slawe 18.02.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Witam , mam pytanie dotyczące podatku za sprzedaną działkę . W 2006 r w marcu kupiliśmy działkę budowlną , ale teraz plany trochę się zmieniły i może będziemy musieli tą działkę sprzedać ,jaki zapłacimy podatek i czy można np. napisać do US oświadczenie ,że pieniądze ze sprzedaży przeznaczymy na cele mieszkaniowe- budowlane ? ( parę lat temu mój znajomy tak zrobił )A może jest jakiś inny sposób na obejście tej daniny ? Dziękuję i Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 19.02.2009 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Witam , mam pytanie dotyczące podatku za sprzedaną działkę . W 2006 r w marcu kupiliśmy działkę budowlną , ale teraz plany trochę się zmieniły i może będziemy musieli tą działkę sprzedać ,jaki zapłacimy podatek i czy można np. napisać do US oświadczenie ,że pieniądze ze sprzedaży przeznaczymy na cele mieszkaniowe- budowlane ? ( parę lat temu mój znajomy tak zrobił )A może jest jakiś inny sposób na obejście tej daniny ? Dziękuję i Pozdrawiam . możesz napisać oświadczenie, w ciągu 14 dni od aktu przenoszącego własność. potem masz 2 lata na wydanie. z innych metod to zaczekać do 2012 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawe 19.02.2009 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Dzięki za odpowiedz, rozumiem ,że trzeba zbierać faktury na kwotę tego zwolnienia , żeby w razie kontroli ( Boże broń !!! ) jakoś się wytłumaczyć ? Co będzie jeśli nie zdąże wydać tych pieniędzy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 19.02.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 trzeba zbierać,a kontrola tego to prawie pewna. jeśli nie zdążysz, to po upływie dwóch lat płacisz zaległy podatek (może być tylko proporcjonalna część jeśli brakuje tylko części) + połowę odsetek od przeterminowanych podatków (za całe dwa lata). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawe 19.02.2009 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 No to wszystko jasne DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 20.03.2009 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 mamy podobny problem, w 2006 roku kupiliśmy działkę, teraz chcielibyśmy ją sprzedać, jak skutecznie ominąć zapłate podatku??? czy pieniądze ze sprzedaży działki a przeznaczone na zakup mieszkania, bądź remont domu załatwia sprawę? i w jakim terminie musimy się "zmieścić?"pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 20.03.2009 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 powyżej przecież jest odpowiedź,myślisz, że dla Ciebie odpowiedź będzie inna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 23.03.2009 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 powyżej przecież jest odpowiedź, myślisz, że dla Ciebie odpowiedź będzie inna? Droga/Drogi civic9 być może....wkońcu nie otrzymałam odpowiedzi czy pieniadze te mogę przeznaczyć na zakup nowego domu - mieszkania, remont istniejacego. Czy w całości rozliczam faktury, czy tylko do jakiejś kwoty, czy na same materiały czy robociznę również??? Zadając to pytanie, chciałam uzyskac jak najobszerniejszą odpowiedź, a nie złośliwy komentarz z Twojej strony. Sprzedaż działki to nie sprzedaz używanego sweterka na allegro, ale poważna decyzja. Za sprzedaną działke chcielibyśmy wyremontować dom, ale nie bardzo wiem czy całą kwote ze sprzedany powinniśmy przeznaczyc na remont, czy tez określony procent itd... Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts