Bobiki dwa 19.02.2009 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 my tez z męzem zastanawiamy sie czy nie kopaćręcznie fundamentów. chcemu je o szerokości 30 cm i mamy problem ze znalezieniem koparki z tak wąską łychą w naszej okolicy ;/ No tak, ale zwróć uwagę, że fundamenty to nie tylko beton lub bloczki. Jeśli stawiasz z bloczków, to musisz mieć odpowiednią ilość miejsca, żeby je porządnie ułożyć. Lejesz betonowe to i szalunki trzeba porządnie postawić. No i ława, w naszej okolicy min 50 cm szerokości. A potem to wszystko zaizolować. Na styk nie ma co kopać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 19.02.2009 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 U mnie ława ma 60 cm szerokości plus minus 3 cm bo tak się wykopało Osobiście uważam, że 30 cm to zdecydowanie za mało ale budowlańcem nie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobiki dwa 19.02.2009 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 U mnie wyglądało to tak http://images39.fotosik.pl/63/70b35ddcd4d9beb1med.jpg Od początku byłem zwolennikiem ręcznego kopania. Oczywiście nie przeze mnie tylko przez ekipe Wiedziałem, że jest taka glina ale wiedziałem też, że jak to wytrzymają to wytrzymają wiele Troche mi ich było tylko szkoda bo było akurat + 30 C w cieniu. Ja i tak swoje na koparke wydałem: humus + zasypywanie fund. + kopanie pod kanalize = 940 zł. Moja rada: jak masz z ekipą ustaloną kwotę np. za SSO to niech kopią ręcznie, Ty się jeszcze kasy na wydajesz Pozdrawiam. PS. Kopali prawie tydzień - we trzech i bez piwa !!! Ładnie to wygląda No cóż, na zastanowienie się mamy jeszcze czas. Budowa ruszy dopiero w drugiej połowie marca. Myślę, że to rozsądny termin i Zima nas tak nie zaskoczy. Ale zauważyłam po sobie, że na budowie apetyt rośnie w miarę jedzenia: kupiliśmy projekt, to śniłam o pozwoleniu na budowę. Dostaliśmy pozwolenie, to nie mogłam doczekać się materiałów. Materiały już mamy, to teraz marzę o wbiciu pierwszej łopaty. itd ........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobiki dwa 19.02.2009 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 U mnie ława ma 60 cm szerokości plus minus 3 cm bo tak się wykopało Osobiście uważam, że 30 cm to zdecydowanie za mało ale budowlańcem nie jestem Ława musi być szersza, to w końcu na niej stabilizuje się i rozkłada cały ciężar domu. Ja rozumiem, że te 30 cm to szerokość fundamentów (ściany fundamentowej jak kto woli - mam nadzieję, że nie pomyliłam pojęć). Jak mi wyłożono jak chłopu na miedzy: ława to jak kobieta na obcasach - jak bucik za mały to równowagę można stracić i koniec. Tylko, że tu to jest na większą skalę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.02.2009 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 odpowiadając wpost.... wybierz co taniej wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 19.02.2009 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 ... kopać ręcznie czy zrobić to koparką?...--------------------------------------------------------------Ręcznie sterować koparką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 19.02.2009 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 ja zdejmowałem humus u siebie koparką. 90zl przyjazd + 90zł godzina. Problem w tym że przyjechał taki ćwok co nie potrafił wogóle nią operować, ale jakoś zrobił. Budyenek , tyczyłem sam i fundamenty też sam kopałem z pomoćą 2 kolegów przez 3dni chyba. w sumie dobre pijaństwo było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 19.02.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 ja zdejmowałem humus u siebie koparką. 90zl przyjazd + 90zł godzina. Problem w tym że przyjechał taki ćwok co nie potrafił wogóle nią operować, ale jakoś zrobił. Budyenek , tyczyłem sam i fundamenty też sam kopałem z pomoćą 2 kolegów przez 3dni chyba. w sumie dobre pijaństwo było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 19.02.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Gleba troche zmarznięta więc kop koparką ręcznie się zaj..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 19.02.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Zmarźnięta ale tylko jakies 20cm, może 30. Ale jak mu zdejmą humus koparka to o jakim zmarznięciu mówimy. Sopkojnie mozna kopac, ajk masz czas i szkoda Ci kasy to kop ręcznie. Ktos juz poruszył temat , co bedzie dalej, jak beton z gruchy to kop ręcznie, bo jak przyjedzie Ci taki operator jak u mnie to pójdzie Ci w te ławy 2 razy więcej betonu.... Jeśli tylko ława i potem bloczki to może i koparka, będzie lepsza. Jedno jest pewne humus 100% koparka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 19.02.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 i jeśli planujesz izolacje (p/wodne, p/wilgociowe czy termiczne) ściany fundamentowej to raczej koparka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 19.02.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 1. Fadroma - duży "wół" na duże działki ! ok. 200 zł/h - dobre do spychania i gładzenia na dużych i niemokrych działkach. 2. Koparko-ładowarki np. CAT, JCB - 130 zł/h , są takie z wymiennymi łyżkami szer. 30, 40, 60 cm. Wielozadaniowy sprzęcior i sprytny Ale potrafi też i poryć teren. Brać te z napędem na 4 koła. 3. Koparka "obrotówka" - jak będzie z tych lepszych i z dobrym operatorem to będzie najszybciej . Polecam na małe działki i podmokły teren. Zasięg "łychy" ok. 5 m. Szerokość łychy ok. 60 cm (0,6-0,8m3) U mnie "obrotówka" wywaliła "dziurkę" 7x24 m x 1,6 m (ok. 270m3) w 7 h x 100 zł = 700 zł. Szukaj w okolicy, negocjuj dojazd tani lub gratis (mi się udawało). Przetestowałem w akcji wszystkie 3 w/w sprzęty , po kilka razy. Aha, żeby nie było "żem leniwy człek" .... fundamenty szpadlem i łopatą z teściem wykopałem w 7-10 dni (szer. 0,80 x głęb. 1,30m)..... dawno było i miało się fantazję (prawie wszyscy tak robili, a "mechanizacja" popularna jest od niedawna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amazonka22 19.02.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 zaraz dopytm męża : no i fundamentów nie mamy tylko mamy ławy metr głębokie i 30 cm szerokie ale ja jestem tempa w tych tematach ;p zrozumcie wiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 19.02.2009 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Zmarźnięta ale tylko jakies 20cm, może 30. Ale jak mu zdejmą humus koparka to o jakim zmarznięciu mówimy. Sopkojnie mozna kopac, ajk masz czas i szkoda Ci kasy to kop ręcznie. Ktos juz poruszył temat , co bedzie dalej, jak beton z gruchy to kop ręcznie, bo jak przyjedzie Ci taki operator jak u mnie to pójdzie Ci w te ławy 2 razy więcej betonu.... Jeśli tylko ława i potem bloczki to może i koparka, będzie lepsza. Jedno jest pewne humus 100% koparka To weź szpadel i pokop U mnie dziura 24 x 15 głębokość coś koło 1.2 -1.3 m fadroma w jeden dzionek z odwiezieniem humysu na konec działki - koszt 700 zyli . Zasypywała koparko-ładowarka Volvo też kosztowała jakieś 5 stówek . Ręcznie bym się zaj.............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts