Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie

Recommended Posts

Skoro ławy to będzie pewno B-20.

worek=25kg

wiadro=10l

woda zdatna do picia

1 worek cementu + 3 wiadra piachu + 5 wiader żwiru + około 13l wody=

7 wiader betonu

Czyli potrzebujesz około

215 worków cementu

6,5 m3 piachu

10,8 m3 żwiru

2,8 m3 wody

O w mordę wyobrażasz sobie ile to roboty ręcznie ukręcić tyle betonu??

Są to orientacyjne proporcje, ale naprawdę zachęcam do skorzystania z usług firm produkujących beton.

jak juz do fundamentow doszlismy to, jak w przypadku wykonywania wykopow ktos proponowal (zgrzewka piwa i koledzy) jedym slowem da rade :)

chyba, ze to forma testu :D :evil:

Mimo że 200 ton ziemi mam "w swoich rękach" to jedank jak potrzebowałem kubik betonu dzwoniłem po gruche, uważem że pewne rzeczy da sie zrobić samemu, a ukręcić B-20 w 165 l betoniarce w warunkach domowych niebardzo ;)

Pozdro !!!

Ja tam 10 lat temu jak lałem fundamenty do gruntu to lałem je z pomocnikie przez 1.5 dnia robiłem je w małej betoniarce chyba ma 100l. Nie widziałem w tym trudnego i ciężkiego, fajna robota :). Dodatkowo miałem jeszcze auto kamienia który zatapiałem później w tym betonie ukręconym w betoniarce. Na pewno nie kopał bym sam ław ręcznie, ale ławy wylać czemu nie :) Niektórzy leją ręcznie stropy to dopiero jest roboty jak trzeba z takim betonem taczkami wyjechać na strop. Stropów ręcznie bym na pewno nie robił, ale ławy czemu nie :).

Ja tam 10 lat temu jak lałem fundamenty do gruntu to lałem je z pomocnikie przez 1.5 dnia robiłem je w małej betoniarce chyba ma 100l. Nie widziałem w tym trudnego i ciężkiego, fajna robota :). Dodatkowo miałem jeszcze auto kamienia który zatapiałem później w tym betonie ukręconym w betoniarce. Na pewno nie kopał bym sam ław ręcznie, ale ławy wylać czemu nie :) Niektórzy leją ręcznie stropy to dopiero jest roboty jak trzeba z takim betonem taczkami wyjechać na strop. Stropów ręcznie bym na pewno nie robił, ale ławy czemu nie :).

są tacy co zbierają znaczki...

To oczywiste że z betoniarki jakość betonu jest gorsza, ale kiedyś tylko lało się z betoniarki teraz jest to mało opłacalne.

A dlaczego niby gorsza? W betoniarni mieszają inaczej? Ładują wszytko do dużej betoniary pólautomatycznej i mieszają. Wynik ten sam: zmieszane.

Jakość betonu zależy od kruszywa, ilości wody i zagęszczenia betonu.

Przepis na beton:

1 część piachu

2 częci żwiru

na każde 200 litrów betonu 2,5 worka cementu.

wody tyle samo litrów co kg cementu.

Całość zawibrować wibratotem wgłębnym (pożyczyć). Bez wibrowania dać trzy worki cementu.

Nie dawać za dużo wody (nadmiar wody nie jest związany a odparowywuje zostawiając pustki powietrzne co osłabia beton). Wytrzymałość betonu będzie i tak zależeć od jakości kruszywa.