mlynus 18.02.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Witam, Jestem posiadaczką działki rolnej, która w nowym planie zagospodarowania terenu przewidziana jest jako działka budowlana. Problem polega na tym, że plan nie jest zatwierdzony przez gminę i nie wiem, kiedy to się stanie (jest bardzo dużo odwołań, podobno nawet sprawy w sądzie), a ja chciałabym zacząć budowę jak najszybciej. Może ktoś zna jakieś kruczki prawne, na które można się powołać, żeby przyspieszyć ten proces?A może nowe prawo budowlane coś takiego przewiduje? Dodam tylko, że działka leży w gminie Mogilany (małopolskie). Będę wdzięczna za wszelkie rady i sugestie. Pozdrawiam,mlynus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 18.02.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Witaj, Niestety nie mam dla Ciebie dobrych wiadomości. Znam nieco sprawę MPZP w Mogilanach. Niestety najprawdopodobniej sprawa w Sądzie Administracyjnym będzie się ciągnęła bardzo długo - może nawet kilka lat.Musisz dowiedzieć się w Wydziale Architektury Starostwa Powiatowego w Krakowie czy możesz złożyć wniosek o decyzję WZ (bo plan miejscowy nie jest zatwierdzony). Wg mnie najprawdopodobniej odpowiedzą Ci, że rozpatrywanie Twojego wniosku o decyzję WZ zostanie zawieszone na okres 1 roku - ze względu na to, że plan jest w trakcie uchwalania. Po tym czasie urząd jest zobowiązany do wydania decyzji WZ - oczywiście pod warunkiem, że Twoja działka spełnia kryteria dobrego sąsiedztwa, ma dostęp do drogi i do sieci uzbrojenia terenu. Spróbuję dowiedzieć się jeszcze coś więcej na początku przyszłego tygodnia jakie są szanse na budowę na Twojej działce - jak będę coś wiedzieć to napiszę. Pozdr. kar_ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlynus 18.02.2009 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Dziękuję! Wybieram się też do Urzędu Gminy w Mogilanach porozmawiać na ten temat. Może tam coś mi podpowiedzą. Nie nastawiam się na to, że uzyskam od nich pomoc, ale może dostanę jeszcze jakąś wskazówkę. Z góry dziękuję za informacje! Pozdrawiam,mlynus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 26.02.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Witaj, Niestety nowych lepszych wieści brak. Wszelkie dalsze informacje w Urzędzie Gminy. Myślę, że jak w planie działka była budowlana to nie powinni robić problemów i wydać Ci decyzję WZ - najwyżej będzie to trwało. Pozdr.kar_ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlynus 27.02.2009 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Witaj, Dziękuję! Na pewno będę się tym tematem mocno interesować. Jeśli też interesuje Cię temat Mogilan, dam znać jak dowiem się czegoś nowego. Pozdrawiam,mlynus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts