cooler1979 18.02.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Czy mógłby ktoś wytłumaczyć co to jest Histereza Cwu .Jak działa , jak jej zmiana wpływa na zuzycie gazu oraz jaka powinna być przy ogrzewaniu podłogowym i grzejnikowym. Dzięki z góry za pomoc i cierpliwość . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 18.02.2009 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Czy mógłby ktoś wytłumaczyć co to jest Histereza Cwu .Jak działa , jak jej zmiana wpływa na zuzycie gazu oraz jaka powinna być przy ogrzewaniu podłogowym i grzejnikowym. Dzięki z góry za pomoc i cierpliwość . histereza CWU - odstęp pomiedzy temperaturą CWU (t1), przy której załacza sie podgrzew CWU, a temperaturą CWU (t2), przy której podgrzewanie sie wyłącza. Czyli to: t2-t1, przy czym t2>t1. Taka sama definicja, dla CO jak wstawisz CO zamiast CWU. Nie ma uniwersalnej definicji najlepszej histerezy (tu: dajacej max oszczędności energii). To zależy od szeregu parametrów układu i obiektu sterowania, mówiąc językiem automatyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 18.02.2009 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Bardzo teoretycznie mówiąc: im większa histereza (różnica między temperaturą włączania i wyłączania grzania cwu) tym piec (kocioł) dłużej podgrzewa wodę, ale jednocześnie ma potem dłuższą przerwę w grzaniu. A co jest lepsze? Jak kto uważa, chyba mniejsza histereza (czyli mniej a częściej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 18.02.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Bardzo teoretycznie mówiąc: im większa histereza (różnica między temperaturą włączania i wyłączania grzania cwu) tym piec (kocioł) dłużej podgrzewa wodę, ale jednocześnie ma potem dłuższą przerwę w grzaniu. A co jest lepsze? Jak kto uważa, chyba mniejsza histereza (czyli mniej a częściej) Niekoniecznie. Jeśli np ktos ma duży zasobnik CWU (np. 200-300l, ogrzewa solarami) to powinno zależeć mu, żeby w dzień słońce "podgrzało" CWU do jak najwyższej temperatury (np 60st). Potem gdy pobiera wodę, a solary już nie pracują (ciemno) dobrze by było, żeby podgrzew CWU (już z innego źródła) załaczał sie nie za wcześnie. Wtedy mamy szanse sie umyć korzystając na czysto z energii słonecznej. Przy zbyt małej histerezie dogrzewalibyśmy CWU zbyt wcześnie, dogrzewając i tak wystarczająco ciepła wodę. Ogólnie można stwierdzić, że wielkość histerezy zależy od: 1. akumulacyjności energii danego obiektu sterowania (tu: im wiekszy zasobnik i temperatura zadana CWU tym wieksza histereza) 2. tempa poboru energii (tu: im szybciej zużywamy CWU tym mniejsza histereza - ale mogą być wyjątki zależnie od warunków w pkt 3) 3. wydajności źródła dostarczania energii (tu: jak szybko możemy podgrzać CWU przy optymalnych ekonomicznych warunkach pracy źródła podgrzewania). Im wydajniejsze źródło tym mniejsza histereza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler1979 18.02.2009 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Dzięki hans , właśnie mam zbiornik 300 l i solar poprosze serwisanta żeby mi ustawił tą histerezę np na 2 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 18.02.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Dzięki hans , właśnie mam zbiornik 300 l i solar poprosze serwisanta żeby mi ustawił tą histerezę np na 2 st. Moim zdaniem 2 (rozumiem, stopnie celsjusza) to bardzo mała histereza. Nie wiem jaką masz instalację ale z punktu widzenia ekonomii sterowania ustawiałbym tak (zakładajac, że to możliwe): 1. Wtedy gdy pracuje dogrzewanie CWU solarami (jest widno, świeci słońce) to starałbym sie, żeby podgrzewało CWU do maksymalnej mozliwej temperatury. I histereza tego podgrzewania mozliwie mała - w końcu to "darmowa" energia, więc niech grzeje ile wlezie. 2. Dla obiegu podgrzewania "normalnego" (gazem, prądem itd), obniżyłbym temperaturę zadana CWU (np max do 45st) i dałbym większą histerezę (niech sie załącza podgrzew np przy 38st). To oczywiście pod warunkiem, że masz możliwość regulowania i wartości zadanych i histerezy osobno dla solarów i dla "normalnego" podgrzewania CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szligrze 18.02.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Wystarczy około + - 2do3st od zadanej a i tak zależy jaki masz podgrzewacz c.w.u. i jak nisko jest czujnik. Gdy jest za nisko to po małym spuszczeniu wody kocioł się załącza. Gdy za wysoko to za późno się włączy i trzeba czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler1979 19.02.2009 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 No to jestem po wizycie autoryzowanego serwisanta viessmanai i po założeniu termostatu pokojowego. Niestety jak się spodziewałem po pytaniu jak można sobie zmienić histerezę cwu zapadła cisza . Dżizas to skoro on nie wie to kto wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 19.02.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 sądzę, że takie rzeczy sa gdzieś opisane w instrukcjach. Tu na forum nie wiemy, jaka instalacje masz. Na logikę powinieneś mieć osbną automatykę do solarów i osobną do podgrzewu CWU gazem. Jeśli okaże sie, ze nie masz możliwości regulacji histerez (ja np nie mam, u mnie rządzi regulator, ale ogrzewam CWU tylko gazem) to wg mnie najważniejsze jest, żeby solary podgrzewały Ci CWU do jak najwyższej temp zadanej, a podgrzewanie gazem żeby było na najniższym akceptowalnym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szligrze 19.02.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 histereza cwu w kodowaniach adres 59 przy vitosolic"u i vitotronic'u200 powinny się ze sobą komunikować (adres 54) i wtedy kocioł nie grzeje cwu np do 55 tylko niżej do 40st (adres 67) czyli daje szanse wygrzewania solarami. komunikują się "po kabelku" KM-BUS złącze 145 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szligrze 19.02.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Widocznie to nie był serwisant . A wkodował czujnik pokojowy??? I do właściwego obiegu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler1979 19.02.2009 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Tak wkodował w drugim kodowaniu B0 na 5 i B "coś tam" na 3 . Obieg na pewno był prawidłowy bo niestety jeden na górę i dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szligrze 19.02.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 to dotyczy wył pompy kotłowej i że będzie "słuchał się" regulatora pokojowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler1979 19.02.2009 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Kurcze jestem już załamany. Ustawiłem sobie na termostacie 18 stopni na cały dzień, bo po pierwsze cały dzień w robocie a po drugie byłem ciekaw jak mój nowy nabytek, który ma mi sprawić oszczędności i komfort się zachowuje. No i cóż wróciłem właśnie ... na górze 21 stopni na dole 22 ,cieplej niż w mieszkaniu bloku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szligrze 19.02.2009 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 szukaj IS po polsku http://www.viessmann.pl/pl/dokumentacja_techniczna.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 20.02.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Kurcze jestem już załamany. Ustawiłem sobie na termostacie 18 stopni na cały dzień, bo po pierwsze cały dzień w robocie a po drugie byłem ciekaw jak mój nowy nabytek, który ma mi sprawić oszczędności i komfort się zachowuje. No i cóż wróciłem właśnie ... na górze 21 stopni na dole 22 ,cieplej niż w mieszkaniu bloku. Twój system c.o to jeden obieg grzewczy na którym wiszą i grzejniki i podłogówka . Nie masz mieszacza . W kotle masz sterownik pogodowy Vitotronic . Do tego dołożyłeś jeszcze zdalne sterowanie - i to w wersji Vitotrol 300 które ma pracować tylko jako czujnik temperatury pomieszczenia - tak ? Dołożyłeś najdroższego Vitotrola do układu w którym praktycznie go nie wykorzystasz . Oszczędności w twoim przypadku będą żadne - powiem więcej - zainwestowałeś w zdalne sterowanie ca 800 zł - i nie wykorzystasz go praktycznie wogóle - pieniądze wyrzucone w błoto ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler1979 20.02.2009 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 To znaczy uważasz, że vitotrol to nie jest min. termostat pokojowy tylko przedłużenie vitotronica na kablu? Dziwne, bo po wyłączeniu funkcji przeciwzamrożeniowej do (podwyższała temperaturę) - 4 st C działa poprawnie.Dzięki pogodówce ,sam dobiera krzywą i dogrzewa układ.Rano sprawdziłem ,19 stopni tak jak chciałem, teraz zadzwoniłem jest 21 stopni ,grzejniki już chłodne a na dole letnia podłoga. Zobacze , jeżeli coś będzie nie tak i nie dam rady w przyszłości ,wyregulować temperatury to założe mimo kolejnego kucia drugi obieg (i dokupie do niego drugi jak to mówisz czujnik temperatury vitotrol 300 na podłogówkę ). Dzięki że się martwisz o moje 800 zł ale mój Tatuś pracuje Goldman Sachs i kryzys mi nie grozi , może mi pożyczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 20.02.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 To znaczy uważasz, że vitotrol to nie jest min. termostat pokojowy tylko przedłużenie vitotronica na kablu Zdalne sterowanie Vitotrol 300 to jest właśnie przedłużenie Vitotronica z dodatkowymi funkcjami - między innymi z czujnikiem temperatury lokalnej / której ty funkcji używasz / , ale PRZEDE WSZYSTKIM ze sterowaniem drugiego obiegu poprzez mieszacz . I wg mnie to ma sens - montaż tego sterowania - obieg grzejnikowy oddzielny i obieg podłogówki poprzez mieszacz sterowany z Vitotrola który jest zamontowany w pomieszczeniu z tym typem ogrzewania - temp w tym pomieszczeniu wzrasta/maleje sterowanie reguluje mieszaczem i utrzymuje temp w tym pomieszczeniu niezależnie od temp pomieszczeń zasilanych przez drugi obieg - np grzejników . Dziwne, bo po wyłączeniu funkcji przeciwzamrożeniowej do (podwyższała temperaturę) - 4 st C działa poprawnie.Dzięki pogodówce ,sam dobiera krzywą i dogrzewa układ.Rano sprawdziłem ,19 stopni tak jak chciałem, teraz zadzwoniłem jest 21 stopni ,grzejniki już chłodne a na dole letnia podłoga. Zobacze , jeżeli coś będzie nie tak i nie dam rady w przyszłości ,wyregulować temperatury to założe mimo kolejnego kucia drugi obieg (i dokupie do niego drugi jak to mówisz czujnik temperatury vitotrol 300 na podłogówkę ). Dzięki że się martwisz o moje 800 zł ale mój Tatuś pracuje Goldman Sachs i kryzys mi nie grozi , może mi pożyczy Oczywiście że można użyć Vitotrola jako czujnika temp pomieszczenia - tylko jak dla mnie 8 stów za taki układ - nie zwróci to się nigdy na pseudooszczędnościach w zużyciu gazu ... Oczywiście użycie Vitotrola jako czujnika temp lokalnej ma sens przy JEDNYM TYPIE OGRZEWANIA w całym domu - np grzejników . Ty masz połączone grzejniki i podłogówkę na jednym obiegu - które to systemy charakteryzują się różnymi wydatkami ciepła przy jednej temp zasilania . Zapanować nad Twoim układem będzie bardzo trudno - nawet z użyciem Vitotrola . No ale skoro nie masz problemów z pieniędzmi i tatusiem - no to oczywiście nie ma tematu - możesz nabywać co chcesz i nie patrzyć na cenę wogóle ... Poniżej masz kawałek innego wątku o podobnej tematyce - a mianowicie podłączenia zdalnego sterowania Vitotrol do Vitotroniców : Secjalista z Viessmanna był ak miły i napisał mi odp. a ja ją cytuje bo widzę że nikt jakoś mi nie pomógł, więc moża ja pomoge innym : Vitodens 200 z regulatorem pogodowym. Regulator pogodowy kotła nie jest przystosowany do współpracy z termostatem pomieszczenia. Natomiast może współpracować ze zdalnym sterowaniem Vitotrol 200 lub Vitotrol 300. Zdalne sterowanie jest przeniesieniem niektórych funkcji obsługowych regulatora kotła do pomieszczenia. Może pełnić również funkcję termostatu pomieszczenia i korygować temperaturę zasilania instalacji dla obiegu grzewczego z zaworem mieszającym np. dla ogrzewania podłogowego. Jeśli w instalacji są tylko grzejniki, zdalne sterowanie może również pełnić funkcję termostatu pomieszczenia jednak, jeśli kocioł będzie pracował w funkcji ochrony przed zamarzaniem sygnał z termostatu będzie przez niego ignorowany. Zdalne sterowanie Vitotrol 200 jak i Vitotrol 300 są zasilane przewodowo. Uznaję równiez temat za zamkniety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej74 20.02.2009 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Miałem podobny problem - obieg A1 /grzejniki/ i M2/podłogówka/ z mieszaczem - bez sprzęgła. Teraz już wiem, że sprzęgło rozwiązało by wiele problemów. Ale dałem sobie radę bez tego /nie ukrywam, że również dzięki pomocy jednego z forumowiczów /. Też mam w pokoju vitotrola 300 - steruję nim obiegiem A1 /grzejnikowym/. Problemy dotyczył częstego załaczania się palinka przy tem. zredukowanej. Rozwiązałem to tak: temp. zredukowana na M2 - 3 st. /czyli de facto pompa obiegowa nie pracuje - chyba, że są mrozy/, temp. zredukowana na A1 - 19 st. i w kodowaniu 2 zmieniłem adres B5- 0 na B5-4 i B 3 : 0 na B 3 : 1 - co daje, że "piec" czyta" temperaturę" z wartosci jaką ustaiwłem na vitotrolu, przy B3:0 "słucha pogodówki". Rozmawiałem o tym telefonicznie z serwisem viessmanna /adres na ich sronie głównej/ - chłopak naprawdę był kumaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler1979 20.02.2009 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Mogłbyś rozwinąć " w kodowaniu 2 zmieniłem adres B5- 0 na B5-4 i B 3 : 0 na B 3 : 1 - co daje, że "piec" czyta" temperaturę" z wartosci jaką ustaiwłem na vitotrolu, przy B3:0 "słucha pogodówki" ? tzn kiedy słucha pogodówki a kiedy vitotrola? W kodowaniu drugim jest wartość B3:0? w instrukcji serwisu chyba jej nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts