mark0 04.11.2003 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 W naszym projekcie "drobilismy" pokój nad garażem - ma tam być sypialnia rodziców - taka trochę na uboczu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 04.11.2003 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 Nad garażem są dwa pokoje: -jeden (ok.11m2), północny, przeznaczony na bikliotekę- moją i tylko moją... - drugi (ok.19m2), południowy, przeznaczony na ,,salon kwiatowy"... cokolwiek to znaczy w zamysłach mojej mądrzejszej połowy... Obydwa pomieszczenia mają mieć z założenia niższą temperaturę niż pozostała, mieszkalna, część domu...bo i ja i kwiatki lubimy, gdy jest chłodniej... Izolacja na stropie garażu - 10cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.11.2003 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 Nad garażem są dwa pokoje: -Izolacja na stropie garażu - 10cm styropianu. Witam wszystkich, czy lepiej dać tę izolację, od zimnego czyli na suficie garażu czy na podłodze już w tym pomiesczeniu nad garażem ? co radzicie ? to drugie jest dużo łatwiej wykonać na etapie budowy. Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 27.01.2008 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Nasza sypilania będzie się mieścic nad całym 2-stanowiskowym garażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jrrzy 27.01.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Dom parterowy z użytkowym poddaszem, garaż dwu stanowiskowy a nad nim pokój o pow. podłogi ok. 36 m2 - 3 okna dachowe i jedno półokrągłe na ścianie. Pokój o przeznaczeniu telewizyjno - rekreacyjnym. Ocieplenie jak reszty dachu - 20 cm. wełny, styropian pod wylewką, panele na podłodze, oraz grzejniki o odpowiedniej mocy. W stosunku do innych pomieszczeń jest tu cieplej kiedy grzeje piec i chłodniej kiedy piec przestaje grzać, podejrzewam, że jest to ,,zasługa'' okien dachowych. Myślę,że ten pokój równie dobrze mógłby być sypialnią. Marnotrawstwem była by rezygnacja z takiej dodatkowej powierzchni. Ja mając solidny dach wykorzystałem go nawet nad tarasem ciągnącym się wzdłuż całego domu - zrobiłem podłogę z wełną między krokwiami, ociepliłem dach, dałem okienko dachowe oraz przebiłem drzwi z sypialni uzyskując nieplanowaną garderobę o pow.14 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.m. 27.01.2008 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Witam Z kolej ja mam mieć nad garażem dwustanowiskowym 5,9m * 5,9m ( dach kopetowy) łazienkę. Czy takie rozwiązanie w niczym nie koliduje, gdyż nikt do tej pory o takim układzie nie pisał. Każdy z przedmówców ma w tym miejscu pokój. Planuję ocieplić i położyć ogrzewanie podłogowe w tej łazienceCo o tym sądzicie. Z góry dziękuję. w.m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 27.01.2008 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Nad garażem będę mieć sypialnię (przeszło 40m2) i właśnie ze względu na to,że spodziewam się że to pomieszczenie będzie chłodniejsze,dostawiłem dodatkowy komin,żeby podpiąć w sypialni kozę bajka:),nie mogę się doczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.01.2008 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Nad garażem / dwustanowiskowym / mam pokój o powierzchni około 25m2 / 36m2 podłogi / , dach dwuspadowy , w ścianie szczytowej okno plus dwa duże okna połaciowe / 176x68 / na połaci skierowanej na południe . Nie jest to sypialnia ale pokój gościnny i/lub moje biuro - bardzo lubię w nim przebywać / często zdarza mi się do późna w nocy ślęczeć przed komputerem / - oczywiście mowy nie ma o żadnej uciążliwości związanej z garażem pod nim . Nic nie słychać , nie widać ani nie czuć . Pokój dobrze ocieplony - połacie dachu 20cm wełny , w podłodze 10cm styro , ścianka kolankowa Max30cm + 10cm styro , poniżej ogrzewany garaż . Powiedziawszy szczerze nie widziałbym żadnego problemu gdyby to miała być główna sypialnia - jednak ja dla mnie i mojej żony - zdecydowanie za duża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 28.01.2008 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 a ja mam w projekcie strop ze zbrojonego betonu komórkowego ytonga , budowlańcy twierdzą że nie trzeba ocieplać sufitu w garażu , pożyjemy/pomieszkamy zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 28.01.2008 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 a ja mam w projekcie strop ze zbrojonego betonu komórkowego ytonga , budowlańcy twierdzą że nie trzeba ocieplać sufitu w garażu , pożyjemy/pomieszkamy zobaczymy sufit masz z ytonga ?? jeżeli nie to na 100 % będziesz musiał ocieplać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 28.01.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 a ja mam w projekcie strop ze zbrojonego betonu komórkowego ytonga , budowlańcy twierdzą że nie trzeba ocieplać sufitu w garażu , pożyjemy/pomieszkamy zobaczymy sufit masz z ytonga ?? jeżeli nie to na 100 % będziesz musiał ocieplać sufit w garażu czy pomieszczeniach ponad nim ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 28.01.2008 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 napisałeś że masz strop z ytonga więc faktycznie byłby ciepły - ja i tak bym ocieplił pomieszczenia standardowo należy ocieplić jeżeli chłód przedostaje się od dołu to również od dołu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 28.01.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Według mnie w garażu trzeba koniecznie docieplić sufit - conajmniej 10 cm styropianu. Garaż może być nie ogrzewany, ale musi być ocieplony jak pozostała część domu, łącznie z izolacją posadzki - conajmniej 10 cm styropianu EPS200 oraz ociepleniem ściany oddzielającej garaż od części mieszkalnej - też conajmniej 10 cm zwykłego styropianu.U mnie nad garażem jest sypialnia wraz z łazienką i garderobą. Nie widzę powodu, żeby nie korzystać z pomieszczeń nad garażem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 28.01.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Pokój syna jest nad dwustanowiskowym garażem.Spaliny - jak Wartburg,Syrena lub Trabant to jest problem.Hałas - jak ciągłe wjazdy to tak.Temperatura - z dachu pozostała mi wełna 18 cm - ociepliłem strop i wykończyłem płytami g-k - tempertura jak wszędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ajur 28.01.2008 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Witam Z kolej ja mam mieć nad garażem dwustanowiskowym 5,9m * 5,9m ( dach kopetowy) łazienkę. Czy takie rozwiązanie w niczym nie koliduje, gdyż nikt do tej pory o takim układzie nie pisał. Każdy z przedmówców ma w tym miejscu pokój. Planuję ocieplić i położyć ogrzewanie podłogowe w tej łazience Co o tym sądzicie. Z góry dziękuję. w.m.\ Ja również mam łazienkę nad garażem. Garaż ocieplony tak, jak reszta domu, izolacja w posadzce 5 cm, grzejnik. Mam nadzieję, że to wystarczy. W lazience oczywiście ogrzewanie podłogowe. Ajur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 28.01.2008 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 naszą sypialnie nad 2-stanowiskowym garażem ocieplilismy tak:dach dwuspadowy wełną 25 cm(15 i 10 cm), podłoga pod nieogrzewanym garażem-15 cm styropianu, na całej podłodze-podłogówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 30.04.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Witam W wielu projektach domów z tzw.mieszkalnym poddaszem-nad garażem umieszczona jest jedna z sypialni. Czy naprawde jest to złe rozwiazanie? Może ktoś kto mieszka w takim domku podzieli sie wrażeniami?Mówi sie o spalinach,zapachach itp.Rezygnować z pokoju na rzecz strychu? Pozdrawiam o czymś takim nie pomyslałam nad garażem będzie mały pokoik - z oknem, no i łazienka naprawdę jest to złe rozwiazanie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 30.04.2009 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Ja mam taki duży pokój nad garażem. Super sprawa, mozna np tupać, imprezować i nikt na dole nie krzyknie, ze hałas. Żadnych spalin i zapachów przy normalnym, tradycyjnym stropie. Bardziej oczywiście słychać jak sie brame w garażu otwiera i wjeżdza/wyjeżdza samochodem - zależy od wygłuszenia stropu.Wyrto tylko dobrze ocieplić strop - to również wygłuszy. Jeśli tego sie nie zrobi, ten pokój będzie "zimniejszy" od tych nad częścią mieszkalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 30.04.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 czyli muszę pamiętać o ociepleniu sufitu w garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 02.05.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 potwierdzam- u nas zero smrodu spalin i dzięki temu, ze dobrze ociepliliśmu sufit- zero hałasu dobiegajacego z garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts