Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Wszystkich forumowiczów,mam do Was pytanie,jest ktoś z państwa zorientowany czy z jednego rozdzielacza do podłogówki 4 sekcje znajdującego się na parterze mogę podłączyć podłogówkę zajdującą się na piętrze z góry dzięki

Potrzebuję porady.

Podłogówka ma być w całym domu, parter ok 150m2 i góra ok 40 użytkowej. Zamierzam na dole dać ok 11 obwodów ( w tym 2 drabinki) i na górze 3-4 obwody (jeszcze nie liczyłem dokładnie).

1. czy górne obwody dać z tego samego rozdzielacza, który ma być na parterze i całość zasilić 1 pompą?

2. czy może na górze dać drugi rozdzielacz i do niego dać oddzielną pompę?

ja bardziej się skłaniam do opcji 1 ale nie wiem czy jedna pompa wydoła.

Do rozdzielacza planuję dać pex 32 w otulinie

daj dwa rozdzielacze i po prostu z kotłowni pojedziesz z jednej pompy trójnik i do dwóch rozdzielaczy odnogi

najprościej i najłatwiej

Witam Wszystkich forumowiczów,mam do Was pytanie,jest ktoś z państwa zorientowany czy z jednego rozdzielacza do podłogówki 4 sekcje znajdującego się na parterze mogę podłączyć podłogówkę zajdującą się na piętrze z góry dzięki

możesz

A nie bedzie to przyczyna problemow z ew. odpowietrzeniem?

Daleko mi do specjalisty w tej dziedzinie, ale jak wtedy odpowietrzyc taka petle, ktora znajduje sie powyzej rozdzielacza?

Nie chce mi się czytać i przeszukiwać całego tematu bo wiosna mnie zastanie a problemu nie rozwiążę.

Dlatego pytam wprost...

Gdzie powinien być zamontowany zawór RTL

- na początku węża od podłogówki

- czy na końcu węża od podłogówki???

U mnie to jest tak jak poniżej- na wlocie do podłogówki

RTL..JPG

RTL powinien być na powrocie, cytat z jakiejś strony:

"...Początek rur ogrzewania podłogowego podłączamy bezpośrednio do zasilania centralnego ogrzewania a drugi koniec (powrót rury podłogowej do króćca zasilającego w głowicy,wyjście z zaworu głowicy(powrót)podłączamy do powrotu centralnego ogrzewania.Zasada takiego podłączenia jest prosta i zapewnia prawidłową pracę ogrzewania podłogowego,które w tym przypadku działa następująco:

czynnik grzewczy np.o temperaturze 55st.Celsiusza wchodzi do rury grzewczej podłogi i jest zatrzymany przez zawór głowicy RTL aż do moment uzyskania spadku temperatury do około 32-37stopni.Wtedy to otwiera się zawór termostatyczny głowicy RTL i czynnik grzewczy o ustawionej temp.na głowicy przepuszcza do instalacji centralnego ogrzewanioa a więc do rury powrotu.Podłoga w tym czasie się nagrzewa do żądanej temperatury i pozwala uzyskać założony konfort cieplny danego pomieszczenia.Cykl ten powtarza się w zależności od utrzymywanych parametrów temperaturowych w pomieszczeniu.Poprzez zmianę nastawy na głowicy RTL możemy obniżyć lub podwyższyć temperaturę pomieszczenia...."

i co ja mam z tymi moimi wykonawcami zrobić.

Póki co po wykonaniu przerabiali naczynie wyrównawcze, którego rury szły na nieogrzewanym strychu bezpośrednio przy murze

- potem poprawiali zamocowanie zaworu 3-drożnego i całą kotłownię

- i teraz jeszcze zasilanie podłogówki

Ten kiepski wykonawca to ciesząca sie uznaniem firma Termico z Wielnia i Trzcianki działająca na północy Wielkopolski.

Do póki nie zapłaciłem to jeszcze poprawiali a teraz to już mnie mają w 4 literach

Co zrobić w takiej sytuacji

Mam od nich fakturę, kosztorys i gwarancję itd.

a ja zastanawiałem się, kto to rzeźbił takie rozdzielacze do podłogówki,

no cóż, człowiek się uczy całe życie

i co ja mam z tymi moimi wykonawcami zrobić.

Póki co po wykonaniu przerabiali naczynie wyrównawcze, którego rury szły na nieogrzewanym strychu bezpośrednio przy murze

- potem poprawiali zamocowanie zaworu 3-drożnego i całą kotłownię

- i teraz jeszcze zasilanie podłogówki

Ten kiepski wykonawca to ciesząca sie uznaniem firma Termico z Wielnia i Trzcianki działająca na północy Wielkopolski.

Do póki nie zapłaciłem to jeszcze poprawiali a teraz to już mnie mają w 4 literach

Co zrobić w takiej sytuacji

Mam od nich fakturę, kosztorys i gwarancję itd.

pisemne wezwanie do poprawy, termin np 7 dni, później wziąłbym rzeczoznawce, wycenił, zatrudnił firmę do poprawek i całością obciążyłbym firmę-partacza (choćby sądownie)

W maili napisałem co chce aby było poprawione a raczej co jest źle zrobione a całość została podsumowana jak poniżej:

"Korzystającej z pisemnej 24 miesięcznej gwarancji jako inwestor domagam się aby Pana firma jako wykonawca instalacji CO naprawiła w/w niedogodności i naprawy bez zbędnej zwłoki, czyli najszybciej jak to jest możliwe w danej sytuacji jednak nie później jak w ciągu 7 dni roboczych. Nie wywiązanie się w tym terminie z powierzonej gwarancji skutkowało będzie wykonaniem właściwej ekspertyzy oraz wynajęciem nowej ekipy i obciążeniem gwaranta kosztami demontażu, materiałów i ponownego montażu."

Jaka pompę obiegową trzeba zamocować do podłogówki? Mam tylko podłogówkę: 2 rozdzielacze góra dół po 7 obwodów, pętle 80-100m fi 16, niektóre ciut dłuższe (bo dłuższy dolot do pokojów). w sumie ok 1200metrów rurek czyli jakieś 160litrów wody. Czy pompa 25/40 wystarczy, czy właściwsza byłaby 25/60? Chcę jedną pompę na całą instalację.

A naczynie wzbiorcze jakiej pojemności potrzebne? Przewiduję maksymalną temperaturę wody 40st (no może w porywach 45).

@gosiek_M

Minimalną pojemność użytkową naczynia wzbiorczego oblicza się wg wzoru: Vu = 1,1*v*ro*dV

v - pojemność instalacji c.o. wraz z armaturą i kotłem ; ro - gęstość wody w temperaturze początkowej t = 10 C; dv - przyrost objętości właściwej wody w czasie nagrzania instalacji od temperatury początkowej do średniej obliczeniowej;

Wartości współczynników zależą od obliczeniowych temperatur na jakie była projektowana instalacja.

25/40 Powinna wystarczyć. Wszystko zależy od oporów hydraulicznych. Zawsze masz trzeci bieg.

Edytowane przez fenix2
Jaka pompę obiegową trzeba zamocować do podłogówki? Mam tylko podłogówkę: 2 rozdzielacze góra dół po 7 obwodów, pętle 80-100m fi 16, niektóre ciut dłuższe (bo dłuższy dolot do pokojów). w sumie ok 1200metrów rurek czyli jakieś 160litrów wody. Czy pompa 25/40 wystarczy, czy właściwsza byłaby 25/60? Chcę jedną pompę na całą instalację.

A naczynie wzbiorcze jakiej pojemności potrzebne? Przewiduję maksymalną temperaturę wody 40st (no może w porywach 45).

zgodnie z życzeniem ;)

nie wiem ile wynosi ciut dłuższe, ale jeżeli jest to tylko ciut, to 25/40 powinna wystarczyć bez problemu,

naczynie przeponowe z dużym zapasem, to 12 litrów,