Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W tzw. Alupex-ach średnica zew. 20 mm ma grubość ściany 2 mm (20x2 mm) daje to średnicę wewnętrzną 16 mm.

Zakładając średni przepływ na poziomie 1,5 l/min przy 8 pętlach w każdym rozdzielaczu będziesz potrzebował około 12 l/min - ta średnica może okazać się zbyt mała.

Proponuje średnicę na poziomie 25x2,5 a może nawet 32x3 - wszystko zależy jakich przepływów potrzebujesz na pętlach.

Średnice możesz dobrać samodzielnie za pomocą kalkulatora:

http://pl.kan-therm.com/calculators/opory.html

No 3 petle na 50m to zdecydowanie za malo. Ja na salon 54m dalem 8 petli rozstaw co 10cm a lazienki co 7,5cm wszysko w kan systemie :bye:

Pamietaj ze petle im krotsze tym lepiej ja mam miedzy 70m a 80m z dobiegami. Zasilanie rozdzielaczy 2x 12 obiegow pex 32

222.jpg

Dzwoniłem przed chwilą do Kospela, średnica wewnętrzna przyłączy CO w ich kotlach wynosi 16mm.

Teoretycznie mogę pozostać przy pex 20mm.

Nie sugeruj się takim "chwilowym" przewężeniem. Wszystko jeszcze zależy jaka mocna pompa w kotle.

No 3 petle na 50m to zdecydowanie za malo. Ja na salon 54m dalem 8 petli rozstaw co 10cm a lazienki co 7,5cm wszysko w kan systemie :bye:

Pamietaj ze petle im krotsze tym lepiej ja mam miedzy 70m a 80m z dobiegami. Zasilanie rozdzielaczy 2x 12 obiegow pex 32

[ATTACH=CONFIG]395434[/ATTACH]

Co przemawiało za takim zagęszczeniu rurek?

Duże straty ciepła budynku, czy fantazja "projektanta"?

W domach budowanych od kilku-kilkunastu lat, najczęściej potrzeba rozstawu 15-20cm i tych pętli wychodzi 2 razy mniej. Wtedy na salon z kuchnią, te 3 pętle mogą wyjść z zapasem.

Nie zawsze ten rozstaw 10cm jest optymalny, a raczej wręcz rzadko.

Cześć,

Podepnę się pod temat podłogówki. Mieszkam w nowym domu już rok. W całym domu mam podłogówkę. Dwa rozdzielacze dół i góra. Na dole 6 w miarę równych pętli (w sumie 467 mb). Na górze 10 pętli ( w sumie 741 mb). Instalacja najprostsza z możliwych. Kocioł Dietrich MCR3, rozdzielacze jak na zdjęciu bez żadnych mieszaczy i dodatkowych pomp. Niby wszystko chodzi/grzeje ale....

Jaki powinien być minimalny przepływ wody? U mnie był poniżej 0,8 l/m na dole. Na górze było jeszcze wolniej. Jedyna pompa jaka pcha wodę to ta z pieca. Mam obawy czy ona nie jest za słaba. Czy powinienem dołożyć do instalacji jeszcze jedną pompę aby zwiększyć przepływ wody, a może dwie jedną na dół a drugą na górę?

WP_20150910_007.jpg

Jeśli kocioł grzeje pomieszczenia do zadanej temperatury, to nic nie dodawaj.

Nie przejmuj się przepływami, wielu "świeżych" użytkowników przeżywa małe przepływy. Nie ma potrzeby się martwić.

Kocioł z instalacją ma za zadanie nagrzać pomieszczenia i utrzymać żądaną temperaturę. Tylko tyle.

PS

@rodii, jakie 8? Masz jakiś dziurawy dom, z zapotrzebowaniem na ciepło jak z epoki Gierka?

Wyciąć tę papę z boku by styro siadł równo? Pewnie tak.

Z dołu piwnica,. Nie potrzeba izolacja.

Ściany murowane w 2011r.

Coś forum nawalilo i mam kilka zdjęć.

Na podłodze parteru będzie 2x eps 10cm o twardości 100

[ATTACH=CONFIG]395497[/ATTACH]

IMG_20170825_182632.jpg

Edytowane przez klaudiusz_x
Co przemawiało za takim zagęszczeniu rurek?

Duże straty ciepła budynku, czy fantazja "projektanta"?

W domach budowanych od kilku-kilkunastu lat, najczęściej potrzeba rozstawu 15-20cm i tych pętli wychodzi 2 razy mniej. Wtedy na salon z kuchnią, te 3 pętle mogą wyjść z zapasem.

Nie zawsze ten rozstaw 10cm jest optymalny, a raczej wręcz rzadko.

Nie wrecz przeciwnie domek zaizolowany jest bardzo dobrze. Instalacja jest robiona typowo pod pompe ciepla pw. Rozstaw co 10cm po to aby zasilic jak najnizsza temperatura a tyle obiegow po to aby byly jak najkrotsze petle srednio 70m dla jak najmniejszych strat na powrocie:stirthepot: Domek poza tym ma byc akumulacyjny wiec zostal postawiony z silki a posadzki z miksa polozone w grubosci 10-12cm po to aby miescic sie w taniej taryfie:D

No to ktoś Cię naciął i to srogo na materiał. A mogłeś wydać praktycznie o 2/3 mniej. U mnie są dwie pętle na tej powierzchni z rozstawem co 30 cm i tej zimy na zasilaniu nie miałem wyższej temp. jak 28- 30 stopni. Oczywiście tylko w II taryfie to chodziło.:p
Jeśli kocioł grzeje pomieszczenia do zadanej temperatury, to nic nie dodawaj.

Nie przejmuj się przepływami, wielu "świeżych" użytkowników przeżywa małe przepływy. Nie ma potrzeby się martwić.

Kocioł z instalacją ma za zadanie nagrzać pomieszczenia i utrzymać żądaną temperaturę. Tylko tyle.

PS

@rodii, jakie 8? Masz jakiś dziurawy dom, z zapotrzebowaniem na ciepło jak z epoki Gierka?

Dzięki za odpowiedź. Zastanawia mnie tylko to, czy gdybym dorzucił do instalacji jedną/dwie pompy to przepływ byłby szybszy i w związku z tym szybciej by się nagrzewały pomieszczenia....

Nie wiem czy to by było wtedy lepiej.

Dzięki za odpowiedź. Zastanawia mnie tylko to, czy gdybym dorzucił do instalacji jedną/dwie pompy to przepływ byłby szybszy i w związku z tym szybciej by się nagrzewały pomieszczenia....

Nie wiem czy to by było wtedy lepiej.

Jakie masz średnice od pieca do rozdzielaczy ?