Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta 5-palnikowa

Żmija1719503461

Recommended Posts

Zwracam sie z proźba do urzytkownikow takiej plyty (gazowa 5 palnikow). Czy jestescie zadowoleni z takiej plyty czy to tylko strata kasy ?? i jak sie urzytkuje taka z rusztem tylko na palniku . Jesli mozna podajcie jaki macie model plyty :oops: Zastanawiam sie nad zakupem wlasnie takiej płyty (teraz mam kuchenke 50cm i jest mala :(

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Żmija, ja odpowiem na Twoje pytanie od końca. Od dłuższego (kilka lat) czasu użytkuję zwykłą 4-palnikową kuchenkę o szerokości 50 cm. I powiem Ci , że szlak mnie trafia a jest nas w tak zwanym gospodarstwie domowym tylko dwoje, bo mnie to dziadostwo znacznie kulinarnie ogranicza i na moje potrzeby i kuchenny rozmach jest stanowczo za mała. Jestem przekonana, że potrzebuję czegoś większego i z pewnością większa kuchnia nie będzie u mnie stratą kasy.

No ale ja to ja a innym czteropalnikowa może wystarczać. Wszystko zależy od tego jak się kuchni używa.

Jesli kupisz plyte 5-cio palnikowa 70 cm to duzo wiecej na niej nie zmiescisz niz na 60 cm z 4 palnikami. Na plycie 70 cm palniki sa blisko siebie i wieksze garnki na wszystkich 5 palnikach sie nie zmieszcza. Popatrz sobie na 5-cio palnikowe ale o wymiarze 90 cm.

Też mam 5-palnikową beko, z trzyczęściowym rusztem żeliwnym.

Przy zakupie zwróćcie uwagę na wymiary - płyty z 5 palnikami mają różną szerokość. Ta nasza jest stosunkowo szeroka, ale i tak przy dość dużych garnkach i ogromnej patelni robi się problem - jak wielką patelnie stawiam na środkowym "wokowym" palniku to w zasadzie na żadnym z czterech pozostałych palników nie da się już postawić większego garnka. Co do głębokości płyty - tu pewnie jest standard, ale na pewno warto wybrać płytę jak najszerszą, żeby był jak największy odstęp między palnikami.

Jesli kupisz plyte 5-cio palnikowa 70 cm to duzo wiecej na niej nie zmiescisz niz na 60 cm z 4 palnikami. Na plycie 70 cm palniki sa blisko siebie i wieksze garnki na wszystkich 5 palnikach sie nie zmieszcza. Popatrz sobie na 5-cio palnikowe ale o wymiarze 90 cm.

No wiesz ja ma teraz 50-tke czteropalnikową, więc i 70 dla mnie to postęp, ale oczywiście będę celowac w 90-tkę i na szczęście mojemu małżonkowi nawet nie przychodzi do głowy, że to może być fanaberia. Dla niego liczy się efekt moich działań kulinarnych i za nic na świecie nie chciałby, żebym się zniechęciła.

Dla jednych to będzie fanaberia, a dla innych nie. Ja mam 4-palnikową o szerokości 60cm i nie pamiętam, żeby brakowało mi palników. Osobiście uważam, że szerokość jest dużo ważniejsza niż ten piąty palnik, ale jeśli ktoś naprawdę zajmuje się gotowaniem to czemu nie? Ciekawy jestem jak często ci wychwalający takie kuchnie rzeczywiście używają jednocześnie wszystkich palników? Każdy musi sam sobie odpowiedzieć czy potrzebuje i chce taką kuchenkę, czy nie.

JoShi uwierz ze na 50 jaka masz obecnie wstawisz wiecej duzych garow niz na 70 z 5 palnikami. Tymbardziej, ze wiele 70 ma ozdobne ruszta i wygladaja pieknie ale malo sie na nich miesci. Ja twierdze, ze sa to plyty na pokaz dla osob, ktore malo gotuja. (0 to juz cos innego

I jeszcze jedno nie kupujcie plyty z takimi osobnymi rusztami

http://www.rtvagd.sklep.pl/pi/4/24060.jpg

bo trzeba sie niezle nagimnastykowac zeby duza patelnia nie spadla z rusztu przy wbijani widelca w mieso (wtedy momentalnie patelnia sie przechyla. Ja z takimi rusztami mialam poprzednia plyte co prawda 60 ale nigdy wiecej.

Kupcie sobie z takim rusztem

http://www.rtvagd.sklep.pl/pi/40/21089.jpg