Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kto jeszcze słyszy swoją podłogówkę? :o

Ja nie ale to musi byc piekne uczucie - prawie jak na wakacjach nad rzeka... Nie trzeba nigdzie wyjezdzac, wystarczy przylozyc ucho do podlogi :p

pozdr.

zwracam się do was z prośbą o pomoc - doradźcie coś!

w naszym domku zrobiliśmy sobie podłogówkę, no i żeby ją sprawdzić czy działa jak należy, zrobiona była próba, (narazie podpięta jest pod piec węglowy - docelowo ma być piec gazowy), ładnie wszystko grzało, odpowietrzyło się, zostały zalane posadzki i....

trochę sie w planach namieszało, nie wprowadziliśmy się przed zimą, no i kiedy się wprowadzimy też narazie nie wiadomo ;(

jak dobrze - skutecznie zabezpieczyć podłogówkę przed tymi mrozami, nie jestem w stanie być zbyt często na budowie i podpalać w piecu, spuścić wody też z podłogówki za bardzo nie idzie, więc - doradźcie co robić, może się w czymś mylę, pomóżcie - please !!!

zwracam się do was z prośbą o pomoc - doradźcie coś!

w naszym domku zrobiliśmy sobie podłogówkę, no i żeby ją sprawdzić czy działa jak należy, zrobiona była próba, (narazie podpięta jest pod piec węglowy - docelowo ma być piec gazowy), ładnie wszystko grzało, odpowietrzyło się, zostały zalane posadzki i....

trochę sie w planach namieszało, nie wprowadziliśmy się przed zimą, no i kiedy się wprowadzimy też narazie nie wiadomo ;(

jak dobrze - skutecznie zabezpieczyć podłogówkę przed tymi mrozami, nie jestem w stanie być zbyt często na budowie i podpalać w piecu, spuścić wody też z podłogówki za bardzo nie idzie, więc - doradźcie co robić, może się w czymś mylę, pomóżcie - please !!!

Zainstalować kocioł gazowy, a jak nie ma gazu, to na ekogroszek z podajnikiem. Innej możliwości nie ma. Albo spuścić wodę albo palić codziennie w zwykłym piecu. Dom ocieplony?

skosy ocieplone watą 15cm, w stropie drewnianym jest 20cm waty, ściany gr.36cm jeszcze nie ocieplone - mają być na wiosnę ;/

pod podłogówką znajduje się 8cm styropianu, dom częściowo podpiwniczony...

spuścić wody za bardzo nie idzie, woda (jakieś krople) w rurkach zawsze znajdzie sobie jakieś delikatne zaniżenie, z którego nie bardzo da się wodę usunąć i tam może znaleźć się "słaby punkt".

kiedy mnie nie ma i nie palę w piecyku, dom ogrzewam dmuchawą

daję radę co 2 dzień ale też nie siedzę tam całymi popołudniami, a piecyk jest mały tymczasowy "kubuś" - czy wystarczy że podłoga się choć trochę wygrzeje a resztę załatwia dmuchawa?

Poświęć jeden dzień w tygodniu a nic nie zamarznie, tak myślę sądząc po ociepleniu.

Wentylacja na minimum.

Ale z 10 godzin palenia i dość wysoka temp. zasilania, tak z 40 C nie zaszkodzi.

Dodatkowy plus to wstępne wygrzanie świeżego budynku, w przyszłym roku będą lepsze warunki do wprowadzenia się.

Jeśli się uprzesz co 2 dni to też można, wtedy wystarczy 2 godzinki i piwko !

I nie spodziewaj się wzrostu temp.od razu.

Bezwładność wyziębionej wylewki jest zadziwiająca :o

Skoro masz maksymalne przepływy to TZ max 35C Ci wystarcza z pewnością

gdzie wyczytałeś że on ma maksymalne przepływy ??

ja tez mam rozdzielacz kusmet i jak nic nie pokazuje to znaczy że przepływ jest poniżej 0,5l/min a nie 6l/min

Sam tak napisał i to gdzieś w tym wątku.

No, ale faktycznie pomimo braku regulacji przepływu w rozdzielaczu, nie musi on być maksymalny bo zawór 3d nie pracuje u niego na pełnym otwarciu (jak pisał miesza gorącą wodę z zasobnika z powrotem) więc prawdopodobnie jest bardziej zamknięty niż otwarty no i może mieć choć nie musi mniej wydajną pompę.

Zresztą u mnie teraz jest zasilanie na piecu 30C i tez grzeje tylko inaczej, kwestia regulacji układu też ma znaczenie nie tylko wykonanie takie czy inne.

Przy takim dużym przepływie jak Twój ja bynajmniej słyszę że w podłogach płynie woda oczywiście w nocy i jak ucho nadstawię ale jednak...

Kto jeszcze słyszy swoją podłogówkę? :o

Chuck Norris słyszy dźwięki ,ultra dźwięki i infradźwięki a czasami słyszy nawet światło :p

Wiesz w trakcie eksperymentów z przeplywami udało mi się ją usłyszeć po prostu duża prędkość przepływu i hałas powstaje.

Dlatego zmniejszyłem przepływy do normalnych :lol:

Wiesz w trakcie eksperymentów z przeplywami udało mi się ją usłyszeć po prostu duża prędkość przepływu i hałas powstaje.

Odpowietrz ja solidnie to nie bedzie zadnego halasu :) Halasuja tylko i wylacznie babelki powietrza obijajace sie o scianki rurek i reszty armatury (np. zawory).

Nie wiem jak u Ciebie ale piczman na pewno wode "odgazowal" przez podgrzanie ja w buforze do wyzszych temperatur (podobnie jak ja), moze stad wynikaja roznice - masz bufor?:) Do jakiej temp. max byla zagrzana woda w Twojej instalacji i jak dlugo ja uzytkujesz?

pozdr.

Proszę nie spalcie mnie na stosie za to pytanie, ale:

Zakładając, że mam niskie wymaganie, niskie oczekiwania, że chcę mieć zawsze ciepłą wodę i ciepły kaloryfer w łazience, nie potrzebuję prawie żadnej regulacji temperatury, to co się stanie jeśli zasilę podłogówkę w taki sposób:

Od kotła na paliwo stałe Zębiec KWKD odejście ciepłej wody do bojlera i po drodze pompka, wyjście wody z bojlera (140L) do zasilania kaloryfera ręcznikowego w łazience, wyjście z kaloryfera do zasilania podłogówki, wyjście z podłogówki do powrotu zimnej wody do kotła. Jedyna opcja regulacyjna to trójnik między wyjściem z kaloryfera i zasileniem podłogówki, zawó kulowy przed podłogówką umożliwiający mi odcięcie podłogówki na lato.

Największym priorytetem jest ciepła woda, po zagrzaniu bojlera ciepło będzie ogrzewać łazienkę i kaloryfer odbierze energię z gorącej wody na tyle, żeby bezpiecznie zasilić podłogówkę.

Ma być tanio i ciepło . Czego nie przewidziałem ? (naturalnie przykręcenie kaloryfera odetnie mi wszystkie odbiorniki - to wiem).

Pozwolę sobie podzielić się swoim doświadczeniami jako założyciel wątku.

Dom ok 220 mkw, dwa poziomy, mała piwiniczka ok 30mkw, całość podłogówka (bez piwnicy), 16 obwodów, po 8 na poziom, Junkers Cerapur Smart ZSB-3 14kw, zasobnik na wodę 220.

..........gazu idzie teraz ok. 11-14m3 dziennie (mówię o ostatnich kilku dniach - temp. (od -6 do -12). Myślę, że to bdb wynik i liczę, że potem będzie lepiej (po zamieszkaniu). Przy takich mrozach najwyższa temp zasilania jaką zaobserwowałem to 30 st.

napisz jeszcze jak masz ocieplony dom?

Witam,

Planuję ogrzewanie podłogowe w całym domu. W jaki sposób ogrzać klatkę schodową - schody dwubiegowe? Z oczywistych względów nie da się zrobić wylewki.

Pozdr

AM

Planuję ogrzewanie podłogowe w całym domu. W jaki sposób ogrzać klatkę schodową - schody dwubiegowe? Z oczywistych względów nie da się zrobić wylewki.

może ogrzewanie ścienne ? :wink:

Odpowietrz ja solidnie to nie bedzie zadnego halasu :) Halasuja tylko i wylacznie babelki powietrza obijajace sie o scianki rurek i reszty armatury (np. zawory).

Odpowietrzenie w moim przypadku było naprawdę konieczne bo piec jest najwyższym punktem w instalacji i w przypadku zapowietrzenia szybko uległby uszkodzeniu. Takie cośs więc wykluczam. Ciśnienie w układzie bmam bardzo stabilne

Nie wiem jak u Ciebie ale piczman na pewno wode "odgazowal" przez podgrzanie ja w buforze do wyzszych temperatur (podobnie jak ja), moze stad wynikaja roznice - masz bufor?:)

Nie mam bufora grzeję bezpośrednio kondensatem najwyższe temperatury zasilania jakie testowałem był rzędu 45C.

Normalnie układ pracuje na 28-38C co wynika z właściwości układu - po prostu kiedy mam nastawioną TZ =32C to po pewnym czasie wzrasta ona chwilowo do 38 i pec się zatrzymuje.

Do jakiej temp. max byla zagrzana woda w Twojej instalacji i jak dlugo ja uzytkujesz?

pozdr.

Użytkuje od sierpnia tzn w sierpniu było wygrzewanie wylewek wg standardu.

Zaznaczam ze normalnie nie ma u mnie hałasu wystąpił tylko przy przepływach rzędu 5l/min a normalnie woda płynie w rurkach między 0,5-1,5 l/min w zalezności od długości pętli (mam zróżnicowane obiegi w zakresie 60-90 mb)

Prędkość przepływu zmienia się też w zależności od stopnia otwarcia zaworu 3d .

Kiedy otwarcie zaworu jest np na 2/10 to choćby przepływomierze na maxa odkręcić to i tak przepływ nie przekroczy 2-3l/min.

Ograniczenie przepływomierzami jest skuteczne przy większych otwarciach zaworu.

Skoro Wy grzejecie z bufora to zapewne macie non stop ledwo co otwarty zawór 3d - u mnie czasem on się otwiera na max np gdy max TZ na piecu jest za niska do tego co powinno być wg pogodówki a tak się zdarza bo jeszcze nie zapiąłem czujnika pogodowego do pieca i ustawiam TZ ręcznie.

(mój układ podłogówki jest dostosowany do instalacji mieszanej niemniej jeszcze grzejniki na poddaszu nie są uruchomione)

Prędkość przepływu zmienia się też w zależności od stopnia otwarcia zaworu 3d .

Kiedy otwarcie zaworu jest np na 2/10 to choćby przepływomierze na maxa odkręcić to i tak przepływ nie przekroczy 2-3l/min.

Zaraz, jak Ty masz wpiety zawor 3d ? Jako ochrona pieca przez zbyt niskimi temperaturami powracajacymi? Przeciez masz kondensata? Ja mam zawor 3D wpiety za buforem miedzy zasilanie, a powrot podlogowki - pompa na powrocie. Tak, ze obojetnie w jakiej pozycji jest zawor, zawsze od strony podlogowki mam pelny przekroj i pelny przeplyw.

W jednym skrajnym poprostu leci pelny przekroj z bufora i wraca do bufora, a w drugim skrajnym - powrot leci pelnym przekrojem spowrotem na zasilanie. W polozeniu srodkowym rowniez zasilanie i powrot maja dokladnie takie same przeplywy (bo np. na zasilaniu czesc jest brana z powrotu, a czesc z bufora, ale suma tych dwoch czesci daje pelny przekroj i przeplyw :)

pozdr.

Hehh, Krzysztof BB miałby rację gdyby ktoś zainstalował pompę PRZED zaworem 3-drożnym.

Przypomnę jak to powinno byc zrobione przy standardowym podmieszaniu :

Woda sobie płynie w podłodze, krąży tam, w momencie kiedy czujnik na zasilaniu "zauważy" że temp. jest niższa niż zadana bo dom odebrał to ciepło to wpuszcza trochę ciepłej ze źródła zasilania, u mnie jest to bufor !

Wtedy idzie np. 2/10 z bufora i 8/10 z powrotu !

Przepływ powinien być zawsze podobny !

PS. Mnie hydraulik właśnie dał na początku pompę przed zaworem, potem przerabialiśmy :-?

Z czego bierze się to odwrotne wyobrażenie ? :roll:

Mam 2 zawory 3d -jeden na piecu do przełączania CWU/CO a drugi przed pompą do podłogówki.

Na zaworze jest siłownik sterujący z pogodówką.

Pompa jest na zasilaniu za zaworem i przed rozdzielaczem- górna belka zawory odcinające a dolna przepływomierze.

Wynika to z tego że ma być jeszcze obieg grzejników na poddasze ale jeszcze nie jest uruchomiony.

Założenie jest takie że gdyby na poddasz musiała iść wyższa TZ niż na podłogówkę a tak raczej będzie to zawór 3d z pogodówką dostroi TZ dla podłogówki.

Niestety nie mam bufora a chciałbym mieć tylko kasa i mała powierzchnia w kotłowni są przeszkodą.

Pełny przepływ? Jest niewskazany nie zależy mi na tym.