Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pokój nad garażam-czy to takie uciążliwe?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Po zimie (strop terriva, ocieplony styropianem od strony garazu) nie było zadnych trudności w ogrzaniu, chociaż ten pokój jest od północy.

Co do hałasu, to lekko bramę słychać, ale przecież to nie garaże publiczne ! Poza tym w zasadzie wszędzie słychać jak auto wjeżdża na posesję - przynajmniej moja stara skodówka :oops: Smrodu oczywiście żadnego, bo i którędy by się dostał. W garażu jest grzejnik, ale uzytkowany sporadycznie przy największych mrozach i jak mąż coś chciał w garażu robić.

• 3 months później...
Myślę, że Gość podał bardzo dobry sposób rozwiązania zimnej podłogi w takiej sypialni.

10 cm styro na sufit w garażu i 5 na stropie... Garażu nie trzeba nawet ogrzewać. ...

Musiałbym na głowe upaść żeby na sufit garażu dawać styropian!!!

Oczywiście trzeba docieplić ale wyłacznie wełną (twarda taką jak do BSO)

Oczywiście ze wzdględów przeciwpożarowych.

Koszt nie jest duzo większy niz styropian a bezpieczeństwo jest wazne.

Poza tym wełna wygłusza a styropian pogorsza akustyke

My w pokoju nad garażem mamy największa sypialnie z garderobą..

jakoś nie widzę/ nie czuję problemu ze spalinami (hmm.. spaliny to chyba problem samochodu a nie garażu) .. z drugiej strony jak ktoś ma potrzebę uzywania samochodu naście razy w ciągu dnia, to przynajmniej ja raczej bym nie parkowała w garażu bo to uciązliwe tylko obok domu :)

Napęd bramy garażowej i konstrukcja bramy montowana do sufitu powinna być na izolatorach akustycznych :lol: .

No... najlepiej to na amortyzatorach... np. olejowych ;)

Jak brama dobrze zamontowana to nie słychać... choć czasem to może być minus - znajomemu z garażu w nocy samochód podpieprzyli, a jak by brama trzeszczała to może by się obudził.. :roll:

Browar

• 3 months później...
Myślę, że Gość podał bardzo dobry sposób rozwiązania zimnej podłogi w takiej sypialni.

10 cm styro na sufit w garażu i 5 na stropie... Garażu nie trzeba nawet ogrzewać. ...

Musiałbym na głowe upaść żeby na sufit garażu dawać styropian!!!

Oczywiście trzeba docieplić ale wyłacznie wełną (twarda taką jak do BSO)

Oczywiście ze wzdględów przeciwpożarowych.

Koszt nie jest duzo większy niz styropian a bezpieczeństwo jest wazne.

Poza tym wełna wygłusza a styropian pogorsza akustyke

Też mam pokój nad garażem. Jeszcze nie mieszkamy, ale każdy kto tam wejdzie, mówi ze super pokój - ( może dlatego ze po podłodze ma 35m2, skosy dodają mu przytulności). Będziemy mieć tam pokój rekreacyjny, choć w projekcie była przewidziana tam pralnia - nie wiem po co komu taka duża pralnia.

Na podłogę daliśmy 8cm styropianu a od strony garażu damy 5cm twardej wełny i nawet nie tylko ze względów przeciwpożarowych, ale przedewszystkim dlatego, że nie powinno się zamykać ani stropu ani ściany z dwóch stron styropianem. Jak z jednej strony daje się styropian to z drugiej koniecznie wełnę, w przeciwnym razie ściana , czy strop nie będzie"oddychać"

Jeszcze tej wełny nie daliśmy i jest odczuwalna różnica temperatur miedzy tym pokojem a innymi.