Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundamenty: robić koparką czy ręcznie

Recommended Posts

my tez z męzem zastanawiamy sie czy nie kopaćręcznie fundamentów. chcemu je o szerokości 30 cm i mamy problem ze znalezieniem koparki z tak wąską łychą w naszej okolicy ;/

No tak, ale zwróć uwagę, że fundamenty to nie tylko beton lub bloczki. Jeśli stawiasz z bloczków, to musisz mieć odpowiednią ilość miejsca, żeby je porządnie ułożyć. Lejesz betonowe to i szalunki trzeba porządnie postawić. No i ława, w naszej okolicy min 50 cm szerokości. A potem to wszystko zaizolować. Na styk nie ma co kopać.

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

U mnie wyglądało to tak :D

http://images39.fotosik.pl/63/70b35ddcd4d9beb1med.jpg

Od początku byłem zwolennikiem ręcznego kopania. Oczywiście nie przeze mnie tylko przez ekipe :D Wiedziałem, że jest taka glina ale wiedziałem też, że jak to wytrzymają to wytrzymają wiele :D Troche mi ich było tylko szkoda bo było akurat + 30 C w cieniu. Ja i tak swoje na koparke wydałem: humus + zasypywanie fund. + kopanie pod kanalize = 940 zł. Moja rada: jak masz z ekipą ustaloną kwotę np. za SSO to niech kopią ręcznie, Ty się jeszcze kasy na wydajesz :(

Pozdrawiam.

PS. Kopali prawie tydzień - we trzech i bez piwa !!! :o

Ładnie to wygląda :p

No cóż, na zastanowienie się mamy jeszcze czas. Budowa ruszy dopiero w drugiej połowie marca. Myślę, że to rozsądny termin i Zima nas tak nie zaskoczy.

Ale zauważyłam po sobie, że na budowie apetyt rośnie w miarę jedzenia: kupiliśmy projekt, to śniłam o pozwoleniu na budowę. Dostaliśmy pozwolenie, to nie mogłam doczekać się materiałów. Materiały już mamy, to teraz marzę o wbiciu pierwszej łopaty. itd ........

U mnie ława ma 60 cm szerokości plus minus 3 cm bo tak się wykopało :D Osobiście uważam, że 30 cm to zdecydowanie za mało ale budowlańcem nie jestem :wink:

Ława musi być szersza, to w końcu na niej stabilizuje się i rozkłada cały ciężar domu. Ja rozumiem, że te 30 cm to szerokość fundamentów (ściany fundamentowej jak kto woli - mam nadzieję, że nie pomyliłam pojęć). Jak mi wyłożono jak chłopu na miedzy: ława to jak kobieta na obcasach - jak bucik za mały to równowagę można stracić i koniec. Tylko, że tu to jest na większą skalę.

Pozdrawiam

ja zdejmowałem humus u siebie koparką. 90zl przyjazd + 90zł godzina. Problem w tym że przyjechał taki ćwok co nie potrafił wogóle nią operować, ale jakoś zrobił.

Budyenek , tyczyłem sam i fundamenty też sam kopałem z pomoćą 2 kolegów przez 3dni chyba. w sumie dobre pijaństwo było :)

ja zdejmowałem humus u siebie koparką. 90zl przyjazd + 90zł godzina. Problem w tym że przyjechał taki ćwok co nie potrafił wogóle nią operować, ale jakoś zrobił.

Budyenek , tyczyłem sam i fundamenty też sam kopałem z pomoćą 2 kolegów przez 3dni chyba. w sumie dobre pijaństwo było :)

Zmarźnięta ale tylko jakies 20cm, może 30. Ale jak mu zdejmą humus koparka to o jakim zmarznięciu mówimy. Sopkojnie mozna kopac, ajk masz czas i szkoda Ci kasy to kop ręcznie. Ktos juz poruszył temat , co bedzie dalej, jak beton z gruchy to kop ręcznie, bo jak przyjedzie Ci taki operator jak u mnie to pójdzie Ci w te ławy 2 razy więcej betonu....

Jeśli tylko ława i potem bloczki to może i koparka, będzie lepsza.

Jedno jest pewne humus 100% koparka

1. Fadroma - duży "wół" na duże działki ! ok. 200 zł/h - dobre do spychania i gładzenia na dużych i niemokrych działkach.

2. Koparko-ładowarki np. CAT, JCB - 130 zł/h , są takie z wymiennymi łyżkami szer. 30, 40, 60 cm. Wielozadaniowy sprzęcior i sprytny :-) Ale potrafi też i poryć teren. Brać te z napędem na 4 koła.

3. Koparka "obrotówka" - jak będzie z tych lepszych i z dobrym operatorem to będzie najszybciej . Polecam na małe działki i podmokły teren. Zasięg "łychy" ok. 5 m. Szerokość łychy ok. 60 cm (0,6-0,8m3)

U mnie "obrotówka" wywaliła "dziurkę" 7x24 m x 1,6 m (ok. 270m3) w 7 h x 100 zł = 700 zł.

Szukaj w okolicy, negocjuj dojazd tani lub gratis (mi się udawało).

Przetestowałem w akcji wszystkie 3 w/w sprzęty , po kilka razy.

Aha, żeby nie było "żem leniwy człek" .... fundamenty szpadlem i łopatą z teściem wykopałem w 7-10 dni (szer. 0,80 x głęb. 1,30m)..... dawno było i miało się fantazję (prawie wszyscy tak robili, a "mechanizacja" popularna jest od niedawna) :lol:

Zmarźnięta ale tylko jakies 20cm, może 30. Ale jak mu zdejmą humus koparka to o jakim zmarznięciu mówimy. Sopkojnie mozna kopac, ajk masz czas i szkoda Ci kasy to kop ręcznie. Ktos juz poruszył temat , co bedzie dalej, jak beton z gruchy to kop ręcznie, bo jak przyjedzie Ci taki operator jak u mnie to pójdzie Ci w te ławy 2 razy więcej betonu....

Jeśli tylko ława i potem bloczki to może i koparka, będzie lepsza.

Jedno jest pewne humus 100% koparka

To weź szpadel i pokop :lol:

U mnie dziura 24 x 15 głębokość coś koło 1.2 -1.3 m fadroma w jeden dzionek z odwiezieniem humysu na konec działki - koszt 700 zyli . Zasypywała koparko-ładowarka Volvo też kosztowała jakieś 5 stówek . Ręcznie bym się zaj..............