Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co kupić teraz do budowy, bo podrożeje w związku z ceną EUR?

asabird

Recommended Posts

ja mam stan surowy zamknięty+część instalacji, powoli zabieramy sie za wykończeniówkę, interesowałam się trochę drewnem, kaflami.. gdzie nie poszłam, mówili o wzroście cen w związku z wyższym kursem euro.

jeśli chodzi o materiały typu pustaki, cement, dachówka, zależy jakie kupujesz.. ale jak zaczęliśmy się budować(2008) wszystkie hurtownie gadały żebym kupowała materiał bo idzie wiosna i podrożeje, kupiłam pustaki, czekały 3 miesiące, jak przyszło do stawiania ścian okazało się że materiał potaniał 0,80 gr czy 1 zł na szt. przy ponad 2 tys. sztukach jest różnica. niedługo będę potrzebowała styropianu pod wylewki i na ocieplenie, też coś przybąkują że podrożeje, ale jestem ostrożna, poza tym nie mam gdzie tego trzymać, tak więc kupię jak przyjdzie na to czas.;]

ja mam stan surowy zamknięty+część instalacji, powoli zabieramy sie za wykończeniówkę, interesowałam się trochę drewnem, kaflami.. gdzie nie poszłam, mówili o wzroście cen w związku z wyższym kursem euro.

jeśli chodzi o materiały typu pustaki, cement, dachówka, zależy jakie kupujesz.. ale jak zaczęliśmy się budować(2008) wszystkie hurtownie gadały żebym kupowała materiał bo idzie wiosna i podrożeje, kupiłam pustaki, czekały 3 miesiące, jak przyszło do stawiania ścian okazało się że materiał potaniał 0,80 gr czy 1 zł na szt. przy ponad 2 tys. sztukach jest różnica. niedługo będę potrzebowała styropianu pod wylewki i na ocieplenie, też coś przybąkują że podrożeje, ale jestem ostrożna, poza tym nie mam gdzie tego trzymać, tak więc kupię jak przyjdzie na to czas.;]

I słusznie,nie ma co zapasowac :)

Teraz to już trochę za późno na ten post... No chyba, że zakładasz, że EUR będzie za pół roku po 5-6 PLN i masz gdzie trzymać wkład do kominka, baterie umywalkowe, płytki do łazienki, deski na podłogę z drewna egzotycznego i np. kocioł gazowy czy nowy telewizor.

Osobiście podnegocjowałbym trochę ceny pierwszego etapu i na tym się skupił...

Ja wczoraj kupiłem Porotherm bo podobno w dobrej cenie i ma podrożeć - kupiłem połowę tego co potrzebuje wiec drugą połowę kupię albo taniej albo drożej.

Nie zdrożeje. W stosunku do cennika z 2008 roku cena katalogowa np. P+W 25 spadła o 1 PLN netto. Ponieważ hurtownicy mają rabat od ceny katalogowej netto to będą wciskali kit, że cena wzrośnie, bo chcą tym uzasadnić chęć utrzymania kwotowego zysku.

Witam wszystkich,

To takie pit-u,pit-u. A gdy eur był po 3,2 zł to taniało?.....ależ nie ponieważ zachłanność przez ostatnie lata branży budowlanej była z kosmosu - tak samo, jak ceny ich "apatamentów" po niebotycznych cenach, gdzie ludzie w obłedzie brali co było i ile było nie bacząc na realne swoje możliwości. Dziś przyszedł moment otrzeźwienia i sciekłości - no jak to??a miało drożeć i drożeć, przynajmniej 15% w skali roku...?a tu...?Takie gadania o podwyżkach - kup Pani dziś bo od jutrra bedzie drożej wkładam międzu bajki tak jak teorie niektórych zaklinaczy rynkowych, że zaraz nastąpi odbicie...może nastąpi ale za paaarę ładnych lat.

Pzdr