netspiker 09.03.2011 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Czy jest tutaj ktoś kto ma do odsprzedania taker do wbijania spinek? Podbijam posta. U mnie w planie 170 m2 podłogówki, w niedalekiej przyszłości w drugim domu u znajomego 140 m2. Może ktoś ma takera którego chciałby odsprzedać? Proszę na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 09.03.2011 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Ja tam bym nie ryzykował: http://www.budnet.pl/Katastrofa_budowlana_w_Bialymstoku,Wydarzenia_w_kraju,i=35.html Szafka pod rozdzielacze długości nawet 1m, to nie to samo, co wykuta ściana na długości 6 x 0,5x 0,155 jak w ww tekście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 09.03.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 A na co Ci taker moim zdaniem jest zbędny, ręczne wkładanie klipsów nie jest wcale ciężkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 09.03.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Zacząłem czytać ten wątek, bo również przede mną instalacje grzejnikowe i podłogówka. W projekcie mam wyliczone moce grzejników dla pomieszczeń, czy na podstawie tych wyliczeń mogę ustalić wymiar podłogówki - z OZC jakoś nie mogę sobie na razie poradzić. Ogrzewanie gazowe kocioł 2-funkcyjny + kominek w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 09.03.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Czy ktoś może mi podać wymiary takiego klipsa do podłogówki?- chodzi o szerokość zewnętrzną (przy łuku) plastiku i jego grubość. Mam pomysł na "urządzonko" do wbijania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 10.03.2011 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Ja nie bawiłem się w OZC - w projekcie miałem już wyliczone moce grzejników i na tej podstawie dobrałem podłogówkę. A jeśli chodzi o wbijanie klipsów - to nie jest takie straszne ( w skali jednego domu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 10.03.2011 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Ja wbijałam sama klipsy w całym domu. Do dociskania super sprawdziło się małe drewienko. Polecam. Tackerem bym sobie nie zawracała głowy, no chyba, że do położenia kilka kilometrów rurek i czas goni. Co do zapotrzebowania na ciepło z projektu: wszystko jest OK, jeżeli nie robiliśmy zmian w grubości ocieplenia, stolarka taka jak w projekcie no i wykonawca zrobił dokładnie takie mostki jak projektant zaplanował. Pytanie też czy nie pomylił się przy liczeniu. Błędy w projektach gotowych to codzienność, a czy architekt robiący adaptację przelicza to wszystko? Nie sądzę. Dlatego moja rada taka: zakasać rękawy i do OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rin 10.03.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Wszystkie Samosie odsyłam dla porównania własnych projektów na stronę Purmo. Po wysłaniu zapytania, projektu budowlanego i niezbędnego opisu (okna ciepłe, źródło ciepła kondensat, docieplenie 15styro, terakota i.t.p.) w ciągu tygodnia odsyłają projekt instalacji niestety bez rysunku. Oczywiście nie ma co ślepo się tym kierować, bo mi na 3,5m2 łazienkę - 1m2 brodzik, proponowali wcisnąć 37m obwód. Nie do zrealizowania. Konieczny był grzejnik, który i tak jest wskazany z praktycznego punktu widzenia. Za to przynajmniej potwierdzili moją koncepcję na 4 obwody po 62m każdy co 15cm, w salonie połączonym z jadalnią (36m2), dużo przeszkleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_i_a 10.03.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Trapi mnie ciągle jedno pytanie. Parter 70m2, podłogówka na 7 obiegów piec gazowy kondensacyjny, podejście do rozdzielacza z miedzi. Tylko jaka średnica? Szkoły są różne. Czy aby na pewno fi22 wystarczy? Gdyby nie cena tych kolanek fi28 to bym się nie zastanawiał. Może znajdzie się ktoś kto tak ma i się sprawdziło. Od razu: Jaka pompa? A o wypożyczenie tetera czy zaciskarki pytajcie u swojego sprzedawcy pexa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 10.03.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 22 da radę. Pompa 25-40 też da radę. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 10.03.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Trapi mnie ciągle jedno pytanie. Parter 70m2, podłogówka na 7 obiegów piec gazowy kondensacyjny, podejście do rozdzielacza z miedzi. Tylko jaka średnica? Szkoły są różne. Czy aby na pewno fi22 wystarczy? Gdyby nie cena tych kolanek fi28 to bym się nie zastanawiał. Może znajdzie się ktoś kto tak ma i się sprawdziło. Od razu: Jaka pompa? A o wypożyczenie tetera czy zaciskarki pytajcie u swojego sprzedawcy pexa. też wydaje mi się ze 22 w zupełności wystarczy, sam mam do pierwszego rozdzielacza na parterze 28 a stąd do drugiego 22, a kolanka wcale nie takie drogie, nie przesadzaj natomiast radziłbym zamiast kolanek (90st) dać łuki (90st), cena podobna ale dużo łagodniejszy przepływ, weź w dłoń jedno i drugie - zobaczysz różnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 11.03.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Jaki jest optymalny sposób podłączenia grzejników łazienkowych do instalacji ogrzewania podłogowego ?Chodzi o to, by w okresach przejściowych, dało się suszyć ręczniki/dogrzać łazienki bez grzania całego domu.Całość pracuje na niskiej temperaturze. Zakładam, że pompa obiegowa co jest elektroniczna i sama dopasuje swoją wydajność. - Grzejniki łazienkowe na osobnym rozdzielaczu + zawór umożliwiający odcięcie pozostałej części instalacji- Grzejniki łazienkowe + pętle łazienkowe na osobnym rozdzielaczu + zawór umożliwiający odcięcie pozostałej części instalacji- Grzejniki łazienkowe z zamontowaną elektryczną grzałką. W okresach przejściowych instalacja co jest wyłączona, włączamy grzałki.- inne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.03.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 - inne ? Może mój sposób Cię zainspiruje : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82070-Komentarze-do-dziennika-domku-quot-prawie-quot-pasywnego&p=4595462&viewfull=1#post4595462 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 11.03.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 - Grzejniki łazienkowe + pętle łazienkowe na osobnym rozdzielaczu + zawór umożliwiający odcięcie pozostałej części instalacji Ten wariant sam rozważam, bo dobry na lato. Tylko tych rozdzielaczy się dużo robi Ciekawe czy możnaby zamiast dwóch małych podwójnych (dla dwóch łazienek na dole i na górze) użyć tylko jednego poczwórnego, i dolną łazienkę zasilać z górnego? Można puścić pexy w ścianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 11.03.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Ten wariant sam rozważam, bo dobry na lato. Tylko tych rozdzielaczy się dużo robi Ciekawe czy możnaby zamiast dwóch małych podwójnych (dla dwóch łazienek na dole i na górze) użyć tylko jednego poczwórnego, i dolną łazienkę zasilać z górnego? Można puścić pexy w ścianie? A ko ci zabroni puścić w ścianie? A czym podpinasz te grzejniki wiszące na ścianie? Ja mam pexem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 11.03.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 ja zrobiłem oodzielny pion do drabinek łazienkowych i sprowadziłem go do kotłowni, tam podłączony jest do pionu podłogówki i bezpośrednio do zasilania z bufora, zaworami kulowymi mogę przełączać sobie sposób grzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.03.2011 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 najbardziej optymalne jest tak wykonać podłogówkę że wydajność grzewcza w łazience była 2x większa niż w pozostałych pomieszczeniach, wtedy można skorzystać z samoregulacji podłogówki czyli trochę generalizując w łazience temperatura będzie się sama stabilizować na o te 2-3 stopnie więcej niż w pozostałych pomieszczeniach a ręcznik pozostawiony gdziekolwiek w łazience wyschnie sam I właśnie tak samo "kombinuję";) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 12.03.2011 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 najbardziej optymalne jest tak wykonać podłogówkę że wydajność grzewcza w łazience była 2x większa niż w pozostałych pomieszczeniach, wtedy można skorzystać z samoregulacji podłogówki czyli trochę generalizując w łazience temperatura będzie się sama stabilizować na o te 2-3 stopnie więcej niż w pozostałych pomieszczeniach a ręcznik pozostawiony gdziekolwiek w łazience wyschnie sam Mądrego to i posłuchać warto No ale co z okresami przejściowymi, kiedy chcemy grzać tylko w łazience ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 12.03.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 W okresie przejściowym (czyli dzisiaj przy temp. zew. +7) nie robię nic. Ponieważ w łazience jest więcej rur, to jeśli krąży w nich woda o tej samej temp. co w reszcie pomieszczeń - w łazience i tak jest ciepło. Oczywiście to pogodówka obniża temp. zasilania w zależności od potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_i_a 14.03.2011 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Parter podłogówka, piętro grzejniki. Czy są jakieś przeciwwskazania, aby pompa do podłogówki była w kotłowni (5m od rozdzielacza), a nie przy rozdzielaczu. W optymalnym miejscu w skrzynce zmieści się tylko rozdzielacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts