Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprzedaż działki - jaki podatek?

slawe

Recommended Posts

Witam , mam pytanie dotyczące podatku za sprzedaną działkę . W 2006 r w marcu kupiliśmy działkę budowlną , ale teraz plany trochę się zmieniły i może będziemy musieli tą działkę sprzedać ,jaki zapłacimy podatek i czy można np. napisać do US oświadczenie ,że pieniądze ze sprzedaży przeznaczymy na cele mieszkaniowe- budowlane ? ( parę lat temu mój znajomy tak zrobił )A może jest jakiś inny sposób na obejście tej daniny ? Dziękuję i Pozdrawiam .

Witam , mam pytanie dotyczące podatku za sprzedaną działkę . W 2006 r w marcu kupiliśmy działkę budowlną , ale teraz plany trochę się zmieniły i może będziemy musieli tą działkę sprzedać ,jaki zapłacimy podatek i czy można np. napisać do US oświadczenie ,że pieniądze ze sprzedaży przeznaczymy na cele mieszkaniowe- budowlane ? ( parę lat temu mój znajomy tak zrobił )A może jest jakiś inny sposób na obejście tej daniny ? Dziękuję i Pozdrawiam .

możesz napisać oświadczenie, w ciągu 14 dni od aktu przenoszącego własność.

potem masz 2 lata na wydanie.

z innych metod to zaczekać do 2012 roku.

• 1 month później...

mamy podobny problem, w 2006 roku kupiliśmy działkę, teraz chcielibyśmy ją sprzedać, jak skutecznie ominąć zapłate podatku??? czy pieniądze ze sprzedaży działki a przeznaczone na zakup mieszkania, bądź remont domu załatwia sprawę? i w jakim terminie musimy się "zmieścić?"

pozdrawiam serdecznie

powyżej przecież jest odpowiedź,

myślisz, że dla Ciebie odpowiedź będzie inna?

Droga/Drogi civic9 być może....wkońcu nie otrzymałam odpowiedzi czy pieniadze te mogę przeznaczyć na zakup nowego domu - mieszkania, remont istniejacego. Czy w całości rozliczam faktury, czy tylko do jakiejś kwoty, czy na same materiały czy robociznę również??? Zadając to pytanie, chciałam uzyskac jak najobszerniejszą odpowiedź, a nie złośliwy komentarz z Twojej strony. Sprzedaż działki to nie sprzedaz używanego sweterka na allegro, ale poważna decyzja. Za sprzedaną działke chcielibyśmy wyremontować dom, ale nie bardzo wiem czy całą kwote ze sprzedany powinniśmy przeznaczyc na remont, czy tez określony procent itd... Pozdrawiam serdecznie :)