kkkon 17.02.2009 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Witam serdecznie, mam prośbę o radę - chodzi oczywiście o piec - polecają mi immergas hercules 24 dwufunkcyjny z zasobnikiem 80 l - niby pełni rolę jednofunkcyjnego? dom parterowy z poddaszem, suporex 24 + 15 cm styropianu, poddasze, skosy 25 cm wełny, sufit 40 cm wełny. powierzchnia 190m2 + 16 m2 garażu, 2 łazienki, ogrzewanie tylko kaloryferowe. 4 osoby w domu. Kabulatura ok 800 m3 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szligrze 17.02.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Twoje zapotrzebowanie na c.o. to około 13 kW max, ale mamy jeszcze c.w.u. i wszystko zależy od niej. Jakie odbiorniki będziesz miał, czy dwie łazienki będą miały deszczownie i czy będą równocześnie używane, gdzie mieszkałeś? -jeśli w bloku to c.w.u. była bez ograniczeń a temp w pomieszczeniach min 22stC. Przy równoległym używaniu wody w dwóch łazienkach będzie ona kapać i nie zawsze wystarczająco ciepła w szczególności pod koniec. Można jeszcze podwyższyć temp. c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkkon 17.02.2009 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 dwie łazienki z dużymi wannami i 1 kabina z deszczownią. przyzwyczajenie z bloku, tem ok 22-23 i c.w.u bez ograniczeń. Ważne jest dla mnie dobre ciśnienie i nieprzerwalność ciepłej wody - obie łazienki razem będą użytkowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reformG 17.02.2009 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 jeśli moge wtrącić słówko,to w pana przypadku proponuje tylko kocioł jedno-funkcyjny z zasobnikiem minimum,150-200l ja proponuje markę DE DIETRICH ten produkt znam,jest w porzadkudziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkkon 18.02.2009 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Szligrze - zastanawia mnie informacja dot kapania wody - czy ten piec ma za małą wydajność, za małe ciśnienie daje? bo nie za bardzo rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szligrze 19.02.2009 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 ma zwężkę na wejściu c.w.u. żeby nie płynęło za dużo. kapanie to trochę przesadziłem ale nie jest komfortowo. można kocioł jednofunkcyjny z oddzielnym zasobnikiem np 200l na ścianie (nie zajmuje miejsca na dole) i czujnik c.w.u. głęboko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkkon 20.02.2009 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 czy zwiekszenie temp c.w.u. da większe ciśnienie (po wymieszaniu z zimna wodą)? zastanawiam sie nad hercules 27 ale trochę chyba za dużą ma moc.a jakiś konkretny sprawdzony zestaw możesz polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moominek72 20.02.2009 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 W domku parterowym o kubaturze 600m3 i podobnych warunkach poddasza mam piecyk Zeus Victrix 20, właśnie Immergasu. Piecyk dwufunkcyjny z zasobnikiem 54L dla c.w.u. Musze przyznać, że w zupełności wystarcza. Odbiorniki to jedynie kuchnia i łazienka z wanną i kabiną z deszczownicą. Piecyk spokojnie wyrabia z podgrzewaniem c.w.u., c.o. również dobrze sobie radzi. Instalację c.o mam zrobioną pod 70oC, a piecyk jest kondensacyjny, więc nie pozwalam mu na pracę w takich temperaturach wody c.o., max. 60oC i to przy dużych mrozach. 22oC w pomieszczeniach utrzymuje bez problemu. We współpracy ze sterownikiem Super CAR w domku jest naprawdę przyjemnie. Poprzedni sterownik jaki miałem to Eurostaru najprostszy (typu włącz/wyłącz) niestety nieprzyjemnie odbierało się czas kiedy piec pracował i nie, niprzyjemne skoki. Sterownik elektroniczny ładnie utrzymuje stałą temp., niestety koszt sterownika jest znaczny, ok. 600zł. czy zwiekszenie temp c.w.u. da większe ciśnienie (po wymieszaniu z zimna wodą)? Raczej nie. Nie wiem, czy Hercules to posiada ale Zeus posiada funkcję Gaudium Magnum, szybsze napełnianie wanny i działa tylko, gdy temp. c.w.u. jest min. 50oC, nie wiem jak to działa, bo nigdy tego nie włączałem, nie było potrzeby, bo wydajność jest wystarczająca. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkkon 20.02.2009 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 jednak immergas. dziękuję za wasze uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts