Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W jakiej walucie teraz brać kredyt????

pawed2

Recommended Posts

Ale czy teraz w ogóle można jakąś większą sumę wziąć we franku? Kiedyś lmity liczyli na 20% niższe od zdolności w PLN - ktoś wie jak teraz liczą? Bo słyszałam plotki jakieś straszliwe, że we franku to już nie idzie wziąć.

Spytaj w Nordea. Da się jeszcze wziąć :):)

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A jakieś przybliżenie o ile większą w stosunku do PLN? Po prostu nie chce mi się do banków chodzić, bo co pójdę i zdobędę wiedzę to na krótko starcza - a teraz wydaje mi się, że rynek jeszcze jest strasznie niestabilny. No ale macie rację - należy się wybrać - skoro Nordea to Nordea, z poprzedniego okresu miłe na mnie wrażenie wywarli.

DnBNord nie ma kredytów na budowę (mają je wprowadzić dopiero marzec/kwiecień). W walucie daje jeszcze Multibank ale osobom z dochodem minimum 5000 zł. Najlepsza oferta - Deutsche Bank ale przede wszystkim na euro (na franka znowu podnieśli marżę - już nawet nie wiem o ile bo wniosek złożyłam na euro). Ogólnie lekko nie jest :roll:

Czy ktoś z Was ma solidne wiadomości (może opinia prawna, korespondencja z bankiem ?) na temat tego, czy rekomendacja S KNF (ta w której mowa o możliwości spłaty kredytu bezpośrednio walutą) ma zastosowanie do kredytów udzielonych przed wejściem w życie rekomendacji? Wydaje się, że tak, ale czy na pewno?

Rekomendacja S (II)

Chodzi o fragment:

5.2.4. Na wniosek klienta bank powinien dokonać zmiany sposobu spłaty kredytu indeksowanego do waluty w taki sposób, aby spłata następowała w walucie indeksacyjnej. Zmiana sposobu spłaty powinna dotyczyć wszystkich rat od daty zmiany umowy. Bank nie może ograniczać w umowie kredytu możliwości pozyskania przez klienta waluty przeznaczonej na spłatę kredytu do zakresu usług oferowanych przez bank.

A co to się w ogóle za nowa praktyka pojawiła z tym minimalnym dochodem - nie wiem o co im chodzi ??? Że jak jest poniżej to bankowi w ogóle się nie opłaca wchodzić, bo tak niski kredyt? Że np, dopiero od 5.000 netto wychodzi jakieś 100 tys. kredytu?

Mycha - a jak wygląda sytuacja w EUR? jakie jest oprocentowanie i jak wygląda zdolność kredytowa?

Wirecki - a rekomendacja jest superowa - dobrze wiedzieć - przynajmniej banki nie będą na spreadzie aż tyle zarabiać i jak rozumiem, już tym punktem nie będzie trzeba się przy negcjacji umowy przejmować? Na mój rozum dotyczy wszystkich kredytów "Na wniosek klienta bank powinien dokonać zmiany sposobu" - ja to czytam jako zmiana istniejącej sytuacji, a więc wszytskich umów. Nie wiem jednak jaką moc prawną mają rekomendacje KNF. Fajnie jakby ktoś z praktyką powiedział.

A jak to się ma jak się na jedną osobę bierze? Zawsze wtedy kazali ubezpieczać i ciul, a teraz co? Domniemują, że jak się straci robotę za 5 netto to się coś nie dużo gorszego znajdzie - może to być ryzykowne stwierdzenie.

Z resztą jak w firmach tną to lubią od góry, bo oszczędności lepiej widać.

Ale czy teraz w ogóle można jakąś większą sumę wziąć we franku? Kiedyś lmity liczyli na 20% niższe od zdolności w PLN - ktoś wie jak teraz liczą? Bo słyszałam plotki jakieś straszliwe, że we franku to już nie idzie wziąć.

Eurobank daje jeszcze chyba jakeiś rozsądne oferty. Kolega z pracy ma ofertę z marżą 2,15%. Ale to kredyt refinasowany. I też chyba jakoś lepiej liczą zdolność kredytową bo w jego rodzimym banku jak chciał przewalutować na CHF to mu powiedzieli że nie ma zdolności.

A co to się w ogóle za nowa praktyka pojawiła z tym minimalnym dochodem - nie wiem o co im chodzi ??? Że jak jest poniżej to bankowi w ogóle się nie opłaca wchodzić, bo tak niski kredyt? Że np, dopiero od 5.000 netto wychodzi jakieś 100 tys. kredytu?

Mycha - a jak wygląda sytuacja w EUR? jakie jest oprocentowanie i jak wygląda zdolność kredytowa?

Wirecki - a rekomendacja jest superowa - dobrze wiedzieć - przynajmniej banki nie będą na spreadzie aż tyle zarabiać i jak rozumiem, już tym punktem nie będzie trzeba się przy negcjacji umowy przejmować? Na mój rozum dotyczy wszystkich kredytów "Na wniosek klienta bank powinien dokonać zmiany sposobu" - ja to czytam jako zmiana istniejącej sytuacji, a więc wszytskich umów. Nie wiem jednak jaką moc prawną mają rekomendacje KNF. Fajnie jakby ktoś z praktyką powiedział.

Jeżeli chodzi o euro - zdolność wygląda podobnie jak we franku (no może ciut łatwiej w euro). Ja biorę duży kredyt - na całą budowę i z racji tego, że prowadzę firmę - jakoś odpowiednią zdolność mam (przy czym kredyt biorę sama - i nic nie było mowy póki co o obowiązkowym ubezpieczeniu na życie). Oprocentowanie w Deutsche w promocji: 2,38% + marża 0,25% (przez pierwszy rok) a po promocji odpowiednio: 3,83% i 1,70%. Oczywiście wymagany wkład własny (u mnie - działka budowlana).

Szału więc nie ma ale to i tak o połowę lepsza oferta niż w Multibanku lub Polbanku. Cóż więc robić ... trzeba wybierać z tego co jest :roll: albo czekać na lepsze czasy. Ja mam już dość mieszkania w bloku, sąsiadów itd.itp. więc działam ...

Pozdrawiam :)

Oprocentowanie w Deutsche w promocji: 2,38% + marża 0,25% (przez pierwszy rok) a po promocji odpowiednio: 3,83% i 1,70%

Czyli jak to działa?, że marża rośnie po roku to rozumiem, ale stawka bazowa? Może jest 2,38% po marży, to wtedy by matematycznie działało. No jest to spora różnica do PLN.

Ja też na działalności i też chce na całą budowę i jeszcze chcę skonsolidować kredyt na działkę. 30% chcą wkładu? W poprzednim kredycie musiałam ubezpieczenie kupić.

Oprocentowanie w Deutsche w promocji: 2,38% + marża 0,25% (przez pierwszy rok) a po promocji odpowiednio: 3,83% i 1,70%

Czyli jak to działa?, że marża rośnie po roku to rozumiem, ale stawka bazowa? Może jest 2,38% po marży, to wtedy by matematycznie działało. No jest to spora różnica do PLN.

Ja też na działalności i też chce na całą budowę i jeszcze chcę skonsolidować kredyt na działkę. 30% chcą wkładu? W poprzednim kredycie musiałam ubezpieczenie kupić.

20% wkładu jest OK. Co do tych marży itd. - tak mam podane w tabelach z banku z rozpiską o wysokości rat. Ubezpieczenie w Deutche nie było wymagane jeszcze tydzień temu (no chyba że coś się zmieniło :x ). W Multibanku jak rozmawiałam na początku też nie było wymagane ale jak po tygodniu przyszłam z kompletem dokumentów do kredytu to okazało się, że już nastąpiła zmiana i ubezpieczenie jest konieczne :evil:

Acha, przypomniało mi się że jeszcze że do Mbanku wrócił frank i jest też euro - warunki podobne do Multi i Polbanku.

Z tego wszystkiego Deutche ma zdecydowanie najbardziej korzystną ofertę.

Nordea też daje w walucie ale w tym banku ja nie mam zdolności (w pozostałych bankach natomiast mam zdolność o 100% wyższą niż kwota, o którą wnioskuję, czyli że teoretycznie mogę dostać jeszcze raz tyle pieniędzy niż chcę - niezłe co ...)