pawed2 18.02.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Biorąc kredyt w przeciągu najbliższego miesiąca to na jaką walutę byście się zdecydowali?Wszystkie ZA i PRZECIW napawano się przydadzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 18.02.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Biorąc kredyt w przeciągu najbliższego miesiąca to na jaką walutę byście się zdecydowali?Wszystkie ZA i PRZECIW napawano się przydadzą a jaka jest sytuacja i preferencje (dotyczące ryzyka/inwestowania) kredytobiorcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmiara 18.02.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Pracujesz w Polsce, zarabiasz w złotych, lubisz spokój, pewność, zgadzasz się na trochę wyższy koszt kredytu – zł Lubisz hazard, zakładasz że frank przez następne 30 lat będzie się osłabiał względem złotego, chcesz tańszy kredyt (niższą marżę), nie boisz się spread’u – chf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crashproof 18.02.2009 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 chcesz tańszy kredyt (niższą marżę), nie boisz się spread’u – chf CHF i niższa marża? To chyba pół roku temu. Poza tym równanie "tańszy kredyt=niższa marża" jest nieprawdziwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 18.02.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 W dolarach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawed2 18.02.2009 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 hej hej powoli pytam jak WY mielibyście dziś brać kredyt to co jaka decyzja!przybliżę najświeższe propozycje w PLN marża 1,2 w CHF 2,15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crashproof 18.02.2009 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 W dolarach. Nie. Po prostu nie. Jak się skończy recesja - to może. Ale recesji jeszcze daleko do końca. Utrzymasz płynność, gdy np. brałeś kredyt przy USDPLN=3,80 (dziś, po korekcie), a skoczy na parę miesięcy do 5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmiara 18.02.2009 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 W dolarach. Nie. Po prostu nie. Jak się skończy recesja - to może. Ale recesji jeszcze daleko do końca. Utrzymasz płynność, gdy np. brałeś kredyt przy USDPLN=3,80 (dziś, po korekcie), a skoczy na parę miesięcy do 5? Wg ciebie, gdzie jest większy kryzys/recesja, w Polsce czy USA? Pare miesięcy to nic strasznego przy 30 letniej perspektywie. Jeżeli się zakłada, że to USA z dużym pakietem złych kredytów, priamidami finansowymi jest w kłopotach to osłabienie dolara do złotego w dużej (wieloletniej) perspektywie jest całkiem realne. Opcje walutowe za pare/pareneście miesięcy zapadną i raczej (moja ocena) złoty będzie się umacniał w długiej perspektywie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crashproof 18.02.2009 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Wg ciebie, gdzie jest większy kryzys/recesja, w Polsce czy USA? W Polsce. Co umacnia moją tezę. Słabszy nie powinien pożyczać od silniejszego, zasada spekuły od setek lat. Pare miesięcy to nic strasznego przy 30 letniej perspektywie. O ile masz pracę... i przy paru innych optymistycznych założeniach, np. bank nie zarząda dodatkowego zabezpieczenia. Jeżeli się zakłada, że to USA z dużym pakietem złych kredytów, priamidami finansowymi jest w kłopotach to osłabienie dolara do złotego w dużej (wieloletniej) perspektywie jest całkiem realne. Ja bym nie upubliczniał na Twoim miejscu takich opinii, bo za rok mogą cię zlinczować kredytobiorcy dolarowi, którzy się tym kierowali. Opcje walutowe za pare/pareneście miesięcy zapadną i raczej (moja ocena) złoty będzie się umacniał w długiej perspektywie. A co napędzi to umocnienie? Spadek produkcji przemysłowej, czy bezrobocie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monikapl 18.02.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 hej hej powoli pytam jak WY mielibyście dziś brać kredyt to co jaka decyzja!przybliżę najświeższe propozycje w PLN marża 1,2 w CHF 2,15 W jakim banku takie niskie marże ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.02.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 2,15 chf to nie jest niska marża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawed2 18.02.2009 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 w PLN taką otrzymałam w ING natomiast franki w eurobanku-wiem,że marże nie są niskie (w porównaniu do tych z chociażby parę miesięcy temu) ale wiem że są jeszcze wyższe o niższych mi niewiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasiek_ps 18.02.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 2,15 chf to nie jest niska marża W dzisiejszych warunkach rynkowych to jest bardzo niska marża. Zresztą pierwsze kredyty w CHF parę lat temu miały standardowo marże na poziomie 2,5 - 3. Sytuacja z ostatnich lat z marzami poniżej 1% to raczej ewenement niż norma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marxxx 18.02.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Najlepszy moment na kredyt walutowy właśnie nadszedł, za 3 miesiące złotówka sie zacznie umacniać. Moim zdaniem na koniec roku € nie bedzie przekraczać 4,20zł Wskazują na to ruchy angielskich spekulantów. NBP tez teraz chce sprzedać swoje euro, za rok odkupią o 35 % taniej Który bank daję najkorzystniejsze warunki na kredyt we frankach? OCZYWIŚCIE TO JEST TYLKO MOJE ZDANIE I MOGE SIĘ MYLIĆ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 18.02.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 hej hej powoli pytam jak WY mielibyście dziś brać kredyt to co jaka decyzja!przybliżę najświeższe propozycje w PLN marża 1,2 w CHF 2,15 W jakim banku takie niskie marże ??? W rubelkach,w rubelkach proponuje Bank of Moscow «КРЕДОБАНК» Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crashproof 19.02.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Moim zdaniem na koniec roku € nie bedzie przekraczać 4,20zł A ja myślę, że 17 kwietnia o godzinie 15:23 na forexie będą wołali za euro 0,666 złotówki. NBP tez teraz chce sprzedać swoje euro Skąd takie info? Gadałeś ze Skrzypkiem ostatnio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marxxx 19.02.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Załamanie złotówki ma charakter spekulacyjny, osłabiać sie może do 3 miesiecy potem przejdzie w trend boczny.Stan gospodarki nie uzasadnia takiego kursu jak obecnie. Złotówka spekuluje kilku bogatych londyńczyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crashproof 19.02.2009 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Stan gospodarki nie uzasadnia takiego kursu jak obecnie. Na pewno? Dzisiaj chyba wychodzi raport o produkcji przemysłowej. Za parę godzin możesz zmienić zdanie, co do świetlanej przyszłości i mocnych fundamentów. Złotówka spekuluje kilku bogatych londyńczyków. Nie tylko, również ogromna rzesza Kowalskich i firm w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marxxx 19.02.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Firmy w polsce to sie wpuściły w maliny tzn w opcje i teraz płaczą bo zamiast 5zł za euro dostaja 3 zł. A dane makroekonomiczne z polski i tak będa jednymi z lepszych w Europie. Dalej mamy wzrost gospodarczy tylko na mniejszym poziomie. A rzeszami i Kowalskich bym sie nie przejmował, musieli by działać w zmowie lub panice aby tak gwałtownie zachwiać walute. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crashproof 19.02.2009 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Firmy w polsce to sie wpuściły w maliny tzn w opcje i teraz płaczą bo zamiast 5zł za euro dostaja 3 zł. Jak to robią "bogaci panowie z Londynu" to jest spekulacja, a jak "polskie firmy" to nie jest? A dane makroekonomiczne z polski i tak będa jednymi z lepszych w Europie. Niewątpliwie są i będą lepsze od ukraińskich. Dalej mamy wzrost gospodarczy tylko na mniejszym poziomie. Ja wiem, tak mówi paru optymistów. Ale są też inne opinie na ten temat: http://polandeconomy.blogspot.com/2009/02/central-europes-manufacturing-and.html A rzeszami i Kowalskich bym sie nie przejmował, musieli by działać w zmowie lub panice aby tak gwałtownie zachwiać walute. Ja się nie przejmuję, tylko mówię, że są potężną stroną spekulacji. Krótka pozycja w walutach na kilkaset miliardów PLN to nie w kij dmuchał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts