Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

2009 ceny na wykończeniówkę :) ... wykańczaniówkę :(

MarianN

Recommended Posts

• Odpowiedzi 199
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tynk gipsowy z materiałem 15zł, wylewki 12zł, ocieplenie styropian klej siatka klej 20zł, montaż drzwi 100zł bramy garazowej 5m 250 zł, elektryk 30zł punkt na gotowo z gniazdkami itp.Pospinanie skrzyni rizdzielczej 130-24 obwody. Hydraulik cały dom 33 punkty z podłogówka 8 pętki po 100 mb. 2700.Dojdzie jeszcze montaz kotła oraz CUW.

Tynk gipsowy z materiałem 15zł, wylewki 12zł, ocieplenie styropian klej siatka klej 20zł, montaż drzwi 100zł bramy garazowej 5m 250 zł, elektryk 30zł punkt na gotowo z gniazdkami itp.Pospinanie skrzyni rizdzielczej 130-24 obwody. Hydraulik cały dom 33 punkty z podłogówka 8 pętki po 100 mb. 2700.Dojdzie jeszcze montaz kotła oraz CUW.

cena wylewki to sama robota ??

a tynki wew. są ok w tej cenie - można prosić o namiar na ekipe jesli robią w wlkp.

Można zapłacić i to za wszystko nie wiadomo jakie pieniądze tylko po co ? Ocieplenie poddasza z rigipsami na gotowo 70 zł m2. Można ! Tylko po co płacić za rzeczy, które można zrobić samemu. 11 zł za malowanie od m2. przy 580 m2, można pewnie. Struktura można też. Jak widzę jakie pieniądze mi się ostały pracą własnych ( i nie tylko rąk) aż na sercu mi lżej i zmęczenie mija. I nie myślcie, że umiałem te rzeczy wcześniej ! NIc z tych rzeczy sam się uczyłem. Pozdrawiam do przemyślenia !

Za tynki płaciłem 12 zł/m2

wylewki 13 zł/m2

Prace wykonane w marcu 2009 r

Szukam do

1. ocieplenia ścian na gotowo (180 m2)

2. dachu z regipsami pod malowanie (200 m2) ,

3. sufity podwieszane pod malowanie (130 m2).

Narazie mam następujące ceny za wykonanie.

1. 40 zł

2. 38 zł

3. 40 zł

Może ktoś poda ceny z okolic Wrocławia na interesujące mnie prace. :)

• 4 weeks później...

Trochę faktow z życia....

Prowadze jednoosobowa firme bud. moje srednie zarobki na czysto do kieszeni to okolo 2000-2500 max /miesiąc...moja żona jest nauczycielką w gimnazjum i przynosi co miesiąc bite 2400 zl.(za swoje normalne etatowe 18 godzin ma polowe tego)....znam kilku lekarzy i ...ich miesieczny dochod to około 3000-5000 zl ..bez wyjatku...jesli jakis lekarz zarabia 1400 zl na miesiąc to tylko dlatego ze więcej nie chce a nie ze nie moze.Ja za godzine klęczenia biorę 40-50 zł.....ostatnio bylem u lekarzy nastepujacych specjalnosci; gastrolog-15 minut porada i recepta 130 zł,badanie ekg 3 minuty 45 zl,dentysta,usuniecie zeba (duzy bol:))- 130 zl jakies 10 minut ze znieczuleniem ,moja zona jest w ciazy i chodzi do ginekolog ktora bierze 100 zl za wizyte 15 minut......a pod drzwiami kolejki...pani wyjezdza a4 a ja podjezdzam fiestą z 95 roku.....a prowadze dzialalnosc juz 3 lata..

Ten ,,ktoś,, z początku wątku nie zna realiów i żyje w wirtualnym swiecie wall street :o

Prosze pamietac ze jako budolaniec musze przez 6 dni w tygodniu pracowac fizycznie i umysłowo po 8-10 godzin.....opłacic zus,podatek,benzyne,zamortyzowac narzędzia..niezadko doinwestowywac firme w jakies dodatki typu nowa moziomica,kielnia,wałek......naprawde ci ,,mądralinscy ,, co uwazają ze ceny za fachową robotę są wysokie nie mają pojęcia o tym.

Acha jeszcze jedno...absolutnie nie odczułem kryzysu,czy mniejszego inwestowania ..wprost przeciwnie...przyklad z cementem jest chybiony bo...po pierwsze moze byc zmanipulowany,po drugie czy zrodla tych danych są wiarygodne....wielu ludzi kupuje mieszkania,sprzedaje....takze gro remontow dzieje sie bez cementu....ale to inna sprawa.

• 2 weeks później...

TEMAT BRZMI WYKONCZENIÓWKA CENY 2009 a nie przekrzykiwanie sie ile kto zarabia i dlaczego!

wszystko wraca do normy i budowlaniec zarabia mniej niz lekarz czy adwokat, a jeszcze 2 lata temu murarz chciał min. 5-6 tys zł ( co nie znaczy ze wszyscy powinni zarabiać odpowiednio duzo )

ale wracajac do tematu: GLIWICE

tynk tradycyjny: 12-14 zł

wylewka: 13-14 zł z układanie styro

gładz: 16-19 zł ( super wykonanie)

ocieplenie dachu 30-35zł

ocieplenie scian 30-40zł

stan surowy zamkniety dom 14m*8m 32 tys zł

• 2 weeks później...
Leszeq - a ja poproszę o glazurnika któremu wystarczy 15,- no może 18,- PLN za położenie m2 glazury. Oczywiście tylko legalna firma z referencjami...

Przykro mi ale za takie pieniążki, to mogę Ci podesłać tylko niewidomego glazurnika :D

A to jest juz perelka Panowie - urzadziliscie sobie kabarecik - ha, ha, ha - niewidomy glazurkik 15 zl . nie wiem ile glazury mozna ulozyc w miesiac - powiedzmy 200 metrow. - czyli 3tys zl.

A wiecie ile zarabia mlody lekarz bez specjalizacji - 1850 zl . haha.

Ich wiedza i odpowiedzialnosc troche sie roznia.

Jesli moge ryzykowac ze bedzie leczyl mnie tak oplacany lekarz, to ryzyko zwiazane z kiepskim glazurnikiem raczej mnie nie rusza.

Widzisz problem jest taki że glazurnik raczej nie będzie lekarzem i dlatego musi zarabiać 3 tyśki, a lekarz ja się postara to poza dyżurami, prywatnymi praktykami może jak się chwilkę podszkoli skoczyć na robotkę i polepi troszkę glazurki i kaska mu wpadnie .Tylko chcieć trzeba, a nie biadolić że lekarz mało zarabia(a żyje jak hrabia). Wiem że Ty kolego masz nas budowlańców za muły robocze co powinni się cieszyć że mości hrabia daje nam pracę ale wszystko drożeje, czemu nie pójdziesz się kłócić do marketu że chleb zdrożał, a ty masz taką samą wypłatę. Pamiętaj że jak będzie się szerzyła szara strefa to twoja żona w szpitalu będzie musiała znów na głodówkę iść bo kasy będzie mało w budżecie by im dać podwyżki, bo kto ma wtedy płacić te składki jak nie my muły robocze?.

cena nie może być jedynym kryterium wyboru wykonawcy!!! z doświadczenia wiem, że najtańszy wykonawca = najgorszy wykonawca.Lepiej trochę dopłacić i zabezpieczyć się np. umową, niż brać najtańszą ekipę (najtańszą bo robią na czarno), krzywią się jak maja podpisać jakąś umowę z konkretnym terminem, a na końcu okazują się brygadą Pijanych Józków....... :roll:

Mam ofertę na ocieplenie domu ze strukturą i malowaniem 4000 za robociznę. Wydaje mi się niedużo. Jak myślicie?

to za darmo :o mnie robocizna kosztowala prawie 10 razy tyle

ile placisz za metr :o

a cokół?

No właśnie jaki masz metraż do zrobienia??? Chyba nie duży :roll: bo coś tanio jest u Ciebie.