Bobiki dwa 18.02.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Witam, doszłam do wniosku, że może i ja zacznę prowadzić swój dziennik budowy. Co prawda sporo rzeczy już zrobionych a jeszcze więcej przed nami, ale lepiej późno niż wcale. Krótki wstęp: Jak większość zastanawialiśmy się co robić: kupić mieszkanie czy się budować. Jesteśmy młodym małżeństwem przed 30-tką, więc wyzwanie nie lada. Działka już była, kupiona w czasach gdy ceny nie szybowały tak wysoko. Było wiele za i przeciw, lecz w końcu doszliśmy do wniosku: budujemy. Wybór projektu: Na początku chcieliśmy dom z wykuszami, załamaniami i innymi bajerami. Wiedzieliśmy też co chcemy mieć w środku, jaki ma być mniej więcej rozkład pokoi i ilość. Zaczęło się wertowanie katalogów i szukanie po stronach internetowych. Zauważyliśmy, że im dłużej szukaliśmy tym bardziej nasz wymarzony domek stawał się prosty. Nie będę opisywać jak doszliśmy do tego projektu, ale w końcu wybraliśmy. Będzie ten i koniec. Prosta bryła, dzięki czemu będą mniejsze straty ciepła przy ogrzewaniu no i ekipa nie policzy sobie za dodatkowe udziwnienia. Zaczyna się droga przez mękę, czyli papiery: Nawet w najgorszych koszmarach nie podejrzewaliśmy, że uzyskanie pozwolenia będzie tyle trwało. Na każdy papier w każdym urzędzie trzeba czekać, jak ci coś załatwią w 2 tygodnie to sukces. No i oczywiście każdy urzędnik mówi coś innego: chcesz się dowiedzieć co zabrać, jakie papiery przygotować itp. nic z tego. Musisz się nadzwonić, najeździć i parę razy nieźle zdenerwować. No ale udało się. Mogę powiedzieć, że w miarę szybko (zaczęliśmy w połowie marca, skończyliśmy na początku października) mamy pozwolenie na budowę i warunki techniczne na przyłącza. Szukanie ekipy: To już inna bajka. Jak się okazało, ekipy działające na terenie Warszawy i okolic życzyły sobie min 50 tysiów. No i różne obwarowania: tego nie zrobią, za tamto dopłata. Szukaliśmy dalej. No i mamy ekipę z Kurpi, taniej, da się dogadać, sprawdzeni. Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce. Umowa spisana jest. Materiały: Na zakup materiałów czekaliśmy do lutego, podobno wtedy ceny najniższe. Cały czas zastanawialiśmy się z czego budować: pustak, cegła a może ytong? Ten ostatni od razu odpadł bo za drogi na naszą kieszeń. Już prawie byliśmy przekonani, że Suporex a tu niespodzianka. Ceny cegieł spadły w dół i zdecydowaliśmy się na nie. Fajnie nie? Biednemu wiatr w oczy, ale czasem i tu zdarzają się miłe niespodzianki. Wybraliśmy porotherm 25 kl.15 na ściany zewnętrzne i Suprex do środka. Okazało się, że porotherm kosztował niewiele więcej niż Max po przeliczeniu na m2. No i zakupiliśmy stal, jak szaleć to szaleć. Jak dostarczyli nam na posesję, to kierowca pytał się czy w lecie zamierzamy sprzedać. Podobno niektórzy tak robią. Nad czym się zastanawiamy: 1. z czego postawić fundamenty: bloczki czy beton, musimy się poważnie zastanowić i przeliczyć; 2. gdzie tanio kupić dobre zaimpregnowane drzewo na wieźbę dachową no i deski; 3. z czego komin: system kominowy (jeśli to jaki i której firmy) czy z cegieł. Problemy do rozwiązania na dziś: Okazało się, że zakład energetyczny wydał nam błędne warunki. Mają to poprawić oczywiście w ciągu 18 miesięcy a my nie możemy czekać, bo budowę zaczynamy marzec - kwiecień. Wodociągi mówią, że nie doprowadzą nam wody na plac budowy. Dlaczego? bo nie. No i co z tego, że mamy warunki, projekt na wodociągi itp.. Jak będzie stał budynek to zrobią. To tyle na dziś. Pozdrawiam wszystkich, którzy lubią się rzucać z motyką na wiatr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobiki dwa 18.02.2009 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 No i nie wytrzymałam. Nie jestem za częstym gościem na forach i ogólnie moje wpisy są nieregularne. Jak by można było postawić domek samą siła marzeń to ja bym już chyba z setkę wybudowała . A tak na działce zalega śnieg, cegiełki stoją i koniec. Mam nadzieję, że za miesiąc o tej porze będę mogła wkleić moje pierwsze zdjęcie. Coś się będzie dziać. No dobra, za półtora. Papa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobiki dwa 11.03.2009 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Chciałam poinformować, że wszyscy którzy są zainteresowani powstaniem naszego domku mogą poczytać o nim w innym dzienniku pod tytułem "Celesta Rex G2". Jak to często w moim wypadku bywa, niesiona euforią, najpierw założyłam dziennik a potem pomyślałam sobie: kurczę przecież ktoś może chcieć budować podobny dom i informacji na temat powstawania poszczególnych etapów będzie szukać pod nazwą projektu. Ale długie zdanie skleciłam, haha. Jako że informatyka u mnie leży nie wiedziałam jak zmienić nazwę i założyłam nowy. http://forum.muratordom.pl/celesta-rex-g2,t153745.htm Pozdo, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts