asabird 18.02.2009 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Ruszam na wiosnę. Podpowiedzcie, jakie rzeczy do budowy domu są importowane? Następne dostawy mogą być droższe ze względu na cenę EUR, więc teraz jest teoretycznie szansa, żeby załapać się na stary tani transport? N aco powinnam zwrócić uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 18.02.2009 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Mi dzisiaj facet sprzedający blachodachówkę powiedział, że od poniedziałku mają drożej ze względu na kurs Euro (blachę kupują w Niemczech, Szwecji i Anglii).Generalnie - wszystko, co importowane może podrożeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.02.2009 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Sparthermy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goskai 26.02.2009 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 ja mam stan surowy zamknięty+część instalacji, powoli zabieramy sie za wykończeniówkę, interesowałam się trochę drewnem, kaflami.. gdzie nie poszłam, mówili o wzroście cen w związku z wyższym kursem euro. jeśli chodzi o materiały typu pustaki, cement, dachówka, zależy jakie kupujesz.. ale jak zaczęliśmy się budować(2008) wszystkie hurtownie gadały żebym kupowała materiał bo idzie wiosna i podrożeje, kupiłam pustaki, czekały 3 miesiące, jak przyszło do stawiania ścian okazało się że materiał potaniał 0,80 gr czy 1 zł na szt. przy ponad 2 tys. sztukach jest różnica. niedługo będę potrzebowała styropianu pod wylewki i na ocieplenie, też coś przybąkują że podrożeje, ale jestem ostrożna, poza tym nie mam gdzie tego trzymać, tak więc kupię jak przyjdzie na to czas.;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 26.02.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 ja mam stan surowy zamknięty+część instalacji, powoli zabieramy sie za wykończeniówkę, interesowałam się trochę drewnem, kaflami.. gdzie nie poszłam, mówili o wzroście cen w związku z wyższym kursem euro. jeśli chodzi o materiały typu pustaki, cement, dachówka, zależy jakie kupujesz.. ale jak zaczęliśmy się budować(2008) wszystkie hurtownie gadały żebym kupowała materiał bo idzie wiosna i podrożeje, kupiłam pustaki, czekały 3 miesiące, jak przyszło do stawiania ścian okazało się że materiał potaniał 0,80 gr czy 1 zł na szt. przy ponad 2 tys. sztukach jest różnica. niedługo będę potrzebowała styropianu pod wylewki i na ocieplenie, też coś przybąkują że podrożeje, ale jestem ostrożna, poza tym nie mam gdzie tego trzymać, tak więc kupię jak przyjdzie na to czas.;] I słusznie,nie ma co zapasowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 26.02.2009 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Sądzę, że rzeczywiście początkowo podrożeją wszystkie materiały i urządzenia z importu, (np. kominki) przez to zmniejszy się sprzedaż, więc sklepy i hurtownie budowlane będą musiały z czasem obniżyć swoje marże aby mieć jako takie zyski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 27.02.2009 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Kafle warto kupic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafa 27.02.2009 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Ja wczoraj kupiłem Porotherm bo podobno w dobrej cenie i ma podrożeć - kupiłem połowę tego co potrzebuje wiec drugą połowę kupię albo taniej albo drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 28.02.2009 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 http://dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73497,6316447,Niepewne_budowanie_domow.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 28.02.2009 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 cholera, jak nie było "kryzysu", to wszystko drożało bo to i tamto, jak jest kryzys to też wszystko drożeje bo cośtam i coś innego. eh, biednemu zawsze wiatr w oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ballah 28.02.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Jakiemu biednemu ? Przecież wszyscy wiedzą, że jeżeli ktoś się buduje to ma forsy jak lodu i należy go wydoić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braszyns 06.03.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 o i to jest racja i redakcja MURATORA za to powinna dać tobie kubek w nagrodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 06.03.2009 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Teraz to już trochę za późno na ten post... No chyba, że zakładasz, że EUR będzie za pół roku po 5-6 PLN i masz gdzie trzymać wkład do kominka, baterie umywalkowe, płytki do łazienki, deski na podłogę z drewna egzotycznego i np. kocioł gazowy czy nowy telewizor. Osobiście podnegocjowałbym trochę ceny pierwszego etapu i na tym się skupił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 06.03.2009 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 kupiłem połowę tego co potrzebuje wiec drugą połowę kupię albo taniej albo drożej.Jest jeszcze trzecia opcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 07.03.2009 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Ja wczoraj kupiłem Porotherm bo podobno w dobrej cenie i ma podrożeć - kupiłem połowę tego co potrzebuje wiec drugą połowę kupię albo taniej albo drożej. Nie zdrożeje. W stosunku do cennika z 2008 roku cena katalogowa np. P+W 25 spadła o 1 PLN netto. Ponieważ hurtownicy mają rabat od ceny katalogowej netto to będą wciskali kit, że cena wzrośnie, bo chcą tym uzasadnić chęć utrzymania kwotowego zysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abco 07.03.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 co prawda to nie materiał budowlany, a raczej "wykończeniowy" - sprzet AGD ma ponoć podrożeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 09.03.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Teraz to już trochę za późno na ten post... No chyba, że zakładasz, że EUR będzie za pół roku po 5-6 PLN niekoniecznie... są jeszcze stare dostawy po starych cenach - mówię o materiałach na wykończeniówkę - AGD też coraz droższe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 09.03.2009 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Sprawdzałem, bo jestem osobiście zainteresowany. Tych starych dostaw jest naprawdę niewiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 09.03.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 ja też sprawdzam na bieżąco bo cały czas kupuję materiały na wykończeniówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIT5L 09.03.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Witam wszystkich,To takie pit-u,pit-u. A gdy eur był po 3,2 zł to taniało?.....ależ nie ponieważ zachłanność przez ostatnie lata branży budowlanej była z kosmosu - tak samo, jak ceny ich "apatamentów" po niebotycznych cenach, gdzie ludzie w obłedzie brali co było i ile było nie bacząc na realne swoje możliwości. Dziś przyszedł moment otrzeźwienia i sciekłości - no jak to??a miało drożeć i drożeć, przynajmniej 15% w skali roku...?a tu...?Takie gadania o podwyżkach - kup Pani dziś bo od jutrra bedzie drożej wkładam międzu bajki tak jak teorie niektórych zaklinaczy rynkowych, że zaraz nastąpi odbicie...może nastąpi ale za paaarę ładnych lat.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts