malux20 13.01.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 audyt to jednak dość istotna sprawa ja to powtórze za klasykiem p żyłącoś mnie złapało za pupę a le w sumie przyjemnie się leciało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.01.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Wykonywałeś obliczenia m. in. for R&K - rzeczywistość weryfikuje pewne kwestie - chyba sam pisałeś o +/-20%. Odnośnie obliczeń dla R&K, w jego DB podałem powody dlaczego zużycie jest nieco wieksze niz to wynika z obliczeń, powody bardzo istotne. Jednym z nich jest pierwszy sezon grzewczy, nikomu nie zagwarantuję zgodności wyników obliczeń z zuzyciem rzeczywistym w pierwszym sezonie grzewczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.01.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 w drugim zawsze jest mniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.01.2013 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 w drugim zawsze jest mniej? Zależy od konstrukcji. W murowanym niemal zawsze. Tak na prawdę miarodajny jest dopiero trzeci sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 13.01.2013 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 (edytowane) A teraz na koniec powiedzcie mi dać rurę pe-rt/al/pe-rt czy pex/alu/pex, bo znalazłem rure pe-rt w dobrej ceniehttp://allegro.pl/show_item.php?item=2918356134 Edytowane 13 Stycznia 2013 przez jaremy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b2211 13.01.2013 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 A teraz na koniec powiedzcie mi dać rurę pe-rt/al/pe-rt czy pex/alu/pex, bo znalazłem rure pe-rt w dobrej cenie http://allegro.pl/show_item.php?item=2918356134 Najważniejsze żeby to nie był chińczyk więc można brać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 13.01.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 A teraz na koniec powiedzcie mi dać rurę pe-rt/al/pe-rt czy pex/alu/pex, bo znalazłem rure pe-rt w dobrej cenie http://allegro.pl/show_item.php?item=2918356134 Bierz ją dobra cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 13.01.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Odnośnie obliczeń dla R&K, w jego DB podałem powody dlaczego zużycie jest nieco wieksze niz to wynika z obliczeń, powody bardzo istotne. Jednym z nich jest pierwszy sezon grzewczy, nikomu nie zagwarantuję zgodności wyników obliczeń z zuzyciem rzeczywistym w pierwszym sezonie grzewczym Oczywiście pierwszy sezon na "wysuszenie" domu, drugi na ustabilizowanie temperatury gruntu pod budynkiem. Ja nie podważam Twoich obliczeń, wskazuję tylko, że co poniektórzy brali je dosłownie, a później doszukiwali się usterek. Audytor nie odpowiada również za błędy popełnione podczas wykonywania ocieplenia domu, osadzania okien itp. - stąd proponowane przeze mnie "niedoszacowanie" w obliczeniach rozstawu podłogówki. U mnie pierwszy sezon wynosi +30% względem obliczeń, ale nie zdążyłem ocieplić ścianki kolankowej na poddaszu i nie mam drzwi wewnętrznych w wiatrołapie. Mam usprawiedliwienie moich rozbieżności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 21.01.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 może inaczej asolt ma w dupie takie mniej więcej liczone obliczenia albo konkretnie albo wcale i ja popieram, wrzucenie skanu jednej czy dwóch kartek niewiele daje. Owszem, mając duże doświadczenie można stwierdzić na oko że coś jest nie tak, ale tylko bardzo zgrubnie i nawet można się pomylić. Aby sprawdzić projekt trzeba 80% czasu jego wykonania, bo i tak musimy sprawdzić może bez klepania w klawiaturę. Ale konsultacje jak najbardziej są wskazane. Niepodważalną kwestią jest konieczność przedstawienia świadectwa energetycznego do PINBu podczas oddawania domu do użytku - tak więc dlaczego by nie wykonać obliczeń przed rozpoczęciem budowy, bądź zlecić ich wykonanie projektantowi domu? Otóż to, ale ja powiem dlaczego nie. Bo inwestorom szkoda wydać 200 zł w czasie budowy domu. Najzwyczajniej w świecie inwestorzy tak bardzo oszczędzają że dopóki nie trzeba będzie mieć papierka to nie zamawiają. Dopiero po otrzymaniu papierka jak już dom gotowy to się łapią za głowę - to się nazywa mądry polak po szkodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.01.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Otóż to, ale ja powiem dlaczego nie. Bo inwestorom szkoda wydać 200 zł w czasie budowy domu. Najzwyczajniej w świecie inwestorzy tak bardzo oszczędzają że dopóki nie trzeba będzie mieć papierka to nie zamawiają. Dopiero po otrzymaniu papierka jak już dom gotowy to się łapią za głowę - to się nazywa mądry polak po szkodzie. Powiem więcej, co niektórzy zakupują świadectwo na alledrogo za 60 zł traktują je jako wyrocznię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.01.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 W to to raczej nie uwierzę. Kto by sobie chciał takie kuku robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 21.01.2013 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 W to to raczej nie uwierzę. Kto by sobie chciał takie kuku robić Są tacy ! Dla nich ten papierek potrzebny wyłącznie dla nadzoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 22.01.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Powiem więcej, co niektórzy zakupują świadectwo na alledrogo za 60 zł traktują je jako wyrocznię. Nawet nie 60 zł, juz nawet 47 zł z przesyłką, do nadzoru dokument w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 23.01.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Nawet nie 60 zł, juz nawet 47 zł z przesyłką, do nadzoru dokument w sam raz. ..jakie państwo - takie dokumenty.... Polak potrafi. ciekawe kiedy przestaną obowiązywać świadectwa..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 23.01.2013 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Już nawet za 42zł z przesyłką. Ciekawe co wnioskuje audytor na podstawie zdjęcia domu i zdjęcia... pieca? Chyba ważniejsze są jego parametry niż wygląd?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 23.01.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Już nawet za 42zł z przesyłką. Ciekawe co wnioskuje audytor na podstawie zdjęcia domu i zdjęcia... pieca? Chyba ważniejsze są jego parametry niż wygląd?! akurat taki dokument kupiłem na all... i dostałem mailem dużo szczegółowych pytań o wszystkie przegrody (parametry) a nie zdjęcia pieca i domu. Ciekaw jestem, czy ŚE wykonywane po wybudowaniu domu, zlecone fachowcowi za np 700 zł wyglądałoby inaczej, przecież też by się oparł na wiadomościach które bym mu podał (przecież odkrywek w ścianach by nie robił), tyle tylko, że przyjechałby i sam notował co bym "zeznawał" Rozumiem policzyć OZC przed wybudowaniem domu, by mieć wiedzę na temat zapotrzebowania energetycznego, ale te ŚE to kolejny papier do odbioru pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.01.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 akurat taki dokument kupiłem na all... i dostałem mailem dużo szczegółowych pytań o wszystkie przegrody (parametry) a nie zdjęcia pieca i domu. Ciekaw jestem, czy ŚE wykonywane po wybudowaniu domu, zlecone fachowcowi za np 700 zł wyglądałoby inaczej, przecież też by się oparł na wiadomościach które bym mu podał (przecież odkrywek w ścianach by nie robił), tyle tylko, że przyjechałby i sam notował co bym "zeznawał" Rozumiem policzyć OZC przed wybudowaniem domu, by mieć wiedzę na temat zapotrzebowania energetycznego, ale te ŚE to kolejny papier do odbioru pozdrawiam Oczywiście audytor nie przyjeżdża z zestawem do kucia i wiercenia aby naocznie sprawdzić przekrój przegród. Musi polegać na odpowiedziach inwestora, wykonawcy lub kierownika budowy. Co do jakości swiadectwa za 50 zł, ono nadaje się tylko do odbioru niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 23.01.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 no i git. Jeśli komuś jest tylko do tego potrzebne, to po cholerę przepłacać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.01.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 (edytowane) no i git. Jeśli komuś jest tylko do tego potrzebne, to po cholerę przepłacać?? Jeśli ktoś buduje "chałupę" tylko pod odbiór techniczny a nie do użytkowania i nie zależy mu na wogóle na poprawnym doborze źródła ciepła to "świstek" ma jak znalazł ale nawet dla poprawnego doboru kotła na ekogroszek potrzebna jest wiedza jakie straty ciepła będzie miał jego dom. Wg mnie chcąc wybudować dobry dom warto wiedzieć przed budową czego się spodziewać od domu bo wtedy zapadają kluczowe decyzje o budowie,o budżecie,o systemie grzewczym o rachunkach za ogrzewanie itp. Edytowane 23 Stycznia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 24.01.2013 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 O tych zdjęciach do ŚE napisałem, bo jeden z wykonawców wymaga tego- dla mnie to bez sensu, chyba ,że "upiększa" treść dokumentu. Wzór ŚE jest jeden dla wszystkich, czy dodatki są możliwe- nie wiem. Pytania ww o materiały też padają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts