AniaWarm 27.08.2011 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Witam,jeśli w gotowym projekcie domu przewidziane są grzejniki a ja chciałabym zmienić to na ogrzewanie podłogowe to czy na etapie adaptacji konieczne jest wprowadzenie takich zmian przez projektanta czy można to zmienić w później? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaWarm 27.08.2011 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Spokojnie można zrobić to później. Dziękuję za szybką odpowiedź. Moje kolejne pytanie dotyczy komika z płaszczem wodnym,w całym domu będzie ogrzewanie podłogowe i czy taki kominek zdaje egzamin w takim połączeniu,oczywiście oprócz tego w kotłowni będzie piec gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaWarm 27.08.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 PW na pewno zda egzamin ale ja nie jestem za robieniem kotłowni w salonie,DGP spokojnie wystarczy do dogrzania pomieszczeń a jeśli chodzi Ci o cwu to PCi do cwu masz w cenie PW Bardzo prosiłabym bez tych skrutów:) DGP czyli rozprowadzenia lepsze zamiast płaszcza połączonego z ogrzewaniem podłogowym? Naprawdę nie wiem co to pci... Z góry przepraszam za zaśmiecanie tego wątku ale temat ten jest dla mnie bardzo ważny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 27.08.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 pci - pompa ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 28.08.2011 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Witam,jeśli w gotowym projekcie domu przewidziane są grzejniki a ja chciałabym zmienić to na ogrzewanie podłogowe to czy na etapie adaptacji konieczne jest wprowadzenie takich zmian przez projektanta czy można to zmienić w później? musisz się z nim skontaktować, nie wiadomo czy puszczą Cię wysokości pomieszczeń, grubość wylewki z ociepleniem jest co najmniej o 10 cm większa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbijar 28.08.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Witam, poczytałem trochę postów na tym i na innym forach i mam mętlik. Chcę wykonać w całym domu podłogówkę. Zastanawiam się czy podłogówka powinna być sterowana, chodzi mi o poszczególne pomieszczenia ? Jedni piszą, że nie bo jest bezwładna inni piszą, że powinna być sterowana. Jeżeli będę miał ogrzewanie gazowe - piec kondensacyjny i założony sterownik pogodowy, to czy to wystarczy ? Wiadomo, że większość czasu spędza się w dolnej części domu więc wg mnie uzasadniona jest regulacja w pomieszczeniach, a może się mylę ? Następną rzeczą jak mnie nurtuje jest to czy można stosować ogrzewanie podłogowe w salonach i sypialniach ? Często ludzie piszą, że nie bo powoduje to puchnięcie nóg, złe samopoczucie i takie tam. Piszą również, że ogrzewanie podłogowe, to to samo co cieki wodne, czyli nie powinno się mieszkać i przebywać pod ciekami wodnymi. Co Wy na to ? często też jest poruszana kwestia kurzu. Jedni piszą, że przy podłogówce jest go mniej, a inni piszą, że jest go więcej. Kolejna kwestia to meble. Czy muszą być wszystkie meble na nóżkach czy mogą być też takie, które stykają się większą częścią z podłogą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 28.08.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 (edytowane) sterowania dodatkowego raczej nie ma sensu robić, ja mam regulatory w pokojach dzieci i sypialni ale z nich nie korzystałem, więc wystarczy sama pogodówkaco do cieków i tym podobnych, jak ktoś ma co 10cm, grzeje 40 lub 45 stopni to się nie dziwię, że nogi puchną, przy dobrze zaprojektowanej podłogówce czyli optymalnie niskiej temperaturze zasilania/powrotu nogi na pewno nie będą puchłykurzu ja mam teraz bardzo dużo, raczej przy grzaniu więcej nie będzie, więc to mitmeble, tam gdzie stałe czyli kuchnia, nie dawaj rurek, w pokojach wszędzie, bo później możesz zmienić koncepcję rozstawu, a czy na nóżkach dużych czy małych to już dużego znaczenia nie ma Edytowane 28 Sierpnia 2011 przez kulca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.08.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Tez tak uważam, z tym sterowaniem przy grubej wylewce to raczej wielkiego sensu nie ma jeśli chodzi o każdy pokój. Zresztą dosterować można także pętlami na rozdzielaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbijar 28.08.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Dzięki za odpowiedź. Też mi się tak wydawało, że może to jest źle zrobiona podłogówka, albo jest za wysoka temperatura wody. Co do sterowania, to myślałem że jak będę miał dwa pokoje bardzo mało używane i będą w nich sterowniki, to będę mógł zmniejszyć ogrzewanie. Pisząc o nóżkach nie miałem na myśli wielkości nóżek, tylko chciałem wiedzieć czy meble np. bez nóżek mogą stać ? Jeżeli chodzi o stałą zabudowę np. meble w kuchni, to wiem że tam się nie robi rurek pod tymi meblami.Czy każda strefa, to oddzielne pomieszczenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.08.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Nie chce się mądrzyć bo jeszcze nie ma podłogówki. Ale zalecenia sa takie żeby pętla miała max 100-120m, co daje ok 20m2. Wystarczy przeliczyć i już wiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 28.08.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 nie zawsze, ja mam np. wiatrołap i kawałek pomieszczenia gospodarczego na jednym obwodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbijar 28.08.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Wiem, wiem że nie można przekraczać tej długości. Tylko nie wiem jak instalatorzy to rozwiązują, czy każde pomieszczenie na osobnym obwodzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.08.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 I jak się sprawdza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 28.08.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Co do sterowania, to myślałem że jak będę miał dwa pokoje bardzo mało używane i będą w nich sterowniki, to będę mógł zmniejszyć ogrzewanie. Czy każda strefa, to oddzielne pomieszczenie ? No właśnie w przypadku mało używanych pomieszczeń bardzo przydaje się dodatkowe sterowanie. Mamy taki "pusty" pokój, w którym normalnie leci na 16 stopni, zaś w przypadku przyjazdu gości nocujących, na termostacie podnoszę temperaturę według życzenia, a po wyjeździe znowu przekręcam na 16. Co do stref, to koniecznie każde pomieszczenie musi być na osobnym obiegu (jak duże to na dwóch), żeby mieć możliwość niezależnego sterowania. Znam jednych, co mają na jednym obiegu łazienkę z sypialnią, no i albo za zimno w łazience, albo za gorąco w sypialni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 28.08.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 u mnie akurat wiatrołap i pom gosp jest OK, bo w pom gosp mam rozdzielacz i idzie przez to pomieszczenie jeszcze kilka obiegów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 30.08.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Swoje ogrzewanie zaplanowałem jak na poniższym rysunku:http://i56.tinypic.com/w1aag5.jpgNajdłuższa pętla wyjdzie do kuchni- ok. 100mb, reszta mniej. Salon 38m2 podzieliłem na 3 strefy + "awaryjnie" podłączenie do jednego grzejnika.Sypialnie, gabinet, pom. gospodarcze i garaż - grzejniki, w łazience dodatkowy grzejnik. Razem 7 obwodów podłogówki i 7-8 grzejników.Grzejniki będą dlatego, że szybciej reagują - a w niektóre dni wystarczy "kichnąć w rurkę" ciepłem, żeby zmienić powietrze, nie trzeba od razu uruchamiać podłogówki. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 30.08.2011 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 A nie lepiej dać 2 pętle po 121,5m w salonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbijar 30.08.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 No właśnie w przypadku mało używanych pomieszczeń bardzo przydaje się dodatkowe sterowanie. Mamy taki "pusty" pokój, w którym normalnie leci na 16 stopni, zaś w przypadku przyjazdu gości nocujących, na termostacie podnoszę temperaturę według życzenia, a po wyjeździe znowu przekręcam na 16. Co do stref, to koniecznie każde pomieszczenie musi być na osobnym obiegu (jak duże to na dwóch), żeby mieć możliwość niezależnego sterowania. Znam jednych, co mają na jednym obiegu łazienkę z sypialnią, no i albo za zimno w łazience, albo za gorąco w sypialni Dzięki bardzo za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 30.08.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 A nie lepiej dać 2 pętle po 121,5m w salonie? 121m pętla to już dużo, myślę że za dużo. Ja bym to podzielił na 3 petle albo i więcej. U siebie będę niedługo odpalał swoją podłogówkę więc zimą napiszę jak się sprawuje. Rozstaw w całym domu co 10, 12cm chciałem jak najniższą temperaturę zasilania a pętle po 40, 60, najdłuższa ma 90m. Wyszły w sumie 24 obwody w domu łącznie z podłączeniem drabinek wprost z rozdzielaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 31.08.2011 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Producenci przewidują do 120m. Ale faktycznie jak tak patrzę to nieźle trzeba pokombinować, ja się dopiero z tym zmierzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts