piwopijca 12.03.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Nie wiem jak inni, ale kilka ekip juz mi wspominalo o terminach zajetych, ale ...No wlasnie bylo pewne ale. Wszyscy Oni - Ci wspomniani wykonawcyi, mimo terminow mieli mozliwosc uzupelnienia swojego grafika o moja budowe.Jesli mieli napiete grafiki to albo kogos usuneli albo zwykla sciema zeby pokazac inwestorowi jacy sa zapracowani i rozchwytywani (tanie zagrywki).Wiekszosc poleconych wykonawcow wyraznie podawala dostepne terminy i to pasujace mi, nie sciemniali -ja i pewnie inni wolimy ekipy, ktore nie kreca i sa polecone niz te "nazbyt zapracowane", ktore chca sobie troszke "powagi dodac" i uprawiaja "tani" marketing Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 13.03.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Nie wiem jak inni, ale kilka ekip juz mi wspominalo o terminach zajetych, ale ... No wlasnie bylo pewne ale. Wszyscy Oni - Ci wspomniani wykonawcyi, mimo terminow mieli mozliwosc uzupelnienia swojego grafika o moja budowe. Jesli mieli napiete grafiki to albo kogos usuneli albo zwykla sciema zeby pokazac inwestorowi jacy sa zapracowani i rozchwytywani (tanie zagrywki). No teraz to dopiero powiedziałeś. A nie przyszło Ci do głowy, że prace budowlane są ściśle powiązane i uzależnione od wielu istotnych czynników? Dajmy na to wykonanie elewacji jest uzależnione od pogody, i czy chcesz tego czy nie, to żadna szanująca się firma nie zrobi Ci tego przy -10 stopniach mrozu ani przy +30 stopniach gorąca! Czasami zdarza się, że wykona się zaplanowane prace szybciej niż początkowo zakładano i wtedy jest czas dla innych inwestorów! A co jeśli Ty jako inwestor, nie wyrobisz się z etapami prac i będziesz musiał przesunąć termin ekipie na inny czas? Wtedy oni mają powiedzieć, że prowadzisz tanie zagrywki? Lepiej wykaż trochę zrozumienia zanim następnym razem zaczniesz szarpać dobre imię porządnych firm! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugazi1719502289 14.03.2009 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Nie wiem jak inni, ale kilka ekip juz mi wspominalo o terminach zajetych, ale ... No wlasnie bylo pewne ale. Wszyscy Oni - Ci wspomniani wykonawcyi, mimo terminow mieli mozliwosc uzupelnienia swojego grafika o moja budowe. Jesli mieli napiete grafiki to albo kogos usuneli albo zwykla sciema zeby pokazac inwestorowi jacy sa zapracowani i rozchwytywani (tanie zagrywki). No teraz to dopiero powiedziałeś. A nie przyszło Ci do głowy, że prace budowlane są ściśle powiązane i uzależnione od wielu istotnych czynników? Dajmy na to wykonanie elewacji jest uzależnione od pogody, i czy chcesz tego czy nie, to żadna szanująca się firma nie zrobi Ci tego przy -10 stopniach mrozu ani przy +30 stopniach gorąca! Czasami zdarza się, że wykona się zaplanowane prace szybciej niż początkowo zakładano i wtedy jest czas dla innych inwestorów! A co jeśli Ty jako inwestor, nie wyrobisz się z etapami prac i będziesz musiał przesunąć termin ekipie na inny czas? Wtedy oni mają powiedzieć, że prowadzisz tanie zagrywki? Lepiej wykaż trochę zrozumienia zanim następnym razem zaczniesz szarpać dobre imię porządnych firm! eee-kolega probuje odwrocic uwage od sedna sprawy wchodzac w jakies szczegoly techniczne i dodatkowo posiłkując się patosem, ale to co napisal przedmowca jest prawda: w zeszlym roku tez slyszalem teksty o napietych grafikach i pelnych portfelach zamowien, ale jakos tak sie zlozylo, ze ekipy zawsze byly u mnie na czas (zaplanowany przeze mnie), w tym roku juz raczej takich tekstow nie slysze-wszystkie ekipy sa dostepne on-line Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 15.03.2009 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 wszystkie ekipy sa dostepne on-line Wirtualny domek zbudujemy:) W "simsach" pieknie sie buduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 15.03.2009 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Mam ofertę na ocieplenie domu ze strukturą i malowaniem 4000 za robociznę. Wydaje mi się niedużo. Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 15.03.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 eee-kolega probuje odwrocic uwage od sedna sprawy wchodzac w jakies szczegoly techniczne i dodatkowo posiłkując się patosem, ale to co napisal przedmowca jest prawda: w zeszlym roku tez slyszalem teksty o napietych grafikach i pelnych portfelach zamowien, ale jakos tak sie zlozylo, ze ekipy zawsze byly u mnie na czas (zaplanowany przeze mnie), w tym roku juz raczej takich tekstow nie slysze-wszystkie ekipy sa dostepne on-line Niczego nie próbuje odwracać, tylko uzmysłowić niektórym osobom dlaczego wykonawcy mimo pełnych grafików proponują wykonanie pracy w okresie między zaplanowanymi zadaniami. Istnieje wiele sposobów na to żeby sprostać wymaganiom rynku. Można zatrudnić podwykonawców, można zwiększyć siłę roboczą poprzez zatrudnienie większej ilości pracowników, można skontaktować się z inwestorami i spróbować poprzesuwać terminy realizacji o kilka dni itp. Poza tym chyba każdy wykonawca przy planowaniu pracy bierze pod uwage te dodatkowe czynniki, o których już pisałem wcześniej, a które wogóle nie muszą zaistnieć, co spowoduje z kolei powstanie luki w grafiku. Wielokrotnie inwestorzy pytają mnie czy jest możliwośc przesunięcia terminu ze względu na to, że sami nie są pewni czy się wyrobią z wcześniejszymi etapami prac(zawsze odpowiadam, że jest taka możliwość). Zbierając to wszystko w jedną całość okazuje się, że można czasami zaproponowac inestorom jakiś realny dodatkowy termin poza grafikiem. Dużym błędem jest wrzucanie wszystkich firm budowlanych do jednego worka i posądzanie ich o prowadzenie tanich zagrywek. Jeszcze jedna uwaga; budując dom lepiej jest zwracać uwagę na te "jakieś szczegóły techniczne". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herman 23.03.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Proszę państwa wrócmy do tematu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robee 23.03.2009 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Z dwoch powodow. 1.inne zainteresowania - 2. moge przyuczyc do tego zone. Jak wiesz ratowanie zycia ludzkiego jest wielce nieoplacalne . Duzo lepiej wiedziec jak cement glaskac. I jeszcze chwila zadumy nad sensem twojego pytania. Czy jesli uwazasz ze bilety lotnicze sa drogie - to uzasadnione jest pytanie - czemu sam nie kupisz samolotu pasazerskiego, a potem sobie bedziesz latal? co do ratowania ludzkiego życia to sektor medyczny też wymaga dyskusji tam też są papraki i lesery jak w budownictwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamo2005 25.03.2009 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Witam serdecznie . Po przeczytaniu całości waszych wypowiedzi muszę coś napisać. Od 20 lat prowadzę budowy na zachodzie zatrudniając 4 osoby ( mała firma ) . Może coś powiem na temat plac . Dla inwestora w Polsce - małe szanse by robocizna spadła poniżej 15% a dla pracodawców pocieszenie - Spadek musi być ale to tylko tymczasowy ( tymczasowy kryzys we wszystkich branżach ) , Poprawi się jeszcze w tym roku a po wejściu euro waluty prace budowlane będą jeszcze bardziej opłacalne . By przekonać się należy bacznie przyjrzeć się np. Francji.Po wejściu Euro przychody firmy wzrosły o 80% (serio) W tej chwili prac mam mniej ale place tyle samo chłopakom . ( Wprowadziłem wszystkie soboty wolne ) Cen nie obniżyłem i na pewno tego nie zrobię. Tak jak wszyscy moi znajomi po branży staramy się nie dopuścić do gwałtownych zmian cen ze względu na jakość prac wykonywanych przez nasza firmę . ( za pól ceny nie ma szans na wykonanie dobrze prac. . Zacznie się szukać oszczędności na materiałach a skończy na oszustwach ) 90% klientów po krótkiej rozmowie i malej poradzie z mojej strony zgadza się na przeprowadzenie bardziej ważniejszych prac na dzień dzisiejszy nie tracąc na jakości . Wszystko zależy od relacji Klient / wykonawca. Jeśli czytam ze gość czeka na 50% obniżkę na robociznę to powodzenia życzę. Przepraszam za formę wypowiedzi ale w 3 minuty ładniej się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 26.03.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Witam serdecznie . Po przeczytaniu całości waszych wypowiedzi muszę coś napisać. Od 20 lat prowadzę budowy na zachodzie zatrudniając 4 osoby ( mała firma ) . Może coś powiem na temat plac . Dla inwestora w Polsce - małe szanse by robocizna spadła poniżej 15% a dla pracodawców pocieszenie - Spadek musi być ale to tylko tymczasowy ( tymczasowy kryzys we wszystkich branżach ) , Poprawi się jeszcze w tym roku a po wejściu euro waluty prace budowlane będą jeszcze bardziej opłacalne . By przekonać się należy bacznie przyjrzeć się np. Francji.Po wejściu Euro przychody firmy wzrosły o 80% (serio) W tej chwili prac mam mniej ale place tyle samo chłopakom . ( Wprowadziłem wszystkie soboty wolne ) Cen nie obniżyłem i na pewno tego nie zrobię. Tak jak wszyscy moi znajomi po branży staramy się nie dopuścić do gwałtownych zmian cen ze względu na jakość prac wykonywanych przez nasza firmę . ( za pól ceny nie ma szans na wykonanie dobrze prac. . Zacznie się szukać oszczędności na materiałach a skończy na oszustwach ) 90% klientów po krótkiej rozmowie i malej poradzie z mojej strony zgadza się na przeprowadzenie bardziej ważniejszych prac na dzień dzisiejszy nie tracąc na jakości . Wszystko zależy od relacji Klient / wykonawca. Jeśli czytam ze gość czeka na 50% obniżkę na robociznę to powodzenia życzę. Przepraszam za formę wypowiedzi ale w 3 minuty ładniej się nie da. standard...popieram w całej rozciagłości..robie to samo na naszym polskim poletku od mniej wiecej 2 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kina69 26.03.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Przepraszam że wtrace. Jak myślicie ile w sumie trzeba wylorzyc na wykonczenie 120m domku ale za sama robocizne. Moze taniej było by sie samemu nauczyc, przykleic prae płytek, zdjac, znow przykleic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamo2005 26.03.2009 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Powiem Ci jedno . Może przy płytkach po małych mękach doszedł byś o co chodzi i zapewne przykleił byś lepiej niż niejeden pseudo płytkarz z pod sklepu ceniony się marnie z piwkiem w reku. Z elektryka bym uważał tak jak z instalacja wodno-kanalizacyjna a gazu lepiej się nie ruszaj ( To dla Twojego bezpieczeństwa ) Jak wiesz malowanie , płytki , tapeta , panele i inne prace nie są skomplikowane wiec można popróbować. Na to trzeba troszkę czasu .Jak wiadomo nie każdego stać na drogi remont , a na pomoc możesz liczyć ( taka mam nadzieje ) Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 27.03.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Nie wiem jak inni, ale kilka ekip juz mi wspominalo o terminach zajetych, ale ... No wlasnie bylo pewne ale. Wszyscy Oni - Ci wspomniani wykonawcyi, mimo terminow mieli mozliwosc uzupelnienia swojego grafika o moja budowe. Jesli mieli napiete grafiki to albo kogos usuneli albo zwykla sciema zeby pokazac inwestorowi jacy sa zapracowani i rozchwytywani (tanie zagrywki). No teraz to dopiero powiedziałeś. A nie przyszło Ci do głowy, że prace budowlane są ściśle powiązane i uzależnione od wielu istotnych czynników? Dajmy na to wykonanie elewacji jest uzależnione od pogody, i czy chcesz tego czy nie, to żadna szanująca się firma nie zrobi Ci tego przy -10 stopniach mrozu ani przy +30 stopniach gorąca! Czasami zdarza się, że wykona się zaplanowane prace szybciej niż początkowo zakładano i wtedy jest czas dla innych inwestorów! A co jeśli Ty jako inwestor, nie wyrobisz się z etapami prac i będziesz musiał przesunąć termin ekipie na inny czas? Wtedy oni mają powiedzieć, że prowadzisz tanie zagrywki? Lepiej wykaż trochę zrozumienia zanim następnym razem zaczniesz szarpać dobre imię porządnych firm! Czyzbys byl jedna z tych firm o ktorych napisalem? Jesli nie, to dlaczego Cie tak to ruszylo.....!!!!! Szkoda, ze nie czytasz calosci, zrozumialbys co mialem na mysli. Nie oczerniam "dobrych" firm bo z takimi podpisuje umowe na prace w moim domu. Tutaj chodzi o wspomnianych pseudo-fachowcow itp.. o ktorych min. wspomnial powyzej adamo2005. Oczywiste jest obsuniecie terminu, ale jak gosc mowi mi o terminach zajetych na 6-8 m-cy i ze za 2-3 m-ce moze mnie wstawic to jakim cudem juz wie ze sie wyrobi? Moze zamierza sknocic komus robote zeby podgonic, moze nie ma tyle pracy a moze po prostu wie ze cos mu wypadnie -jak widzisz nie ma tutaj nazbyt oceny jakosci prac ale podejscia do klienta-inwestora. Proponuje bardziej szanowac tego, kto musi czasami kupe kasy wylozyc na jakas prace niz bronic ludzi o ktorych nie masz pojecia kim sa -wiesz tylko to co napisalem a juz ich zaczynasz bronic Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 27.03.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Czyzbys byl jedna z tych firm o ktorych napisalem? Jesli nie, to dlaczego Cie tak to ruszylo.....!!!!! W jednym ze swoich postów dałeś wyraźnie do zrozumienia, że według Ciebie firmy z zajętymi terminami są oszustami i prowadzą tanie zagrzwki. Wyróżniłeś jednak ekipy polecane, które według Ciebie już nie prowadzą tanich zagrywek i podają realne inne terminy. Podzieliłeś wykonawców na dwie grupy traktując polecane ekipy jako te z większymi walorami, a ekipy z umiejętnością dopasowania się do potrzeb rynku jako te gorsze. Pewnie masz rację, że na rynku trafiają się wykonawcy których opisujesz, ale istnieją także firmy, które mimo zajętych terminów posiadają zdolność do zaplanowania dodatkowych prac. Jeśli chodzi o mnie, to rzeczywiście sam jestem wykonawcą i moje wypowiedzi oraz poruszenie, wynika z mojego doświadczenia w tej dziedzinie, ponieważ kilka lat firmę budowlaną już prowadzę. Dorobiłem się już nawet kilku postów z poleceniami od forumowiczów Muratora, a mimo to wrzuciłeś mnie do jednego woreczka oszustów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtr 27.03.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Witam wszystkich.Na wstepie chciabym powiedziec ze jestem wrecz zazenowany zawartoscia tego dzialu. Zagladnalem tutaj bo szukalem cennych informacji dotyczacych cen poszczegolnych etapow budowy. Jednak okazalo sie, ze poszukiwanej, merytorycznej tresci jest tylko moze z pol strony reszta to tylko klotnie i idiotyczne spory pomiedzy inwestorami (ktorzy chca PLACIC jak najmniej-co zrozumiale) i wykonawcami (ktorzy chca ZAROBIC jak najwiecej- co tez jest zrozumiale). Ludzie dajcie sobie na wstrzymanie. Piszcie ile placiliscie za fundamenty, dachy i tynki, aby ludzie ktorzy zaczynaja budowe mieli jakies porownanie bo jak na razie to tylko zmarnowalem czas na czytanie tych czepialskich pierdol o glaskaniu scian i oszukanczych firmach z napietymi grafikami.KAzdy ma w jakims sensie racje. Mniejsza lub wieksza a temat postu jest zupelnie inny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Helios 30.03.2009 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Popieram przedmówcę, też chciałam się czegoś dowiedzieć Podobna sytuacja jest na kilku innych wątkach Może jednak uda się przywołać temat zasadniczy Jestem w trakcie szukania fachowców od wykończenia poddasza, glazury, terakoty, itp. Są jakieś informacje w tym temacie???? Dzięki za wszystkie możliwe informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 30.03.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 No to ja się podzielę moimi cenami - co by ducha wątku przywrócić Ekipa dobra i sprawdzona - już mi 2x przemalowywali mieszkanie - Wykończenie poddasza ( szczelina 2cm pod pełne deskowanie, między krokwie wełna 14 TOPROCK, na krokwie 10cm SUPEROCK folia, nida i końcowa obróbka, między krokwiami wełna do kalenicy, miedzy jętki 2x10cm, stryszek plyty OSB,) normalnie wołają na dzień dobry 50 zł /m2 udało mi się zbić po znajomości do 40zł, bo za 40 zł to mogłem przebierać w ofertach. gruntowanie 1zł/m2, szpachlowanie 15zł/m2,2x malowanie (także na kolor) 8zł/m2 razem ściany na gotowo- z tego mam nadzieję, że jeszcze coś zbije Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagi15 31.03.2009 01:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 stawki "fachowcow" spadna dramatycznie. Juz teraz sa bez pracy i dziwia sie ze nikt do nich nie dzwoni - ale pocieszaja sie jeszcze ze to z powodu ciezkiej zimy. W marcu, najdalej w kwietniu zmieknie im rura a stawki za prace spadna o 50%. Wszystko wokolo stanie, a zwolnienia beda masowe. Mam do zlecenia wykonczenie domu - ekipa od tynkow chce odemnie 24zl za metr ( praca ) -czyli wg ostroznych wyliczen dniowka czlowieka ktory glaszcze piasek z cementem - to okolo 300 zl. Moja zona ktora w szpitalu bielanskim, po naprawde ciezkich studiach ratowala ludzkie zycie zarabiala 1200 ( miesiecznie). Wiec moze odrobine opamietania byloby na miejscu. Wreszcie odwrocil sie uklad sil, i teraz inwestor jest gora. Prezstancie pytan ile fachowiec sobie zyczy - zacznijcie mowic "dam prace". zonie proponuje wyjechać ca granice gdzie lepiej płaca jeżeli sadzisz ze głaszcząc twoja ścianę nic nie robię i powinienem zarabiać mniej niż twoja zona która skończyła studia to proponuje się przekwalifikować bo jeżeli twoje 50%ni daj boże wyjdzie na wierzch to ja się spakuje i wyjadę do balera zrywać truskawki lub rozkładać wesołe miasteczka a wtedy twoje tynki będzie głaskał chinol za 6 zł na godzinę ockniesz się po 2 5 latach i będziesz sie zastanawiał czemu się wszystko sypie ja jestem wyszkolonym trockenbau w sprzęt zainwestowałem okolu 50 60 tys i głaskam piasek na ścianie za 300 zl dziennie+hotel,do jestem w europie i się cenie tak jak inni fachowcy na tym kontynencie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Helios 03.04.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 jagi15 - o co chodzi? Takie ładne te cytowane posty, czy mądre Do wykonawców - ceny usług jednak spadają, pracuję w firmie która z racji na swój charakter często ogłasza przetargi na usługi budowlane. W tym roku obserwujemy niższe ceny rzędu 20 - 30 %. I to jest fakt, bez względu na to jak obraźliwą reprymendę otrzymam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budwar2 03.04.2009 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 ja za tynki zapłaciłem na gotowo 18 zł malowanie 15zl kosz końcowy 33 a płacąc 12zl za tynkplus gładź 15-17zł do tego malowanie 15 suma.................42zł więc jak widać ja zaoszczędziłem 9 zł na 1m/2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts