Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w PKO BP dobrze liczą ratę ?

bartus01

Recommended Posts

Witam,

Z ciekawości :wink: sprawdzam dzisiaj ratę kredytu a tu coś nie tak,

Termin na 15 czyli na niedzielę a tu kurs wzięty z poniedziałku z 16tego !!!!

Sprawdziłem jak było wczesniej / bo pamietam że zawsze było z piątku / - szukając terminu wypadającego na świetą i rzeczywiście brali z dnia wcześniejszego,czyli z piątku ostatnie notowanie, jesli termin padał na sobote

możecie to sprawdzic u siebie... jesli to sie potwierdza to znaleźli sposób na dodtakową kasę wykorzystując trend wzrostowy tylko czy tak mogą robić :o

W umowie nic nie pisze z którego dnia biorą kurs tylko ze rata jest ściągana w następnym dniu po dniu wolnym od pracy.

Dziś sie dowiedziałem w oddz. ze się zmienił system i teraz / od jakiegoś czasu / tak liczą i koniec.

Doskonale pamiętam że brali z dnia sprzed świąt.

Po prostu robia z ludzmi co chcą.

Dziwi mnie że nik tego nie kwestionuje, ludzie przyjmuja ze dobra jest i zycie toczy się dalej.....

nie byłoby takiego pytania przy trendzie spadkowym. Wszyscy by się cieszyli, że spłacili po tańszym kursie niż być w piątek.

Tak to właśnie jest, że jak trend idzie w tą "dobrą" stronę, to zasługa bystrego "inwestora", ale jak w złą, to wina banków, spekulantów, Iluminatów i masonów.

Sukces ma wielu ojców, porażka jest sierotą. Jakże aktualne w dzisiejszych czasach.

• 2 weeks później...
nie byłoby takiego pytania przy trendzie spadkowym. Wszyscy by się cieszyli, że spłacili po tańszym kursie niż być w piątek.

Może teraz zadaj pytanie, dlaczego przeliczyli po kursie 3,32 jeżeli w tym dniu NBP był jakieś 3,26.

Ponieważ banki od których kupujesz walutę mają ją po innej cenie niż NBP. Ja mam kredyt w Getin Banku, jeżeli spłacę ratę wcześniej to przysyłają mi monit, że mam niedopłatę, ponieważ termin spłaty jest 16-go i tego dnia kurs był wyższy. Natomiast jeśli się spóźnię , to liczą mi z dniem , w którym spłacam , a nie z 16-tym, ponieważ waluta już zdążyła urosnąć. Po prostu złodzieje nic więcej.

Tak to właśnie jest, że jak trend idzie w tą "dobrą" stronę, to zasługa bystrego "inwestora", ale jak w złą, to wina banków, spekulantów, Iluminatów i masonów.

Sukces ma wielu ojców, porażka jest sierotą. Jakże aktualne w dzisiejszych czasach.

Chyba sie nie rozumiemy, tu nie chodzi o to ze ktoś nie chce spłacac raty jak kurs rośnie. To jest oczywiste.

Bank powinien jasno okreslic że w takim wypadku ZAWSZE bierze kurs sprzedaży waluty z dnia sprzed dnia wolnego lub z dnia po wolnym i byłoby dla wszystkich jasne bez względu na zysk czy tez strate.

Natomiast mamy tutaj doczynienia z ewidentnym manipulowaniem przez bank datą z której bierze się kurs. Ta kwestia nie jest okreslona ani w umowie ani w regulaminie. Równie dobrze za chwile będa liczyć z piątku jak się trend odwróci. Chodzi o obiektywne zasady a nie partyzantke.

Bank powinien jasno okreslic że w takim wypadku ZAWSZE bierze kurs sprzedaży waluty z dnia sprzed dnia wolnego lub z dnia po wolnym i byłoby dla wszystkich jasne bez względu na zysk czy tez strate.

Natomiast mamy tutaj doczynienia z ewidentnym manipulowaniem przez bank datą z której bierze się kurs. Ta kwestia nie jest okreslona ani w umowie ani w regulaminie. Równie dobrze za chwile będa liczyć z piątku jak się trend odwróci. Chodzi o obiektywne zasady a nie partyzantke.

No i mnie tak jest w umowie. Jest jasno napisane, że spłata następuje w dniu 15 każdego miesiąca. Jeżeli dzień ten przypada na wolny, spłata następuje dnia kolejnego.

Za to nie jest określone o której godzinie następuje spłata. A to czasami też wpływa znacząco na wyskość raty. Ale na to już chyba nic nie poradzimy.

Trociu , mnie cały czas chodzi o to ze nie jest napisane z którego dnia biorą KURS waluty , czy z tego sprzed dnia wolnego czy z dnia po dniu wolnym.

Umowa precyzuje że dniem spłaty jest dzień następny po dniu wolnym i to jest OK ale co do daty z której brany jest KURS to nic w PKO nie piszą i stad moja uwaga co do tego procederu.

Trociu , mnie cały czas chodzi o to ze nie jest napisane z którego dnia biorą KURS waluty , czy z tego sprzed dnia wolnego czy z dnia po dniu wolnym.

Umowa precyzuje że dniem spłaty jest dzień następny po dniu wolnym i to jest OK ale co do daty z której brany jest KURS to nic w PKO nie piszą i stad moja uwaga co do tego procederu.

Jak na moje to jest wystarczające. Wiem, że rozliczane będzie w dniu następnym po dniu wolnym, więc zakładam, że z tego dnia będzie brany kurs.

Bo jeżeli mieliby brać z dnia przed dniem wolnym - czyli de facto - z dnia przed dniem rozliczenia, to tak samo w przypadku rozliczania 15-tego kurs braliby z dnia 14-tego.

Ciekawi mnie zawsze, że nikt tak nie sprawdzał z którego dnia był brany kurs gdy ten był niski i do tego malał. Każdy się cieszył, że płaci mniej i mniej.