Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co to za wełna różowa Pink- ocieplał ktoś tym?

jan70

Recommended Posts

Mam pytanie czy ktoś ocieplał wełną pink http://www.fortress.pl/Portals/0/Oferta_Owens_11_08_2008.pdf

mam możliwość kupienia jej w dobrej cenie, ale nie wiem czy warto w to wchodzić. Wspólczynnik ma w miarę, aprobaty techniczne posiada tylko czy ktoś tym ocieplał i jakie wrażenia

A dlaczego chcesz tym? Kolor się podoba? :)

Parametry ma takie sobie, raczej lambda 0,04 nie rzuca na kolana, ale płakac też nie trzeba. Niska gęstośćmoże świadczyć o tym, że po czasie może usiąść, ale niekoniecznie. Jeśli chciałeś kupić wełnę szklaną i masz dobrą cenę na tą to czemu nie?

Myślę dać 10 między krokwie (pełne deskowanie, krokwie 15 cm.) i 15 pod krokwie w stelaż co o tym sądzicie. W innym sklepie polecają URSe 0,043 bo bardzo dobra i w dobrej cenie 89 zł. za rolkie i co wy na to
Przepraszam bardzo ŻE CO? 0,043 to bardzo dobra wełna?? To chyba jedna z gorszych. Ludzie już na 0,04 mówią, że słaba.

Moim skromnym zdaniem zerknij na coś z lambda mniejszym od tych 0,040

• 2 years później...
No wlasnie. Cena praktycznie o polowe nizsza od tych najdrozszych a wiec zachecajaca. Dystrybucja tylko w Obi. Nie widzialem tego na allegro. Moze jest ktos na forum kto moze powiedziec z praktyki jak sie ona zachowuje po uzyciu po pewnym czasie. Nalepsze maja 0.033 (isover). Pink ma 0.04. Tyle samo ma Knauf. Czy to az tak duza roznica? Ja nie wiem. Prosze o komentarze. Pozdrawiam

• 1 month później...
Ponawiam pytanko w kwestii tej wełny szklanej Pink-czy ktos z Was wie weicej o tym materiale.Obecnie w obi maja dobra cene i nie wiem czy sie nie pokusic o zakup wlasnie tej wełny...jak myslicie czy sie to nadaje?

Sam ocieplam poddasze, kupiłem w OBI parę rolek na próbę. Z wyglądu (poza kolorem) i na dotyk nie odbiega jakościowo od porównywalnych parametrami np. ISOVER-Unimata czy URSA Silver (ta jest wg. mnie nawet gorsza bo się bardzo strzępi - jest mniej zwarta). Niestety pachnie bardzo nieciekawie (jak z kanalizacji) może dlatego ta przecena. Mam nadzieję, że smrodek spod paroizolacji i płyt wydobywać się nie będzie.

• 2 weeks później...
Kupiłem taką wełnę 10 cm grubości po 7 zł za m2. Lekko śmierdzi szambem, ale po rozpakowaniu zapachu nie ma. Śmierdzi najprawdopodobniej opakowanie. Wełna wg mnie super: sprężysta, nie rozwarstwia się, o jednakowej grubości, bardzo delikatna, mało pyli. Poprzednio używałem Knaufa, to wełna Pink to luksus w porównaniu z tym dziadostwem. Osobiście jestem bardzo zadowolony. Jeżeli jej parametry są takie jak napisane to wełna godna jest polecenia.

• 1 month później...
No wlasnie. Cena praktycznie o polowe nizsza od tych najdrozszych a wiec zachecajaca. Dystrybucja tylko w Obi. Nie widzialem tego na allegro. Moze jest ktos na forum kto moze powiedziec z praktyki jak sie ona zachowuje po uzyciu po pewnym czasie. Nalepsze maja 0.033 (isover). Pink ma 0.04. Tyle samo ma Knauf. Czy to az tak duza roznica? Ja nie wiem. Prosze o komentarze. Pozdrawiam

Dawno nie czytałem takich głupich komentarzy i opinii na tematy fachowe.Że miękka, puszysta, różowa...Co to ma być? To jak rozmowa o wyborze samochodu na podstawie koloru nadwozia i ile ma na liczniku... Ludzie! Tu się liczą liczby, parametry! Wtedy można porównać cokolwiek. Jak się nie zna dogłębnie tematu, niech nie doradza! Współczynnik lambda można zastąpić grubością, ale pomiędzy wełną 0033 a 0040 jest przepaść, jeśli chodzi o izolacyjność. Sprawdź tabele, znajdziesz je na stronach czołowych producentów, i zobaczysz, że trzeba słabej wełny (wysokie lambda) dać niemalże trzy razy grubiej! Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
trzeba słabej wełny (wysokie lambda) dać niemalże trzy razy grubiej! Pozdrawiam.

bez przesady

dla wełny 30 cm z lambda 0,045 U=0,1458

dla wełny 30 cm z lambda 0,040 U=0,1300

dla wełny 30 cm z lambda 0,033 U=0,1077

więc aby uzyskać najsłabszą wełną U takie jak dla wełny 0,033 potrzebna grubość 41 cm (U=0,1075) więc nie są to krotności x2 czy x3 tylko ok. 37% więcej najsłabszej wełny w porównaniu do najlepszej, a żeby tą wełną Pink uzyskać U takie jak przy wełnie 0,033 potrzebujesz grubości ok. 36 cm ( U=1,088 ) i nie są to już jakieś szałowe różnice.

Edytowane przez wladimir

• 2 weeks później...

No proszę, widzę że nie tylko ja mam ten sam problem, biegam od paru dni za wełnami i oczopląsu już dostaję. Ma być 2*15cm u mnie.

Mogę mieć:

investmatę isovera za 12,50 lamba 0,042

Unimata 0,39 isiv za 16 pln lamd 0,39

Knauf Insolution za bodajże 8 zeta w casto lamda 0,044! i rwie się w łapkach, ale miękka jak barchanowe gatki mojej prababki ;)

I oczywiście dzisiaj zachwycił mnie pink. Jeśli chodzi o lambdę 0,04 i cenę 7,90 + gratis transport, to w zasadzie wybór już zapadł...

Tyle że nie mam zielonego pojęcia jak to się zachowuje po paru latach, jak opada, jak się układa...

Jak za taką cenę to olać burdelowo pedalski kolor, oby mi tylko nie smierdziało w chacie tak jak z tego foliowego opakowania, chociaż inne wełny też diorem nie zalatują ;)

I tak z ciekawości, czy to wełna z mexyku jak na opakowaniu czy z chin ludowych?

Mam wrażenie, że wełna (i pewnie jeszcze połowa produktów budowlanych na rynku) objęta jest zmową cenową głównych producentów. I jak się nagle pojawi tańszy produkt o tych samych parameterach to się podnoszą głosy typu "niemożliwe", "na pewno z Chin", "nie brać bo za dwa lata się ulotni". W ten sposób tylko utrwalamy ten stan a kartel nabija sobie kabzę. Nie namawiam, żeby kupować samą taniznę, ale własny rozum też trzeba mieć. Edytowane przez tomek_buduje_domek

witam,

do tematu dorzucę jeszcze wełnę szklaną Schwenk...Co o niej sądzicie?

Także robiłem rozeznanie cenowe na rynku i trafiłem pod Warszawą na tą wełnę gr 15cm w cenie 12,50zł/m2 a lambda jest 0,039 czyli tyle samo co Uni-Mata Isovera, która w tym samym sklepie jest po 14,50zł/m2. Sprzedawca mówił że to podobne wełny, tylko Isover bardziej markowy to i droższy.

Kupiłem jedną paczkę Schwenka na próbę i włożyłem kawałek między krokwie, osznurkowałem i wydaje się ok. Ciekawi mnie tylko jak to będzie po latach czy nie opadnie z racji że kąt nachylenia połaci jest niemały - 45stopni. Nie mam generalnie doświadczenia jak zachowują się inne wełny szklane, więc nie mogę stwierdzić czy ta Schwenka zła czy dobra. Wypadałoby kupić 5różnych mat po jednej paczce i testować ;-)

Bardzo kuszą też te marketowe wełny czyli w Obi Pink za 9zł/m2 albo Knauf w Casto za 8zł.

Z racji że mam też miejsca gdzie tej wełny moge upchac trochę grubiej to pewnie zakupię kilka paczek tej tańszej...

no właśnie, czy ktoś z praktyki może coś więcej powiedzieć o Schwenku. Ostatnio mijałem ciężarówkę załadowaną tym Schwenkiem, pewnie coraz więcej ludzi ją kupuje. Parametry takie jak unimata a cena przy gr 15cm o 2zł/m2 niższa... Sprzedawca na skłądzie mówił że niebawem Isover ma wprowadzić podwyzkę cen na rynku, bo rzekomo jakiegoś maila producent rozsyłał do hurtowni...

A ten Pink to też niewiele gorszy jesli chodzi o lambdę, różnica miedzy 0,040 a 0,039 wydaje się być znikomą i przekłada się pewnie na ok 0,4cm w grubości warstwy. Czy ma to istotne znaczenie to już nie wiem...ale cenowo to już duża róznica bo mata 15cm kosztuje 9zł/m2...

Albo ten Pink to lipa, albo wiodący producenci typu Isover trzymają ceny i zarabiają...a człowiek myśli że jak drogie to o niebo lepsze niż ten Pink