Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W jakiej walucie teraz brać kredyt????

pawed2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pracujesz w Polsce, zarabiasz w złotych, lubisz spokój, pewność, zgadzasz się na trochę wyższy koszt kredytu – zł

Lubisz hazard, zakładasz że frank przez następne 30 lat będzie się osłabiał względem złotego, chcesz tańszy kredyt (niższą marżę), nie boisz się spread’u – chf

W dolarach.

Nie. Po prostu nie. Jak się skończy recesja - to może. Ale recesji jeszcze daleko do końca. Utrzymasz płynność, gdy np. brałeś kredyt przy USDPLN=3,80 (dziś, po korekcie), a skoczy na parę miesięcy do 5?

Wg ciebie, gdzie jest większy kryzys/recesja, w Polsce czy USA?

Pare miesięcy to nic strasznego przy 30 letniej perspektywie. Jeżeli się zakłada, że to USA z dużym pakietem złych kredytów, priamidami finansowymi jest w kłopotach to osłabienie dolara do złotego w dużej (wieloletniej) perspektywie jest całkiem realne.

Opcje walutowe za pare/pareneście miesięcy zapadną i raczej (moja ocena) złoty będzie się umacniał w długiej perspektywie.

Wg ciebie, gdzie jest większy kryzys/recesja, w Polsce czy USA?

W Polsce. Co umacnia moją tezę. Słabszy nie powinien pożyczać od silniejszego, zasada spekuły od setek lat.

Pare miesięcy to nic strasznego przy 30 letniej perspektywie.

O ile masz pracę... i przy paru innych optymistycznych założeniach, np. bank nie zarząda dodatkowego zabezpieczenia.

Jeżeli się zakłada, że to USA z dużym pakietem złych kredytów, priamidami finansowymi jest w kłopotach to osłabienie dolara do złotego w dużej (wieloletniej) perspektywie jest całkiem realne.

Ja bym nie upubliczniał na Twoim miejscu takich opinii, bo za rok mogą cię zlinczować kredytobiorcy dolarowi, którzy się tym kierowali.

Opcje walutowe za pare/pareneście miesięcy zapadną i raczej (moja ocena) złoty będzie się umacniał w długiej perspektywie.

A co napędzi to umocnienie? Spadek produkcji przemysłowej, czy bezrobocie?

Najlepszy moment na kredyt walutowy właśnie nadszedł, za 3 miesiące złotówka sie zacznie umacniać.

Moim zdaniem na koniec roku € nie bedzie przekraczać 4,20zł

Wskazują na to ruchy angielskich spekulantów.

NBP tez teraz chce sprzedać swoje euro, za rok odkupią o 35 % taniej

Który bank daję najkorzystniejsze warunki na kredyt we frankach?

OCZYWIŚCIE TO JEST TYLKO MOJE ZDANIE I MOGE SIĘ MYLIĆ :)

Stan gospodarki nie uzasadnia takiego kursu jak obecnie.

Na pewno? Dzisiaj chyba wychodzi raport o produkcji przemysłowej. Za parę godzin możesz zmienić zdanie, co do świetlanej przyszłości i mocnych fundamentów.

Złotówka spekuluje kilku bogatych londyńczyków.

Nie tylko, również ogromna rzesza Kowalskich i firm w Polsce.

Firmy w polsce to sie wpuściły w maliny tzn w opcje i teraz płaczą bo zamiast 5zł za euro dostaja 3 zł.

A dane makroekonomiczne z polski i tak będa jednymi z lepszych w Europie.

Dalej mamy wzrost gospodarczy tylko na mniejszym poziomie.

A rzeszami i Kowalskich bym sie nie przejmował, musieli by działać w zmowie lub panice aby tak gwałtownie zachwiać walute.

Firmy w polsce to sie wpuściły w maliny tzn w opcje i teraz płaczą bo zamiast 5zł za euro dostaja 3 zł.

Jak to robią "bogaci panowie z Londynu" to jest spekulacja, a jak "polskie firmy" to nie jest?

A dane makroekonomiczne z polski i tak będa jednymi z lepszych w Europie.

Niewątpliwie są i będą lepsze od ukraińskich.

Dalej mamy wzrost gospodarczy tylko na mniejszym poziomie.

Ja wiem, tak mówi paru optymistów. Ale są też inne opinie na ten temat: http://polandeconomy.blogspot.com/2009/02/central-europes-manufacturing-and.html

A rzeszami i Kowalskich bym sie nie przejmował, musieli by działać w zmowie lub panice aby tak gwałtownie zachwiać walute.

Ja się nie przejmuję, tylko mówię, że są potężną stroną spekulacji. Krótka pozycja w walutach na kilkaset miliardów PLN to nie w kij dmuchał.