Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Histereza

cooler1979

Recommended Posts

Mogłbyś rozwinąć " w kodowaniu 2 zmieniłem adres B5- 0 na B5-4 i B 3 : 0 na B 3 : 1 - co daje, że "piec" czyta" temperaturę" z wartosci jaką ustaiwłem na vitotrolu, przy B3:0 "słucha pogodówki" ? tzn kiedy słucha pogodówki a kiedy vitotrola? W kodowaniu drugim jest wartość B3:0? w instrukcji serwisu chyba jej nie ma

Nie mam przy sobie instrukcji, być może było to adres kodowania B0, fabrycznie ustawiony : 0, zmieniłem na :1 - temp. zredukowana słucha vitotrola, temp. dzienna słucha pogodówki, :2 - chyba odwrotnie, :3 - temp. zred. i dzienna słucha vitotrola, przy :0 słucha jedynie pogodówki.

Nie mam przy sobie instrukcji, być może było to adres kodowania B0, fabrycznie ustawiony : 0, zmieniłem na :1 - temp. zredukowana słucha vitotrola, temp. dzienna słucha pogodówki, :2 - chyba odwrotnie, :3 - temp. zred. i dzienna słucha vitotrola, przy :0 słucha jedynie pogodówki.

To był adres B0:0 w kodowaniu 2 .

:D

może tak:

B0:3 regulator vitotrol reguluje (czyta) temperaturę pomieszczenia i wpływa na temp dzienną i zredukowaną

B2:8 współczynnik wpływu pomieszczenia na temperaturę zasilania wstępnie dobieraną przez regulator pogodowy. jeśli ustawimy 0 to zachowuje się jak bez vitotrola np temp w pomieszczeniu spada a on nadal z krzywej nie podnosi temp zasilania, jeśli ustawimy 64 zachowuje się jak stałotemperaturowy ustawiony na max i grzeje na maxa a później stop ("uderzenie" termiczne).

B5:5 gdy temp wymagana+1

Właśnie i to wszystko działa gdy jest wyłączona f. przeciwzmrożeniowa. Czyli tak jak dzisiaj w nocy - 16 st. C trzeba było wyregulować krzywą grzewczą i temperaturę na piecu

I tak będzie zawsze - niestety jeśli kocioł będzie pracował w funkcji ochrony przed zamarzaniem sygnał z termostatu będzie przez niego ignorowany ...

• 8 months później...

!Witam

Euroster 2006/2006 TX

Mam piec gazowy Vaillant z zasobnikiem 110 litrów.Dokupiliśmy do niego to właśnie urządzenie i po przeczytaniu instrukcji mam kilka wątlpliwości.

1.Co to jest histereza? W instrukcji kazą utawić wybraną histerezę na 0,4 C

lub 1 C Na ile powinnam ustawić?

2. Dalej piszą o korekcie pomiaru temperatury, którą należy ustawić

od +2 C do -2 C. Tego tez nie bardzo rozumiem.

Chodzi mi o to zeby te dwie rzeczy ustawić tak żeby pasowały i do normalnego grzania i do systemu przeciwzamrożeniowego.

3. Jak ustawić zabezpieczenie przeciezamrożeniowe?

W instrukcji każą przez 5 sek trzymać przycisk hold i funkcja powinan być już włączona, niestety tak się nie dzieje. czy ktoś zna jakieś ddatkowe instrukcje tego urządzenia?:)

Z góry dziękuje za pomoc!

• 4 weeks później...
  • 4 years później...
Witam. Chcialbym fachowej porady odnosnie mojego systemu grzewczego (co mozna ewentualnie poprawic) Kociol Vitodens100 + zasobnik 120l Jeden obieg grzewczy (grzejniki- 4 sztuki i podlogowka) . Grzejniki tylko w sypialni, pokoju dziecka lazience (drabinka) i na klatce schodowej. Mieszkanie bez klatki schodowej 120m2 z czego 3/4 powierzchni to podlogowka. Kociol z pogodówką bez regulatora pokojowego- steruje krzywą grzewczą na kotle. W ubieglym seonie wogole wyczepilem pogodówke i sterowalem temp zasilania na kotle- co lepsze lub co ewentualnie dolozyc? pozdrawiam aaa podłogówka oczywiscie na rozdzielaczu z pompą