Mariusz W 03.11.2003 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Ściany zewnętrzne jednowarstwowe 36 cm z betonu komórkowego - proszę o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 03.11.2003 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 osobiście nie mam do konca wyrobionego zdania, ale uważam , że tej grubosci ściana i tak wymaga docieplenia styropianem, a co się z tym wiąże to i elewacją(klej, siatka, tynk). W związku z tym może lepiej obniżyć koszty zakupu bk i postawic na 24 cm +10-12 styropianu. Koszt 24 to około 4,8 -5,0 zł. a 36 (chyba z 7 zł.).Osobiscie będę stawiał z 24 i dawał 12 styropianu, chyba, że przekanam sie do porothermu 30 cm (jesli będzie promocje cenowa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 03.11.2003 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Idź za radą, która jest pod Twoim nickiem: Nie pytaj, szukaj najpierw odpowiedzi!. Użyj opcji "Szukaj" w górnym Menu, a dostaniesz tyle opinii, że się zdziwisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bimba 03.11.2003 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Współczynnik przenikania ciepła dla tej ściany jest podobny jak dla ścian dwuwarstwowych podawanych przez moich przedmówców.Ja wybrałam ścianę jednowarstwową (keramzyt) ponieważ jestem przeciwniczką ocieplania styropianem, a ocieplenie wełną to już spory wydatek.Ściana jednowarstwowa ma swoje zalety i wady. Wybór zależy od oczekiwań inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.11.2003 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 to prawda, ściana dwuwarstwowa BK600 + 10 cm styropianu + tynki cw. dają współczynnik przenikania ciepła k =0,31.Dla 12 cm styropianu k=0,27 Ściana jednowarstwowa 36 cm z BK400 + tynki cw. to k=0,3 Różnice pomijalne. wybrałbym to co tańsze i według upodobania. Jeśli miałbym budować ścianę dwuwarstwową, wybrałbym BK500 + 15 cm styropianu, uzyskując k=0,22 a więc znacząco lepiej.A i tak straty ciepła to także podłoga, strop, okna i wentylacja.Pogoń za niskim k tylko dla ścian, które mają udział strat ciepła ok. 25%mija się z celem, jeśli nie pomyślimy o pozostałych elementach domu. Na styropian można dać tynki akrylowe, a więc intensywne kolory,NA BK400 byłoby grzechem, może nawet błędem technologicznym - nie znam się na tym, pozostają np. cementowo-wapienne i farba lub mineralne, Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts