Slawko123 25.07.2017 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2017 Nawet te PP-R STABI z wewnętrzną osłoną z folii aluminiowej o konstrukcji takiej samej co rury PEX/AL/PEX? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 25.07.2017 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2017 W grę by wchodziło jedynie PP z wkładką aluminiową NIEPERFOROWANĄ, ale takie rury trudno kupić i trzeba je przygotowywać do zgrzewania. Są lepsze alternatywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 25.07.2017 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2017 no, o takich piszę. Trudno kupić? do wyboru do koloru w bricomanie. Trzeba szukać rur stabi do zgrzewania bez zdzieraka. A niby jak przygotować do zgrzewania? że trzeba wybrac troche alu aby nie miało kontaktu z wodą po zgrzaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 25.07.2017 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2017 Bo się nie nadają do zamkniętych instalacji CO. A dlaczego nie? Ze względu na temperaturę? Przecież do rozdzielacza nie dochodzi 100st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 25.07.2017 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2017 Przeklejam tutaj posta z innego tematu. Tu bardziej pasuje.Dom, ściany porotherm 24, styropian 22 cm szary. Podłoga na gruncie 30 cm styropian. Okna 3 szybowe i rekuperacja. Poddasze ocieplone 40cm wełny.Według nazwy dom NF40.W takim domu wszędzie podlogowka.Pisze w temacie paneli na ogrzewaniu, a właściwie o odstępach rurek. Dom raczej niskoenergetyczny i pytanie czy założony (bez projektu - proszę nie wyzywać) odstęp 15 cm w przypadku paneli quickstepa 8mm na poddaszu wystarczy? Proszę o opinię użytkowników takiej mniej\wiecej konfiguracji, tj. paneli (chodzi o grubość) i z takim rozstawem rurek ogrzewania podłogowego.Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 26.07.2017 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 Na podłodzę mam deskę warstwową klejoną bezpośrednio do posadzki, rozstaw rurek OP co 15 cm.Pierwszym sezonie grzewczy od wprowadzenia się do domu za nami, ogrzewanie funkcjonuje bez zarzutów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalgosc 26.07.2017 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 W grę by wchodziło jedynie PP z wkładką aluminiową NIEPERFOROWANĄ, ale takie rury trudno kupić i trzeba je przygotowywać do zgrzewania. Są lepsze alternatywy. To ja poproszę info o tych lepszych alternatywach, bo w planach miałem podłączenie rozdzielaczy oraz cwu rurami PP GLASS kan-therm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 27.07.2017 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 no, o takich piszę. Trudno kupić? do wyboru do koloru w bricomanie. Trzeba szukać rur stabi do zgrzewania bez zdzieraka. A niby jak przygotować do zgrzewania? że trzeba wybrac troche alu aby nie miało kontaktu z wodą po zgrzaniu? Jeśli faktycznie mają wkładkę nieperforowaną, to się nadają. Tak chodziło mi o zdzieranie alu. A dlaczego nie? Ze względu na temperaturę? Przecież do rozdzielacza nie dochodzi 100st. Tu nie chodzi o temperaturę, a o fakt, że wpuszczają tlen do instalacji (z wyjątkiem rur z wkładką nieperforowaną). To ja poproszę info o tych lepszych alternatywach, bo w planach miałem podłączenie rozdzielaczy oraz cwu rurami PP GLASS kan-therm. Rury wielowarstwowe typu pex, pert i inne + złączki zaciskane, rury miedziane lutowane, rury miedziane i stal w systemie zaciskowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idaredy2017 31.07.2017 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 No i miał dać (hydraulik) pex 32 do pierwszego rozdzielacza i 26 do drugiego na górze. Przychodzę i widzę 26 jako magistrala i odejścia na trójnikach do rozdzielaczy na pex 20. Załmka :/ Wymieniać, chyba nie ma wyjścia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sall 02.08.2017 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 (edytowane) Panowie:rolleyes: po co się tak męczyć... Jeśli ogrzewanie podłogowe to proponuję folię grzewczą na podczerwień. Lekka, wysoka wydajność, bezawaryjna i prosty montaż Na drugiej fotce przykład zastosowania jako ogrzewanie sufitowe. Więcej informacji i przykładów zastosowania na stronie [spam] Edytowane 2 Sierpnia 2017 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyganskiniedzwiadek 11.08.2017 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2017 Super temat Na razie jednak przeczytałam dopiero 60 stron, a czas nagli, więc pozwolę sobie zadać pytanie, a może kilka pytań... W domu, wg OZC energooszczędnym, lekko ponad 200 m2, z poddaszem do późniejszej adaptacji, będzie bufor 2000 l, piec na drewno Vienybe 20+ i podłogówka + 2 drabinki w łazienkach. Same rury od podłogówki, rozdzielacze mamy już jakoś zaplanowane jednak jesteśmy zieleni w temacie sterowania. Myśleliśmy o sterowniku Euroster UNI3, 3 rozdzielacze, dół, góra i obie łazienki (podłogówka + drabinka) na trzecim. Mamy peszle na regulatory pokojowe i czujnik temperatury zewnętrznej. Chcielibyśmy, aby było w miarę wygodnie, ale bez przesady, prosto i nie za drogo. Jakieś pomysły??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarota 20.08.2017 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Witam, nie wiem, czy to odpowiedni temat, ale nie będę zakładał specjalnie nowego.Przymierzam się do podłogówki, natomiast sam robić jej nie będę. Nie mam warunków, ani czasu.Jeszcze trochę jest do jej położenia, także na pewno zagłębie się w m.in ten temat w najbliższym czasie, żeby wiedzieć, na co zwrócić uwagę. Potrzebowałbym projektu podłogówki i wyliczenia zapotrzebowania. Hydraulik polecił mi skontaktować się z pewną wrocławska firmą w tej sprawie, mówi, że dodatkowo wystawią certyfikat mogący przydać się przy odbiorze.Powiedział, że nie jest to konieczne, może zrobić to opierając się na własnym doświadczeniu. I tutaj mam pytanie do forumowiczów, na pewno macie namiary na firmy lub osoby, które zrobią to taniej. Bo jak ktoś ma wprawę, to kwestia podejrzewam jeden, góra 2 wieczory i chyba nie jest to warte aż póltora klocka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 20.08.2017 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Sporo kasy, OZC i projekt podłogówki można wykonać za o wiele mniejsze pieniądze. Wczytaj się w post 7082. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarota 20.08.2017 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Z tego tematu? To post asolta z poprzeniej strony, który jest na inny temat.Chyba, że cos źle patrzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 21.08.2017 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 asolt zawodowo zajmuje się sprawami, które Cię intetesują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodii 22.08.2017 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2017 Witam, potrzebuje porady w sprawie dylatacji podlogowki. Salon z kuchnia ma 50m2 i planowalem dac 3 petle, ale po zastanowieniu pewnie beda 4 petle i wtedy mozna podzielic dylatacja na pol. Po 25 m2 o wymiarach 4,8x5,5m Co zrobic z reszta pomieszczen, w zalaczniku plan domku z opisem pomieszczen Z gory dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.08.2017 03:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 Doprowadzenie do 2 rozdzielaczy po 8 obwodów rurką pex 20 jest właściwe? Czy lepiej dać większą? Kocioł elektryczny jeszcze nie został zakupiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 23.08.2017 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 daj większą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 23.08.2017 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 U mnie jak się nie mylę wew. średnica rurki to 28 mm. Na pewno nie węższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 23.08.2017 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 U mnie miedź 28mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts