jan70 19.02.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Mam pytanie czy ktoś ocieplał wełną pink http://www.fortress.pl/Portals/0/Oferta_Owens_11_08_2008.pdfmam możliwość kupienia jej w dobrej cenie, ale nie wiem czy warto w to wchodzić. Wspólczynnik ma w miarę, aprobaty techniczne posiada tylko czy ktoś tym ocieplał i jakie wrażenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 19.02.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Mam pytanie czy ktoś ocieplał wełną pink http://www.fortress.pl/Portals/0/Oferta_Owens_11_08_2008.pdf mam możliwość kupienia jej w dobrej cenie, ale nie wiem czy warto w to wchodzić. Wspólczynnik ma w miarę, aprobaty techniczne posiada tylko czy ktoś tym ocieplał i jakie wrażenia A dlaczego chcesz tym? Kolor się podoba? Parametry ma takie sobie, raczej lambda 0,04 nie rzuca na kolana, ale płakac też nie trzeba. Niska gęstośćmoże świadczyć o tym, że po czasie może usiąść, ale niekoniecznie. Jeśli chciałeś kupić wełnę szklaną i masz dobrą cenę na tą to czemu nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boleslaw64 19.02.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 no to masz problem cz tylko taki to może dodaj parę centymetrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 20.02.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 To chyba dla Joli Rutowicz ten pink. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan70 20.02.2009 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Myślę dać 10 między krokwie (pełne deskowanie, krokwie 15 cm.) i 15 pod krokwie w stelaż co o tym sądzicie. W innym sklepie polecają URSe 0,043 bo bardzo dobra i w dobrej cenie 89 zł. za rolkie i co wy na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 20.02.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Myślę dać 10 między krokwie (pełne deskowanie, krokwie 15 cm.) i 15 pod krokwie w stelaż co o tym sądzicie. W innym sklepie polecają URSe 0,043 bo bardzo dobra i w dobrej cenie 89 zł. za rolkie i co wy na toPrzepraszam bardzo ŻE CO? 0,043 to bardzo dobra wełna?? To chyba jedna z gorszych. Ludzie już na 0,04 mówią, że słaba. Moim skromnym zdaniem zerknij na coś z lambda mniejszym od tych 0,040 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 02.06.2011 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Podciagam temat. Welna do ocieplen PINK. Czy ktos juz to stosowal, jakie wnioski?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 02.06.2011 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Z tą lambdą świra nie należy dostawać, ja u siebie mam od 0,045-0,039. Ważna cena i to ile mamy miejsca na odpowiednią grubość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 02.06.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 No wlasnie. Cena praktycznie o polowe nizsza od tych najdrozszych a wiec zachecajaca. Dystrybucja tylko w Obi. Nie widzialem tego na allegro. Moze jest ktos na forum kto moze powiedziec z praktyki jak sie ona zachowuje po uzyciu po pewnym czasie. Nalepsze maja 0.033 (isover). Pink ma 0.04. Tyle samo ma Knauf. Czy to az tak duza roznica? Ja nie wiem. Prosze o komentarze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 02.06.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 No wlasnie, na pewno taniej ale czy nie osiadzie za bardzo...co z gestoscia, powinno byc ok. 35 kg/m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 03.07.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Ponawiam pytanko w kwestii tej wełny szklanej Pink-czy ktos z Was wie weicej o tym materiale.Obecnie w obi maja dobra cene i nie wiem czy sie nie pokusic o zakup wlasnie tej wełny...jak myslicie czy sie to nadaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_buduje_domek 04.07.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Ponawiam pytanko w kwestii tej wełny szklanej Pink-czy ktos z Was wie weicej o tym materiale.Obecnie w obi maja dobra cene i nie wiem czy sie nie pokusic o zakup wlasnie tej wełny...jak myslicie czy sie to nadaje? Sam ocieplam poddasze, kupiłem w OBI parę rolek na próbę. Z wyglądu (poza kolorem) i na dotyk nie odbiega jakościowo od porównywalnych parametrami np. ISOVER-Unimata czy URSA Silver (ta jest wg. mnie nawet gorsza bo się bardzo strzępi - jest mniej zwarta). Niestety pachnie bardzo nieciekawie (jak z kanalizacji) może dlatego ta przecena. Mam nadzieję, że smrodek spod paroizolacji i płyt wydobywać się nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszynat 16.07.2011 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 Kupiłem taką wełnę 10 cm grubości po 7 zł za m2. Lekko śmierdzi szambem, ale po rozpakowaniu zapachu nie ma. Śmierdzi najprawdopodobniej opakowanie. Wełna wg mnie super: sprężysta, nie rozwarstwia się, o jednakowej grubości, bardzo delikatna, mało pyli. Poprzednio używałem Knaufa, to wełna Pink to luksus w porównaniu z tym dziadostwem. Osobiście jestem bardzo zadowolony. Jeżeli jej parametry są takie jak napisane to wełna godna jest polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panmino 19.08.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 No wlasnie. Cena praktycznie o polowe nizsza od tych najdrozszych a wiec zachecajaca. Dystrybucja tylko w Obi. Nie widzialem tego na allegro. Moze jest ktos na forum kto moze powiedziec z praktyki jak sie ona zachowuje po uzyciu po pewnym czasie. Nalepsze maja 0.033 (isover). Pink ma 0.04. Tyle samo ma Knauf. Czy to az tak duza roznica? Ja nie wiem. Prosze o komentarze. Pozdrawiam Dawno nie czytałem takich głupich komentarzy i opinii na tematy fachowe.Że miękka, puszysta, różowa...Co to ma być? To jak rozmowa o wyborze samochodu na podstawie koloru nadwozia i ile ma na liczniku... Ludzie! Tu się liczą liczby, parametry! Wtedy można porównać cokolwiek. Jak się nie zna dogłębnie tematu, niech nie doradza! Współczynnik lambda można zastąpić grubością, ale pomiędzy wełną 0033 a 0040 jest przepaść, jeśli chodzi o izolacyjność. Sprawdź tabele, znajdziesz je na stronach czołowych producentów, i zobaczysz, że trzeba słabej wełny (wysokie lambda) dać niemalże trzy razy grubiej! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wladimir 02.09.2011 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 (edytowane) trzeba słabej wełny (wysokie lambda) dać niemalże trzy razy grubiej! Pozdrawiam. bez przesady dla wełny 30 cm z lambda 0,045 U=0,1458 dla wełny 30 cm z lambda 0,040 U=0,1300 dla wełny 30 cm z lambda 0,033 U=0,1077 więc aby uzyskać najsłabszą wełną U takie jak dla wełny 0,033 potrzebna grubość 41 cm (U=0,1075) więc nie są to krotności x2 czy x3 tylko ok. 37% więcej najsłabszej wełny w porównaniu do najlepszej, a żeby tą wełną Pink uzyskać U takie jak przy wełnie 0,033 potrzebujesz grubości ok. 36 cm ( U=1,088 ) i nie są to już jakieś szałowe różnice. Edytowane 2 Września 2011 przez wladimir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vasko 16.09.2011 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 No proszę, widzę że nie tylko ja mam ten sam problem, biegam od paru dni za wełnami i oczopląsu już dostaję. Ma być 2*15cm u mnie. Mogę mieć: investmatę isovera za 12,50 lamba 0,042 Unimata 0,39 isiv za 16 pln lamd 0,39 Knauf Insolution za bodajże 8 zeta w casto lamda 0,044! i rwie się w łapkach, ale miękka jak barchanowe gatki mojej prababki I oczywiście dzisiaj zachwycił mnie pink. Jeśli chodzi o lambdę 0,04 i cenę 7,90 + gratis transport, to w zasadzie wybór już zapadł... Tyle że nie mam zielonego pojęcia jak to się zachowuje po paru latach, jak opada, jak się układa... Jak za taką cenę to olać burdelowo pedalski kolor, oby mi tylko nie smierdziało w chacie tak jak z tego foliowego opakowania, chociaż inne wełny też diorem nie zalatują I tak z ciekawości, czy to wełna z mexyku jak na opakowaniu czy z chin ludowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_buduje_domek 22.09.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 (edytowane) Mam wrażenie, że wełna (i pewnie jeszcze połowa produktów budowlanych na rynku) objęta jest zmową cenową głównych producentów. I jak się nagle pojawi tańszy produkt o tych samych parameterach to się podnoszą głosy typu "niemożliwe", "na pewno z Chin", "nie brać bo za dwa lata się ulotni". W ten sposób tylko utrwalamy ten stan a kartel nabija sobie kabzę. Nie namawiam, żeby kupować samą taniznę, ale własny rozum też trzeba mieć. Edytowane 22 Września 2011 przez tomek_buduje_domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał76 23.09.2011 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 witam, do tematu dorzucę jeszcze wełnę szklaną Schwenk...Co o niej sądzicie? Także robiłem rozeznanie cenowe na rynku i trafiłem pod Warszawą na tą wełnę gr 15cm w cenie 12,50zł/m2 a lambda jest 0,039 czyli tyle samo co Uni-Mata Isovera, która w tym samym sklepie jest po 14,50zł/m2. Sprzedawca mówił że to podobne wełny, tylko Isover bardziej markowy to i droższy. Kupiłem jedną paczkę Schwenka na próbę i włożyłem kawałek między krokwie, osznurkowałem i wydaje się ok. Ciekawi mnie tylko jak to będzie po latach czy nie opadnie z racji że kąt nachylenia połaci jest niemały - 45stopni. Nie mam generalnie doświadczenia jak zachowują się inne wełny szklane, więc nie mogę stwierdzić czy ta Schwenka zła czy dobra. Wypadałoby kupić 5różnych mat po jednej paczce i testować Bardzo kuszą też te marketowe wełny czyli w Obi Pink za 9zł/m2 albo Knauf w Casto za 8zł. Z racji że mam też miejsca gdzie tej wełny moge upchac trochę grubiej to pewnie zakupię kilka paczek tej tańszej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 27.09.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 (edytowane) Czy ktoś jeszcze może coś powiedzieć na temat wełny schewnk? Bo ja taki specjalista od poddaszy a tej wełny na oczy nie widziałem! ...a Inwestorzy pytają. ...o tego pinka już nawet nie pytam Edytowane 27 Września 2011 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał76 28.09.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 no właśnie, czy ktoś z praktyki może coś więcej powiedzieć o Schwenku. Ostatnio mijałem ciężarówkę załadowaną tym Schwenkiem, pewnie coraz więcej ludzi ją kupuje. Parametry takie jak unimata a cena przy gr 15cm o 2zł/m2 niższa... Sprzedawca na skłądzie mówił że niebawem Isover ma wprowadzić podwyzkę cen na rynku, bo rzekomo jakiegoś maila producent rozsyłał do hurtowni...A ten Pink to też niewiele gorszy jesli chodzi o lambdę, różnica miedzy 0,040 a 0,039 wydaje się być znikomą i przekłada się pewnie na ok 0,4cm w grubości warstwy. Czy ma to istotne znaczenie to już nie wiem...ale cenowo to już duża róznica bo mata 15cm kosztuje 9zł/m2...Albo ten Pink to lipa, albo wiodący producenci typu Isover trzymają ceny i zarabiają...a człowiek myśli że jak drogie to o niebo lepsze niż ten Pink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts