aadamuss24 15.11.2009 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Witam. Tak na szybko i na dzień dzisiejszy to w jakiej walucie brać kredyt ? Mam tylko kilka dni pozdrawiam adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 18.11.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Dołączam do pytania poprzednika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_1961 21.11.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Dołączam do pytania poprzednika. Hmm, mam ten sam problem, ale postaram się... Kończę spłacac kredyt we franku szwajcarskim jaki wziałem na działke przed 4 laty. Ale - to były inne czasy. Oprocentowanie - 2,04%, tylko że cena franka wzrosła (2,4 zł jak brałem do 2,8 obecnie). Nie jest tak źle. Ale jak mawiaja Czesi - to se ne wrati. Obecnie zachwalaja kredyt w euro... Ostrożnie, ostatni "kryzys" pokazał, że w finansach wszystko jest możliwe! Sam skłaniam się ku złotówce, dlaczego? Bo w tej walucie zarabiam, i odpada klopot ze spreadem i kursem, jak si eokazuje - wartościami czysto spekulacyjnymi! Po drugie - kredytu nie bierzesz na wieczność, zawsze m ożesz go refinansowac innym, korzystniejszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 21.11.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Witam. Zdecydowałem na złotówkę Nie znam się na kursach walut ani czasu nie mam aby kursy śledzić. Przy kredycie na 35 lat przewidywalność jest kiepska. Za parę lat i tak będzie euro. Łatwiej i szybciej dostanę w złotówkach. Czas pokaże pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 21.11.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Moim zdaniem w Euro, ale pod warunkiem że marża będzie niższa niż 2 %.Na zachodzie normalna marża to 1- 1.5 %, u nas będzie to samo za jakiś czas.Ja w zeszłym roku wziąłem w PLN z marżą 1%, co z Wiborem dało około 5.6% odsetek, a w tym roku refinansowałem kredytem w Euro z marżą 1.5% (+euribor 1%), różnica w ratach duża. Dlatego w Euro że wygląda na to iż stan polskiej gospodarki powoli będzie się poprawiał i co za tym idzie wartość złotówki w dłuższej perspektywie wzrośnie. Oprócz marży trzeba oczywiście wziąć pod uwagę całość kosztów, przede wszystkim spread. To jest subiektywna opinia, niestety najlepsze efekty daje samodzielna analiza oferty banków i dopasowanie do własnych potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 24.11.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Witam. Dla kredytu w euro bank wymaga 30 procent większych dochodów tak więz pln. Czy marża 2,4 i procent 6,9 to jest norma czy jeszcze coś można zbić? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclav 30.11.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 porównałem ostatnio "Rodzina na Swoim" dla rat równych i malejących, rożnica ,bagatela 100000 na okresie 30 lat przy 250tyś. a takie fajne warunki dostałem na franka w styczniu 2008r(1,31 - libor i marża) ale to se ne wrati. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 06.01.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 PODNOSZĘ TEMAT. W jakiej walucie na dzień dzisiejszy byście brali: euro, frank czy pln? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 07.01.2010 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 My zdecydowaliśmy się na euro.W tej chwili najmniejsza rata. To dla nas ważne. Do wejścia w strefę euro naszym politykom jak widać się nie śpieszy. A kiedy już wejdziemy i nie będzie fajnie to będziemy refinansować. Ważne tylko,żeby dopilnować, aby nie było prowizji za wcześniejszą spłatę.Czy postępujemy słusznie? Tego do końca nie mogę być pewna,ponieważ jak pokazał ubiegły rok,w finansach wszystko może się zdarzyć i nawet mądrzejsze głowy ode mnie tego nie przewidziały To jest indywidualna decyzja,na którą składa się wiele czynników.Pozostaje mi życzyć Wam wszystkim i sobie samej,aby nasze decyzje były trafne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_1961 08.01.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Biorę w złotych, dobrze to przemyślalem. Po doliczeniu spreadu, kredyt w Euro różni sie od tego w PLN tylko o 5% (w ciagu 8 lat). Nie bede ryzykował, ze jakis "kryzys" i kurs Euro po 6 złotych wykończy mnie całkiem. Tak, a propos. Jesli w umowie macie stałą marże banku, to w wypadku wprowadzenia w Polsce Euro, marża zostaje, a tylko wibor zamienia sie na euribor... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 08.01.2010 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Biorę w złotych, dobrze to przemyślalem. Po doliczeniu spreadu, kredyt w Euro różni sie od tego w PLN tylko o 5% (w ciagu 8 lat). Nie bede ryzykował, ze jakis "kryzys" i kurs Euro po 6 złotych wykończy mnie całkiem. Tak, a propos. Jesli w umowie macie stałą marże banku, to w wypadku wprowadzenia w Polsce Euro, marża zostaje, a tylko wibor zamienia sie na euribor... Stefan a co miałeś na myśli (w ciągu 8 lat)? Zdecydowałeś się już na jakiś konkretny bank? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_1961 09.01.2010 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 8 lat - tyle daje sobie na spłatę. Zdecydowałem sie na ING - proste zasady, mało papierologii. Trochę taniej jest w BZWBK - ale tam papierologia to podobno koszmar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 09.01.2010 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 A ja się jeszcze waham, między euro a pln. Na razie mamy decyzję z polbanku na euro, a chcę podejśc w poniedziałek do ing . Byłam w wielu bankach i na razie z polbanku w euro najtaniej - kredyt na 30 lat ale chcemy spłacic góra 15 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_1961 10.01.2010 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Nie chcę sie madrzyć, ale znani mi (i uważam: poważni) ludzie radzą:1. Unikaj euro - będą dzikie spekujacje na tej walucie...2. Unikaj jak zara..y Polbanku (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Tomasz 12.01.2010 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 możesz uzasadnić? jak to tłumaczą poważni Twoim zdaniem ludzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 15.01.2010 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 My bierzemy w euro. na razie mam mieszane uczucia - ale rata niższa o 1-1,2 tys do mnie przemawia bardziej... Nie wiem tylko co wybrać... 1 - Nordea - denominowany, marża 2,7% prowizja 2%, 30 lat oczywiście, 450 tys, rata ok. 2100, rachunek+wynagrodzenie na konto+karta+ubezpieczenie w Hestii 2 - BPH (wniosek składałam jeszcze w GE) - indeksowany, marża 2,38%, prowizja zamieniona na ubezpieczenie od utraty pracy na 2 lata - 2%, nie muszę mieć konta, karty, przelewać wynagrodzenia itp. rata ok2100-2200, innych warunków nie pamiętam niestety - ale chyba były/są mało ważne - tzn nie wpływały znacząco na kredyt. Skłaniam się ku BPH - dostanę tyle kasy o ile wnioskuję i nie zabraknie mi w ostatniej transzy jak euro spadnie - nie przewiduję w najbliższym roku by euro więcej kosztowało. Jak się mylę to jeszcze lepiej - mniej będzie do spłaty o i marża tu nizsza, nie trzeba się spowiadać z zarobków i mieć kart kredytowych których nieznoszę... Mam jakis tydzień na decyzję - o ile którys z banków w ostatniej chwili nie zmieni zdania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 16.01.2010 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 W jakiej walucie? Wydaje mi się że w USD, jeszcze trochę i będą się walać po ulicach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszuba 03.09.2010 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 (edytowane) Jeśli ktoś posiada bieżące informacje na temat najniższych marż w bankach kredytow w EURO - kredyt na zakup mieszkania to proszą zamieścić zgóry dziękuje i pozdrawiam. Z tego co znalazlem w necie to DnB Nord, DB, Nordea - moze sie komus przyda. Ogolnie polecam forum-kredytowe.pl prawdziwa kopalnia wiedzy o kredytach, jesli ktos ma dylemat jaka walute wybrac. Edytowane 26 Czerwca 2013 przez kaszuba Aktualizacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts