Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

konstrukcja pod pawlacz

stankas

Recommended Posts

Witam :D

Jestem tu od dzisiaj i proszę nie odsyłajcie mnie do szukajki, "przeleciałem" na forum tematy związane z pawlaczami i nie znalazłem rozwiązania. Mam przedpokój w kształcie kichy o dł. ok.3.5m i szer.1.5m, jedyne miejsce do wykorzystania to góra (na przedpokoju jest 5-ro drzwi....). Chodzi mi o pomysły konstrukcyjne dot. mocowania pawlacza, przedpokój jest w panelach.

pozdrawiam i z niecierpliwościa czekam na pomysły.

st.

Witam,

Pomysł na trochę nietypowy pawlacz to całkowita zabudowa ( 1,5 x 3,5 m )

poprzez obniżenie stropu.

Dostęp to 2 klapy opuszczane na zawiasach ( otwory ok. 70 x 70 cm ) w których możesz zainstalować oświetlenie.

Całość to konstrukcja drewniana - może być wykończona panelami.

Dlaczego 70 cm ?

Mniejszy otwór może być niewygodny, a dla 3,50 to dobry moduł.

Pzdr

J

Ja robiłem teraz pawlacz u kolegi.

4,7 m długi 1,5 szeroki głębokość 0,8m

Dość wielkie to było.

Wykonany został z 3 części. 2 podłużne i jedna w poprzek.

Drzwi przesuwne na torach i kółkach łożyskowych.

Płyta meblowa 1,8.

od ściany mocowanie na płycie przykręconej do ściany lub możesz dać kontownik potem można go zakryć.

Z racji dużych gabarytów tego poawlacza podwiesiłem go na szpilkach gwintowanych do sufitu. Jeśli chcesz trzymać tam ciężkie rzeczy całość konstrukcji podwieś na kantówce i potem szpilkami do sufitu na dobre kołki.

Końce kantówki zakotwić w ścianie. Potem możesz ją pomalować lub wykończyć płytą.

Zrobiłem pawlacz przedpokoju w panelach.

podstawa: konstrukcja z listew drewnianych mocowanych do ściany i sufitu.

wnętrze (dno): płyta wiórowa meblowa, laminowana. na zewnątrz dołu panele, mocowane na swoich blaszkach.

na całej długości z boku - drzwiczki na zawiasach meblowych. Drzwiczki z płyty wiórowej 12 mm oklejone panelami. Całość wykończona kątownikami i listwami do paneli.

A na dole, pomiedzy drzwiami zrobiłem panelami toaletkę z lustrami do makijazu dla moich pań. oświetlenie - halogeny 4 x 50 watów zamontowane w dolnej części pawlacza. widać wszelkie zmarszczki.

• 2 weeks później...