dulnik 18.02.2009 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Na ławę fundamentową wchodzi 15 m3 betonu.Jakie proporcje,ile cementu i żwiru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 18.02.2009 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Na ławę fundamentową wchodzi 15 m3 betonu.Jakie proporcje,ile cementu i żwiru? Masz zamiar robić na budowie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 18.02.2009 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 kurna dulnik, nie bądź kolejnym forumowiczem nie potrafiącym sformułować tematu swojego wątku ujmij w nim to, o co chcesz zapytać ! .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 18.02.2009 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 i kurde skorzystaj chocby z google czy pierwszej lepszej ksiazki o budowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 19.02.2009 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszax 19.02.2009 01:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Skoro ławy to będzie pewno B-20.worek=25kgwiadro=10lwoda zdatna do picia 1 worek cementu + 3 wiadra piachu + 5 wiader żwiru + około 13l wody= 7 wiader betonuCzyli potrzebujesz około215 worków cementu6,5 m3 piachu10,8 m3 żwiru2,8 m3 wody O w mordę wyobrażasz sobie ile to roboty ręcznie ukręcić tyle betonu??Są to orientacyjne proporcje, ale naprawdę zachęcam do skorzystania z usług firm produkujących beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 19.02.2009 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 jak juz do fundamentow doszlismy to, jak w przypadku wykonywania wykopow ktos proponowal (zgrzewka piwa i koledzy) jedym slowem da rade chyba, ze to forma testu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 19.02.2009 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 jak juz do fundamentow doszlismy to, jak w przypadku wykonywania wykopow ktos proponowal (zgrzewka piwa i koledzy) jedym slowem da rade chyba, ze to forma testu Mimo że 200 ton ziemi mam "w swoich rękach" to jedank jak potrzebowałem kubik betonu dzwoniłem po gruche, uważem że pewne rzeczy da sie zrobić samemu, a ukręcić B-20 w 165 l betoniarce w warunkach domowych niebardzo Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 21.02.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Mimo że 200 ton ziemi mam "w swoich rękach" to jedank jak potrzebowałem kubik betonu dzwoniłem po gruche, uważem że pewne rzeczy da sie zrobić samemu, a ukręcić B-20 w 165 l betoniarce w warunkach domowych niebardzo Pozdro !!! Też tak uważam i lałem ( to co do lania ) z gruchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 21.02.2009 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Ja tam 10 lat temu jak lałem fundamenty do gruntu to lałem je z pomocnikie przez 1.5 dnia robiłem je w małej betoniarce chyba ma 100l. Nie widziałem w tym trudnego i ciężkiego, fajna robota . Dodatkowo miałem jeszcze auto kamienia który zatapiałem później w tym betonie ukręconym w betoniarce. Na pewno nie kopał bym sam ław ręcznie, ale ławy wylać czemu nie Niektórzy leją ręcznie stropy to dopiero jest roboty jak trzeba z takim betonem taczkami wyjechać na strop. Stropów ręcznie bym na pewno nie robił, ale ławy czemu nie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 21.02.2009 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Takiej jakości betonu jak z gruszki ,nie zrobisz w betoniarce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 21.02.2009 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 To oczywiste że z betoniarki jakość betonu jest gorsza, ale kiedyś tylko lało się z betoniarki teraz jest to mało opłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 21.02.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Może to nie te gabaryty ale oby na końcu nie było tak http://patrz.pl/filmy/katastrofa-budowlana najlepiej zamów beton w porządnej firmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 21.02.2009 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Ja tam 10 lat temu jak lałem fundamenty do gruntu to lałem je z pomocnikie przez 1.5 dnia robiłem je w małej betoniarce chyba ma 100l. Nie widziałem w tym trudnego i ciężkiego, fajna robota . Dodatkowo miałem jeszcze auto kamienia który zatapiałem później w tym betonie ukręconym w betoniarce. Na pewno nie kopał bym sam ław ręcznie, ale ławy wylać czemu nie Niektórzy leją ręcznie stropy to dopiero jest roboty jak trzeba z takim betonem taczkami wyjechać na strop. Stropów ręcznie bym na pewno nie robił, ale ławy czemu nie . są tacy co zbierają znaczki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 21.02.2009 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 To oczywiste że z betoniarki jakość betonu jest gorsza, ale kiedyś tylko lało się z betoniarki teraz jest to mało opłacalne. A dlaczego niby gorsza? W betoniarni mieszają inaczej? Ładują wszytko do dużej betoniary pólautomatycznej i mieszają. Wynik ten sam: zmieszane. Jakość betonu zależy od kruszywa, ilości wody i zagęszczenia betonu. Przepis na beton: 1 część piachu 2 częci żwiru na każde 200 litrów betonu 2,5 worka cementu. wody tyle samo litrów co kg cementu. Całość zawibrować wibratotem wgłębnym (pożyczyć). Bez wibrowania dać trzy worki cementu. Nie dawać za dużo wody (nadmiar wody nie jest związany a odparowywuje zostawiając pustki powietrzne co osłabia beton). Wytrzymałość betonu będzie i tak zależeć od jakości kruszywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 21.02.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Tak Ci się tylko wydaje że to takie proste nie jesteś w stanie zrobić samemu na budowie takiej samej klasy betonu jak z betoniarni. No chyba że przywieziesz sobie żwir rożnej granulacji i będziesz bawił się w aptekarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 21.02.2009 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Dobry beton z porzadnej betoniarni to jednak nie to samo co krecony samemu w betoniarce. U mnie lany byl glownie Lafarge i sam majster mowil, ze ten beton jest naprawde dobry i ten z betoniarki to juz nie to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts