Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pokój nad garażam-czy to takie uciążliwe?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nad garażem są dwa pokoje:

-jeden (ok.11m2), północny, przeznaczony na bikliotekę- moją i tylko moją... :wink:

- drugi (ok.19m2), południowy, przeznaczony na ,,salon kwiatowy"... cokolwiek to znaczy w zamysłach mojej mądrzejszej połowy... :roll:

Obydwa pomieszczenia mają mieć z założenia niższą temperaturę niż pozostała, mieszkalna, część domu...bo i ja i kwiatki lubimy, gdy jest chłodniej... 8)

Izolacja na stropie garażu - 10cm styropianu.

• 2 weeks później...
Nad garażem są dwa pokoje:

-Izolacja na stropie garażu - 10cm styropianu.

Witam wszystkich,

czy lepiej dać tę izolację, od zimnego czyli na suficie garażu czy na podłodze już w tym pomiesczeniu nad garażem ?

co radzicie ? to drugie jest dużo łatwiej wykonać na etapie budowy.

Artur

• 4 years później...
Dom parterowy z użytkowym poddaszem, garaż dwu stanowiskowy a nad nim pokój o pow. podłogi ok. 36 m2 - 3 okna dachowe i jedno półokrągłe na ścianie. Pokój o przeznaczeniu telewizyjno - rekreacyjnym. Ocieplenie jak reszty dachu - 20 cm. wełny, styropian pod wylewką, panele na podłodze, oraz grzejniki o odpowiedniej mocy. W stosunku do innych pomieszczeń jest tu cieplej kiedy grzeje piec i chłodniej kiedy piec przestaje grzać, podejrzewam, że jest to ,,zasługa'' okien dachowych. Myślę,że ten pokój równie dobrze mógłby być sypialnią. Marnotrawstwem była by rezygnacja z takiej dodatkowej powierzchni. Ja mając solidny dach wykorzystałem go nawet nad tarasem ciągnącym się wzdłuż całego domu - zrobiłem podłogę z wełną między krokwiami, ociepliłem dach, dałem okienko dachowe oraz przebiłem drzwi z sypialni uzyskując nieplanowaną garderobę o pow.14 m2.

Witam

Z kolej ja mam mieć nad garażem dwustanowiskowym 5,9m * 5,9m ( dach kopetowy) łazienkę. Czy takie rozwiązanie w niczym nie koliduje, gdyż nikt do tej pory o takim układzie nie pisał. Każdy z przedmówców ma w tym miejscu pokój. Planuję ocieplić i położyć ogrzewanie podłogowe w tej łazience

Co o tym sądzicie. Z góry dziękuję.

w.m.

Nad garażem / dwustanowiskowym / mam pokój o powierzchni około 25m2 / 36m2 podłogi / , dach dwuspadowy , w ścianie szczytowej okno plus dwa duże okna połaciowe / 176x68 / na połaci skierowanej na południe .

Nie jest to sypialnia ale pokój gościnny i/lub moje biuro :lol: - bardzo lubię w nim przebywać / często zdarza mi się do późna w nocy ślęczeć przed komputerem / - oczywiście mowy nie ma o żadnej uciążliwości związanej z garażem pod nim . Nic nie słychać , nie widać ani nie czuć . Pokój dobrze ocieplony - połacie dachu 20cm wełny , w podłodze 10cm styro , ścianka kolankowa Max30cm + 10cm styro , poniżej ogrzewany garaż .

Powiedziawszy szczerze nie widziałbym żadnego problemu gdyby to miała być główna sypialnia - jednak ja dla mnie i mojej żony - zdecydowanie za duża :lol: :D

Według mnie w garażu trzeba koniecznie docieplić sufit - conajmniej 10 cm styropianu. Garaż może być nie ogrzewany, ale musi być ocieplony jak pozostała część domu, łącznie z izolacją posadzki - conajmniej 10 cm styropianu EPS200 oraz ociepleniem ściany oddzielającej garaż od części mieszkalnej - też conajmniej 10 cm zwykłego styropianu.

U mnie nad garażem jest sypialnia wraz z łazienką i garderobą. Nie widzę powodu, żeby nie korzystać z pomieszczeń nad garażem.

Pozdrawiam

Witam

Z kolej ja mam mieć nad garażem dwustanowiskowym 5,9m * 5,9m ( dach kopetowy) łazienkę. Czy takie rozwiązanie w niczym nie koliduje, gdyż nikt do tej pory o takim układzie nie pisał. Każdy z przedmówców ma w tym miejscu pokój. Planuję ocieplić i położyć ogrzewanie podłogowe w tej łazience

Co o tym sądzicie. Z góry dziękuję.

w.m.

\

Ja również mam łazienkę nad garażem. Garaż ocieplony tak, jak reszta domu, izolacja w posadzce 5 cm, grzejnik. Mam nadzieję, że to wystarczy. W lazience oczywiście ogrzewanie podłogowe.

Ajur

• 1 year później...
Witam

W wielu projektach domów z tzw.mieszkalnym poddaszem-nad garażem umieszczona jest jedna z sypialni. Czy naprawde jest to złe rozwiazanie? Może ktoś kto mieszka w takim domku podzieli sie wrażeniami?Mówi sie o spalinach,zapachach itp.Rezygnować z pokoju na rzecz strychu?

Pozdrawiam

o czymś takim nie pomyslałam :oops:

nad garażem będzie mały pokoik - z oknem, no i łazienka

naprawdę jest to złe rozwiazanie :( ???

Ja mam taki duży pokój nad garażem. Super sprawa, mozna np tupać, imprezować i nikt na dole nie krzyknie, ze hałas. Żadnych spalin i zapachów przy normalnym, tradycyjnym stropie. Bardziej oczywiście słychać jak sie brame w garażu otwiera i wjeżdza/wyjeżdza samochodem - zależy od wygłuszenia stropu.

Wyrto tylko dobrze ocieplić strop - to również wygłuszy. Jeśli tego sie nie zrobi, ten pokój będzie "zimniejszy" od tych nad częścią mieszkalną.