Nefer 21.02.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Ale czy teraz w ogóle można jakąś większą sumę wziąć we franku? Kiedyś lmity liczyli na 20% niższe od zdolności w PLN - ktoś wie jak teraz liczą? Bo słyszałam plotki jakieś straszliwe, że we franku to już nie idzie wziąć. Spytaj w Nordea. Da się jeszcze wziąć :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianexus 21.02.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Da się jeszcze wziąc w kliku bankach ale niestety trzeba się wykazać dużo większą zdolnością kredytową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 21.02.2009 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 A jakieś przybliżenie o ile większą w stosunku do PLN? Po prostu nie chce mi się do banków chodzić, bo co pójdę i zdobędę wiedzę to na krótko starcza - a teraz wydaje mi się, że rynek jeszcze jest strasznie niestabilny. No ale macie rację - należy się wybrać - skoro Nordea to Nordea, z poprzedniego okresu miłe na mnie wrażenie wywarli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marxxx 21.02.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 W walutach daja w: NordeaPolbank EFGDeutsche Bank Ciekawe czy ktoś porównał oferte tych banków.Podobno najlepsza w Deutsche Banku ale trzeba mieć wysokie dochody (6000zł netto) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 21.02.2009 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 te 6000 to na osobe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 21.02.2009 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 W walutach daja w: Nordea Polbank EFG Deutsche Bank Ciekawe czy ktoś porównał oferte tych banków. Podobno najlepsza w Deutsche Banku ale trzeba mieć wysokie dochody (6000zł netto)Daje też Kredyt Bank, marża na franku 6,5 - pogieło ich na maxa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.02.2009 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Daje też Kredyt Bank, marża na franku 6,5 - pogieło ich na maxa....No to faktycznie powaliło ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha73 22.02.2009 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 DnBNord nie ma kredytów na budowę (mają je wprowadzić dopiero marzec/kwiecień). W walucie daje jeszcze Multibank ale osobom z dochodem minimum 5000 zł. Najlepsza oferta - Deutsche Bank ale przede wszystkim na euro (na franka znowu podnieśli marżę - już nawet nie wiem o ile bo wniosek złożyłam na euro). Ogólnie lekko nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 22.02.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Czy ktoś z Was ma solidne wiadomości (może opinia prawna, korespondencja z bankiem ?) na temat tego, czy rekomendacja S KNF (ta w której mowa o możliwości spłaty kredytu bezpośrednio walutą) ma zastosowanie do kredytów udzielonych przed wejściem w życie rekomendacji? Wydaje się, że tak, ale czy na pewno?Rekomendacja S (II)Chodzi o fragment:5.2.4. Na wniosek klienta bank powinien dokonać zmiany sposobu spłaty kredytu indeksowanego do waluty w taki sposób, aby spłata następowała w walucie indeksacyjnej. Zmiana sposobu spłaty powinna dotyczyć wszystkich rat od daty zmiany umowy. Bank nie może ograniczać w umowie kredytu możliwości pozyskania przez klienta waluty przeznaczonej na spłatę kredytu do zakresu usług oferowanych przez bank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 22.02.2009 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 A co to się w ogóle za nowa praktyka pojawiła z tym minimalnym dochodem - nie wiem o co im chodzi ??? Że jak jest poniżej to bankowi w ogóle się nie opłaca wchodzić, bo tak niski kredyt? Że np, dopiero od 5.000 netto wychodzi jakieś 100 tys. kredytu? Mycha - a jak wygląda sytuacja w EUR? jakie jest oprocentowanie i jak wygląda zdolność kredytowa? Wirecki - a rekomendacja jest superowa - dobrze wiedzieć - przynajmniej banki nie będą na spreadzie aż tyle zarabiać i jak rozumiem, już tym punktem nie będzie trzeba się przy negcjacji umowy przejmować? Na mój rozum dotyczy wszystkich kredytów "Na wniosek klienta bank powinien dokonać zmiany sposobu" - ja to czytam jako zmiana istniejącej sytuacji, a więc wszytskich umów. Nie wiem jednak jaką moc prawną mają rekomendacje KNF. Fajnie jakby ktoś z praktyką powiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marxxx 22.02.2009 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 z tym wysokim dochodem mięsięcznym to chodzi o to, że gdyby jednen z małżonków stracił prace i złoty sie osłabił o 50% i tak będzie klient miał z czego spłacać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 22.02.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 A jak to się ma jak się na jedną osobę bierze? Zawsze wtedy kazali ubezpieczać i ciul, a teraz co? Domniemują, że jak się straci robotę za 5 netto to się coś nie dużo gorszego znajdzie - może to być ryzykowne stwierdzenie. Z resztą jak w firmach tną to lubią od góry, bo oszczędności lepiej widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasiek_ps 22.02.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Ale czy teraz w ogóle można jakąś większą sumę wziąć we franku? Kiedyś lmity liczyli na 20% niższe od zdolności w PLN - ktoś wie jak teraz liczą? Bo słyszałam plotki jakieś straszliwe, że we franku to już nie idzie wziąć. Eurobank daje jeszcze chyba jakeiś rozsądne oferty. Kolega z pracy ma ofertę z marżą 2,15%. Ale to kredyt refinasowany. I też chyba jakoś lepiej liczą zdolność kredytową bo w jego rodzimym banku jak chciał przewalutować na CHF to mu powiedzieli że nie ma zdolności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 22.02.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 my tu gadu gadu o duperelach, a....G20 stworzy nowy "globalny porządek" świata Uczestnicy szczytu europejskich państw G20 w Berlinie potwierdzili swoje poparcie dla wprowadzenia "odpowiedniego nadzoru" nad wszystkimi rynkami finansowymi, ich uczestnikami oraz produktami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha73 22.02.2009 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 A co to się w ogóle za nowa praktyka pojawiła z tym minimalnym dochodem - nie wiem o co im chodzi ??? Że jak jest poniżej to bankowi w ogóle się nie opłaca wchodzić, bo tak niski kredyt? Że np, dopiero od 5.000 netto wychodzi jakieś 100 tys. kredytu? Mycha - a jak wygląda sytuacja w EUR? jakie jest oprocentowanie i jak wygląda zdolność kredytowa? Wirecki - a rekomendacja jest superowa - dobrze wiedzieć - przynajmniej banki nie będą na spreadzie aż tyle zarabiać i jak rozumiem, już tym punktem nie będzie trzeba się przy negcjacji umowy przejmować? Na mój rozum dotyczy wszystkich kredytów "Na wniosek klienta bank powinien dokonać zmiany sposobu" - ja to czytam jako zmiana istniejącej sytuacji, a więc wszytskich umów. Nie wiem jednak jaką moc prawną mają rekomendacje KNF. Fajnie jakby ktoś z praktyką powiedział. Jeżeli chodzi o euro - zdolność wygląda podobnie jak we franku (no może ciut łatwiej w euro). Ja biorę duży kredyt - na całą budowę i z racji tego, że prowadzę firmę - jakoś odpowiednią zdolność mam (przy czym kredyt biorę sama - i nic nie było mowy póki co o obowiązkowym ubezpieczeniu na życie). Oprocentowanie w Deutsche w promocji: 2,38% + marża 0,25% (przez pierwszy rok) a po promocji odpowiednio: 3,83% i 1,70%. Oczywiście wymagany wkład własny (u mnie - działka budowlana). Szału więc nie ma ale to i tak o połowę lepsza oferta niż w Multibanku lub Polbanku. Cóż więc robić ... trzeba wybierać z tego co jest albo czekać na lepsze czasy. Ja mam już dość mieszkania w bloku, sąsiadów itd.itp. więc działam ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 22.02.2009 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Oprocentowanie w Deutsche w promocji: 2,38% + marża 0,25% (przez pierwszy rok) a po promocji odpowiednio: 3,83% i 1,70% Czyli jak to działa?, że marża rośnie po roku to rozumiem, ale stawka bazowa? Może jest 2,38% po marży, to wtedy by matematycznie działało. No jest to spora różnica do PLN. Ja też na działalności i też chce na całą budowę i jeszcze chcę skonsolidować kredyt na działkę. 30% chcą wkładu? W poprzednim kredycie musiałam ubezpieczenie kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha73 22.02.2009 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Oprocentowanie w Deutsche w promocji: 2,38% + marża 0,25% (przez pierwszy rok) a po promocji odpowiednio: 3,83% i 1,70% Czyli jak to działa?, że marża rośnie po roku to rozumiem, ale stawka bazowa? Może jest 2,38% po marży, to wtedy by matematycznie działało. No jest to spora różnica do PLN. Ja też na działalności i też chce na całą budowę i jeszcze chcę skonsolidować kredyt na działkę. 30% chcą wkładu? W poprzednim kredycie musiałam ubezpieczenie kupić. 20% wkładu jest OK. Co do tych marży itd. - tak mam podane w tabelach z banku z rozpiską o wysokości rat. Ubezpieczenie w Deutche nie było wymagane jeszcze tydzień temu (no chyba że coś się zmieniło ). W Multibanku jak rozmawiałam na początku też nie było wymagane ale jak po tygodniu przyszłam z kompletem dokumentów do kredytu to okazało się, że już nastąpiła zmiana i ubezpieczenie jest konieczne Acha, przypomniało mi się że jeszcze że do Mbanku wrócił frank i jest też euro - warunki podobne do Multi i Polbanku. Z tego wszystkiego Deutche ma zdecydowanie najbardziej korzystną ofertę. Nordea też daje w walucie ale w tym banku ja nie mam zdolności (w pozostałych bankach natomiast mam zdolność o 100% wyższą niż kwota, o którą wnioskuję, czyli że teoretycznie mogę dostać jeszcze raz tyle pieniędzy niż chcę - niezłe co ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 23.02.2009 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 W CHF. Są blisko górki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 23.02.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 W CHF. Są blisko górki... albo przystanek robią... KTO WIE?? (niech napisze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tusia221 23.02.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Witam!ja mam pytanko,otoz zastanawiamy sie nad kredytem zlotowkowym,pewnie na 30 lat,ale jak taki kredyt bedzie sie mial np do euro,tz kiedy zlotowke zamienimy na euro.Czy bedzie sie odczuwalo jakas roznice w splacanych ratach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts