Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja zrobiłem wszystkie pętle oddzielnie, najkrótsza to 12m przedpokoju, bez problemu dało się to opanować i wyregulować przepływomierzami na rozdzielaczu, na tym samym rozdzielaczu są pętle np. 79 i 74mb
ja zrobiłem wszystkie pętle oddzielnie, najkrótsza to 12m przedpokoju, bez problemu dało się to opanować i wyregulować przepływomierzami na rozdzielaczu, na tym samym rozdzielaczu są pętle np. 79 i 74mb

Dzięki edde. W takim razie zrobie na razie bez termostatów, a w razie czego się dołoży.

Witam,

po pewnym czasie użytkowania mojej podłogówki robionej "na oko" :) (wstyd się przyznać, ale tak było) mogę powiedzieć, że jestem super zadowolony. Koszt sezonu grzewczego (6 mcy) to ok 2600 zł (razem z abonamentem i grzaniem cwu). Zimą w domu ciepło. Super sprawa i uważam, że ekonomiczna. Dom ok 220 mkw, wentylacja grawitacyjna, BK24 + 16cm styropianu.

Ps. Orientuje się ktoś jaka jest teraz dobra cena sezonowego przeglądu Junkersa Cerapur Smart ZSB 3-14?

Witajcie,

Czy nie jest błędem (mam tu na myśli moją instalację, która niebawem powstanie), że na w instalacji podłogówki istnieją pętle o skrajnie różnych długościach? Konkretnie najdłuższa pętla ma 63m,a najkrótsza 9m. Czy to da się wyregulować rotametrami/przepływomierzami czy konieczne będzie dorzucenie zworu termostatycznego na powrocie dla pomieszczenia z pętlą 9m (ma tam być 16 stopni)? A może tak krótkich pętli się nie robi?

Z góry dzięki za pomoc.

Nie jest to błąd, przy małym zapotrzebowaniu możliwe są takie krótkie pętle i da się je wyregulować. Jeżeli taka pętla miała by być połączona z innymi to jest to możliwe ale należy pamiętać że do docelowego pomieszczenia trafi woda o obniżonej temperaturze więc należałoby to przeliczyć jeszcze raz.

Dość dużo te 16° z rekuperatora, musiałby mieć sprawność 90% przy średniej temperaturze wejściowej 20°.

P.S. A co to za pomieszczenie w którym temperatura jest 16° i jednocześnie rekuperacja?

doradzicie jakiś dobry rozdzielacz z przepływomierzami (cały dom podłogówka, kocioł junkers kondensat, bez dodatkowej pompki) , ktoś pisał wcześniej że są takie które mają opcje podłaczenia później termostatów, moze nie będa potrzebne ale wole sie zabezpieczyć?

i czy całość robić na materiałach jednego producenta, którego polecacie?

W zasadzie na wszystkich rozdzielaczach jakie widziałem można by założyć termostaty - w miejsce zaworów powrotnych (ew. zamiast rotametrów).

Jeśli chodzi o materiały, to wystarczy że będą dobrego producenta. Rura Kisana i Wavina jest taka sama (z punktu widzenia montażu złączek).

W jednym z pomieszczeni wychodzi mi zapotrzebowanie 487W. Po przeliczeniu na m2 powierzchni dla parkietu 10mm wychodzi zapotrzebowanie 50,73W/m2

Zastanawiam się czy dać jedną pętlę o długości 88m+2m z rozstawem 12,5.

czy też dać 2 pętle 2x(48+2)mb z rozstawem10cm.

Czy jest sens dawać dwie mniejsze pętle?

dzięki za odpowiedz, ale to jeszcze inne rury.

Apropo powyższej firmy, zrobili mi projekt ogrzewania podłogowego, jak zobaczyłem o mało nie spadłem z krzesła, (moj projekt to barwny z muratora, każdy może zobaczyć jak wygląda) sciany BK + 15 styro, podłoga 10 styro, dach 25 wełna.

Patrze w projekt a tam każde pomieszczenie policzone ich programem, dobrane materiały, rozstaw w każdym pomieszczeniu 10 cm !!! 1400 m rury na cały dom, 21 pętli.

Zapotrzebowanie policzone, o ile na parterze zgadza się z projektem ( nieznacznie większe) to na poddaszu już całkiem inaczej niż w projekcie (kaloryfery) u mnie podłogówka.

dla każdego pokoju 2 razy większe. Dlaczego tak?

No i jeszcze ten salon, 42 powierzchni z połączony z korytarzem, zapotrzebowanie 1900w, 42 m2 pow. 3 pętle, rozstaw rury co 10cm na całości. Czy to normalne??

I najlepsze na koniec cena za materiały 33 tys. bez pieca zasobnika, to jakiś kosmos

Edytowane przez Conrad&Beata
Witam,

wbrew opiniom, że samemu można sobie tylko zaszkodzić, chcę samodzielnie wykonać ogrzewanie podłogowe. Rzuty parteru oraz poddasza zamieszczam pod spodem. Założenie mam takie, żeby było 100% podłogówki.

W związku z tym liczę na Waszą pomoc, wszelkie cenne uwagi przyjmę z wdzięcznością.

To co prawda materiały dedykowane instalatorom, ale skoro planujesz samodzielne wykonanie podłogówki, to można potraktować cię jako instalatora :) polecam te materiały:

1. Błędy wykonawcze w instalacjach ogrzewania podłogowego (cz. 1.)
  2. Błędy wykonawcze w instalacjach ogrzewania podłogowego (cz. 2.)

Czy można zamiast trzech pętli ułożonych tradycyjnie w jednym pomieszczeniu ułożyć także trzy pętle, ale "wpisane" w siebie /pętla w pętli/ POZDRAWIAM. Edytowane przez bald61
pilne
Nie jest to błąd, przy małym zapotrzebowaniu możliwe są takie krótkie pętle i da się je wyregulować. Jeżeli taka pętla miała by być połączona z innymi to jest to możliwe ale należy pamiętać że do docelowego pomieszczenia trafi woda o obniżonej temperaturze więc należałoby to przeliczyć jeszcze raz.

Dość dużo te 16° z rekuperatora, musiałby mieć sprawność 90% przy średniej temperaturze wejściowej 20°.

P.S. A co to za pomieszczenie w którym temperatura jest 16° i jednocześnie rekuperacja?

Chodzi o wiatrołap. Myślisz, że nie ma sensu podłączać tego pomieszczenia do rekuperatora?

A co do sprawności, to chyba coś przekombinowałeś. Przy 90% dawałby 18 stopni, czyż nie?

Edytowane przez heron
dodanie pytania

Wiatrołap najlepiej podłączyć w formie wydzielonego obiegu... nawiew-wywiew.

Co do sprawności, to dobrze Ci podał.

Dla temperatur obliczeniowych Tz - (-20oC) i Tw - (+20oC) przy sprawności 90% nawiew będzie miał temperaturę 16oC.

Liczy się ją ze wzoru:

n = (Tn-Tz)/(Tw-Tz) x100 [%]