Cezarr 03.11.2003 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 WitamW wielu projektach domów z tzw.mieszkalnym poddaszem-nad garażem umieszczona jest jedna z sypialni. Czy naprawde jest to złe rozwiazanie? Może ktoś kto mieszka w takim domku podzieli sie wrażeniami?Mówi sie o spalinach,zapachach itp.Rezygnować z pokoju na rzecz strychu?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 03.11.2003 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Zaznaczam, że nie mam w tym doświadczenia, ale o uciążliwości można mówić, jeśli zakłada się, że samochód będzie często wjeżdzał i wyjeżdżał z garażu, wtedy stążenie spalin może w garażu rosnąć i i dostawać się do pokoju, ale tylko przez okno, jeśli będzie blisko wywietrznika wyprowadzonego na zewnątrz.Jeśli chodzi o hałas, to podobnie. W jednorodzinnym domku bym się tym nie przejmował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 03.11.2003 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Jesli garaz jest prawidlowo zwentylowany i zaizolowany akustycznie nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 03.11.2003 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Jeżeli garaż nie będzie wykożystywany jako zakład blacharski lub wykonywane zbyt często głośne prace, to niczym bym się nie martwił. Niech nawet samochód kilka razy na dobę wjedzie i wyjedzie czy można uważaćto za uciążliwe? Jeżeli tak to proponuję garaż wybudować w dość znacznej odległości od domu (np. 100m ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 03.11.2003 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 często korzystam z nocelgu u przyjaciół w których domu pokój gościnny jest właśnie nad garażem, zapachów spalin nie czuję , natomiast dotkliwe zimno tak! Temperatura podłogi w tym pokoju jest wyraźnie niższa niz w innych pomieszczeniach, nawet w wełnianych skarpetach przechodzą cię dreszcze, wogóle w pokoju jest chłodniej. Jeżeli planujesz takie rozwiązanie dobrze by było żebys grzał w garazu i ocieplił w nim sufit. Ja tez maiłam takie rozwiązanie w projkecie, ale z ww.powodów + opinii ze jednak nie koniecznie chce mieszkac pod jednym dachem z samochodem (i szkoda zabierac powierzcjnie mieszkalna na garaz) doprojketowałam wiatę na samochód, a w dawnym garazu będe mieć dużą łazienke, pralnię, spiżarnię i pomieszcenie gospodarcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 03.11.2003 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 ... Temperatura podłogi w tym pokoju jest wyraźnie niższa niz w innych pomieszczeniach, nawet w wełnianych skarpetach przechodzą cię dreszcze, wogóle w pokoju jest chłodniej. Jeżeli planujesz takie rozwiązanie dobrze by było żebys grzał w garazu i ocieplił w nim sufit. ... Co do ogrzewania garażu to niedawno był już taki temat i jestem za nieogrzewaniem jego ale sufit należy jak najbardziej ocieplić i to tym bardziej kiedy jesienią coś "majstrujemy" w garażu i drzwi mamy otwarte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alice 03.11.2003 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 W naszym projekcie jest bardzo duże pomieszczenie nad garażem (sam garaż ma 40 m2) ale planujemy tam nie robić pomieszczenia w którym będzie się przebywało dłuższy czas. M.in. z powodu, że garaż będzie nieogrzewany. Wstępne ustalenia małżonki zakładają urządzenie prasowalni z suszarnią, postawienie jakiegoś Atlasa Nie przypuszczam, by spaliny były jakimś problemem. Ale prawdziwe pokoje będą nad "normalnym" parterem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ceka 03.11.2003 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Moja odpowiedź: Absolutnie NIE!! A wiem co mówię, bo mieszkam od ponad 3 lat w takim pokoju!! Ja widzę tylko same zalety (no oprócz tego że rzeczywiście jest chłodniej niż w reszcie pomieszczeń, ale to można z dużym powodzeniem naprawić zakładając dory grzejnik, broń Boże nie kłaść na podłogę paneli, ani płytek!! Proponuję może jakiś koreczek lub prawdziwe drewienko), A wracając do zalet: - odosobnienie (sypialnia jak znalazł) - mój pokoik od reszty pomieszczeń dzieli klatka schodowa; - Ja w ogóle nie czuję spalin ani hałasu (choć mój tato ma disel'a - chodzi jak mały traktorek ) - to taki zaciszny i intymny kącik w całym domu. - a ten chłód w zimie w lecie jest po prostu zbawieniem (dodam jeszcze że mam okno na wschód, więc w upalny letni dzień - to wyśmienite miejsce do drzemki!! ) Ja nie zamieniłabym mojego ukochanego pokoiku nad grażem na żaden inny.!! Jestem jak najbardziej za!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alice 03.11.2003 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Sorry, ale było dwa razy to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek 3 03.11.2003 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 My również posiadamy pokój na garażem. Pierwotnie miał tam być strych ale po powiększeniu garażu - będzie to pokój w którym dzieci będą mogły oglądać swoje ulubione programy (nie chcę aby telewizory były w sypialniach, bo wówczas nie ma nad tym kontroli), a my rodzice dodatkowo zrobimy sobie tam taką mini siłownię z której i dzieci będą mogły korzystać + duża kanapa na drzemkę w upalne lato (chłód) - taki pokój dla wszystkich. Pozd..G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.11.2003 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 10 cm styro na sufit w garażu i 5 na stropie+panele+wykładzina dywanowa załatwiają sprawę. Garażu nie trzeba nawet ogrzewać. Sprawdzone. Pokój nad garażem zajmuje dziecko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 03.11.2003 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 U nas pokój jednego z synów jest nad garażem i spisuje się jak na razie znakomicie. Hałasu samochodu nie słychać, żadnych spalin nie czuć. Garaż jest co prawda ocieplony i ogrzewany (jeden grzejniczek), ale ponieważ mieszkamy dopiero od czerwca, to jeszcze pełnych uroków zimy w tym domu nie znamy. Na podłodze w pokoju jest finish parkiet i specjalnego chłodu też nie czuć. Dodam może jeszcze, że część nad garażem stanowi mniej więcej połowę podłogi pokoju. To też pewno istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 03.11.2003 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Myślę, że Gość podał bardzo dobry sposób rozwiązania zimnej podłogi w takiej sypialni. 10 cm styro na sufit w garażu i 5 na stropie... Garażu nie trzeba nawet ogrzewać. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 03.11.2003 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 http://www.zbychdom.republika.pl/icon/strzalka.gif Spalin nie czuć. http://www.zbychdom.republika.pl/icon/strzalka.gif Musi być dobre ocieplenie stropu - najlepiej obustronne!!! http://www.zbychdom.republika.pl/icon/strzalka.gif Większe niż w projekcie grzejniki, bo pomieszczenie będzie użytkowe. http://www.zbychdom.republika.pl/icon/strzalka.gif Zwróć uwagę na grubość ścianki kolankowej, np. w APS 91 cała część gospodarcza (pomieszczenie gospodarcze, garaż i strych nad nimi) jest z BK 24cm, a reszta domu już BK 36. http://www.zbychdom.republika.pl/icon/strzalka.gif Napęd bramy garażowej i konstrukcja bramy montowana do sufitu powinna być na izolatorach akustycznych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
księguś 03.11.2003 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Mam pytanie jak rozwiązaliście ocieplenie sufitu w garażu. Czy ten styropian przykrywacie potem płytą GK. czy tynkujecie. Bo ciężko mi wyobrazić sobie eleganckie kasetony ze styropianu topiące się w wypadku pożaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 03.11.2003 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Mam pytanie jak rozwiązaliście ocieplenie sufitu w garażu. Czy ten styropian przykrywacie potem płytą GK. czy tynkujecie. Bo ciężko mi wyobrazić sobie eleganckie kasetony ze styropianu topiące się w wypadku pożaru. W wykonaniach, które widziałem, ocieplenie stropu nad garażem było wykonane twardą wełną. Wełna dodatkowo zabezpiecza przed rozprzestrzenianiem się pożaru . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 03.11.2003 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Garaż mam w piwnicy, nad garażem będzie pomieszczenie typu "sport+rekreacja+sauna", a nad tym wszystkim na poddaszu pralnia+suszarnia. Wszystko to od strony pólnocnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 03.11.2003 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Mam pytanie jak rozwiązaliście ocieplenie sufitu w garażu. Czy ten styropian przykrywacie potem płytą GK. czy tynkujecie. Bo ciężko mi wyobrazić sobie eleganckie kasetony ze styropianu topiące się w wypadku pożaru. W bloku w którym mam garaż na suficie jest 5 cm styropianu +siatka+klej+tynk. Wszystko tak jak przy docieplaniu scian metodą lekką-mokrą. Garaż jest na poziomie piwnic, nieogrzewany i temperatura przez ostatnie parę lat nie zeszła poniżej +8 st.C. Brama uchylna Hoerman z dociepleniem. Na parterze lokatorzy mają mieszkania w całości nad takimi garazami. Nie słyszałem, aby ktokolwiek skarżył się na zimne podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 03.11.2003 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Mam pytanie jak rozwiązaliście ocieplenie sufitu w garażu. Czy ten styropian przykrywacie potem płytą GK. czy tynkujecie. Proponuję sturopian zatrzeć klejem z siatką a na to najzwyklejszy tynk cementowo - wapienny. Ja tak właśnie robię u teściów. ... ciężko mi wyobrazić sobie eleganckie kasetony ze styropianu topiące się w wypadku pożaru. Jestem ciekaw jak często widujesz pożary w garażu, bo ja tylko widuję w niskobudrzetowych filmach sensacyjnych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dejvid 03.11.2003 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 z tym ze w blokach jest z reguły cieplej, w naszym domu w stanie surowym mamy akurat pod salonem garaz na calej powierzchni, tak wiec mimo wszystko zastanawiamy sie wlasnie czy nie zalozyc na calosci podłogówki? czy bedzie to dobre rozwiazenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts