z tej rury fi80 z dorobionym daszkiem. To ma służyć na długie lata! Masz szacht jak trzeba fi140! Tylko wypieprz tę nieszczęsną rurę fi130! Szkoda Ci kasy, czy co? Że głupie pomysły Cię nachodzą aby kuchnię szpecić!? To nonsens. Ile ta rura fi130 kosztowała, że tak Ci jej żal?! A w sumie powinien ją zabrać Twój pseudofachowiec. Teraz zamiast kosztownego wydatku na atmosferyka Viessmana kupisz dobry kocioł kondensacyjny np. De Dietrich MCRII, czy Junkersa Cerapur Smart i jesteś po pierwszym sezonie grzewczym do przodu. Co ja piszę, jeszcze przed sezonem. :wink:

No dobra a możenie wytłumaczyć dlaczego spaliny muszą być wyrzucane rurami o średnicy fi 60 lub fi 80, dlaczego nie może być większa??

A i gdzieś się doczytałam że w systemie WSPS -rura w rurze długość nie może przekraczać 4 mb więc jak u mnie jest ponad 7 m??

A czy może spaliny mogły by być odprowadzane tą rurą boczną przez kuchnie??

pomimo że szacht ma fi 140 to podejrzewam, że nie da się odzyskać tych rur 130, bez ich zniszczenia,

w ten szacht spalinowy fi 130, jak Ci napisałem, wsadź komin spalinowy fi 60 lub 80,

w De Dietrichu załatwia to pakiet 707,709, 711, a do tego odpowiednia ilość rur fi 80, bo o tej średnicy w tej chwili piszę,

średnica rury spalinowej może być większa, ale po co skoro producent nie przewiduje większych średnic,

długościami się nie przejmuj, przy tej wysokości budynku nawet by wystarczyła rura fi 60, ale profilaktycznie podałem Ci rozwiązanie o większej średnicy,

właśnie dla pewności że kocioł będzie pracował bezproblemowo,

długość poziomego przewodu spalinowego zależna jest od tego co podaje producent i tutaj w zależności od tego jaki będziesz miała kocioł może się okazać że te rozwiązanie nie może być zastosowane,

to co Ci radzę, funkcjonuje przy każdym kotle niezależnie od producenta,

i jeszcze jedno,

kosztowo te rozwiązanie wcale nie powinno być droższe od długiego przewodu poziomego,

No włąsnie nie! Ten mój instalator wstawił je już po postawianiu kominów w całosci! ale w sumie ja też chciałam! Tylko było założenie innego pieca!

Przez ół ł roku kondensaty poleciały w dół!

Jeśli po wybudowaniu komina je wstawił, to nie powinno być problemu z ich wyciągnięciem. I powinny te rury jeszcze komuś innemu służyć! Bo wsadzenie w tę fi130 rury innej rury, to trochę problematyczne wydaje się. Wsadzić to można, ale kto potem będzie płacił?