Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

?ciany zewn?trzne jednowarstwowe 36 cm z betonu komórkowego

Recommended Posts

osobiście nie mam do konca wyrobionego zdania, ale uważam , że tej grubosci ściana i tak wymaga docieplenia styropianem, a co się z tym wiąże to i elewacją(klej, siatka, tynk). W związku z tym może lepiej obniżyć koszty zakupu bk i postawic na 24 cm +10-12 styropianu. Koszt 24 to około 4,8 -5,0 zł. a 36 (chyba z 7 zł.).

Osobiscie będę stawiał z 24 i dawał 12 styropianu, chyba, że przekanam sie do porothermu 30 cm (jesli będzie promocje cenowa)

Współczynnik przenikania ciepła dla tej ściany jest podobny jak dla ścian dwuwarstwowych podawanych przez moich przedmówców.

Ja wybrałam ścianę jednowarstwową (keramzyt) ponieważ jestem przeciwniczką ocieplania styropianem, a ocieplenie wełną to już spory wydatek.Ściana jednowarstwowa ma swoje zalety i wady. Wybór zależy od oczekiwań inwestora.

to prawda,

ściana dwuwarstwowa BK600 + 10 cm styropianu + tynki cw. dają współczynnik przenikania ciepła k =0,31.

Dla 12 cm styropianu k=0,27

Ściana jednowarstwowa 36 cm z BK400 + tynki cw. to k=0,3

Różnice pomijalne. wybrałbym to co tańsze i według upodobania.

Jeśli miałbym budować ścianę dwuwarstwową, wybrałbym BK500 + 15 cm styropianu, uzyskując k=0,22 a więc znacząco lepiej.

A i tak straty ciepła to także podłoga, strop, okna i wentylacja.

Pogoń za niskim k tylko dla ścian, które mają udział strat ciepła ok. 25%

mija się z celem, jeśli nie pomyślimy o pozostałych elementach domu.

Na styropian można dać tynki akrylowe, a więc intensywne kolory,

NA BK400 byłoby grzechem, może nawet błędem technologicznym - nie znam się na tym, pozostają np. cementowo-wapienne i farba lub mineralne,

Cz.